شم اقتصادی ، هوشمندی یا برنامه ریزی

سید رضا صفوی

دبیر کمیسیون سیاستگذاری و پایش اتاق اصفهان

افکار ثروتمندانه، موجب احساسات ثروتمندانه می شود و هرچقدر احساس ثروتمندی داشته باشیم زندگی شما با خلق فرصت های جدیدتر روبرو خواهد شد. آین راند، می گوید: ثروت محصول توانایی انسان در تفکر است. افرادی که تفکر ثروتمندانه دارند، به طور معمول از نخبه های درسی و یا نابغه هایی که می بینید نیستند، بلکه خیلی ساده نسبت به اکثریت جامعه متفاوت فکر می کنند، آن ها روند ثروت آفرینی را یک فرایند مرموزانه یا یک پاداش الهی نمی دانند، ثروت آفرینی قطعاً یک مهارت است. از داشتن آرزوهای بزرگ نهراسید، در این عصر و زمانه اشخاص را از روی عظمت آرزوهایشان ارزیابی می کنند.

هم اکنون هزاران صاحب صنعت ایرانی هستند که با شرف و افتخار و از طریق خلاقیت و عشق، به قله های افتخار دست یافته اند و نه تنها از منظر امکانات زندگی شخصی خود، از هر چیز صاحب بهترین آن هستند، بلکه از منظر احساس غرور و شادی هیچ کم و کسری ندارند. وقتی انسان بتواند با ایجاد صنعت، کارخانه، کارگاه و یا ایجاد شرکت های خدماتی فعالیت نماید و به کسب ثروت بپردازد، نه تنها خود بلکه کارکنان خویش را نیز سعادتمند می نماید. آیا چیز دیگری در این جهان می تواند جای آن را بگیرد؟ ست گادین، هشدار می دهد که در یک بازار شلوغ، شبیه دیگران بودن به معنی شکست است و در چنین بازاری تولید یک محصول بدون ریسک، خطرناک ترین کاری است که می توانید بکنید. مطابق مطالعات و تحقیقات به عمل آمده، مهم ترین فرمول کار بزرگان کسب و کار را می توان به شرح ذیل بیان نمود:

۱. حیف است رونق کسب و کار به یک نقطه محدود شود.

۲. خوش بینی، خیرخواهی، خوش رویی و نشاط ابزار کار من هستند.

۳. صداقت، ایمان، درستکاری، تلاش، کار زیاد، عقل سلیم راهنمای من هستند.

۴. این رسالت به دوش من گذاشته شده که جامعه را یک گام به جلو ببرم.

۵. من باید همیشه آرامش داشته باشم و از دردسر کنار بکشم.

۶. من باید همیشه اول باشم، یا لااقل جز بهترین ها باشم.

۷. سهمی از شرکت را به مدیران خود واگذار کردن.

۸. نگه داشتن احترام کسی که با او داد و ستد داریم.

۹. قبل از هر تصمیم در کمال خونسردی باید جوانب مختلف کار را سنجید و سپس تصمیم محکمی گرفت.

استراتژی سلطان فولاد جهان:

پنجمین فرد ثروتمند جهان در سال ۲۰۱۰ در ۲ سپتامبر ۱۹۵۰ در راجستان هند متولد شد. پدرش مالک و مدیر یک کارخانه فولاد در هند بود. لاکشمی در رشته بازرگانی از دانشگاه کلکته فارغ التحصیل شد. او در سال ۱۹۷۶ با پول پدر یک کارخانه فولاد در اندونزی خرید و توانایی هایش در تعیین استراتژی، توسعه کسب و کار و هدایت شرکت در خرید و مالکیت شرکت های دیگر فولادسازی، او را به مقام نخست تولید فولاد در دنیا رساند؛ اما استراتژی او چه بود؟ او شرکت های زیادی را خریداری و به مجموعه خود اضافه نمود، شم قوی اقتصادی او در خرید این شرکت ها توسط میتال به مرور ادامه پیدا کرد. استراتژی میتال خرید شرکت های غیر بهره ور فولاد در مناطق مختلف دنیا و بهره ور ساختن آنها با روش های مدیریتی و فناوری بود.

منافع کلیدی و شم اقتصادی این استراتژی :

۱. دستیابی به صرفه در مقیاس

۲. هم افزایی از طریق سرمایه گذاری مشترک در تحقیق و توسعه محصولات جدید

۳. هم افزایی مالی

۴. تقویت انعطاف پذیری استراتژیک

۵. افزایش قدرت چانه زنی در قبال تأمین کنندگان و مدیریت بهتر زنجیره تأمین

۶. افزایش نفوذ قدرت و موقعیت رهبری در بازار

۷. تجربه کاری عمیق در صنعت فولاد

۸. امکان خرید و یکپارچه سازی شرکت های فولادی، نظر به ماهیت قابل تجمیع بودن و هم افزایی شرکت ها.

