چرا Siri باید هوشمندتر شود؟

آی‌تی ایران: اپل بی‌شک موفق‌ترین شرکت در جهان است اما آینده این شرکت بستگی به این دارد که تا چه درجه‌ای از شگفتی در هوش‌مصنوعی ایجاد کند. وقتی به بزرگان هوش‌مصنوعی در سیلیکون‌ولی فکر می‌کنیم، قطعا اپل جزو نخستین شرکت‌هایی نیست که به ذهنمان خطور می‌کند اما این شرکت در حوزه هوش‌مصنوعی فوق‌العاده کار کرده است. حداقل مدیر ارشدی که به‌تازگی در این شرکت استخدام شده چنین اعتقادی دارد.

راس سالادوکینوف، محقق دانشگاه کارنگی‌ملون هفته قبل در توییتر خود نوشت که توسط شرکت اپل استخدام شده است. هدف او رهبری تیمی است که در زمینه آینده هوش‌مصنوعی در این شرکت فعالیت کند. او البته همچنان به عنوان پروفسور دانشگاه کارنگی‌ملون نیز به‌کار خود ادامه خواهد داد. او در گوگل‌پلاس خودش هم نوشت:‌تعداد زیادی پروژه عالی در زمینه هوش‌مصنوعی و یادگیری ماشینی در شرکت اپل مشغول پیگیری است. این محقق یادگیری‌ماشینی حالا گفته می‌خواهد تحقیقات گسترده‌ای را در زمینه هنر هوش‌مصنوعی در این شرکت انجام دهد.

او در دانشگاه کارنگی‌ملون نیز در دپارتمان یادگیری ماشینی و مدرسه علوم کامپیوتری مشغول به‌کار بوده است. او همچنین در زمینه یافتن الگو در Big Data نیز تجربیاتی دارد از جمله کار روی میلیون‌ها قطعه عکس و ده‌ها گیگابایت فایل متنی. اپل نگفته چه تعداد افراد در این شرکت روی یادگیری ماشینی و هوش‌مصنوعی مشغول به فعالیتند اما این شرکت تاکنون پنج استارت‌آپ در حوزه هوش‌مصنوعی را خریداری کرده است. (Turi, Tuplejump, Emotient, Perceptio, and Vocal IQ.)

هوش‌مصنوعی اپل

اپل از قدرت عظیم هوش‌مصنوعی در جاهای کوچکی بهره برده تا کاربردپذیری بهتری ایجاد کند. برای مثال از هوش‌مصنوعی برای افزایش طول‌عمر باتری بهره‌گرفته، یا یافتن اشخاص و اشیا درون عکس‌ها، تخمین‌زدن اپلیکیشن‌هایی که شما می‌خواهید باز کنید در بخشی با عنوان Siri App Suggestion در بخش ویجت‌ها. اپل همچنین از هوش‌مصنوعی در آی‌پد‌پرو و در امکان Palm Rejection استفاده کرده، در جایی که بدون لمس صفحه نمایش با قلم اپل وضعیت طراحی به حالت اول در می‌آید. درهنگام دیدن فیلم روی اپل‌تی‌وی اگر به انگلیسی بپرسید آن خانم چه گفت؟ هوش‌مصنوعی به‌کارگرفته می‌شود تا دیالوگ‌های خانم در فیلم دوباره تکرار شود و این یعنی هوش‌مصنوعی اپل باید دیالوگ‌ها را از نظر جنسیت تفکیک کند. یکی از منحصربه‌فردترین امکانات هوش‌مصنوعی در اپل این است که اطلاعات شخصی را برای حفظ حریم خصوصی روی خود گوشی نگه دارد و سایر اطلاعات را روی کلاد منتقل کند. البته آمازون هم چنین کاری می‌کند.

