به گزارش عصر ایران به نقل از اتوگاید، در این رویداد خودرویی مدل‌های مفهومی زیادی روی چمن به نمایش درمی‌آیند. بسیاری از این خودروها با طراحی تجربی و بدون هیچ تصمیمی برای ورود به خط تولید به رخ می‌نمایند و شاید تولید انبوه آنها سال‌ها طول بکشد.

«ریماک» کانسپت ۱، «اسپایکر» C۸ پریلیاتور، کانسپت ۶ مرسدس می‌باخ، کانسپت اسکالا کادیلاک، کانسپت استون مارتین ونکوئیش زاگاتو، کانسپت پرسیژن آکورا، «ویژن» GT بوگاتی، نیویورک جنسیس و.. از ستارگان این گردهمایی خودرویی به حساب می‌آیند.

«ریماک 1» کانسپت

ریماک، شرکتی در کرواسی که به تولید خودروهای الکتریکی می‌پردازد، با معرفی خودرو سوپر اسپرت تمام الکتریکی «کانسپت وان» که توانایی تولید 1088 اسب بخار نیرو را دارد، بسیاری از سوپر اسپرت های بنزین‌سوز فعلی را به چالش کشیده است. کانسپت وان دارای چهار پیشرانه الکتریکی 600 کیلوواتی بوده و می‌تواند تنها طی 2.4 ثانیه سرعت خود را از صفر به صد کیلومتر در ساعت برساند.

چهار پیشرانه الکتریکی کانسپت وان در بالای چرخ‌های آن قرار گرفته اند. ریماک سامانه گشتاور چهار چرخ که مشابه سیستم چهار چرخ متحرک است را در این خودرو به کار گرفته است. این سامانه به پیشرانه‌های الکتریکی اجازه می‌دهد تا نیروی لازم را به صورت مستقل به هر چرخ ارسال کنند.

«اسپایکر» C۸ پریلیاتور

این خودروساز هلندی در سال ۲۰۱۴ رسما ورشکست شد و دو سال بعد در سال ۲۰۱۶ با نمایش یک نسخه جدید در نمایشگاه خودرویی ۲۰۱۶ بازگشت دوباره خود را کلید زد.

سیگنال‌هایی که از مدل «اسپایکر» C۸ پریلیاتور دریافت می‌شود، حکایت از بازگشت این خودروسازی به عرصه رقابت پس از یک دوره پرتنش دارد. این خودرو با یک موتور ۴.۲ لیتری V۸، با گشتاور ۶۰۰ نیوتن متری ۵۱۸ اسب بخار قدرت دارد.

کانسپت 6 مرسدس- می باخ

ویژن ۶ خودرویی عظیم‌الجثه و بسیار باابهت است؛ به‌گونه‌ای که با طولی معادل ۵.۷ متر حدود ۱۰ سانتیمتر بزرگ‌تر از رولزرویس فانتوم کوپه است.

کانسپت ویژن ۶ آینده می باخ را نشان می‌دهد؛ چراکه این خودرو مجهز به چهار موتور الکتریکی شده است که هر یک در یکی از چرخ‌ها نصب شده و خروجی کلی آن‌ها برابر با ۷۵۰ اسب بخار است. این قوای محرکه چهارچرخ محرک می‌تواند کوپه غول‌پیکر میباخ را در کمتر از ۴ ثانیه از صفر به سرعت صد کیلومتر در ساعت برساند؛ در حالی‌ که حداکثر سرعت آن روی ۲۵۰ کیلومتر در ساعت محدود شده است.

کانسپت کادیلاک اسکالا

اسکالا در وهله اول نشانگر زبان طراحی جدید کادیلاک و مفاهیم فنی در توسعه کادیلاک‌های آینده است. سپس اسکالا شخصیتی آرمانی را از کادیلاک به نمایش گذاشته است که بازگشت این برند را به گذشته باشکوه خود و اوج پریمیوم نشان می‌دهد. با توجه به توسعه بازار بخش خودروهای لوکس، اسکالا پتانسیل تولید و دستیابی به فروش بالا را دارد.

در زیر کاپوت این سدان سوپر لوکس یک موتور 4.2 لیتری V8 بای‌توربو قرار گرفته که هنوز قدرت آن اعلام‌ نشده است. کادیلاک می‌گوید این موتور که مجهز به سیستم غیر فعال‌سازی سیلندرها است، نمونه اولیه‌ای از یک سیستم جدید در حال‌ توسعه برای محصولات آینده کادیلاک نیز به شمار می‌رود.

