افزایش تولید گاز ایران ۲ برابر میانگین جهانی

نقش گاز طبیعی

وزیر نفت با تاکید بر توجه به ماهیت و کاربردهای گاز طبیعی گفت: نقش گاز طبیعی در زندگی بشر امروز فراتر از یک حامل انرژی است، این سوخت، خوراک اصلی برای تولید مواد اولیه محصولات بسیار متنوعی است که در جهان مدرن امروز و حتی آینده نمی‌توان از آن صرف‌‌‌نظر کرد. سهم گاز طبیعی در سبد انرژی جهان در ۲۰۵۰، ۳۶‌درصد افزایش می‌‌‌یابد. اوجی ادامه داد: طبق تازه‌‌‌ترین گزارش چشم‌‌‌انداز جهانی گاز، سهم این سوخت پاک در سبد انرژی جهان در سال ۲۰۵۰ میلادی ۳۶‌درصد افزایش می‌‌‌یابد، اگرچه این رقم هنوز با سهم بالقوه و ظرفیت گاز فاصله دارد و حتی می‌تواند تا ۳۰‌درصد نیز افزایش یابد، اما همین مقدار نیز به‌‌‌خوبی نشان می‌دهد که گاز برای بسیاری از اقتصادهای جهان، یک انرژی مقرون‌‌‌به‌‌‌صرفه، ایمن و قابل اتکاست. وی افزود: برای تامین نیازهای فزاینده انرژی ناشی از افزایش جمعیت جهان و توسعه اقتصادی به راه‌‌‌حل‌‌‌های انرژی متنوع متناسب با شرایط، قابلیت‌‌‌ها و اولویت‌‌‌های هر کشور نیاز است و نباید فراموش کرد که تحقق این موضوع مستلزم انجام سرمایه‌گذاری‌‌‌های کلان در زنجیره عرضه گاز طبیعی، اعمال سیاست‌‌‌های حمایتی، ثبات بازارها و دسترسی آزاد به منابع مالی است.

ارتقای ثبات و امنیت عرضه

وزیر نفت گفت: یکی از رسالت‌‌‌ها و اهداف مهم تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز، ایجاد سازوکاری برای گفت‌‌‌وگوهای سازنده و موثر میان کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده گاز طبیعی به‌‌‌منظور ارتقای ثبات و امنیت عرضه و تقاضا در بازارهای گاز جهان است. اوجی افزود: این مجمع می‌تواند در شرایط کنونی که نااطمینانی‌‌‌ها برای سرمایه‌گذاری در صنعت گاز بیش از هر زمان دیگری موجب نگرانی امنیت انرژی شده است، در قالب شماری از گفت‌‌‌وگوهای عالی‌‌‌رتبه و کارشناسی با مشارکت و حضور دیدگاه‌‌‌های مختلف از کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده گاز طبیعی همسو با تقویت جایگاه گاز در تامین حال و آینده انرژی جهان اقدام کند. وی اظهار کرد: از طرف دیگر، جایگاه راهبردی کشورهای عضو مجمع در عرصه جهانی گاز طبیعی که بیش از ۷۰‌درصد ذخایر گاز جهان را در اختیار دارند و حدود ۴۰‌درصد صادرات جهانی گاز و بیش از ۵۰‌درصد صادرات ال‌‌‌ان‌‌‌جی از طریق کشورهای عضو مجمع انجام می‌شود، به این مجمع موقعیت منحصربه‌‌‌فردی برای جریان‌‌‌سازی در حوزه حکمرانی انرژی جهان بر مبنای اصول مشارکت و همکاری بین‌المللی می‌دهد، از این رو لازم است کشورهای عضو مجمع با ارتقای هم‌‌‌افزایی و هماهنگی‌‌‌های جمعی بر این موضوع تمرکز کنند تا منافع اعضای مجمع حفظ شده و از امنیت عرضه و تقاضای جهانی گاز طبیعی صیانت شود.

چالش‌‌‌های پرشمار در بازارهای گاز

وزیر نفت افزود: هم‌‌‌اکنون با وجود چالش‌‌‌های پرشمار در بازارهای گاز جهان، مجمع کشورهای صادرکننده گاز در چارچوب اساسنامه و راهبرد بلندمدت خود، موفق شده همفکری‌‌‌ها، هماهنگی‌‌‌ها و همکاری‌‌‌ها را در حوزه‌‌‌های مختلف صنعت گاز طبیعی در میان اعضای خود تقویت کند. به‌‌‌طوری که این تمهیدهای راهبردی سبب شده است مجمع بتواند نقش کلیدی خود را در حفظ و ارتقای امنیت جهانی انرژی در دوران کرونا و پساکرونا به‌‌‌خوبی ایفا کند، اما در عین حال ما مسیری طولانی و مملو از نااطمینانی را پیش رو داریم که مستلزم ارتقای همبستگی و همکاری بیشتر اعضای مجمع است. اوجی به اهمیت افزایش حجم و تعریف مسیرهای جدید گاز طبیعی و ضرورت سیاست‌‌‌های نوینی که باید در دستور کار اعضای مجمع قرار گیرد اشاره و تصریح کرد: بدون تردید با توجه به تحولات جاری در عرصه‌‌‌ انرژی جهان، اتخاذ سیاست‌‌‌های نوین در چارچوب مجمع اهمیتی ویژه‌‌‌ دارد، اعضای مجمع باید همسو با افزایش صرفه اقتصادی و گسترش تجارت گاز و دستیابی به فناوری‌‌‌های نو مرتبط با تجارت گاز از جمله فناوری‌‌‌های مرتبط با ال‌‌‌ان‌‌‌جی همفکری و مشارکت کرده و گام‌‌‌هایی موثر برای انحصارزدایی در فناوری‌‌‌های مرتبط با تجارت گاز بردارند.

