فارنت: انویدیا به تازگی از کارت‌های گرافیک قدرتمند GeForce GTX ۱۰۸۰ و GTX ۱۰۷۰ رونمایی کرده است. در بین تمامی ویژگی‌های چشمگیری که در این کارت‌های گرافیکی شاهد آن هستیم مواردی بیشتر جلب نظر می‌کنند که در ادامه نگاهی به آنها می‌اندازیم.

سرعت بیش از اندازه

مهم‌ترین‌ موردی که در این محصولات جدید به چشم می‌آید سرعت بیش‌ از اندازه‌ آنها است. جالب است بدانید حتی کارت گرافیک جیفورس GTX ۹۸۰ که در حالت دوگانه به‌صورت ترکیب SLI به کار می‌رود نیز در مقابل گرافیک جدید انویدیا حرفی برای گفتن ندارد. اگر از طرفداران بازی‌های کامپیوتری باشید حتما نام عنوان پرطرفدار Doom را شنیده‌اید، نسخه جدید دمو این بازی پر گرافیک با استفاده از کارت جدید انویدیا در سرعت ۲۰۰ فریم در ثانیه با کیفیت فول‌ اچ‌دی اجرا می‌شود. تمام تنظیمات گرافیکی این بازی نیز در حالت حداکثر خود قرار داشتند. با این حساب باید گفت کارت گرافیک GTX ۱۰۸۰ انصافا از لحاظ سرعت حرفی برای گفتن باقی نمی‌گذارند.

جادوی سیاه انویدیا

کاملا مشخص است که این سرعت و عملکرد خیره‌کننده به راحتی میسر نشده و انویدیا فناوری‌های مختلفی را در سری جدید کارت گرافیک‌های خود به خدمت گرفته است. حدود چهار سالی می‌شود که تولیدکنندگان سخت افزاری در محصولات خود از فناوری ترانزیستورهای ۲۸ نانومتری استفاده می‌کنند؛ اما از این به بعد انویدیا با استفاده از فناوری جدید پاسکال خود که ۱۶ نانومتری است در محصولات تراز اول خود استفاده می‌کند. این فناوری باعث شده تا انویدیا از لحاظ سرعت دست بازتری داشته باشد. البته فناوری ترانزیستور ۱۶ نانومتری تنها فناوری جدید به خدمت گرفته شده در کارت‌های تازه معرفی شده انویدیا نیست و چیپست این کارت‌ها از فناوری FinFET نیز بهره می‌برند. در کنار این فناوری شاهد به خدمت گرفتن ۸ گیگابایت رم بهینه شده از نوع GDDR۵X نیز هستیم. بد نیست بدانید این رم قادر است با سرعت ۱۰ گیگابایت در ثانیه اطلاعات را رد وبدل کند. البته ذکر این نکته نیز لازم است که شرکت AMD که رقیب دیرینه انویدیا است نیز در سری کارت گرافیک‌های Fury خود فناوری‌هایی را به خدمت گرفته که از لحاظ سرعت رم نسبت به این کارت‌های جدید معرفی شده انویدیا برتری دارند، اما فناوری High Bandwidth Memory که به اختصار HBM نامیده می‌شود در حال حاضر تنها قادر است از ۴ گیگابایت رم بهره بگیرد.

مصرف بهینه انرژی

در کنار سرعت و عملکرد بالای گرافیکی که در محصولات جدید انویدیا شاهد آن هستیم، مصرف بهینه انرژی نیز در این کارت‌های گرافیک در نوع خود مثال زدنی است، جالب است بدانید استفاده از معماری پاسکال در این کارت‌های گرافیک باعث شده تا پردازنده گرافیکی GPU آنها کمترین مصرف را نسبت به تمامی کارت‌های گرافیکی انویدیا داشته باشد. با این حساب کارت گرافیک GTX ۱۰۸۰ از لحاظ مصرف انرژی سه برابر کمتر از کارت‌های گرافیکی که به فناوریMaxwell GPU مجهز هستند، انرژی مصرف می‌کند. همان‌گونه که اشاره شد کارت گرافیک GTX ۱۰۸۰ عملکرد بسیار چشمگیری در مقابل دو کارت گرافیک GTX ۹۸۰ دارد اما از طرف دیگر مصرف این کارت گرافیک جدید و قدرتمند تنها ۱۸۰ وات از طریق یک کانکتور ۸ سوزن است.

