سه‏‏‏‏‏‌درصد تخفیف با یک‌درصد صرفه‏‏‏‏‏‌جویی

۲۰۰‌میلیون متر‌مکعب ناترازی در حوزه گاز

به گزارش «ایسنا»، آنطور که وزیر نفت اعلام کرده در سال‌۱۴۰۰ این ناترازی حدود ۲۴۰‌میلیون مترمکعب بود و به دلیل موضوعات پیش‌آمده واردات گاز از ترکمنستان نداشتیم. همچنین در شروع کار دولت سیزدهم حدود ۴‌هزار تانکر از چرخه حمل تانکر سوخت برای نیروگاه‌ها خارج‌شده بود، در سال‌گذشته و در بدو شروع فعالیت وزارت نفت دولت جدید، توانستیم با تعمیرات و تامین تجهیزات موردنیاز پالایشگاه‌ها، خطوط انتقال گاز، تولید حداکثری گاز را رقم بزنیم به‌گونه‌ای که حدود ۷۰۵‌میلیون مترمکعب گاز از میدان پارس‌جنوبی برای نخستین‌بار برداشت شد. در سال‌گذشته و با افزایش تولید گاز حدود ۲۵‌میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور افزوده شد. در حوزه تقاضا نیز مدیریت و بهینه‌سازی را در دستورکار قرار دادیم، همچنین مبحث ۱۹ تصویب شد و موضوع تعرفه مشترکان پرمصرف در دولت تصویب و اجرا شد.

جواد اوجی با بیان اینکه روزانه نزدیک به ۶۳۰‌میلیون متر‌مکعب گاز در بخش‌های خانگی و تجاری و صنایع غیر‌عمده مصرف می‌شود، گفت: به عقیده ما بخشی از این رقم بهینه مصرف نمی‌شود و این در حالی است که قوانین خوبی در این زمینه وجود دارد. امیدواریم با طرح‌ها و برنامه‌‌‌‌‌‌ها و پیشنهادهایی که وزارت نفت ارائه کرده‌است، همچنین با دریافت مجوز از دولت و مجلس شورای‌اسلامی انگیزه دوچندان برای سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاران و مشترکان در طرح‌های بهینه‌‌‌‌‌‌سازی مصرف سوخت ایجاد شود.

اوجی طرح وزارت نفت برای مشترکان خوش‌مصرف را بازگو کرد و گفت: هرکدام از مشترکان حوزه گاز یک‌درصد کاهش مصرف داشته باشند، سه‌درصد تخفیف در هزینه مصرف گاز دریافت می‌کنند که برنامه‌‌‌‌‌‌ داریم این مقدار تخفیف تا پایان ماه به‌حساب مشترکان گاز واریز شود.  به گفته وزیر نفت امسال برای مشترکانی که در سقف الگوی مصرف هستند که ۶۰ تا ۷۰‌درصد مشترکان را شامل می‌شود، هیچ‌‌‌‌‌‌گونه افزایش قیمتی دیده نشده و فقط برای مشترکان پرمصرفی که سقف الگوی مصرف را رعایت نمی‌کنند افزایش قیمت گاز دیده شده‌است. بر اساس مصوبه دولت سه پلکان اول مصرف در همه اقلیم‌‌‌‌‌‌ها بدون تغییر باقی‌مانده و این یک تشویق برای مشترکانی است که در حد متعارف گاز مصرف می‌کنند.

او گفت: پلکان چهارم تا ششم ۳۰‌درصد تعرفه آنها نسبت به دوره پیش افزایش یافته، پلکان هفتم تا دهم ۵۰‌درصد و پلکان یازدهم و دوازدهم که بسیار پرمصرف هستند با قیمت ثابت ۵ تا ۶‌هزار‌تومان محاسبه می‌شود. رایگان‌شدن گازبهای مشترکان کم‌‌‌‌‌‌مصرفی که زیر پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند از محل افزایش قیمت‌های مشترکان پرمصرف است و مشترکانی که از پلکان ششم به بعد ۸۰‌درصد مصرف پارسال را بیشتر مصرف کنند، یعنی دوره متناظر سال‌گذشته‌‌‌‌‌‌اش ۸۰‌درصد بیشتر از مصرف داشته باشد، قیمت تعرفه‌‌‌‌‌‌ای که برای آنها محاسبه می‌شود دو پله بالاتر خواهد بود.

اوجی با بیان اینکه در زمینه گاز با وجود اینکه تولیدکننده بزرگی هستیم، اما با توجه به نیاز کشور باید تولید گاز را افزایش دهیم، گفت: به این منظور باید ۸۰‌میلیارد دلار در طول هشت سال‌آینده سرمایه‌گذاری در حوزه گاز انجام گیرد تا تولید گاز را از رکورد یک‌میلیارد مترمکعبی فعلی به آستانه ۵/ ۱میلیارد مترمکعب در روز برسانیم. برای این منظور باید سرمایه داخلی و خارجی به میدان آید. برای مثال اکنون بخش‌های زیادی از سرمایه‌گذاری‌‌‌‌‌‌ها به هلدینگ‌‌‌‌‌‌های بزرگ اقتصادی واگذارشده و برآورد می‌شود در طول پنج سال‌آینده با افزایش تولید گاز مواجه شویم. هم‌‌‌‌‌‌اکنون ۱۰۰‌میلیارد دلار عقد قرارداد با شرکت‌های داخلی و خارجی برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی شده و در بخش خارجی ۴۰‌میلیارد دلار تفاهم‌نامه امضاشده که بیش از ۵‌میلیارد دلار آن به عقد قرارداد رسیده است.

برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی برای تولید روزانه ۵/ ۱‌میلیارد مترمکعب گاز

معاون برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی وزیر نفت در برنامه صف اول شبکه خبر سیما گفت: با توجه به نیاز کشور باید تولید گاز را افزایش دهیم که به این منظور باید ۸۰‌میلیارد دلار در طول هشت سال‌آینده سرمایه‌گذاری شود تا تولید روزانه گاز به یک‌میلیارد و ۵۰۰‌میلیون مترمکعب برسد.  هوشنگ فلاحتیان درمورد جایگاه ایران در حوزه نفت و گاز گفت: ایران جزو کشورهای نفت‌خیز و گاز خیز دنیا بوده و رتبه نخست جهان در حوزه ظرفیت‌های منابع زیرزمینی گاز و نفت را دارد. با همت همکاران در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی این قابلیت را داریم که ۴‌میلیون و ۱۰۰‌هزار بشکه نفت در روز تولید داشته باشیم. در حوزه پالایشگاهی ظرفیت ۲‌میلیون و ۲۰۰‌هزار بشکه‌‌‌‌‌‌ای در روز وجود دارد.

به گفته او تاکنون رکورد تولید بیش از یک‌میلیارد مترمکعب در روز را داشته‌‌‌‌‌‌ایم، حجم ذخایر زیرزمینی نفت و گاز زیادی داریم که در این شرایط بدون اتکا به بیگانگان این صنعت را سرپا نگه داشته‌‌‌‌‌‌ایم. در حوزه خدمات مهندسی، تعمیرات و احداث پالایشگاه‌‌‌‌‌‌ها و پتروپالایشگاه‌‌‌‌‌‌ها در اقصی‌نقاط جهان خدمات ارائه می‌دهیم، اما در کنار حجم عظیم تولید، مصرف‌کنندگان خوبی در دنیا نیستیم، مصرف انرژی در کشور ما دوبرابر متوسط جهانی است، از این‌رو باید به بحث بهینه‌‌‌‌‌‌سازی مصرف انرژی بیشتر بپردازیم.

فلاحتیان گفت: روزانه ۸۵۰‌میلیون مترمکعب گاز در کشور تولید می‌کنیم که ۶۵۰‌میلیون مترمکعب در بخش خانگی و تجاری و اداری مصرف می‌شود. کاهش دو درجه‌‌‌‌‌‌ای دمای خانه‌‌‌‌‌‌ها در کل کشور معادل گاز تولیدی دو فاز پالایشگاه عسلویه صرفه‌‌‌‌‌‌جویی گاز به‌‌‌‌‌‌دنبال دارد که با آن می‌توانیم تولید بیشتری در حوزه صنایع انجام دهیم، در این‌خصوص حتما مردم باید همکاری کنند. معاون برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی وزیر نفت درمورد چالش‌های این صنعت گفت: هم‌‌‌‌‌‌اکنون کشور درحال‌توسعه است، به‌‌‌‌‌‌طوری که نه‌‌‌‌‌‌تنها می‌توانیم تولید نفت و گاز برای رفع نیاز خود داشته باشیم، بلکه می‌توانیم صادرات نیز انجام دهیم و نیاز طرح‌های توسعه صنعتی را نیز تامین کنیم.

وزارت نفت برنامه‌های متنوعی برای افزایش تولید نفت تدوین کرده تا با توجه به ذخایر موجود و ایجاد ثروت برای کشور، ضمن افزایش تولید نفت از ۳‌میلیون و ۸۰۰‌هزار بشکه کنونی در برنامه هفتم، صادرات آن نیز افزایش یابد.  به گفته فلاحتیان در زمینه گاز با وجود اینکه تولیدکننده بزرگی هستیم «اما با توجه به نیاز کشور باید تولید گاز را افزایش دهیم. به این منظور باید ۸۰‌میلیارد دلار در طول هشت سال‌آینده سرمایه‌گذاری در حوزه گاز انجام گیرد تا تولید گاز را از رکورد یک‌میلیارد مترمکعبی فعلی به آستانه ۵/ ۱میلیارد مترمکعب در روز برسانیم. برای این منظور باید سرمایه داخلی و خارجی را به‌میدان بیاوریم. برای مثال اکنون بخش‌های زیادی از سرمایه‌گذاری‌‌‌‌‌‌ها را به هلدینگ‌‌‌‌‌‌های بزرگ اقتصادی واگذار کرده‌‌‌‌‌‌ایم و امیدواریم در طول پنج سال‌آینده با افزایش تولید گاز مواجه باشیم.

هم‌‌‌‌‌‌اکنون ۱۰۰‌میلیارد دلار عقد قرارداد با شرکت‌های داخلی و خارجی برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی شده و در بخش خارجی ۴۰‌میلیارد دلار تفاهم‌نامه داشته‌‌‌‌‌‌ایم که بیش از ۵‌میلیارد دلار آن به عقد قرارداد رسیده است.»  او با بیان اینکه برای اجرایی‌شدن هر طرحی در صنعت سه رکن اصلی شامل تامین‌مالی، مهندسی طرح و پیمانکار نیاز است، گفت: در حوزه دانش مهندسی و پیمانکاری در حد قابل‌قبولی هستیم و لازم است سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاران را به صحنه بیاوریم. هم‌‌‌‌‌‌اکنون بسیاری از طرح‌ها در مراحل انتهایی هستند و امیدواریم در طول یک سال‌آینده بسیاری از این پروژه‌ها اجرایی شوند و ارقام تولید گاز در پنج سال‌آینده افزایش یابد. معاون برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی وزیر نفت گفت: برای افزایش تولید نفت نیز سناریوهای مختلفی پیش‌بینی‌شده که در یک سناریو قرار است مقدار تولید از ۳‌میلیون و ۸۰۰‌هزار بشکه در روز به بالای ۴‌میلیون و ۲۰۰‌هزار بشکه برسد.