بازار سرمایه روز دوشنبه سبزپوش شد تا طلسم چهارروزه سرخ پوشی را بشکند. روز دوشنبه نماگر اصلی بورس تهران حدود ۴۶/ ۰درصد افزایش ارتفاع گرفت تا در یک قدمی ابر کانال ۲میلیون واحدی، در سطح یک‌میلیون و ۹۹۷هزار واحدی قرار بگیرد. در این بین نماگر هموزن که سنجه‌ای قابل اعتنا برای ارزیابی وضعیت کلی بازار است، مانند شاخص کل بورس تهران سبزپوش شد و حدود ۶۶/ ۰درصد رشد کرد و در سطح ۶۹۶هزار و ۳۲۴واحدی آرام گرفت.

درکنار افزایش ارتفاع ۹هزار واحدی شاخص کل بورس، شاخص کل فرابورس نیز که از دیگر سنجه‌های تاثیرگذار بازار سرمایه است، حدود ۴۳/ ۰درصد رو به جلو حرکت کرد و قله ۲۵هزار و ۸۶۳واحدی را فتح کرد. نمادهای «فملی»، «شپنا» و «شبندر» بیشترین تاثیر را بر شاخص‌کل بورس تهران و نمادهای «آریا»، «صبا» و «خاور» بیشترین تاثیر را بر شاخص فرابورس گذاشتند. همچنین «شهر»، «خگستر» و «خودرو» سه نماد پرتراکنش روز دوشنبه بازار سهام بودند.

روز گذشته محمد اسلامی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در بازدید از تالار معاملات با اشاره به ظرفیت‌های زیاد بازار سهام گفت: بازار سرمایه باید بتواند در ابعاد واقعی خودش ظاهر شود و اعتماد مردم را جلب کند. باید برای جلوگیری از هیجان‌زدگی و حفظ تعادل و ثبات در بازار، تلاش همه‌جانبه را به‌کار بست.

رئیس سازمان انرژی اتمی، اقتصاد هسته‌ای را بسیار شکوفا دانست و تصریح کرد: در این مقطع زمانی در سازمان انرژی اتمی، مبنای فعالیت‌ها استفاده از فرصت‌های بازار سرمایه است؛ چراکه اقتصاد‌های شکوفا در جهان از فرصت‌های بازار سرمایه بهره لازم را می‌برند. وی افزود: ما به این موضوع به صورت تصمیم راهبردی نگاه می‌کنیم. اقدامات مناسبی در زمینه‌های مختلف صورت‌پذیرفته تا شرکت‌های زیر مجموعه سازمان انرژی هسته‌ای وارد بورس شوند.

پیام الیاس کردی

پیام الیاس کردی، کارشناس بازار سرمایه درخصوص اوضاع و احوال بازار سرمایه گفت: این روزها بازار شرایط امیدوارکننده‌ای را پشت سر نمی‌گذارد. روز گذشته نیز بازار نوسان متعادل کم‌رمقی را تجربه کرد. حدود چند ماهی است که بازار سرمایه همچون سایر بازارهای مالی در ورطه رکودی دست و پا می‌زند. همچنین با وجودی که در چند روز گذشته نرخ ارز افت‌وخیز چندانی را تجربه نکرده، بازار چندان بی تفاوت به تغییرات این بازار نبوده است و به دقت نوسانات اسکناس آمریکایی را زیر نظر دارد. نکته دیگر تزریق ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک به بازار است که موج بی‌اعتمادی عجیبی روانه بازار کرده است. در شرایط کنونی نمی‌توان اظهار کرد که نرخ ارز اعداد بسیار پایین‌تری را به خود ببیند و اغلب سهام در مقطع کنونی تا حدودی اصلاح قیمتی خود را به پایان رسانده‌اند. از طرفی سرمایه‌گذاران این چند ماه، هفته‌های جهنمی را پشت سر گذاشتند. تا زمانی که در متغیرهای تاثیرگذار بر بازار اتفاق خاصی حکمفرما نشود، این سریال روندی تکراری بازار همچنان ادامه‌دار خواهد بود.

حمید کوشکی copy

همچنین حمید کوشکی، کارشناس بازار سرمایه پیرامون روند این روزهای بازار گفت: بازار سرمایه جزو سیال‌ترین بازارهایی است که به سرعت نسبت به اخبار مثبت و منفی واکنش نشان می‌دهد. این روزها بازار سهام مانند بقیه بازارها شرایط چندان مطلوبی را تجربه نمی‌کند. با نگاهی کوتاه و گذرا به وضعیت بنیادی سهام گوناگون می‌توان اظهار کرد که یکی از مهم‌ترین علل کم‌رمقی این روزهای بازار، ترس درونی بازارها نسبت به شرایط مبهم اقتصادی است. به همین دلیل با وجود انتشار گزارش‌های خوشایند از سوی اغلب شرکت‌ها، بازار مورد اقبال زیادی قرار نگرفته است. در روزهای اخیر نیز انتشار اخباری پیرامون توافق ایران و آمریکا بر سر تبادل زندانیان و آزادسازی منابع بلوکه‌شده ایران در کره، واکنش کاهشی نرخ ارز تا روز شنبه را دربرداشت. البته این روند کاهشی چندان پایدار نبود و در مدت کوتاهی نرخ ارز در محدوده 49هزار تومانی ایستاد. بر همین مبنا می‌توان تشریح کرد که بازار به اخباری از این دست بی‌حس شده و به دنبال اخبار موثرتری برای حرکت در مسیر روشن است. ازاین‌رو پیش‌بینی می‌شود بازار در نیمه دوم سال با فرض ثبات شرایط فعلی بازار روند بهتری را در پیش بگیرد.

علیرضا فرشید

علیرضا فرشید، کارشناس بازار سرمایه به این صورت وضعیت بازار را تشریح کرد: انتشار اخبار توافق ایران و آمریکا بر سر تبادل زندانیان و آزادسازی منابع بلوکه‌شده در کره موجب کاهش نصفه و نیمه نرخ ارز در روزهای گذشته شد. همزمان با انتشار این خبر، انتشار نامه وزرات صمت به خودروسازی‌ها مبنی بر تامین ارز موردنیاز، با وجود اینکه می‌تواند فضای غبارآلود بازار را تا حدی روشن کند، اما همچنان نمی‌تواند مرهمی بر درد بی‌اعتمادی این روزهای بازار باشد. از روز گذشته که نرخ اسکناس آمریکایی افزایش محسوسی داشته و وارد کانال 49هزار تومانی شد، شاهد افزایش نصفه و نیمه تقاضا در بعضی سهام و بهبود شرایط نسبی در اتمسفر بازار بودیم. روز گذشته نیز افزایش تقاضا در نیمه اول بازار محسوس بود و هر چه به نیمه دوم بازار نزدیک شدیم، فشار عرضه‌ها بر بازار افزایش پیدا کرد. ازاین‌رو پیش‌بینی می‌شود بازار در ادامه هفته شرایط متعادلی را دنبال کند.