ساختمان‌ سازی به روش نوین

سهیل اقدامی- ساخت‌و‌ساز مسکن به روش سنتی در دهه‌های اخیر جوابگوی رشد فزاینده جمعیت در کشور ما نبود، هر چند که عده‌ای از سازندگان صنعت ساختمان کشور سعی کردند با ارائه انواع قطعات پیش‌ساخته در عرصه ساختمان سازی صنعتی راهکارهای نوینی بیابند، اما به دلایلی موفق نبوده‌اند. انواع پانل‌های متداول در کشورهای پیشرفته مانند ساندویچ پانل، درای وال، ورق آزبست، پلاستوفرم و غیره به دلایل بیگانه بودن با فرهنگ جامعه ما و گرانی آن و از طرفی بعضا وارداتی بودن مواد‌اولیه آنها مطلوب نبود، لذا تنها راه‌حل این بود که روش پیش‌ساخته جدیدی را که ارزبری هم نداشته باشد در کپسول و پوشش سنتی جایگزین و ارائه شود که در جهت دستیابی به این هدف شرکت پولاد مشبک ایستا اقدام به طراحی و تولید یک قطعه پیش‌ساخته، سبک وعایق‌دار کرد که پس از ملات‌پاشی طرفین آن نمادی کاملا سنتی ‌می‌یابد که این همان نقطه مطلوب در ساختمان‌سازی صنعتی و یا انبوه‌سازی مسکن به روش احداث سریع در کشورمان ‌می‌باشد. سیستم ساختمانی ۳D (سه بعدی) چیست؟، صفحات ۳D در ساختمان به عنوان دیوارهای متحمل بار و جداکننده سقف و کف ساختمان به طور دلخواه کاربرد دارد و شبکه مش بیرونی و داخلی صفحات (هر دو طرف) به روش دانه بتن‌پاشی بتن‌ریزی ‌می‌شود. ضخامت بتن در هریک از لایه‌های طرفین حدود ۳ تا ۴ سانتی متر ‌می‌باشد. ساختمان‌های احداثی با ۳D رفتار سازه‌ای جعبه‌ای شکل (BOX) دارند. در این نوع ساختمان‌ها انتقال نیرو به صورت خطی انجام نمی‌شود، بلکه به صورت سطحی است، اما در ساختمان‌های با سازه تیر و ستون انتقال بار به صورت خطی است، یعنی بار هر طبقه از طریق تیرها به ستون و از ستون به فوندانسیون منتقل ‌می‌شود، در ساختمان‌های تیر و ستونی در هنگام وقوقع زلزله با تخریب سازه‌ای در هر یک از اجزا اعم از تیرها یا ستون‌ها، تخریب کلی و فروریزی ناگهانی صورت ‌می‌گیرد، اما در ساختمان‌های احداثی با ۳D چنانچه در اتصال دیوار با سقف یا کف تخریبی ایجاد شود سایر اجزا‌ بار وارده را تحمل ‌می‌کنند و مانع از تخریب کلی ساختمان ‌می‌شوند. به عبارت دیگر در سیستم ۳D به دلیل آنکه بار بر سطح وارد می‌شود فشار به یک نقطه خاص وارد نمی‌شود بلکه در سطوحی از صفحات پخش می‌شود.

اتصال ساختمان در سازه‌های اسکلت فلزی یا بتنی پیش‌ساخته موضعی و محدود است و به خصوص اگر ضعف جزئی در هر یک از اتصالات وجود داشته باشد در اثر نیروی جانبی، ساختمان را در معرض تخریب و آسیب جدی قرار ‌می‌دهد، اما در ساختمان‌هایی که با روش ۳D ساخته ‌می‌شوند یکپارچگی اتصالات یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این روش ساختمانی ‌است و همین موضوع توجه مهندسان ساختمان را به این روش جلب کرده است.

تفکیک موضوع

الف: عده‌ای از سازندگان در ساختمان‌سازی صنعتی از قطعاتی به نام ساندویچ پانل پلی‌اورتان استفاده می‌کنند که یکی از مواد مصرفی در تولید عایق اینگونه پانل‌ها که به طور اختصار (P.U) نامیده ‌می‌شود ایزوسیانات و ماده پلی یور است و دیگری که به‌عنوان مکمل یا اکتیو مورد استفاده قرار ‌می‌گرفت گاز فریون ۱۱ به میزان ۱۰‌کیلوگرم در هر متر مکعب عایق ‌می‌باشد. با توجه به اینکه برای تولید P.U، گاز فریون ۱۱ لازم است، استفاده از این گاز برای محیط‌زیست مضر است. مضافا اینکه هنگام تولید پانل و پس از آن نیز خطر گاز سیانور ناشی از ماده ایزوسیانات انسان‌ها، محیط‌زیست و دیگر جانداران را تهدید ‌می‌کند.چنانچه در پوشش دیوار و سقف سالن‌های سوله ساندویچ پانل‌های پلی‌استایرن جایگزین پانل‌های P.U شود، علاوه بر حمایت از تولید داخلی (مواد اولیه پلی استایرن را پتروشیمی ‌تبریز تولید می‌کند) ،از خروج مقدار قابل‌ملاحظه‌ای ارز نیز جلوگیری خواهد شد، زیرا مواد اولیه P.U وارداتی است.

ب: حال اگر در ساختمان سازی به جای آجر و دیگر مصالح پانل‌های عایق‌دار را جایگزین کنیم به جهت عایق شدن دیوارها و سقف ساختمان‌ها، مصرف سوخت کاهش ‌می‌یابد، در نتیجه دود آلاینده بخاری‌ها، آبگرمکن‌ها و شوفاژها به میزان زیادی کاهش ‌می‌یابد و طبعا در کاهش آلودگی از ناحیه نیروگاه‌های گازی نیز شاهد وضعیت بهتری خواهیم بود و شاید دود دودکش‌های بلند کارخانه‌های تولید آجر نیز کاهش یابد.

ج: استفاده از سیستم ساختمانی ۳D باعث خواهد شد نفوذ آلودگی صوتی شهرهای بزرگ به منازل شهروندان کاهش ‌‌یابد و آنها در محیط آرام‌تری به استراحت و تجدید قوا ‌بپردازند.

د: به طور کلی در هزینه‌های بخش ساختمان‌سازی و صنایع جنبی صرفه‌جویی قابل‌ملاحظه‌ای خواهیم داشت.

منبع: PUMAPANEL