گروه بورس کالا - طیبه شهبازی: آنچه که در دو هفته اخیر، سایه خود را از سر بازار آتی سکه کم نکرده است، ریزش قیمت‌ها است. در این مدت با وجود گزینه‌های مثبت و منفی برای جهت دهی به بازارها، گویا قدرت سیگنال‌های مثبت به منفی چربیده و در کنار بازار نقدی سکه و دلار، آتی سکه را هم در مسیر کاهش قیمت‌ها حرکت داده است؛ البته این روند دور از انتظار نبود و از اواخر هفته منتهی به ۲۲ شهریور، پیش‌بینی‌های فاندامنتال، خبر از تداوم موج ریزشی در بازارهای ارز و سکه داده بودند. وجود مولفه‌هایی در کنار اخبار تاثیرگذار بر بازارهای پولی، نوسانات هفته گذشته آتی سکه را رقم زد که از آن جمله می‌توان به تغییر در تعداد سررسیدهای معاملاتی این بازار اشاره کرد. در این هفته سررسید شهریور از بازار آتی خداحافظی کرد و سکه دی، وارد تابلوی معاملات شد. روز جمعه (۲۲ شهریور) قیمت فلز زرد در معاملات بازارهای جهانی طلا، با افت قابل توجه بیش از ۲۰ دلاری مواجه شد و به ۱۳۰۸ دلار در هر اونس رسید؛ اما در پایان این معاملات، بهای اونس فلز زرد با وجود تلاش برای صعود، باز هم در مقایسه با قیمت‌های هفته پیش از آن پایین بود. بازار معاملات آتی سکه طلا نیز روز شنبه را با کاهش قیمت در تمام سررسیدها آغاز کرد. دلیل پیش‌بینی‌ها از کاهش قیمت برای هفته گذشته به کمرنگ شدن خبرهای رسیده از تحولات منطقه برمی‌گشت که هم در بازارهای جهانی و هم داخلی، جو تنش‌زای ایجاد شده را به فضایی آرام بدل کرده بود.

بازار قراردادهای آتی سکه بورس کالا، روز شنبه نوسان فراوانی را به خود دید. سکه جدید دی تنها سررسیدی بود که در این روز در دامنه مثبت هم نوسان کرد و حتی تا حدود ۲ درصد بر قیمت آن افزوده شد. باقی سررسیدها بالای یک درصد منفی نوسان می‌کردند. ریزش‌های اخیر این بازار که از دو هفته گذشته به طور جدی دنبال شده است، به میزان چشمگیری از قیمت سکه‌های آتی کاسته و شرایط را برای خریداران این بازار سخت کرده بود.

پس از گذشت ۲ ساعت از معاملات روز شنبه آتی سکه، روند قیمت‌ها در پی برخی اخبار مسیری متفاوت را پیمود. این خبرها به گونه‌ای بود که جو آرام مربوط به مناقشات سوریه را تا حدودی مغشوش می‌کرد. به دنبال این امر سررسیدهای دور در بازار آتی سکه تا حدود ۲ درصد افزایش قیمت گرفتند؛ اما در نهایت به غیر از سررسید دی، باقی سکه‌ها در پایان معاملات این روز در محدوده منفی نوسان می‌کردند.

هر چند که در ابتدای معاملات روز یکشنبه بازار نقدی، کمی بر بهای سکه افزوده شد، اما تا حوالی ظهر این روز، این روند دوباره به سمت کاهش قیمت، تغییر جهت داد. بازار قراردادهای آتی سکه بورس کالا نیز که با بازار نقدی سکه همسویی می‌کند و البته گاهی بی توجه به نوسانات اونس طلا، دنباله رو دلار می‌شود، روز یکشنبه در ابتدای معاملات، از بهای چهار سررسید خود کمتر از یک درصد کاست و در این بین تنها سکه سررسید مهر بود که نسبت به روز شنبه افزایش قیمت داشت.

