گروه تاریخ اقتصاد - نشست نمایندگان مجلس ملی در روز سه‌شنبه 30 اردیبهشت با معرفی وکلای شیراز شروع شده، سپس نظامنامه وزارت داخله قرائت شده و گفت‌وگوها درباره وزارت مالیه، جنگ و... ادامه یافته است که خلاصه آن را در زیر می‌خوانید:

آقا سید محمد تقی: وکلای محترم شیراز را به‌عموم وکلا از قرار ذیل معرفی کردند و عموما مقدم ایشان را تبریک و تهنیت گفتند.
آقای آقا سید محمد جعفر، وکیل سلسله علما
آقا شیخ یوسف، وکیل طلاب
ثقه الاسلام، وکیل تجار
حاجی محمد علیخان، وکیل اصناف
فخرالسادات، وکیل ملاکین
وکیل التجار: فعلا که وکلای شیراز حضور دارند خوب است بعد از ختم مجلس ایشان با چند نفر دیگر بروند موکلین خود را اطمینان بدهند که آنها آسوده باشند و اقدامی نکنند و در هر موقع از طرف مجلس کمال مراقبت مرعی خواهد بود.
اکثر گفتند: «بسیار خوب است.»
آقا میرزا طاهر: خوب است از خود آقایان وکلای شیراز استفسار شود که این اقدام را خواهند کرد یا خیر.
آقا سید محمد تقی: معلوم است وظیفه هر یک از وکلای ولایات است که در رفع اغتشاش کمال مجاهدت را بنمایند.
ادیب التجار: خوب است از طرف مجلس مقدس جواب لوایح شیرازی‌ها نوشته شود که اقدامات لازمه شده و می‌شود تا آنها هم مطمئن شوند (در این‌موقع شروع به قرائت نظامنامه وزارت داخله شد.)
آقا سید حسین: خوب است انجمنی تشکیل شود از جهت تعیین تکلیف حکام در این موقع که نظامنامه انجمن‌های ایالتی به صحه می‌رسد، این‌هم تمام شود و یک‌مرتبه فرستاده شود.
آقا میرزا محسن: با محتشم‌السلطنه مذاکره شده که فصولی که راجع به تکلیف حکام است خلاصه کنند و او را همین ایام تمام کرده، بفرستند.
وکیل‌التجار: خوب است برای کمیسیون مالیه قرار شود که سوای ایام جمعه همه روزه دایر باشد و اعضا به کار مشغول شوند که وقت می‌گذرد، مطلب دیگری که لازم است این نکته است، معلوم است بنده محض خود این اظهار را نمی‌کنم و گمان دارم اگر دو سه دوره هم مشغول خدمت باشم اظهاری نکنم؛ ولی نسبت به بعضی‌ها این نکته لازم است رعایت شود، خوب است در عمل مالیه سریعا اقدام شود و در ضمن هم ترتیب حقوق وکلا داده شود.
آقا میرزا محمود خوانساری: عقیده بنده بر این است که این‌گونه مطالب در کمیسیون مخصوص گفت‌وگو شود بهتر است.
آقا سید حسین: همه می‌دانید که حصول آبادی و وجود امنیت بسته به دو چیز است: یکی تصحیح عمل مالیه، دیگر ترتیب اداره قشون تا حال شش ماه است از بابت عمل مالیه اقدام صحیحی نشده، در باب وزارت جنگ هم پریروز قرار شد از طرف مجلس اخطار شود که بیایند حضورا جواب بدهند، نمی‌دانم اخطار شده یا نه!
ملاحسن وارث: شما چه ایرادی به وزارت جنگ دارید چه سوال می‌خواهید بکنید؟
آقا سید حسین: می‌خواهیم بدانیم این هشتاد هزار قشون ایران کجاست و تاکنون در کارهای خود چه اقدامی کرده‌اند؟
ثقه‌السلطنه: منتظر تکلیف از طرف مجلس هستند که به ایشان برسد.
