اعزام سفیر جدید به کشور استراتژیک

دنیای اقتصاد: اواخر مهر ماه بود که ماموریت محمدرضا رئوف‌شیبانی، سفیر ایران در سوریه پایان یافت و این دیپلمات ایرانی به کشور بازگشت. از آن زمان تا روز گذشته که «جواد ترک‌آبادی» به‌عنوان سفیر در سوریه از سوی وزارت خارجه معرفی شد، این سفارتخانه مهم ایران در سوریه بدون سفیر اداره می‌شد. مساله‌ای که واکنش بسیاری را در داخل کشور به همراه داشت؛ تا جایی که برخی نمایندگان معترض در مجلس شورای اسلامی از وزیر خارجه سوال کردند که چرا سفارتی با این اهمیت باید دو ماه بدون سفیر باشد.

البته از همان زمان، گزینه‌های مختلفی به‌عنوان جایگزین شیبانی در محافل سیاسی و رسانه‌ای داخلی مطرح شد که محتمل‌ترین آنها «حسین شیخ‌الاسلام» سفیر ایران در سوریه در اوایل دهه ۷۰ بود؛ به ویژه با کنار رفتن وی از سمت مشاور رئیس و مدیرکل امور بین‌الملل مجلس شورای اسلامی و انتصاب به‌عنوان مشاور وزیر امور خارجه، این گمانه تقویت شد؛ اما شیخ‌الاسلام در واکنش به این خبرها تنها به بیان این نکته بسنده کرد: «تاکنون صحبتی در این رابطه با من نشده و طبیعتا حکمی نیز ابلاغ نشده است.» خالی ماندن پست سفارت جمهوری اسلامی ایران در سوریه در شرایطی به درازا کشیده شده بود که از یک طرف، براساس روال مرسوم و جاافتاده در دستگاه دیپلماسی کشور، پیش از پایان ماموریت سفیر در هر کشوری، جایگزین وی معلوم و بلافاصله اعزام می‌شود؛ از سوی دیگر، سوریه که از تابستان ۱۳۹۰ تاکنون درگیر بحران داخلی است، کشوری نیست که مهم‌ترین حامی‌ آن ۲ ماه سفیر در این کشور نداشته باشد. سفارت حساس ایران در دمشق از مهرماه و با پایان یافتن ماموریت ۵ ساله محمدرضا رئوف‌شیبانی، با کاردار اداره می‌شود؛ موضوعی که به دلیل اهمیت سوریه به خصوص در مقطع فعلی که روند سیاسی برای حل بحران شتاب یافته، با واکنش منفی بسیاری از کارشناسان و مسوولان مواجه شده است.

در یک ماه گذشته در دو نوبت عده‌ای از نمایندگان مجلس در قالب تذکر به وزیر خارجه، علت بازگشت شبانه سفیر ایران در سوریه و نیز تعلل در انتخاب سفیر جایگزین را از ظریف سوال کرده بودند. اما اکنون وزارت خارجه، سفیر جدید را به رئیس‌جمهوری معرفی کرده و نظر مساعد رئیس‌جمهوری نیز در این خصوص کسب شده است. «جواد ترک‌آبادی» به‌عنوان سفیر جدید ایران در سوریه و جایگزین شیبانی انتخاب شد. ترک‌آبادی از اردیبهشت ۸۹ تا فروردین ۹۳ سفیر ایران در سودان بود؛ سفیر ایران در بحرین و نیجریه و کاردار جمهوری اسلامی ایران در کویت از دیگر سمت‌های وی در دوران فعالیتش است. همچنین ترک‌آبادی مدتی نیز به‌عنوان رئیس اداره اول شمال و غرب آفریقا در وزارت خارجه خدمت کرده است.

دیدار هفت سفیر جدید ایران با روحانی

سفرای جدید جمهوری اسلامی ایران در کشورهای تانزانیا، بلاروس، اتیوپی، اروگوئه، گرجستان، برزیل و کره‌شمالی روز ‌شنبه و پیش از عزیمت به محل ماموریت خود با رئیس‌جمهوری دیدار و گفت‌وگو کردند. حسن روحانی در دیدار با سفرا با تاکید بر ضرورت تلاش سفرای کشورمان در راستای توسعه روابط ایران با سایر کشورها گفت: «دولت تدبیر و امید نسبت به گسترش روابط دوستانه با همه کشورها اهتمام دارد و همواره بر توسعه مناسبات در عرصه بین‌المللی براساس احترام متقابل و منافع مشترک تاکید کرده است.» در این دیدار موسی فرهنگ، سفیر جدید ایران در تانزانیا، اویسی سفیر جدید ایران در بلاروس، خاکپور سفیر جدید ایران در اتیوپی، پسندیده سفیر جدید ایران در اروگوئه، قوام شهیدی سفیر جدید ایران در گرجستان، سقاییان سفیر جدید ایران در برزیل و عمادی سفیر جدید ایران در کره‌شمالی بر تلاش خود در جهت ارتقای سطح روابط ایران با این کشورها تاکید کردند.