امکان ارسال تصویر روی چند صفحه‌نمایش

در کنار سخت‌افزار کارآمدی که در کارت گرافیک GTX ۱۰۸۰ شاهد آن هستیم، این محصول جدید انویدیا به ویژگی‌های نرم‌افزاری جالب توجهی نیز مجهز است. یکی از این ویژگی‌ها امکان انتقال همزمان تصویر به چند صفحه‌نمایش است، این گزینه برای بازی‌های واقعیت مجازی جهت پخش همزمان روند بازی در هدست و مانیتور گزینه مناسبی به نظر می‌رسد.کارت‌های گرافیک عموما در حین انتقال تصویر به چند مانیتور دچار افت کیفیت می‌شوند اما به لطف فناوری‌های جدید به خدمت گرفته شده در کارت گرافیک GTX ۱۰۸۰ بدون هیچ مشکلی شاهد انتقال تصویر به چند صفحه‌نمایش هستیم. ویژگی انتقال تصویر روی چند مانیتور (SMP) برای استفاده در مانیتورهای قدیمی مخصوص بازی نیز کاربرد دارد. این ویژگی باعث می‌شود تا کناره‌های تصویر بارزولوشن‌های کمتری نمایش داده شود که این امر منجر به افزایش فریم‌ریت و در نتیجه بهبود عملکرد کارت گرافیک می‌شود. برای این کار انویدیا نسخه دموی بازیCyan Worlds's Obduction را در رزولوشن ۴K با ویژگی SMP در کارت گرافیک جدید خود به نمایش گذاشت. جالب است بدانید در صحنه‌های از بازی که فریم‌ریت با نرخ سرعت ۴۲فریم در ثانیه اجرا می‌شد با فعال کردن قابلیت SMP، گیمر قادر بود تا میزان ۶۰ فریم در ثانیه سرعت فریم‌ریت بیشتری دریافت کند. البته همان‌گونه که اشاره شد این افزایش فریم‌ریت به لطف کاهش پیکسل‌ها در کناره‌های تصویر انجام می‌شود؛ اما کاهش پیکسل‌ها به راحتی از راه دور قابل تشخیص نیست و حتما باید از نزدیک به صفحه‌نمایش نگاه کنید تا این اختلاف مشخص شود. در مجموع توسعه‌دهندگان بازی بر این باور هستند که فعال کردن SMP در بازی‌ها تا میزان ۳۰ درصد به افزایش فریم‌ریت کمک می‌کند. این ویژگی جالب و در خور توجه نیز با استفاده ا امکان Multi resolution shading انویدیا میسر شده است.

ویژگی Ansel

این ویژگی در واقع یک دوربین عکاسی در داخل بازی‌های سه بعدی است، به این ترتیب گیمر قادر است از صحنه‌های مختلف بازی تصاویر دلخواه خود را بگیرد، روی این تصاویر گرفته شده فیلترهای مختلفی را اعمال کند و آزادی کاملی در ویرایش عکس‌ها داشته باشد. جالب اینجا است که ویژگی Ansel دوربینی آزاد نیز در بازی در اختیار گیمر قرار می‌دهد تا از صحنه‌های مختلف دلخواه در بازی‌های بزرگ عکس‌های بسیار با کیفیتی بگیرد. در اینجا منظور ما از با کیفیت، رزولوشن ۶۱۴۴۰ در ۳۴۵۶۰ پیکسل است!با استفاده از ویژگی Ansel امکان عکسبرداری به‌صورت ۳۶۰ درجه نیز میسر است، به این ترتیب گیمر می‌تواند این عکس‌ها را در هدست‌های واقعیت مجازی استفاده کند. البته ناگفته نماند که بازی‌های ساخته شده برای استفاده از این ویژگی باید حتما از فناوری Ansel پشتیبانی کنند. همان‌گونه که اشاره شد در حال حاضر بازی Cyan Obduction از فناوری Ansel انویدیا پشتیبانی می‌کند، بازی‌های تراز اول دیگری نظیر Witcher ۳ و Division نیز قرار است که این ویژگی جدید را در محیط خود اعمال کنند.

تغییر طراحی ظاهری

سری Founders Edition این کارت‌های گرافیک جدید انویدیا از لحاظ ظاهر شباهت‌های زیادی به کارت گرافیک‌های سری GTX ۹۰۰ دارند، ظاهر بیرونی آلومینیومی و پنل شفاف در کارت گرافیک جدید انویدیا نیز خودنمایی کرده و طراحی زاویه دار گوشه‌های این کارت گرافیک، ظاهری حرفه‌ای را در ذهن تداعی می‌کند.

قیمت و زمان عرضه کارت‌های گرافیک GTX 1080 و GTX 1070

انویدیا وعده داده تا نسخه Founders Edition کارت گرافیک تراز اول GTX ۱۰۸۰ خود را در تاریخ هفتم خرداد‌ماه با قیمت ۷۰۰ دلار روانه بازار کند. کارت گرافیک GTX ۱۰۷۰ نیز با قیمت ۳۸۰دلار ۲۱ خرداد ماه به بازار عرضه می‌شود، نسخه Founders Edition این کارت قیمتی برابر با ۴۵۰ دلار دارد، همان‌گونه که در بالا اشاره شد این کارت گرافیک از لحاظ عملکرد یک سرو گردن بالاتر از کارت گرافیک Titan X انویدیا قرار می‌گیرد.

شرکت AMD چه محصولی در آستین دارد؟

درست است که انویدیا سابقه طولایی در ساخت کارت‌های گرافیک دارد، اما این شرکت رقیبی دیرینه نیز دارد، شرکت AMD سالیان سال است که پا به پای انویدیا در عرضه کارت‌های گرافیکی فعالیت می‌کند، اخیرا نیز صحبت از فناوری جدیدی با نام Polaris GPU از جانب AMD هستیم، از طرف دیگر این شرکت قصد دارد با کمک FinFET ترانزیستورهای ۱۴نانومتری را در محصولات جدید خود به خدمت بگیرد. نمایش‌های اولیه از GPUهای کم مصرف Polaris حکایت از عملکرد بسیار بالای کارت‌های گرافیک جدید AMD دارد.