کاهش منابع آبی خوزستان

فراز رابعی اظهار کرد: براساس گزارش مرکز ملی خشکسالی و اقلیم‌شناسی هواشناسی، همه کشور با خشکسالی بی‌سابقه‌ای دست به گریبان است. وی افزود: بارندگی در خوزستان بسیار کم بوده و استان‌های همجوار که تامین‌کننده آب این استان هستند همچون لرستان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد نیز جزو کم‌بارش‌ترین استان‌های کشور به‌شمار می‌آیند. رابعی اضافه کرد: در زمستان گذشته بارندگی موثری اتفاق نیفتاد و آوردهای قابل‌توجهی به وقوع نپیوست، امید ما به فروردین بود که این ماه نیز جزو کم‌بارش‌ترین ماه‌های فروردین دوره‌های گذشته بوده است. وی با اشاره به آبگیری ۴۲ درصد از مخازن سدهای خوزستان به‌دلیل کاهش آوردها گفت: آوردها به خوزستان از ابتدای سال‌جاری تاکنون ۳۳ درصد نسبت به سال‌های نرمال کاهش داشته است. رابعی افزود: حجم آوردها در این مدت درحوضه دز ۴۳ درصد، درحوضه کرخه ۴۰ درصد، درحوضه کارون ۲۴درصد، درحوضه مارون ۳۱ درصد و در حوضه جره ۴۶ درصد کاهش داشته است.

وی تاکید کرد: معتقدیم خشکسالی تابستان امسال در خوزستان مشابه سال ۹۷ خواهد بود، اگر چه شرایط درحوضه‌های دز و کرخه از سال ۹۷ نیز بدتر است. رابعی با اشاره به‌دلایل کاهش شدید حجم ذخیره مخازن سدهای خوزستان اظهار کرد: کم‌بارشی و به تبع آن کاهش آوردها باعث شد امکان آبگیری کامل مخازن سدها فراهم نشود، از سوی دیگر تامین کامل آب کشت زمستانه و تلاش برای جلوگیری از خسارت به کشاورزان، موجب تنش در مخازن سدها شده است. وی اضافه کرد: نخستین جلسه مدیریت تنش خشکسالی بهمن پارسال در سازمان آب و برق خوزستان برگزار و محدودیت منابع آبی به استانداری اعلام شد، متعاقب آن جلسات متعددی در استانداری با حضور مدیران تشکیل شده است. رابعی خاطرنشان کرد: براساس تجارب سال‌های گذشته و نظرات کارشناسان و مدل‌های شبیه‌سازی، برنامه‌ریزی دقیقی صورت گرفته تا بتوانیم تابستان امسال را با کمترین تنش آبی سپری کنیم.

معاون سازمان آب و برق خوزستان همچنین گفت: کاهش شدید آوردها بر تولید برقابی نیز تاثیر خواهد داشت و پیش‌بینی می‌شود تولید انرژی ۳۰ درصد نسبت به پارسال کاهش یابد.

وی به دیگر اثرات تنش آبی در تابستان پیش‌رو در استان خوزستان اشاره کرد و افزود: اولویت نخست ما تامین آب شرب باکیفیت مناسب است و تمام تلاش‌ها به این منظور صورت می‌گیرد مشروط بر اینکه بقیه مصرف کنندگان اعم از کشاورزی و آبزی پروری به برنامه متعهد باشند.

رابعی در پاسخ به اینکه آیا احتمال تکرار شوری آب شرب در آبادان و خرمشهر مشابه سال ۹۷ وجود دارد، اظهار کرد: در صورتی که برداشت مصرف‌کنندگان مطابق برنامه باشد و زهاب بیشتری وارد رودخانه نکنند، این اتفاق تکرار نمی‌شود. وی درباره تامین آب نخیلات شادگان، آبادان و خرمشهر نیز گفت: تامین آب کشت‌های دائم شامل باغات و نخیلات، اولویت دوم بعد از تامین آب شرب است و در صورتی که برنامه محقق شود، مشکلی در تامین آب آنها نخواهیم داشت.

رابعی اضافه کرد: تامین آب نخیلات در شادگان مشابه پارسال است و رهاسازی آب به صورت موجی انجام می‌شود زیرا این روش در سال گذشته موفق بوده و رضایت نخل‌داران و مقامات را در پی داشته است.

به گفته وی، اکنون حجم آب قابل برنامه‌ریزی برای کشاورزی مصوب شده اما قرار شده است جهادکشاورزی سطح اراضی موردنظر خود را اعلام کند.