استراتژی اقیانوس آبی:

نویسندگان کتاب «راهبرد اقیانوس آبی» چان کیم و رنه موبورنه معتقد هستند که تنها راه پیروزی در رقابت توقف تلاش برای پیروزی در رقابت است و به جای ورود به رقابت خونین در اقیانوس سرخ باید وارد فضای بازار نامحدود اقیانوس‌های آبی شد و دست به خلق تقاضا زد. بازاری که در آن هنوز قواعد بازی مشخص نشده است و فرصتی برای رشد بسیار سودآور وجود دارد. در یک کلام به جای گرفتن سهم بیشتر از کیک باید به دنبال بزرگتر کردن کیک بود.چان‌کیم و رنه موبورنه، نویسندگان این کتاب انقلابی در عرصه‌ی مدیریت و استراتژی سازمان، رویکردی بدیع را در عرصه‌ی کسب‌وکار مطرح می‌نمایند. آن ها با انتقاد از الگوی حاکم در عرصه‌ی تفکر استراتژیک که مبتنی بر حضور در مهلکه‌ی رقابت، مواجهه مستقیم و جاری شدن خون و نهایتاً شکل گیری اقیانوس قرمز (اقیانوسی از خون) است، فلسفه جدید و نوآورانه‌ای را پیشنهاد می‌نمایند که بر مبنای آن، کسب‌وکار در شرایطی مسالمت آمیز، به دور از رقابت‌های خونین و در پهنه‌ی اقیانوس آبی صورت می‌گیرد. وقتی کسب‌وکارها درگیر رویارویی مستقیم می‌شوند، صحنه‌ی مبارزه شلوغ می‌شود و همه‌ی طرف‌های درگیر با کاهش سهم بازار، کاهش رشد و اُفت سود مواجه می‌شوند. کسب‌وکارهایی نظیر تلفن‌همراه و بیوتکنولوژی، سی‌سال پیش اساساً وجود نداشتند و این موارد مصادیقی بارز از اقیانوس آبی محسوب می‌شوند.

هدف استراتژی اقیانوس آبی، ایجاد کسب‌وکار در عرصه‌ای است که قبلاً وجود نداشته و از این طریق پهنه‌ای آرام و بی‌تلاطم را پیش‌روی ایجاد کنندگان کسب‌وکار نو می‌گذارد. برای تشخیص چنین عرصه‌هایی، دیده بانی کلان، امری ضروری است و از این‌رو است که یک سازمان هرگز نباید دیده بانی خود را برون‌سپاری کند. صنایع فعال در اقیانوس آبی نسبت به صنایعی که در آن‌ها رقبا با یکدیگر مواجهه مستقیم دارند، سودآورتر هستند.با استفاده از استراتژی اقیانوس آبی، به مشتریان خود "ارزش نوآورانه" را ارائه کنید. این ارزش نوآورانه چیزی جز محصول پیشرفته همراه با صرفه‌ی اقتصادی برای مشتری نیست. همیشه جلیقه‌ی نجات داشته باشد. گام های شش گانه‌ی پیاده‌سازی استراتژی اقیانوس آبی در زیر برشمرده می‌شوند:

گام اول: گام اول بازسازی مرزهای بازار است. در این گام باید چارچوب‌ها و مفروضات حوزه کسب‌وکار خود را به چالش گرفته و آن‌ها را دوباره تعریف کنید.

گام دوم: در گام دوم باید بر تصویر بزرگ تمرکز کنید. این به آن معناست که نباید خود را آنقدر درگیر آمار و ارقام کنید که از مسائل کلی، جهت گیری‌های کلان و موقعیت بازار خود غافل شوید.

گام سوم: گام سوم، فراتر رفتن از تقاضای فعلی است. برای این‌کار باید به جای آن که صرفاً بر برآورده‌کردن نیازهای فعلی مشتریان تمرکز کنید، به آینده نظر داشته باشید و مشتریان بالقوه و نیازهای آتی آن‌ها را مورد تحلیل قراردهید.

گام چهارم: گام چهارم، رعایت توالی استراتژیک است. در این گام ضروری است در خصوص آنچه قصد ارائه‌اش را دارید، به سؤالاتی همچون "چرا کسی باید این محصول را خریداری کند؟"، "آیا قیمت آن مناسب است؟"، " آیا مانعی در راه موفقیت محصول در بازار وجود دارد؟" پاسخ دهید.

گام پنجم: گام پنجم، چیرگی بر موانع سازمانی است و این موانع عمدتاً ناشی از ترس و محافظه‌کاری مدیران نسبت به ورود به حوزه‌ی جدیدی از کسب‌وکار است که با ادبیاتی متفاوت اداره می‌شود.

گام ششم: گام نهایی، اجرایی کردن استراتژی است. برای این منظور بهتر است اجرای استراتژی را در چهارچوب یکی از فرایندهای شرکت خود درآورید. همچنین ضروری است با توجه به ماهیت مخاطره‌آمیز ورود به این عرصه، فضایی از اعتماد را در درون سازمان ایجاد نموده و آن را تحکیم بخشید.

کیفیت زاده انسان های با کیفیت است، آمده ایم تا در پهنای هستی کاری کنیم، کارستان؛ ولی افسوس که برخی از ما در طول حیات خود دچار افت و روزمرگی شده ایم. رمز بزرگی در کسب و کار، در شیوه رهبری و مدیریت مؤثر، آینده نگر، آینده ساز، توانمند و آفریننده ظهور و حصول می یابد. بر این اساس طی ماه های آینده اولین همایش شم اقتصادی در اتاق بازرگانی اصفهان جهت بهره مندی اعضای ارجمند اتاق و فعالین اقتصادی فهیم، خردورز و هوشمند استان اصفهان برنامه ریزی و برگزار خواهد گردید.