به گزارش «ایرنا» خراسان جنوبی استانی معدن‌‌‌خیز است و معادن جزو مزیت‌‌‌های سرمایه‌گذاری در این منطقه به شمار می‌رود به گونه‌‌‌ای که مسوولان استانی و کشوری در ادوار مختلف از آن به عنوان عسلویه معدنی یا بهشت معادن یاد کرده‌‌‌اند.

۷۲۷ معدن با ۵۷ نوع ماده معدنی و ذخیره قطعی ۶ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تن در خراسان جنوبی وجود دارد و این استان رتبه اول کشور را در ذخایر زغال‌‌‌سنگ، منیزیت و خاک‌‌‌های نسوز داراست همچنین رتبه ششم کشور در تعداد معادن و رتبه دوازدهم در ذخایر قطعی مواد معدنی از آن خراسان جنوبی است.

خراسان جنوبی در یک دهه اخیر با داشتن هفت معدن طلا و ذخیره قطعی ۶۴ میلیون تن و استخراج اسمی۳ میلیون تن به عنوان استان طلایی در سطح کشور مطرح شده و زغال‌‌‌سنگ، خاک‌‌‌های صنعتی، سنگ‌‌‌های تزئینی، بنتونیت، کرومیت، سنگ‌آهن، دولومیت، آندالوزیت، مرمریت، بازالت، مس، سیلیس، فلورین، پتاس و سرب و روی از مهم‌ترین مواد معدنی در این استان کویری است.

بر اساس اسناد بالادستی و سندهای توسعه‌‌‌ای، معدن و صنایع معدنی یکی از مهم‌ترین محورها و پیشران‌‌‌های اقتصادی و توسعه‌‌‌ای خراسان جنوبی تعیین شده و معادن به عنوان یکی از ارکان توسعه استان در کنار دیگر بخش‌‌‌ها همچون صنعت، کشاورزی و گردشگری است که در جهت توسعه اقتصادی می‌توانند نقش مهمی ایفا کنند.

سال گذشته ۴۶ پروانه بهره‌‌‌برداری معدن با حجم سرمایه‌گذاری ۲۶۹ میلیارد و ۸۶۵ میلیون تومان و با ذخیره قطعی ۱۴۲ میلیون و ۲۸‌هزار تن در این استان صادر شد که با صدور این تعداد پروانه بهره‌‌‌برداری معدن برای ۴۱۶ نفر شغل ایجاد شده‌‌‌ است و صدور این تعداد پروانه بهره‌‌‌برداری از نظر تعداد ۴۱۶ درصد، حجم سرمایه‌گذاری ۸۶‌درصد و از نظر تعداد اشتغال ایجاد شده ۴۶‌درصد رشد دارد.

همچنین ۴۹ گواهی کشف با پیش‌بینی سرمایه‌گذاری ۵۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان و ۱۵۳ پروانه اکتشاف معدنی با پیش‌بینی سرمایه‌گذاری ۲۵۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان صادر شده است که از نظر پیش‌بینی سرمایه‌گذاری به ترتیب ۲۰۱ و ۱۹۶‌درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد نشان می‌دهد.

احیای معادن از اولویت‌‌‌های خراسان جنوبی در سال رشد تولید

مهم‌ترین راهکار برای شکوفایی اقتصاد معدن، ایجاد زیرساخت‌‌‌های سرمایه‌گذاری و حمایت از سرمایه‌گذاران و معدن‌‌‌کاران با هدف ترغیب آنان به ایجاد و احداث صنایع جوار معدنی است که این موضوع در دستور کار دولت سیزدهم قرار دارد.

استاندار خراسان جنوبی فروردین امسال در گفت‌وگو با «ایرنا» در تشریح برنامه‌‌‌های استان برای استفاده حداکثری از ظرفیت‌‌‌های معدنی اظهار کرد: احیای معادن و تکمیل زیرساخت‌‌‌ها از موضوعات کلیدی ما در استان است که سال گذشته در دستور کار ویژه مدیران قرار داشته و امسال نیز از اولویت‌‌‌های اصلی است.

جواد قناعت افزود: ظرفیت‌‌‌های بی‌‌‌نظیری در بخش معدن داریم که لازم است به این حوزه و صنایع تبدیلی و فرآوری معادن توجه ویژه‌‌‌ای شود.

وی گفت: پروژه‌‌‌های متعددی در حوزه معادن به‌ویژه در شهرستان‌‌‌های نهبندان، زیرکوه، سربیشه، خوسف و طبس با حضور سرمایه‌گذاران عملیاتی شده و اعتبارات قابل‌توجهی برای سرمایه‌گذاری در این پروژه‌‌‌ها اختصاص یافته که بخش قابل‌توجهی از این سرمایه‌گذاری‌‌‌ها تا پایان سال‌جاری به بهره‌‌‌برداری خواهد رسید.

