تولد «ماری ‏کوری» کاشف رادیوم و پلوتونیوم

ماری کوری در هفتم نوامبر سال ۱۸۶۷ در لهستان متولد شد. ماری خواندن را وقتی که تنها چهار سالش بود، آموخت.

او با حافظه خارق‌العاده‌اش به‌عنوان یک کودک، مردم را شگفت‌زده می‌کرد و پدرش پروفسورعلوم بود و ابزارهایی که در جعبه شیشه‌ای نگهداری می‌کرد، ماری را مجذوب می‌ساخت. ماری رویای دانشمند شدن را در سر می‌پروراند، اما می‌دانست که این کار آسان نخواهد بود. وی در سن ۱۸ سالگی، به دلیل فقر خانوادگی، معلم سرخانه شد و به خواهرش برای درس خواندن در پاریس کمک مالی می‌کرد. بعدها خواهرش نیز او را در تحصیل یاری کرد. در آن زمان، در لهستان دانشگاهی برای دختران وجود نداشت، بنابراین در سال ۱۸۹۱، ماری به دانشگاه سوربن در پاریس رفت. او به قدری فقیر بود که تنها نان و کره می‌خورد و لباس‌های کهنه‌ای را که با خود آورده بود، می‌پوشید.

هر روز تا ساعت ۱۰ شب در کتابخانه درس می‌خواند، پس از آن به اتاق سرد کوچکش می‌رفت و تا ساعت ۲ یا ۳ صبح مطالعه می‌کرد. ماری بعد از ۴ سال، با پیر کوری یک فیزیکدان مشهور، در سوربن ازدواج کرد. ماری و پیر به دنبال عناصر جدید گشتند. آنها سنگ معدن اورانیوم را آسیاب کردند، سپس آن را جوشاندند و با اسیدها و سایر مواد شیمیایی مورد آزمایش قرار دادند. سرانجام پس از چهار سال کار سخت و مصرف چندین تن‌ سنگ معدن، یک دهم گرم رادیوم خالص به‌دست آوردند. به‌این ترتیب، آنها نخستین عنصر رادیواکتیو را کشف کردند.

در سال ۱۹۰۳، ماری، پیر و یک دانشمند دیگر به نامHenry Becquerel به دلیل کشف رادیوم و مطالعه رادیواکتیویته، جایزه نوبل را در فیزیک از آن خود کردند. ماری کوری اولین زنی بود که جایزه نوبل فیزیک را می‌برد. بعدها او یک جایزه نوبل دیگر هم در شیمی دریافت کرد. در زمان جنگ جهانی اول، ماری بر روی اشعه‌های X کار می‌کرد. او باور داشت که آنها می‌توانند در درمان بیماری‌هایی مانند سرطان موثر باشند وی هیچ‌گاه از کشفیاتش برای مال‌اندوزی استفاده نکرد، زیرا معتقد بود که باید به دیگران کمک کرد.