ریزش سکه نقدی در حوالی ظهر یکشنبه، موجب شد تا کاهش بهای سکه‌های آتی شدت بیشتری بگیرد، البته به تدریج کمی از شدت این ریزش کاسته شد. از طرفی آربیتراژورها هم در حال خروج از بازار آتی بودند؛ چراکه پوزیشن‌های فراوانی در سررسیدهای آبان و آذر بسته شده‌اند. سود آربیتراژ این بازار در حدود ۲۶ درصد بود و از طرفی گپ سررسیدها که مدتی بود بسیار بالا و غیرمنطقی به نظر می‌آمد، روز یکشنبه در حدود ۳۰ هزار تومان بود که نشان از اصلاح قیمت‌ها در این بازار داشت.

در این روز برخی از کارشناسان بازار سکه پیش‌بینی می‌کردند که در صورتی که پارامتر خاصی که بتواند منجر به افزایش بهای دلار در بازار آزاد یا اونس طلا در بازارهای بین‌المللی شود، وجود نداشته باشد، ریزش سکه نقدی دشوارتر از گذشته خواهد شد؛ چراکه حبابی هم برای قیمت این سکه متصور نبود؛ اما سکه‌های آتی همچنان جای ریزش داشتند و با خبرهای خوش می‌توانستند به این روند ادامه دهند. ریزش قیمت این سکه‌ها در هفته‌های اخیر به میزان حدود ۲۵۰ هزار تومان، بیش از حد انتظار بود و به کال مارجین شدن بسیاری از خریداران بازار آتی و فروختن سکه‌های آنها و بستن موقعیت‌شان انجامید. یکى از سیگنال‌هایى که دوشنبه گذشته باز هم منجر به ریزش قیمت‌ها شد، خبرى با این مضمون بود که رییس‌جمهور آمریکا، معتقد به راه‌حل دیپلماتیک براى مساله هسته‌اى ایران است. این خبر در کنار جو آرامى که مدتی است با کنار رفتن سایه جنگ از سر سوریه ایجاد شده بازارهاى سکه و ارز را به ریزش بیشتر قیمت‌ها ترغیب کرد. از طرفی چشم بسیاری از تصمیم‌گیران اقتصادى در کنار سرمایه‌گذاران بازارهاى پولى و مالى، به کنفرانسى مطبوعاتى بود که قرار بود بان‌کی‌مون پیرامون نتایج عملکرد تیم محققان سازمان ملل، عصر روز دوشنبه برگزار کند.

بهاى جهانى طلا روز دوشنبه در آغاز معاملات بازارهاى بین‌المللى، با افزایش به ۱۳۳۵ دلار هم رسیده بود که دلیل این امر، کناره گیرى سامرس (یکى از دو کاندید پست ریاست فدرال رزرو آمریکا که طرفدار سیاست مالى انقباضى است) بود؛ اما این روند چندان پایدار نبود و در ادامه معاملات این روز، قیمت جهانى طلا با ریزش بیش از ۱۴ دلار به ۱۳۱۲ دلار در هر اونس رسید.

قیمت سکه نقدى در بازار آتی سکه روز دوشنبه، در ادامه معاملات، باز هم ریزش داشت. در این میان بازار قراردادهاى آتى سکه در ساعات اولیه معاملات، نوسان نسبتا زیادى را تجربه کرد. این بازار پس از اینکه در این روز به ریزش نزدیک به ۵ درصد رسید و از قیمت سررسیدهاى دور آن بیش از ۵۰ هزار تومان کاسته شد (دلیل این امر سقوط اونس طلا و کاهش بیشتر در بازار نقدى سکه بود) در همین دامنه به نوسانات محدود ادامه داد.