آقا سید حسین: همانطوری که وزارت داخله تکلیف خود را نوشته، فرستادند، ایشان هم خوب است بنویسند، بفرستند.
رییس: آن یادداشت پریروز را اخطار کردند، بنا بود جواب بدهند، اما در خصوص کمیسیون مالیه می‌دانید این روزها به واسطه گرفتاری‌های زیاد، ممکن نشد. امروز مذاکره شد که از پس فردا شروع به کار کنند، لااقل هفته‌ای چهار روز مشغول باشند.
صدیق حضرت: مطالبی است می‌خواهم اظهار کنم و در روزنامه هم مخصوصا نوشته شود و آن این است که قواعد وزارت جنگ را نباید ما از مجلس بفرستیم، بلکه اغلب از مطالب است که آنها نباید منتظر اخطار از طرف مجلس شوند، مثلا منصب امیرتومانی نباید به جوان بیست ساله داده شود یا آنکه ریاست فوج نباید به آدم هفده ساله محول شود؛ اینها چیزهایی است که خودشان باید مراقبت کنند.
رییس‌التجار: در باب وزارت جنگ همان طور است که شاهزاده گفتند هنوز منتظر دستورالعمل مجلس هستند، ولی در باب مواجب قشون که دویست و شصت هزار تومان صورت داده بودند و اضافه از آن داده شد شنیدم در عوض پول برات تومانی چهار هزار داده‌اند، آن ‌هم به‌ چهار تغییر صاحب منصب و به سرباز بی‌بضاعت که الزام است تاکنون داده نشده است، نمی‌دانم در این خصوص اخطار شده یا خیر؟
رییس: اخطار شد جواب هم داده‌اند که مشغول ترتیب صورت این حساب هستند.
رییس‌التجار: ۱۸ هزار دست لباس برات صادر شده هشتاد هزار تومان از بوشهر آمده و بیست هزار تومان هم از سردار افخم گرفته‌اند، به همه جهت شش هزار و دویست دست لباس و هفتصد باب چادر داده شده؛ خوب است در این باب هم اخطار شود.
آقا میرزا محمد خوانساری: خوب است معاون ایشان یا خودشان حاضر شوند.
رییس: مکرر گفته شد که باید مطالب قبل از وقت اخطار شود که بدانند و بعد جواب بدهند.
وکیل‌التجار: در نوشتن قانون از طرف وزارت جنگ یا از طرف مجلس ترتیب دیگری هم ملحوظ شود، مثل اینکه جوان هجده ساله سرهنگ و امیر تومان نشود یا لباس به قیمت گزاف تمام نشود، خوب است همان ترتیب سابق که قرار شد هر کس داخل خدمت می‌شود سنش کمتر از بیست سال نباشد رعایت و از روی استحقاق و قابلیت و ترتیب منصوب گردند.
مستشارالدوله: چون در خصوص قشون مذاکره به میان آمد مطلبی است که اهمیت آن بیشتر از این مذاکرات است. این ایام تلگرافات شدیده آمده که رحیم خان و پسرش تمام قوای خود را در قلع و قمع رعیت استعمال می‌کنند، وقتی که گفت‌وگو در تامین طرق می‌شود می‌گویند مواجب و لباس به مستحفظین داده نشده، ولی به جهت رعیت فورا ششصد نفر سوار حاضر می‌شود، چند نفر از انجمن تبریز رفته‌اند به جهت آوردن گندم با کسان رحیم خان نزاعی کرده‌اند و جمعی از اهالی آنجا به کسان انجمن همراهی کرده‌اند، ولی چون کسان رحیم خان زیاد بوده‌اند آنها به‌قریه ورزقان پناه برده‌اند، قریب ده و حوالی آن چاپیده و غارت خواهد شد؛ در این صورت چه فایده از وجود چنین سرکرده‌ای حاصل خواهد شد تا مردم آسوده شوند؟!
اشرف‌الدوله: آنچه خرابی که بوده است که در قراجه‌داغ کرده است، باید سوارها از او گرفته شود.