استاندار خراسان جنوبی گفت: در بخش معدن با وجود ۵۷ ماده معدنی و ذخیره‌‌‌ بیش از۷ میلیارد و ۴۰ میلیون و ۶۸۹‌هزار تن تا پایان سال ۱۴۰۱، هنوز نتوانسته‌‌‌ایم توسعه مطلوبی داشته باشیم و به طور حتم با تقویت صنایع پایین‌دستی و افزایش واحدهای فرآوری معدنی می‌توانیم در این زمینه توسعه اقتصادی را شاهد باشیم.

وی افزود: مواردی مانند ماشین‌‌‌آلات فرسوده، لوازم یدکی گران، هزینه‌‌‌های بالای تولید، تورم، تحریم و برخی قوانین از جمله مشکلاتی است که توسط معدن‌‌‌داران بیان می‌شود و باید تلاش کنیم آن دسته از مشکلاتی را که در داخل استان قابل رفع است برطرف و سایر موارد را از حوزه‌‌‌های بالادستی و وزارتخانه‌‌‌ای پیگیری کنیم.

قناعت گفت: موارد دیگری نیز از سوی معدن‌‌‌داران مطرح شده که مربوط به تامین مواد اولیه، حمل‌ونقل، انتقال پول، بیمه، امور مالیاتی و سایر موضوعات است که اینها نباید برای معدن‌‌‌دار تبدیل به مشکل یا چالش غیرقابل رفع شود.

۴۶ معدن خراسان جنوبی به مرحله استخراج رسید

سرپرست اداره‌‌‌ کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی هم اعلام کرد: ۴۶ پروانه بهره‌‌‌برداری معدن با حجم سرمایه‌گذاری ۲۶۹ میلیارد و ۸۶۵ میلیون تومان سال گذشته در این استان صادر شد که استخراج سالانه ۵۶۳‌هزار و ۷۳۷ تن مواد معدنی را به همراه دارد.

حامد حسن‌‌‌نژاد افزود: این تعداد پروانه با ذخیره قطعی ۱۴۲ میلیون و ۲۸‌هزار تن، استخراج سالانه ۵۶۳‌هزار و ۷۳۷ تن و به وسعت ۲۲۴ کیلومترمربع صادر شده است.

وی بیان کرد: با صدور این تعداد پروانه بهره‌‌‌برداری معدن برای ۴۱۶ نفر شغل ایجاد شده و سنگ‌‌‌های تزئینی، خاک‌‌‌های صنعتی، بنتونیت، طلا، مس، منگنز، آگات و تراورتن از مهم‌ترین آنهاست.

سرپرست اداره‌‌‌ کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی اظهار کرد: در مجموع صدور این تعداد پروانه بهره‌‌‌برداری از نظر تعداد ۴۱۶ درصد، حجم سرمایه‌گذاری ۸۶‌درصد و از نظر تعداد اشتغال ایجادشده ۴۶‌درصد رشد دارد.

او گفت: همچنین ۴۹ گواهی کشف با پیش‌بینی سرمایه‌گذاری ۵۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان در استان صادر شده است که از نظر حجم سرمایه‌گذاری ۲۰۱‌درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد نشان می‌دهد و در این مدت ۱۵۳ پروانه اکتشاف با پیش‌بینی سرمایه‌گذاری ۲۵۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان در استان ثبت شد که ۱۹۶‌درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد دارد.

حسن‌‌‌نژاد با اشاره به اینکه خراسان جنوبی به عنوان یکی از پنج استان معدنی کشور دارای قابلیت‌‌‌های معدنی قابل‌توجهی است اضافه کرد: این استان با ۷۲۷ معدن و ذخیره قطعی ۶ میلیارد و ۹۰۰‌هزار تن، رتبه دوازدهم کشور را در ذخیره قطعی معادن به خود اختصاص داده است. به گفته وی تنوع مواد معدنی در این استان ۵۷ ماده است که زغال‌‌‌سنگ، منیزیت، سنگ‌‌‌های تزئینی، سنگ‌آهن، خاک‌‌‌های صنعتی، دولومیت، مرمریت، طلا، مس و پتاس از مهم‌ترین آنهاست و اکنون ۱۳‌هزار نفر در بخش معدن خراسان جنوبی مشغول به کار هستند.

وی افزود: سهم استان از کل معادن کشور ۶ درصد، از تعداد اشتغال معادن کشور ۹‌درصد و از میزان ذخیره قطعی معادن کشور ۱۳‌درصد است.