شماره روزنامه ۵۹۹۹
|

  • نفوذ سرمایه‌داری در سنگر کمونیست‌ها

    دنیای اقتصاد: یک خواربارفروشی مدرن که قفسه‌های آن مملو از همه چیز از ماکارونی گرفته تا شراب است، نقطه‌ای در مرکز هاوانا را پر می‌کند که زمانی توسط یک گل‌فروشی دولتی منفعل اشغال شده بود. اما اکنون سقف و دیوارهای آن تعمیر و رنگ‌آمیزی شده است. یک شرکت دولتی شیشه در حومه هاوانا اکنون نمایشگاهی برای یک تجارت خصوصی دارد که مبلمان ساخت کوبا را می‌فروشد. در بندر پایتخت کوبا، لیفتراک‌ها با احتیاط تخم‌مرغ‌های آمریکایی را از یک کانتینر یخچالی تخلیه می‌کنند. این سرمایه‌گذاری‌ها بخشی از انفجار هزاران کسب‌وکار خصوصی است که در سال‌های اخیر در سرتاسر کوبا فعال شده‌اند؛ یک تغییر قابل توجه در کشوری که در آن چنین شرکت‌هایی مجاز نیستند؛ آن هم کشوری که در آن فیدل کاسترو به قدرت رسید و انقلاب کمونیستی‌ای را راه انداخت که مصمم به حذف مفاهیم سرمایه‌داری مثل مالکیت خصوصی است.
  • آتش‌بس نزدیک است؟

    دنیای اقتصاد: با ارائه طرح جدید آتش‌بس و تبادل اسرا امیدها برای توقف جنگ در غزه افزایش یافته است. بر اساس طرح جدید، اسرائیل پذیرفته است در قبال آزادی تعداد کمتری از اسرایش آتش‌بس ۴۵روزه را بپذیرد. با این حال هنوز حماس به طرح جدید واکنشی نشان نداده است.
  • پردیس دانشگاه کلمبیا در تصرف دانشجویان

    دنیای‌اقتصاد: معترضان بامداد روز سه‌شنبه ساختمانی را در پردیس اصلی کلمبیا اشغال کردند و تنش‌ها را در دانشگاه پس از هفته‌ها اعتصاب، اردوها و تجمعات در فضای باز توسط تظاهرات‌کنندگان طرفدار فلسطین که به تعلیق و بیش از صدها بازداشت انجامید، تشدید کردند. به گزارش نیویورک تایمز، سالن همیلتون، ساختمانی با سابقه تصرف دانشجویان، اندکی پس از آنکه تظاهرات‌کنندگان در اطراف محوطه دانشگاه منهتن با شعارهای «فلسطین آزاده» راهپیمایی کردند، تصرف شد. ساعاتی قبل، مدیران شروع به تعلیق دانشجویانی که از ترک حیاط خودداری می‌کردند، کرده بودند. دانشگاه افراد را تشویق کرد که روز سه‌شنبه به محوطه دانشگاه نیایند. تشدید تنش مشابهی در تظاهرات حامی فلسطین در دانشگاه‌های سواحل غربی دوشنبه‌شب رخ داد. در دانشگاه پلی‌تکنیک ایالتی کالیفرنیا، هومبولت، پلیس درحالی‌که معترضان، سالن زیمنس را به مدت بیش از یک هفته در اختیار خود نگه داشتند، دستگیر کرد. در دانشگاه ایالتی پورتلند در اورگان، دانشجویان یک کتابخانه را تصرف کردند.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    تا قرن بیستم، دولت‌ها به‌طور مرتب در زبان‌های اروپایی در قالب «قدرت‌ها» توصیف می‌شدند (مانند عبارت‌های آلمانیِ Macht، فرانسویِ puissance، روسیِ derzhava). در اصطلاح مدرن، این اصطلاح به «قدرت‌های بزرگ» و گاهی «قدرت‌های میانی» اطلاق می‌شود؛ اما نه آنهایی که اکنون به‌عنوان «دولت‌های کوچک» شناخته می‌شوند. قدرت میانی را می‌توان به این معنا دانست که یک دولت کوچک «در یک زمینه‌ خاص به عظمت» رسیده است. ادبیات «خرده‌دولت‌ها» بر مسائل مربوط به حاکمیت و ظرفیت عمل متمرکز است و برای تمایز این دولت‌ها از دولت‌های کوچک، کمبود منابع فرض شده است. واقع‌گرایان، نئورئالیست‌ها و رئالیست‌های نئوکلاسیک با کاربست رویکرد قدرت ملی معتقدند که تنها قدرت‌های بزرگ قادر به کسب قدرت هستند.
  • ماموریت بلینکن در عربستان