روز سه شنبه گذشته در حالی که سکه شهریور آخرین روز معاملاتی خود را می‌گذراند، بازار آتی در شروع معاملات، با افزایش قیمت روبه‌رو شد، اما پس از گذشت مدتی تغییر جهت داد و به شدت از قیمت سکه‌های خود کاست. سکه شهریور همچنان به میزان کمى در محدوده مثبت نوسان مى کرد اما در نهایت شهریور هم تسلیم شد و به جمع سایرین در کاهش قیمت ملحق شد؛ ولی تا پایان در این محدوده باقى نماند. این تغییرات در بازار آتى سکه به دنبال خبرهایى بود که دوشنبه شب منتشر شد و بر بازارهاى سه شنبه اثر گذاشت. این اخبار از جنس بازگشت جو تشنج‌زا به بحران سوریه، از جمله گزارش کمیته تحقیق سازمان ملل که با تاکید بر استفاده از سلاح‌هاى شیمیایى در سوریه منتشر شد؛ این سیگنال‌ها بازار صبح سه شنبه را صعودى کرد، اما در این بین شایعه احتمال تغییر نرخ دلار صادراتی به ۲۸۰۰ تومان، بیشترین اثر را بر صعودى شدن بهاى سکه و طلا داشت، اما در سوى دیگر، پارامترهایى وجود داشت که به میزان فراوانی بازارهاى داخلى را به آرامش و حتی تغییر مسیر دعوت کردند، از جمله مهم‌ترین این عوامل، بیانات رهبر معظم انقلاب پیرامون دیپلماسى خارجی بود. از آنجا که در ۶ ماه اخیر ۲۸ درصد قیمت طلا و سکه در بازار نقدى کاهش یافته و قیمت جهانى نیز تقریبا به همین میزان سقوط کرده است، برخى تحلیلگران بازار طلا، بر این باورند که دیگر سرمایه‌گذارى در این بازار مخصوصا براى کسانى که در این مدت دچار ضرر و زیان شده‌اند، جذابیتى ندارد و این احتمال وجود دارد که نقدینگى موجود، به سمت سرمایه‌گذارى‌هاى تولیدى، بانک‌ها و بخش‌هاى موفق دیگر سوق پیدا کند. بازارهای بین‌المللی که از ابتدای هفته جاری میلادی با کاهش بهای طلا آغاز به کار کردند، روز چهارشنبه در حالی که منتظر مشخص شدن سیاست بعدی فدرال رزرو پیرامون برنامه انبساطی مالی و همچنین مشخص شدن رییس بعدی فدرال رزرو آمریکا بودند، باز هم از قیمت طلا کاستند. بازارهای داخلی اما در یکی دو هفته اخیر، همچنان در رکود به سر می‌برند، به طوری که مشتریان و سرمایه‌گذاران دلار، سکه و طلا این روزها ترجیح می‌دهند تا مشخص شدن روند واقعی بازارها منتظر بمانند. روز چهارشنبه باز هم بهای سکه و دلار در بازار نقدی کاهش داشت. البته صبح این روز بهای سکه نقدی در پی اعلام تعطیل نشدن سایت فردو از سوی ایران - که سه شنبه شب منتشر شد و توانست آتی سکه را هم تا حدودی از ریزش شدیدی که داشت، بازگرداند - تا یک میلیون و ۷۳ هزار تومان هم بالا رفت؛ اما خبرهای مثبت توانست مجددا به کاهش قیمت این سکه منجر شود.

در شروع معاملات روز چهارشنبه افزایش بها در سکه‌های آتی ادامه پیدا کرد؛ اما نتوانست پایدار بماند. سیگنال‌هایی وجود داشت که توانست باز هم بازارها را ریزشی کند؛ از جمله صحبت‌های اوباما در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی اسپانیایی با این مضمون که فرصت جدیدی برای دیپلماسی با ایران ایجاد شده است که نشان از جو مثبت برای روابط بین دو کشور داشت. همچنین مشخص شدن تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان با ۱+۵ نیز خبری بود که در این روز رییس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد. گفت‌وگوهای ایران با ۱+۵ موضوعی است که همیشه توانسته بازارهای طلا و سکه و همچنین دلار داخلی را نوسانی کند. البته خارج شدن چند بانک و همچنین کشتیرانی ایران از تحریم‌ها هم در این کاهش‌ها اثرگذار بوده است.