کانسپت استون مارتین ونکوئیش زاگاته

طراحی چراغ‌های کشیده و اخمو، جلوپنجره با خطوط عمودی با فاصله زیاد از هم، خطوط روی درب موتور، سقف شیب‌دار، خروجی‌های اگزوز ۴تایی در عقب و یک اسپویلر سقفی جالب از ویژگی‌های بصری این خودرو به شمار می‌روند.

در مورد مشخصات فنی، خبرهای غیررسمی دو پیشرانه ۳.۰ لیتری V۶ برگرفته از مدل گیبلی را برای مازراتی لوانته ۳۵۰ و ۴۳۰ و یک موتور دیزلی V۶ با حجم ۳.۰ لیتری و ۲۷۵ اسبی عنوان کرده‌اند. با توجه به مشخصات، مازراتی لوانته ۳۵۰ اسبی می‌تواند شتاب صفر تا صد را در ۶.۳ ثانیه به دست آورده و نهایتا به سرعت ۲۴۳ کیلومتر بر ساعت برسد. لوانته ۴۳۰ اسبی شتاب‌گیری ۵.۲ ثانیه‌ای و بیشینه سرعت ۲۶۴ کیلومتر بر ساعت را ثبت می‌کند. مدل دیزلی هم در ۶.۹ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد و نهایتا به سرعت ۲۳۰ کیلومتر بر ساعت نیز دست می‌یابد.

کانسپت اکورا پرسیژن

شاید این خودرو کمی بزرگ به نظر برسد و باید بگوییم در مقیاس یک خودروی سواری واقعا همین‌طور هم هست. آکورا با طول کلی ۵.۱۸ متر تنها به اندازه‌ی ۶ سانتی‌متر از مرسدس بنز اس کلاس سدان کوتاه تر است. عرض آن هم به اندازه‌ تقریبا ۲۵ سانتی‌متر از مرسدس بنز ۲.۱۳ متری مذکور بیشتر است. ارتفاع خودرو اما به مقدار ۱.۳۲ متر است که نسبت به مرسدس ۱۵ سانتی‌متر کوتاه تر شده است. فاصله‌ بین دو محور جلو و عقب در آن ۳.۰۹ متر است که این مقدار به مقدار ۲۵ سانتی‌متر از فاصله‌ محور سدان پرچم‌دار آکورا یعنی آر ال ایکس بیشتر است.

«ویژن» GT بوگاتی

ویژن گرن توریزمو را با نگاهی به طراحی آینده‌ این کمپانی و عملکردی که مختص خودروهای بوگاتی است طراحی و تولید کرده است. در شبیه سازی پیست لی مانز، این خودرو موفق شده به واسطه‌ بهره‌گیری از یک موتور ۱۶ سیلندر که با چینش W شکل در کنار هم قرار گرفته‌اند، چهار بار در طول پیست از سرعت ۴۰۰ کیلومتر در هر ساعت عبور کند. با توجه به این ویژگی می‌توان این خودرو را به اندازه‌خودروهای توسعه یافته برای مسابقات لمانز، سریع و چابک خواند.

مدل مفهومی جنسیس نیویورک

مدل مفهومی نیویورک با تنظیمات هیبریدی ساخته شده است. سیستم هیبرید موجود درG70 از یک پیشرانه 2 لیتری بنزینی چهار سیلندر به همراه یک موتورالکترونیکی استفاده می‌کند.

حداکثر توان خروجی این سیستم۲۴۱اسب بخار با گشتاور 352 نیوتن‌متر است. این خودروها به یک سامانه انتقال قدرت خودکار 8 سرعته مجهز می‌شود. با این اوصاف چالش جنسیس مفهومی با سری 3 "بی‌ام و" و جگوارXEآسان‌تر می‌شود.

لکسوس LF-LC

لکسوس LF-LC به یک موتور ۸ سیلندر مجهز شده که ۴۶۷ اسب بخار قدرت دارد و گشتاورش نیز برابر با ۵۲۷ نیوتن متر اعلام شده است. این خودروی زیبا صفر تا صد را ظرف تنها ۴.۵ ثانیه پر می کند و به یک جعبه ۱۰ دنده خودکار مجهز شده که طبق ادعای شرکت سازنده سرعتی برابر با مدل های دو کلاچه را برای راننده به ارمغان می آورد.

قیمت این محصول هنوز هم اعلام نشده است، اما با در نظر داشتن ابعاد این وسیله نقلیه، موتور قدرتمندش و تجهیزات و امکانات در نظر گرفته شده برای آن، می توان حدس زد که زیاد هم ارزان نخواهد بود.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.