Untitled-6 copy

قیمت پایه محصولات زیرگروه پتروشیمی از سوی دفتر توسعه صنایع تکمیلی در شرایطی اعلام شد که بر نرخ اغلب محصولات افزوده شد. این قیمت‌ها تا پنجم فروردین دارای اعتبار است. صعود نرخ ارز معیار در تعیین قیمت‌های پایه به کانال قیمتی 40‌هزار تومان ظرف هفته پایانی سال و افزایش بهای جهانی بسیاری از محصولات این زیرگروه‌‌‌ها، عامل این رشد قیمت بود. ظرف هفته‌‌‌های اخیر بهای نهاده‌‌‌های انرژی با حمایت رشد بهای نفت در بازار جهانی گران شد و این موضوع حامی افزایش قیمت‌های پایه در هفته جاری است.

سیگنال ارزی مثبت شد

نرخ ارز و قیمت جهانی، دو پارامتر بنیادی تعیین‌‌‌کننده قیمت‌های پایه محصولات پلیمری و شیمیایی در رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران است. ظرف هفته اخیر نرخ حواله ارز در بازار مبادله به‌‌‌عنوان نرخ ارز تعیین‌‌‌کننده قیمت‌های پایه رشد 0.7درصدی داشت و به 40‌هزار و 321تومان رسید. این رشد نرخ ارز از افزایش قیمت‌های پایه ظرف هفته پیش‌‌‌رو حمایت کرد، به نحوی که قیمت پایه تمامی محصولات پلیمری که قیمت پایه آن بر مبنای این نرخ ارز تعیین می‌‌‌شد، افزایشی اعلام شد. این در حالی بود که قیمت پایه پلی‌‌‌اتیلن ترفتالات بطری ظرف یک‌هفته اخیر کاهش 0.5درصدی داشت و نرخ ارز مورد استفاده در تعیین قیمت‌های پایه این محصولات بدون تغییر برابر 28‌هزار و 500تومان بود. در این شرایط افت بهای جهانی این گروه کالایی باعث شد تا قیمت پایه آن برای عرضه در رینگ فیزیکی بورس‌کالا کاهشی اعلام شود.

نفتا در سقف نرخ سالانه

بهای هر تن نفتا در میانه ماه مارس به 707دلار و 47سنت صعود کرد که این رقم بیشترین بهای فروش این محصول در بازه سالانه بود. نفتا یکی از فرآورده‌‌‌های نفت خام است که به‌‌‌عنوان ماده اولیه در تولید بسیاری از واحدهای پلیمری استفاده می‌شود، بنابراین نرخ اغلب پلیمرها با تاخیری چندهفته‌‌‌ای، با نفتا نوسان همگرایی دارد. در بازه هفتگی نفتا رشد نرخ 3.5درصدی داشت، همچنین 6.6‌درصد بر ارزش هر تن نفتا در بازار جهانی افزوده شد. این در حالی بود که ظرف بازه سالانه نیز این محصول با رشد نرخ 8درصدی همراه بود.

افزایش نگرانی در خصوص اختلال در عرضه نفتا، از رشد بهای این محصول در بازار جهانی حمایت کرد. استمرار تنش در خاورمیانه و جنگ میان روسیه و اوکراین، بر نگرانی در خصوص عرضه مستمر نفتا افزود. غرق‌شدن کشتی باری روبیمار متعلق به بریتانیا در دریای سرخ، در پی حمله حوثی‌‌‌های یمن باعث شد تا نفت قابل‌توجهی به دریا وارد شود. همچنین، حملات اوکراین به پالایشگاه‌‌‌های روسیه به عنوان یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان نفتا در جهان روند عرضه این محصول را مختل کرد. برآوردها از آن حکایت دارد که جنگ خاورمیانه و روسیه عرضه حدود 35‌درصد نفتا در جهان را با احتمال اختلال مواجه کرده و این موضوع حامی رشد قیمت‌هاست. در این شرایط توافق اعضای اوپک برای کاهش تولید داوطلبانه نفت تا پایان ژوئن نیز مزید بر علت شده است تا جریان رشد بهای نفتا در بازار جهانی ادامه‌‌‌دار شود.

رونق در رینگ پایانی

ظرف هفته گذشته منتهی به ‌روز جمعه 25اسفندماه بالغ بر 102‌هزار تن محصول پلیمری و 39‌هزار و 870تن محصول شیمیایی از رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران مورد معامله قرار گرفت. این ارقام بالاتر از میانگین هفتگی فروش نفتا از رینگ فیزیکی بورس‌کالا ظرف سال گذشته بود. اما از حجم فروش این محصولات نسبت به هفته قبل منتهی به‌ روز جمعه هجدهم اسفندماه کاسته شد. کاهش محدود حجم فروش در رینگ پتروشیمی‌‌‌ها برای هفته منتهی به 25اسفند عمدتا ناشی از دشواری تحویل کالا و حمل آن تا مقصد ظرف روزهای پایانی سال رقم خورد. اگرچه از حجم فروش محصولات پلیمری و شیمیایی در رینگ پایانی سال کاسته شد، همچنان این بازار پررونق بود. 85‌درصد عرضه محصولات پلیمری و 64‌درصد عرضه شیمیایی‌‌‌ها در این هفته مورد معامله قرار گرفت.

پلی‌اتیلن ترفتالات بطری؛ پیشتاز رقابت

پلی‌‌‌اتیلن ترفتالات بطری در رینگ هفته گذشته به سیاق هفته‌‌‌های قبل همچنان پیشتاز رقابت قیمتی میان متقاضیان بود. این محصول با رقابت قیمتی 107 تا 122درصدی در رینگ هفته گذشته معامله شد که این ارقام بالاتر از میزان رقابت در هفته‌‌‌‌‌‌های گذشته بود. به نظر می‌رسد صنایع مصرف‌کننده این محصول، ترجیح دادند از فرصت قیمت‌های پایه براساس نرخ ارز 28‌هزار و 500تومانی استفاده کنند و بر حجم خرید خود بیفزایند.