    دنیای اقتصاد: آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا وارد عربستان شد تا با مقامات ۱۲کشور عربی درباره تحولات غزه و شرایط موجود بین اسرائیل و حماس گفت‌وگو کند. بلینکن و دیگر دستیاران ارشد بایدن تلاش می‌کنند راه‌حل سیاسی بلندمدتی برای مناقشه موجود در منطقه دنبال کنند.
  • شکاف حاکم و مردم در منطقه

    دنیای اقتصاد: مصر مانند دیگر دولت‌های خاورمیانه از موضع خود در قبال مناقشه اسرائیل و فلسطین ابائی نداشته است. نکوهش این کشور علیه اسرائیل بر سر جنگ غزه طولانی و مداوم است. رسانه‌های دولتی تصاویری از صف‌های طولانی کامیون‌های کمک‌رسانی را در انتظار عبور از مصر به غزه پخش کردند و نقش مصر را به‌عنوان تنها مجرای بیشتر کمک‌های محدودی که وارد این منطقه می‌شود، مورد توجه قرار دادند.
  • بحران تعمیق‌یافته در آمریکا

    دنیای‌اقتصاد: این روزها بر کسی پوشیده نیست که التهاب دانشگاه‌ها را در سراسر آمریکا فرا گرفته است. ناظران می‌گویند که صحنه‌های هرج‌ومرج در پردیس‌های دانشگاهی در سراسر کشور آمریکا باعث ایجاد اختلافات داخلی می‌شود و خطرات سیاسی را به همراه دارد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، تقریبا هفت ماه پس از آغاز جنگ اسرائیل-حماس، تظاهرات‌هایی که دانشگاه‌های سراسر کشور را فراگرفته است، تنش‌های جدیدی را درون حزب دموکرات آشکار کرده است؛ اینکه چگونه تعادل بین حمایت از آزادی بیان و حمایت از مردم غزه، همزمان با نگرانی از بهودی‌ستیزی برقرار کنند.
  • کابوس بزرگ برای بی‌بی

    دنیای‌اقتصاد: مقامات اسرائیلی به‌طور فزاینده‌ای بر این باورند که دیوان کیفری بین‌المللی در حال آماده شدن برای صدور حکم بازداشت برای مقامات ارشد این رژیم به اتهام جنگ در غزه است. مقامات اسرائیلی و خارجی معتقدند دیوان همچنین در حال بررسی حکم بازداشت رهبران حماس است. «رونن برگمن» و «پاتریک کینگزلی» در گزارش ۲۸آوریل در نیویورک‌تایمز نوشتند، به گفته دو تن از این پنج مقام- که به شرط ناشناس ماندن صحبت می‌کردند- در صورت تداوم اقدام دیوان، مقامات اسرائیلی ممکن است به‌طور بالقوه متهم به ممانعت از ارسال کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه و دادن پاسخی بیش از حد شدید به حملات ۷اکتبر شوند. مقامات اسرائیلی که نگران پیامدهای احتمالی چنین پرونده‌ای هستند، گفتند که معتقدند بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر، یکی از کسانی است که ممکن است نام آنها در حکم صادر شود. مشخص نیست که کدام رهبر حماس در لیست قرار دارد. مقامات اسرائیلی ماهیت اطلاعاتی را که باعث نگرانی آنها درباره حکم دیوان شده بود، فاش نکردند و دیوان نیز در این رابطه اظهار نظری نکرد.
  • کار پوتین نبود