گسترش همکاری‌‌‌های فنی

وی ادامه داد: مناسب است که گسترش همکاری‌‌‌های فنی برای دستیابی به فناوری‌‌‌هایی نظیر جذب، استفاده و ذخیره‌‌‌سازی کربن، کاهش نشت گاز متان و توسعه هیدروژن آبی در دستور کار اعضای مجمع قرار گیرد، به‌‌‌ویژه که فناوری‌‌‌های کربن‌‌‌زدایی در تولید گاز در دسترس ما قرار دارد. اوجی تصریح کرد: ایران به‌‌‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین صاحبان ذخایر اثبات‌‌‌شده گاز جهان و از بزرگ‌ترین دارندگان شبکه توزیع داخلی گاز طبیعی، برای هرگونه همکاری با همه کشورهای عضو در بخش‌‌‌های اکتشاف، حفاری، توسعه، بهره‌‌‌برداری و توزیع گاز طبیعی به‌‌‌ویژه انجام سرمایه‌گذاری‌‌‌های مشترک، سوآپ گاز طبیعی، همکاری در زمینه چارچوب قراردادهای گاز، توسعه و صدور خدمات فنی-مهندسی، انتقال دانش و توسعه منابع انسانی متخصص آمادگی دارد، همچنین ایران در زمینه گسترش شبکه خطوط لوله داخلی و توسعه جایگاه‌‌‌های عرضه سی‌‌‌ان‌‌‌جی تجربه‌‌‌های فنی و اقتصادی موفقی دارد که می‌تواند در اختیار کشورهای عضو مجمع قرار دهد.

وزیر نفت اظهار کرد: آخرین آمارهای معتبر بین‌المللی این واقعیت را نشان می‌دهد که تولید گاز طبیعی ایران از سال ۲۰۱۱ همواره روندی صعودی داشته و تحریم‌‌‌های غیرقانونی و فرامرزی آمریکا نتوانسته رشد تولید گاز در ایران را متوقف یا معکوس کند. به‌‌‌علاوه، در سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲ تولید گاز طبیعی ایران به‌‌‌طور متوسط سالانه ۵.۲‌درصد رشد کرده است که بیش از ۲.۵ برابر رشد میانگین جهانی طی این دوره بوده است.

دور شدن از سوخت‌‌‌های فسیلی

وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که دور شدن از سوخت‌‌‌های فسیلی در نظام‌‌‌های انرژی و به‌‌‌طور کلی‌گذار به انرژی پاک چه دستاوردهایی دارد، اظهار کرد: در ابتدا باید اشاره کنم که ایران ضمن اینکه معتقد است مشکلات اقلیمی کنونی جهان به‌‌‌طور عمده ناشی از فعالیت‌‌‌های کشورهای صنعتی در ۲۰۰ تا ۲۵۰ سال گذشته است، از تصمیم‌‌‌ها و اقدام‌‌‌های مشترک جهانی برای کاهش تغییرات اقلیمی و مقابله با آثار مخرب آن، حمایت می‌کند. همچنین مایلم از دولت امارات متحده عربی به‌‌‌عنوان یکی از اعضای اوپک و جی‌‌‌ئی‌‌‌سی‌‌‌اف در برگزاری موفق نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در امارات (کاپ ۲۸) تشکر کنم. وزیر نفت اظهار کرد: نکته مهم درباره ‌گذار به انرژی پاک و به‌‌‌ویژه از طریق کنار گذاشتن سریع سوخت‌‌‌های فسیلی از نظام انرژی این است که چنین اقدامی می‌تواند به مخاطرات کنونی امنیت انرژی جهان دامن بزند و فقر انرژی را در بسیاری از جوامع و نقاط محروم جهان تعمیق بخشد. با توجه به این‌‌‌گونه نگرانی‌های جدی و اساسی است که در بخش دیگری از بسته سیاستی انرژی مصوب کاپ ۲۸، نقش سازنده سوخت‌‌‌های دوره گذار که به گاز تعبیر می‌شود، به‌‌‌عنوان تسهیل‌گذار انرژی و در عین حال تضمین امنیت انرژی به رسمیت شناخته شده است. اوجی گفت: معتقدم در چارچوب‌ گذار عادلانه، منظم و فراگیر انرژی، برای دستیابی به شرایط پایدار در تامین انرژی و مقابله با گرمایش جهانی، باید سرمایه‌گذاری جهانی در صنعت گاز و فناوری‌‌‌های کربن‌‌‌زدایی صنعت نفت و گاز به‌‌‌سرعت افزایش یابد.