ریزش‌های قیمتی اخیر در این بازار در حالی اتفاق می‌افتد که بورس کالا هنوز از میزان وجه تضمین اضافی این بازار نکاسته است. در این مدت فشار بازار بر فروشندگان بالا بود و آنها را در وضعیت کال مارجین قرار داد که در نهایت مجبور به بستن موقعیت‌های باز خود شدند. از سوی دیگر، این ریزش قیمت‌ها موجب شده است تا خروج از آربیتراژ جذاب شود؛ سود آربیتراژ فعلی آتی سکه ۱۷ درصد است و با خارج شدن آربیتراژورها از این بازار، جو فروش برای سکه نقدی ایجاد خواهد شد و در بازار آتی فروشندگان قدیمی‌تر هستند که اقدام به خرید می‌کنند، اما با این وجود، اگر گپ قیمتی سررسیدهای آتی کاهش یابد، با قیمت‌های جذابی که در حال حاضر بر تابلوی معاملات دیده می‌شود، خریداران جدید به این بازار وارد خواهند شد. اگر به هر دلیل جلوی ریزش قیمت گرفته شود، آتی برای خرید جسور خواهد شد. به طور کلی در هفته گذشته زور خبرهای مثبت به خبرهای منفی چربید، اما برخی معامله گران بازار آتی این خوش‌بینی‌ها را تا حدودی بیش از اندازه می‌دانند به این دلیل که روز چهارشنبه از احتمال طرح قطعنامه‌ای علیه سوریه در سازمان ملل صحبت شد، در کنار این موضوع، خبرهایی هم پیرامون تحریم‌های نفتی علیه ایران از سوی آمریکا که مدتی پیش کنگره این کشور آن را تصویب کرده بود به گوش رسید که گویا قرار است در پایان سپتامبر سنای آمریکا روی آن رای‌گیری کند با این تفاوت که در صورت تصویب این لایحه توسط سنا، این تحریم‌ها سختگیرانه تر اعمال خواهند شد؛ البته بسیاری از تحلیلگران بر این عقیده‌اند که با توجه به جو موجود و امیدواری‌هایی که پیرامون دیپلماسی خارجی کشورمان وجود دارد، تصویب این تحریم‌ها دور از ذهن به نظر می‌رسد.

افزایش ۵۰ دلاری بهای اونس طلا در بازارهای بین‌المللی در شرایطی رخ داد که عصر چهارشنبه در پایان نشست فدرال رزرو اعلام شد که این بانک قصد دارد فعلا به سیاست‌های انبساطی ادامه دهد. به دنبال این امر در کنار ثبات بهای دلار در بازار آزاد، بر قیمت طلا و سکه نقدی افزوده شد و تمام چهار سررسید آتی نیز با بیش از ۳ درصد افزایش قیمت مواجه شدند. اخبار و پارامترهایی که در دو هفته گذشته بر بازارهای طلا و ارز اثرگذار بوده‌اند، در هفته جاری نیز بر قوت خود باقی هستند؛ به علاوه گفت‌وگوهای وزیر امور خارجه کشورمان با وزرای کشورهای اروپایی در کنار رایزنی‌ها پیرامون مساله هسته‌ای ایران با ۱+۵، همچنین پیامدهای سفر رییس جمهور کشورمان به نیویورک و سخنرانی در مقر سازمان ملل، آخرین خبرها از بحران سوریه در کنار نوسانات اونس طلا که خود متاثر از عوامل گوناگونی است، در هفته جاری بر تغییرات قیمتی بازارهای سکه و ارز اثرگذار است.

تمایل بیشتر آتی به ریزش