    دنیای‌اقتصاد: به گزارش رسانه‌های آمریکایی، مقامات اطلاعاتی در ایالات متحده به این نتیجه رسیده‌اند که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه احتمالا برنامه‌ای برای کشته شدن الکسی ناوالنی، رهبر زندانی مخالفان در ماه فوریه در اردوگاه زندانی در قطب شمال نداشته است. به گزارش الجزیره، وال استریت ژورنال، به نقل از افراد آشنا که نامی از آنها فاش نکرد، گزارش داد که سازمان‌های اطلاعاتی ایالات متحده درباره مقصر بودن پوتین در قتل ناوالنی به نتیجه نرسیده‌اند؛ در عوض به این نتیجه رسیده‌اند که رئیس‌جمهوری روسیه احتمالا در زمان وقوع آن، دستور قتل ناوالنی را صادر نکرده است.
  • چرا جنبش اعتراضی از آکادمی آغاز شد؟

    دنیای اقتصاد: تظاهرات حمایت از فلسطین در دانشگاه‌های سراسر ایالات متحده ادامه دارد. در دومین هفته اعتراضات در راستای درخواست آتش‌بس در جنگ اسرائیل علیه غزه، هزاران دانشجو از ده‌ها دانشگاه خواستند تا روابط خود را با اسرائیل بگسلند.«هری فاوست» در گزارشی برای الجزیره نوشت: برخی از دانشگاه‌ها مجبور به لغو مراسم فارغ التحصیلی خود شده‌اند؛ درحالی‌که برخی دیگر شاهد اشغال کامل ساختمان‌ها توسط دانشجویان معترض بوده‌اند. در دانشگاه شهر نیویورک (CUNY)، صدها دانشجو با شعارهایی مانند «سرمایه‌گذاری در آپارتاید را متوقف کنید» در محوطه دانشگاه چادر برپا کردند. «گابی آوسی»، یکی از سازمان‌دهندگان دانشجویی در تظاهرات CUNY به الجزیره گفت که بسیج جوانان طرفدار فلسطین در ایالات متحده «زیباست». آوسی گفت: «جوانان با حضور خود می‌خواهند نشان دهند که دانشگاه‌ها به خاطر رابطه‌شان با استعمار اسرائیل باید پاسخگو باشند.» در سرتاسر ایالات متحده، رهبران دانشگاه‌ها تلاش کردند تا از شدت تظاهرات بکاهند؛ اما تا حد زیادی شکست خورده‌اند. پلیس مداخله کرده و فیلم‌هایی از ایالت‌های مختلف منتشر شده است که نشان می‌دهد صدها دانشجو -و حتی اعضای هیات علمی- دستگیر شده‌اند.
  • شارژ مالیاتی جنگ با غرب

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌جمهور روسیه از افزایش مالیات بر درآمد شرکت‌ها خبر داده است که به تامین مالی جنگ کمک می‌کند. این اقدام نشان‌دهنده کنترل قاطع او بر سیاست روسیه است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، به نظر می‌رسد ولادیمیر وی.‌پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، در مسیر ایجاد افزایش مالیات کم‌سابقه‌ای بر شرکت‌ها و افراد پردرآمد است؛ اقدامی که هم هزینه‌های رو به رشد جنگ او در اوکراین و هم کنترل قاطع او بر نخبگان روسیه را به هنگام آغاز پنجمین دوره ریاست‌جمهوری منعکس می‌کند. تکنوکرات‌های مالی در دولت ولادیمیر پوتین به دنبال راه‌های جدیدی برای تامین مالی نه تنها جنگ، بلکه رویارویی گسترده‌تر با غرب هستند که احتمالا برای سال‌ها پرهزینه خواهد بود.
  • آزادی سیاسی؛ آپارتاید اقتصادی