آغاز به‌کار سفرای جدید

همچنین روز گذشته سفرای جدید کشورهای آلمان، رومانی، اکوادور و مغرب استوارنامه‌های خود را تقدیم رئیس‌جمهوری ایران کردند. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری حسن روحانی هنگام دریافت استوارنامه سفیر آلمان، از آن کشور به‌عنوان نخستین شریک تجاری ایران در اتحادیه اروپا نام برد و تاکید کرد که دو کشور از توانمندی‌ها و امکانات گسترده‌ای برخوردارند که این توانمندی‌ها باید برای ایجاد جهشی در همکاری‌های مشترک در همه حوزه‌ها، به‌کار گرفته شوند. همچنین رئیس‌جمهوری با اشاره به نقش مثبت آلمان در مذاکرات هسته‌ای و تاکید بر ضرورت تداوم این نقش در اجرای دقیق و کامل برجام افزود: «سطح همکاری‌های ایران و آلمان بعد از برجام و حذف موانع، رو به گسترش بوده و برای ایجاد شتاب در این همکاری‌ها و برداشتن گام‌های بلندتر تا رسیدن به نقطه ایده‌آل، باید روابط در بخش‌های بیمه‌ای و بانکی تسریع و تسهیل شود.»«میکائیل کلور برشتولد» سفیر جدید آلمان در تهران نیز با تقدیم استوارنامه خود به روحانی، تاکید کرد که برلین مصمم است سطح همکاری‌های خود را با تهران در همه حوزه‌ها به‌ویژه در حوزه فناور‌ی‌های نوین ارتقا دهد. در عین حال رئیس‌جمهوری در دیدار سفیر جدید رومانی در تهران، تاکید کرد که جمهوری‌اسلامی ایران از گسترش همکاری در همه عرصه‌ها با اتحادیه اروپا و از جمله رومانی استقبال می‌کند.

ادریان کوزیاسکی سفیر جدید رومانی در تهران نیز ضمن تقدیم استوارنامه خود به رئیس‌جمهوری، تاکید کرد که بخارست مصمم است روابط خود را با تهران در همه حوزه‌های مورد علاقه بیش از پیش ارتقا بخشد. از سوی دیگر روز گذشته سفیر جدید اکوادور نیز استوارنامه خود را تقدیم حسن روحانی کرد. رئیس‌جمهوری در این دیدار، توسعه روابط با کشورهای آمریکای لاتین را یکی از اصول اساسی سیاست‌ خارجی ایران دانست و گفت: «امروز ایران با بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین به‌ویژه اکوادور روابط خوب و دوستانه‌ای دارد.»

روحانی با تاکید بر ضرورت توسعه روابط جنوب - جنوب و فعال‌تر کردن سازمان‌های بزرگی مانند جنبش عدم تعهد تاکید کرد: «ایران و اکوادور باید در راستای توسعه، تقویت و تحکیم روابط و همکاری‌های تجاری، اقتصادی، فرهنگی و علمی فی‌مابین، تلاش کنند.» «خرمن اورتگا آلمیدا» سفیر جدید اکوادور نیز در این دیدار ضمن تقدیم استوارنامه خود به رئیس‌جمهوری ایران گفت: «روابط ایران و اکوادور همواره روابطی دوستانه و رو به گسترش بوده و خواهد بود.»همچنین حسن روحانی روز شنبه هنگام دریافت استوارنامه «حسن حامی» سفیر جدید مغرب در تهران گفت: «روابط تهران- رباط رو به گسترش و در مسیر توسعه قرار دارد.»

رئیس‌جمهوری بر لزوم استفاده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های موجود در راستای توسعه، تقویت و تحکیم همه‌جانبه مناسبات و همکاری‌های ایران و مغرب تاکید کرد. حسن حامی سفیر جدید مغرب نیز در این دیدار، ضمن تقدیم استوارنامه خود به روحانی، روابط ایران و مغرب را دوستانه و برادرانه دانست و گفت: «ما همواره مواضع جمهوری اسلامی ایران را در مورد اعتقاد به حل‌وفصل مسائل و مشکلات بین‌المللی از طریق دیپلماسی و گفت‌وگو ارج می‌نهیم.»