سیری و تهدید رقبا

سیری شاید یکی از مراکز مهم هوش‌مصنوعی در اپل باشد. این سرویس بالقوه بر‌اساس هوش‌مصنوعی بنا شده است. با استفاده از تکنیک‌‌های یادگیری ماشینی حالا هم دقت و هم شناخت بهتری از گفتار پیدا کرده است. با این حال انتظارات کاربران ورای اینها است. والت‌ماسبرگ روزنامه‌نگار تکنولوژی در مطلبی درباره سیری که در Record و سایت The Verge نوشته، به تندی سیری را مورد انتقاد قرار داده که چرا کارآیی ندارد. به گفته او سیری در جنگ هوش‌مصنوعی سلاح کم‌تاثیری است.سیری حالا رقبایی چون Google now، کورتانای مایکروسافت و الکسای آمازون دارد. سرویس‌هایی که از هوش‌مصنوعی برای ارائه پاسخ‌هایی مناسب به کاربران بهره گرفته‌اند، با این حال همه آنها در فهمیدن چیزها در سطح پیشرفته دچار محدودیت‌هایی هستند و همین انتظارات کاربران را به شکل کاملی برآورده نمی‌کند، با این حال خیلی واضح مشخص است که دستیارهای مجازی به‌زودی انقلابی را در سیلیکون‌ولی ایجاد خواهند کرد که هر کاری با آنها ممکن است.

در زمینه هوش‌مصنوعی گوگل شاید برنده اصلی باشد. این شرکت هوش‌مصنوعی را به شناسایی افراد، اشیا، مکان‌ها و حتی پیش‌بینی پاسخ به یک پرسش برده است. شرکت‌های بزرگ حوزه تکنولوژی به شکل حریصانه‌ای استارت‌آپ‌های حوزه هوش‌مصنوعی را دراین سال‌ها خریده‌اند. اپل، مایکروسافت، گوگل، اینتل، آی‌بی‌ام، یاهو، eBay، آمازون، نوکیا، فیس‌بوک، توییتر، سلزفورس و اوراکل روی هم رفته ۱۴۰استارت‌آپ حوزه هوش‌مصنوعی را از سال ۲۰۱۱ تاکنون خریداری کرده‌اند. گوگل در پنج سال گذشته ۱۱ استارت اپ را خریداری کرده و دو سال قبل نیز Deep Mind را خرید. سیستمی که قابلیت یادگیری همه‌چیز را بدون وروداطلاعات توسط انسان دارد. دستیار هوشمند گوگل هم‌اکنون در اپلیکیشن گپ و گفت Allo و همچنین در Google Home (در گوشی‌های هوشمند جدید پیکسل) قرار دارد.

این شرکت حالا می‌خواهد این دستیار را به ساعت‌های اندرویدی خود نیز وارد کند؛ همچنین به مرورگر کروم و داشبورد خودرو. گوگل می‌خواهد در ماه دسامبر امسال SDK دستیار هوشمند را برای استفاده در ابزارهای دیگر آزاد کند و این باعث گستردگی استفاده از آن در ابزارهای مختلف خواهد شد. یک شرکت دیگر در این زمینه Viv Labs, است که توسط بنیانگذاران سیری یعنی Dag Kittlaus, Adam Cheyer و Chris Brigham راه‌اندازی شده است. Viv برای مدت چهارسال تحت توسعه بود و در ماه می ‌امسال عرضه شد.

Viv با استفاده از یادگیری ماشینی می‌تواند رفتارهای کاربر و تنظیمات او را به خاطر بسپارد و مثلا کارهایی مثل رزرو رستوران و گرفتن تاکسی با Uber انجام دهد. سامسونگ این ماه اعلام کرد که می‌خواهد این شرکت را بخرد. سایت The Information نیز در همان ماه می‌اعلام کرده بود که اپل در حال کار روی یک ابزار خانگی است که سیری روی آن نصب می‌شود؛ چیزی مشابه Echo آمازون و Home گوگل. اپل البته هنوز چیزی در این زمینه نگفته است. شایعات درباره احتمال معرفی دستگاهی که سیری روی آن نصب باشد، بسیار بالا گرفته و حتی گفته می‌شود نمونه اولیه این دستگاه ساخته شده است. اما به نظر می‌رسد برای خود اپل نسخه جدیدی از سیری که بهتر و سریع‌تر کارکند اولویت بیشتری داشته باشد.