    دنیای‌اقتصاد: ۳۰سال پیش، معجزه آفریقای جنوبی به حقیقت پیوست. میلیون‌ها نفر در اولین انتخابات دموکراتیک کشور رای دادند و ظاهرا ضربه مرگباری به آپارتاید وارد کردند. کنگره ملی آفریقا تحت رهبری نلسون ماندلا به قدرت رسید و از منشور آزادی، مانیفست چند دهه‌ای، به‌عنوان راهنمایی برای تشکیل یک ملت جدید استفاده کرد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، ۱۰منشور نوشته‌شده، چشم‌اندازی برای غلبه بر آپارتاید از طریق جامعه‌ای آزاد و چند نژادی با کیفیت ارائه مسکن، آموزش و فرصت‌های اقتصادی برای همه ارائه می‌دهد. همان‌طور که آفریقای جنوبی ۳۰سال آزادی را جشن می‌گیرد و برای رای دادن در یک انتخابات ملی مهم آماده می‌شود، ما به این موضوع نگاه کردیم که این کشور تا چه حد در تحقق اهداف منشور آزادی پیشرفت کرده است.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    بااین‌حال، بول از پذیرش مفهوم قدرت غیرنظامی به‌دلیل محدودیتی که برای خودکفایی در قدرت نظامی در طول جنگ سرد به نمایش درآمد، انتقاد کرد. به‌تازگی، منرز اعلام کرد که یک مفهوم‌سازی بهتر از اتحادیه‌ اروپا ممکن است یک اروپای دارای قدرت هنجاری باشد. قدرت هنجاری متشکل از مبانی نظری زیر است: عقیدتی، اصول، کنش، تاثیر و پیامدهای گسترده‌تر در سیاست جهانی. این قدرت‌ها بر اساس تاکید اتحادیه‌ اروپا بر اهمیت توجه به عوامل خارجی در حین استفاده از انواع مختلف قدرت است.
  • بایدن در چند قدمی معامله عربستان و اسرائیل

    دنیای اقتصاد: دیپلماسی ایالات متحده برای پایان دادن به جنگ غزه و ایجاد روابط جدید با عربستان سعودی در هفته‌های اخیر به یک انتخاب بزرگ برای اسرائیل و بنیامین نتانیاهو تبدیل شده است. دیگر چه چیزی می‌خواهید: رفح یا ریاض را؟ آیا می‌خواهید یک تهاجم تمام‌عیار به رفح انجام دهید تا کار حماس را بسازید – البته اگرامکان داشته باشد- بدون اینکه استراتژی‌ای برای خروج اسرائیل از غزه یا افق سیاسی برای راه‌حل دو دولتی با فلسطینی‌ها بدون حماس ارائه دهید؟ اگر این مسیر را طی کنید، تنها انزوای جهانی اسرائیل تشدید می‌شود و باعث گسست واقعی با دولت بایدن می‌شود. توماس فریدمن، ستون‌نویس نیویورک‌تایمز در تحلیلی در این روزنامه در ۲۶آوریل نوشت، آیا شما خواهان عادی‌سازی با عربستان سعودی، یک نیروی حافظ صلح عربی برای غزه و یک اتحاد امنیتی به رهبری ایالات متحده علیه ایران هستید؟ این بهای متفاوتی را به همراه خواهد داشت: تعهد دولت شما برای همکاری در راستای تشکیل کشور فلسطینی با یک تشکیلات خودگردان فلسطینی اصلاح‌شده، اما با بهره‌مندی از گنجاندن اسرائیل در گسترده‌ترین ائتلاف دفاعی آمریکایی-عربی-اسرائیلی که دولت یهود تا کنون از آن برخوردار بوده است.
  • منع ورود یک دانشجو به دانشگاه کلمبیا

    دنیای‌اقتصاد: دانشگاه کلمبیا روز جمعه اعلام کرد که یکی از رهبران تظاهرات دانشجویی طرفدار فلسطین را که در ماه ژانویه در ویدئویی اعلام کرده بود «صهیونیست‌ها لیاقت زندگی ندارند» از حضور در محوطه دانشگاه منع کرده است. «کاترین روزمن» در گزارش ۲۶آوریل در نیویورک‌تایمز نوشت، ویدئوی این اظهارات آتشین عصر پنج‌شنبه دوباره در فضای مجازی پخش شد و دانشگاه را مجبور کرد تا دوباره با موضوعی که هسته اصلی مناقشه در سراسر دانشگاه‌ها در سراسر کشور است، مواجه شود؛ تنش بین رویکردهای حامی فلسطین و یهودی‌ستیزی. این دانشجو به نام «کیمانی جیمز» در حین و پس از یک جلسه استماع انضباطی با مدیران کلمبیا (که ضبط و سپس در اینستاگرام منتشر کرد) اظهارنظر می‌کرد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر