آینده رابطه تجاری ایران و روسیه

اخیرا همایش آشنایی متقابل با فرصت‌های بازرگانی و سرمایه‌گذاری ایران، روسیه و جمهوری‌های سی.آی.اس(مشترک المنافع) در محل هتل پارسیان اوین برگزار شده‌است. در این همایش اسدالله عسگراولادی، رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه از موانع تجاری بین ایران و روسیه حرف زده‌است.

به گزارش اقتصادنیوز، وی اعلام کرد که موضوع ارتقای مناسبات تجاری بین تهران و مسکو همواره از سوی همسایه شمالی مطرح می‌شود اما برنامه عملیاتی وجود ندارد، در عین حال مشکلات بانکی ناشی از تحریم در واقع مانع جدی بر سر راه تجارت دو کشور محسوب می‌شود.

عسگراولادی از پیشنهاد جایگزین کردن روبل و ریال به جای دلار در مناسبات تجاری بین ایران و روسیه حرف زده و گفته است: روبل به عنوان پول روسیه با کاهش ارزش مواجه شده و خریداران کالا در این کشور مایلند که با پول خود معامله داشته باشند و پیشنهاد تنظیم قرارداد دوجانبه برای ریال و روبل مطرح شده اما تاکنون این پیشنهاد شکل اجرایی به خود نگرفته است.

به گفته وی، مساله حمل ونقل همواره به عنوان مشکل مهم در تجارت ایران و روسیه نقش آفرین بوده و سخن تجار کشور حاکی است که حمل و نقل ریلی امروز در خدمت تجارت قرار ندارد.

عسگراولادی با اشاره به مشکلات ترابری هوایی و ناکافی بودن خدمات این بخش در توسعه تجارت، ضعف حمل‌ونقل دریایی را یادآور شده و اظهار امیدواری کرده است، در شرایط پساتحریم در این بخش‌ها برنامه‌ریزی دقیقی صورت گیرد.

وی یادآور شد: امروز برای برخی کشورهای منطقه پروازهای گردشگری روزانه دایر شده اما تجار برای فعالیت تجاری و صادراتی خود در روسیه از این امکان بی‌بهره هستند.

عسگراولادی خاطرنشان کرد: تعرفه سنگین روسیه بر واردات کالاهای کشورمان، مانع از توسعه مناسبات بین دو کشور می‌شود و این درحالی است که این تعرفه برای کالاهای برخی کشورهای همسایه این کشور (مشترک المنافع) بین صفر تا پنج درصد اعلام شده است.

وی افزود: شرایط همکاری‌های تجاری با تعرفه پنج تا ۲۰ درصدی برای کالای ایرانی وارداتی به این کشور، مطلوب نیست و تجار ایرانی باید از راه‌های غیرمتعارف این مشکل را برطرف سازند.

به گفته رئیس اتاق مشترک ایران - روسیه، حجم مبادلات تجاری تهران - مسکو سال‌هاست که از سطح دو میلیارد دلار فراتر نرفته اما برخی کشورها با روسیه تا سطح ۴۰ میلیارد دلار مبادله تجاری دارند.

در همین مورد فاطمه مقیمی، عضو هیات مدیره اتاق مشترک ایران و روسیه نیز در گفت‌وگویی با اقتصادنیوز درباره جایگزین کردن روبل و ریال در مبادلات تجاری دو کشور در راستای تسهیل تجارت بین دو کشور، گفت: به نظر من تمام معاملات در جهان بر اساس یک واحد پول مشخص انجام می‌شود.در تمامی معاملات جهانی بین تمام کشور‌ها دلار نقش‌آفرینی می‌کند. زمانی که ما هم به سمت معاملات تجاری یکسان در دنیا حرکت می‌کنیم باید واحد پولی پذیرفته شده در معاملات جهانی را بپذیریم.

مقیمی با تاکید بر این که واحد پولی دلار در معاملات بین‌المللی مثل زبان بین‌المللی پذیرفته شده است، گفت: معاملات بر اساس ارز واحد تاثیر واحدی هم می‌تواند به جای گذارد. بنابر این بر اساس نظر شخصی من معاملات ایران و روسیه نیز از این قاعده مستثنی نیست.

به گزارش اقتصادنیوز، میزان تراز تجاری ایران و روسیه در سال گذشته در حدود ۹۲۳ میلیون دلار بوده که تنها در حدود ۲۹۱ میلیون دلار آن صادرات از ایران به روسیه بوده است.

در سال ۸۹ در حدود ۴۱۵ میلیون دلار کالا از روسیه به ایران صادر و در مقابل از ایران به روسیه در این سال درحدود ۳۲۹ میلیون دلار کالا صادر شده‌ است. در سال ۹۰ در طول ۱۲ ماه صادرات روسیه به ایران افزایش داشت و از ۴۱۵ میلیون دلار در سال ۸۹ به ۷۵۸ میلیون دلار در سال ۹۱ رسیده‌است. در سال ۹۱ میزان واردات از روسیه همچنان با روند رو به رشد مواجه بوده‌است. در این سال روسیه ۱۵۷۰ میلیون دلار کالا به ایران صادر کرد و صادرات از ایران به روسیه نیز در این سال افزایش یافت و به ۴۹۴ میلیون دلار رسید. از سال ۹۲ روند رو به رشد مبادلات تجاری بین دو کشور متوقف شد. در این سال صادرات ایران به روسیه با کاهش ۱۸۵ میلیون دلاری به ۳۰۹ میلیون دلار رسید. واردات از روسیه نیز در وضعیت مشابه قرار داشت و با کاهش ۸۹۳ میلیون دلاری به ۶۷۷ میلیون دلار رسید. در سال ۹۳ نیز روند کاهشی مبادلات تجاری بین این دو کشور ادامه یافت. صادرات ایران به روسیه به ۲۹۱ میلیون دلار و واردات از این کشور به ۶۳۲ میلیون دلار رسید.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.