کاهش ۲۵ درصدی صادرات خراسان رضوی

محمدعلی امیر فخریان در خصوص تراز تجاری خراسان رضوی و میزان صادرات طی ۷ ماه گذشته اظهار کرد: اگر روند صادرات از خراسان رضوی در این مدت را بررسی کنیم، میزان صادرات در ابتدای سال کاهش ۳۰ درصدی داشت که اکنون به ۱۳ درصد رسیده است، یعنی روند صادرات صعودی است. کاهش اولیه صادرات در ماه‌های ابتدایی موجب شده تا روند صادرات کاهشی در نظر گرفته شود، اما اگر میزان صادرات مهر ماه امسال را با سال قبل مقایسه کنیم صادرات وضعیت مناسبی داشته و رو به رشد است. وی درباره کاهش دلایل صادرات استان افزود: طی سال جاری در مدت ۷ ماه ۲۴۸ میلیون دلار به افغانستان صادرات داشته‌ایم، این در حالی است که در سال گذشته در این زمان ۳۴۱ میلیون دلار به افغانستان صادرات صورت گرفته و این کاهش به دلیل تغییر حاکمیت در افغانستان بوده است که محدودیت‌هایی را ایجاد کرد.پس از تغییرات سیاسی یکی از بزرگترین مشکلات کاهش قدرت خرید مردم و کاهش درآمدهای این کشور بود که واردات از تمام کشورهای دیگر را تحت تاثیر قرار داد. خوشبختانه در دو ماهه اخیر صادرات به افغانستان نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد را نشان می‌دهد و این مساله متاثر از اقدامات مناسب دستگاه‌های استانی، برنامه ریزی کارگروه‌های مرتبط، تغییرات در صادرات کالاها و ثبات شرایط نسبت به سال قبل در این زمان است. این موضوع نوید دهنده بهبود شرایط صادرات خراسان رضوی به این کشور است.

images

رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت خراسان رضوی خاطرنشان کرد: همچنین یکی دیگر از دلایل کاهش صادرات استان محدودیت‌های ترانزیتی با کشور ترکمنستان بود که اکنون با اقدامات صورت گرفته توسط دولت سیزدهم و رفع این محدودیت‌ها پیش‌بینی می‌شود که میزان صادرات در آینده روند بهتری داشته باشد.

امیر فخریان تصریح کرد: برنامه ریزی‌هایی برای افزایش مراودات در حوزه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با کشور افغانستان از جمله بازدید کارشناسان از هرات صورت گرفته تا ظرفیت‌های تولید این کشور بررسی  و بر اساس آن مراودات تجاری اقدام شود. از مزیت‌های این اقدام می‌توان به افزایش سهم صادرات از ایران به این کشور،حفظ بازار ایران در این کشور و افزایش صادرات مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی این کشور اشاره کرد. همچنین در حوزه تجارت اقداماتی از جمله ارائه تسهیلات در تجارت با این کشور برای بازارچه های مرزی  و مرزنشینان در حال انجام است که بخشی از آن اثر خود را نشان داده و بخشی اثرات خود را به زودی نشان خواهد داد. طی ۷ ماه ابتدای سال جاری صادرات از استان به کشورهای دیگر از جمله تاجیکستان ۳۶۵ درصد، عراق ۶ درصد، امارات متحده عربی ۷۰ درصد و هند نزدیک به ۱۱۰ درصد افزایش داشته است.

امیر فخریان درباره عمده کالاهای صادراتی خراسان رضوی طی ۷ ماه ابتدای سال جاری گفت: در این مدت زعفران ۵۲ میلیون دلار صادر شده که از لحاظ ارزشی ۸۲ درصد رشد را نسبت به سال  قبل نشان می‌دهد. از دیگر کالاهای صادراتی در این مدت می‌توان به میله‌های آهنی، پسته، سیب تازه ، کفپوش‌های غیر مخملی، مخمرها ، رب گوجه  فرنگی و .... اشاره کرد. همچنین عمده کشورهای صادراتی استان در این مدت افغانستان، ترکمنستان، تاجیکستان، عراق، ازبکستان امارات متحدیه عربی، پاکستان، قرقیزستان، اسپانیا و روسیه هستند. وی درباره صادرات بخش صنعت و کشاورزی از خراسان رضوی بیان کرد: در ۷ ماهه ابتدای سال جاری کل صادرات محصولات صنعتی به جز صنایع غذایی ۲۷۰ میلیون دلار بوده که بیشترین میزان  صادرات در گروه‌های هدف کالایی به کشورهای هدف صادراتی بوده است. همچنین میزان صادرات بخش کشاورزی و صنایع غذایی در این مدت ۲۴۰ میلیون دلار است که نگاه به این آمار نشان می‌دهد که بخش صنعت بیشترین میزان صادرات را به خود اختصاص داده است. صادرات بخش معدن و صنایع معدنی استان ۱۳۰ میلیون دلار بوده است که میزان صادرات این بخش به همراه بخش صنعت  ۴۰۰ میلون دلار می‌شود.

امیرفخریان در خصوص میزان واردات کالا به خراسان رضوی طی ۷ ماه ابتدای سال جاری بیان کرد: طی این مدت ۱۶۶ هزار تن کالا به ارزش ۳۶۳ میلیون دلار به استان وارد شده که نسبت به سال قبل افزایش داشته است. حجم تجارت خارجی استان نسبت به سال قبل تفاوتی نداشته، اما تراز تجاری استان در این مدت مثبت ۳۱۰ میلیون دلار است.

وی درباره عمده کالاهای وارداتی به خراسان رضوی افزود: مواد اولیه مورد نیاز تولید، گوشی تلفن همراه، پنبه، برنج، گندم معمولی، نخ یک لایه، ماشین‌های نورد و لوبیا چیتی از جمله عمده ترین کالاهای وارداتی به استان در این مدت هستند. همچنین امارات متحده عربی، ترکیه، تاجیکستان، چین  ،پاکستان، ازبکستان، عمان ، افغانستان، کره و هند از جمله ۱۰ کشور عمده وارداتی هستند.