خوشه‌های صنعتی خوشه چین‌ حمایت های دولتی
دنیای اقتصاد- مریم ایروانی: در دل بنگاه های اقتصادی اشتغال تعداد بسیاری از اقشار نهفته است، اشتغالی که نظام اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و اقتصادی هر ملت را در دست می گیرد، حال این بنگاه ها برای صنایع کوچک باشد یا بزرگ؛ فرقی نمی کند اما صنایع کوچک به دلیل همخوانی با شرایط امروز کشور و ورود راحتر به آن بیشتر مورد توجه قرار گرفته و محل استقراری بهتر از شهرکهای صنعتی برای خود پیدا نکرده است. استان اصفهان در سال 84 بالغ بر 32 شهرک صنعتی داشته که این رقم اکنون به 74 رسیده است به گونه ای که در تمام شهرستان های استان حداقل یک و حتی تا 10 شهرک وجود دارد. هدف تشکیل شهرکهای صنعتی مسائل و مشکلات آنها و اقدامات انجام شده در زمینه خدمات رسانی بهتر مباحثی است که مدیران شرکت شهرک های صنعتی اصفهان برای خبرنگاران بازگو کردند.

محمد جعفری مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی استان اصفهان اظهار داشت: صنایع کوچک در واقع بسترسازی و ایجاد زیرساخت های لازم جهت حمایت از واحدهای صنعتی است که از سال 84 با پیگیری دیوان عدالت این کار به سازمان صنایع کوچک واگذار شد.
مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی استان اصفهان ادامه داد: بنگاه های کوچک و متوسط از موثرترین عوامل رشد و توسعه سیستم اقتصادی و اجتماعی هر کشوری محسوب می شود و به همین دلیل مورد توجه دولتمردان قرار می گیرد، چرا که بخش عمده اشتغال هر کشور در همین بنگاه های اقتصادی است.

وی با اشاره به اینکه صنایع کوچک سرمایه اندکی در مقایسه با صنایع بزرگ به خود اختصاص می دهند، افزود: نقش و جایگاه صنایع کوچک در کشور تامین کننده اصلی اشتغال جدید است و به دلیل اینکه نوآوری و ارتقا در آن بیش از صنایع بزرگ نقش مهمی در حوزه صادرات پیدا می کند.
جعفری با انتقاد بر اینکه متاسفانه در کشور تعریف کلی و واحدی از صنایع کوچک نداریم، گفت: بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت کار هر کدام تعاریف متفاوتی دارند و در مجموع صنعت با داشتن 50 نفر صنایع کوچک و با داشتن 100 نفر نیرو صنایع متوسط شناخته می شوند.
وی با اشاره به اینکه ۹۲ درصد صنایع کشور کوچک و همچنین ۹۹ درصد صنایع کوچک و متوسط هستند، تاکید کرد: از ۸۸ هزار واحد بهره برداری شده ۸۱ هزار واحد صنایع کوچک هستند که اشتغال حدود ۴۵ درصد را تامین می کنند.

وی خاطر نشان کرد: سهم ارزش‌افزوده صنایع کوچک در کشورهای خارجی بین ۵۰ تا ۵۵ درصد است در حالی که این رقم در کشور ما حدود ۱۷ درصد و ۱۰ درصد صادرات کشور نیز مربوط به این صنایع است.
جعفری بیشترین مشکلات صنایع کوچک را حول کمبود تخصص و پایین بودن مهارت نیروی کار دانست و بیان کرد: پایین بودن سطح تکنولوژی، پایین بودن سطح ارزش افزوده، فعالیت مجزا و غیرشبکه ای، عدم وجود بخش های تحقیق و توسعه و عدم دسترسی به منابع مالی مناسب از جمله دیگر مشکلات صنایع کوچک در کشور است.

وی با بیان اینکه در سال‌های گذشته یکی از موانع پیش روی پیشرفت صنایع کوچک و متوسط عدم آموزش و پژوهش بوده است، اظهار کرد: انجام بیش از 15 پروژه پژوهشی در حوزه صنعت در چند سال اخیر و همچنین برگزاری دوره‌های آموزشی در داخل و خارج از کشور برای رفع این ضعف بوده است.
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی استان اصفهان ادامه داد: یکی از حمایت‌های ویژه این شرکت از صنایع کوچک و متوسط در بخش خوشه‌های صنعتی و حمایت از ایده‌های نو و فناوری‌های نو به شمار می‌آید. وی با بیان اینکه از سال ۸۵ تا ۹۴ برنامه‌های مختلفی برای پیشرفت صنایع کوچک و متوسط پیاده شده است، اظهار کرد:‌ توسعه صنایع کوچک و متوسط در مناطق شرقی و غربی استان اصفهان به جای توسعه صنایع بزرگ که با استقبال مردم این منطقه مواجه شده از جمله این برنامه‌هاست.
جعفری با اشاره به اینکه متاسفانه در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته شرق و غرب استان سرمایه گذاری بزرگی برای شهرک های صنعتی اتفاق نیفتاده است، بیان داشت: با وجودی که سال گذشته در منطقه شرق اصفهان 80 درصد تخفیف برای زمین از سوی شرکت شهرک های صنعتی در نظر گرفته شد اما سرمایه گذاران رغبتی برای سرمایه گذاری از خود نشان ندادند.

مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی استان اصفهان به ایجاد کارگاه های کوچک از سوی شرکت شهرک های صنعتی در استان اشاره کرد و گفت: جوانان شهرهای مختلف استان از این کارگاه های 200 تا 300 متری برای اشتغال بیشتر استقبال داشته اند. وی ایجاد 535 کارگاه در 12 شهرک و ناحیه صنعتی استان را از برنامه های در دست اقدام سال جاری دانست و گفت: 170 کارگاه در شهرستان اردستان و 90 کارگاه در فریدن مجوز داده شده است.
جعفری همچنین به تفاهمنامه‌ در حال انعقاد بین سازمان صنایع کوچک و شرکت شهرک‌های صنعتی با شرکت بیمه ایران اشاره کرد و بیان داشت: با توجه به ریسک‌های موجود در صنایع کوچک و متوسط، بیمه ایران با یک سیاست حمایتی، صنایع کوچک و متوسط مستقر در شهرک‌های صنعتی را با کمترین هزینه تحت پوشش قرار خواهد داد.

وی یادآور شد: از این به بعد با سپرده ای که شرکت شهرکها در بانک صنعت و معدن می گذارند چندین برابر آن به صورت وام به معرفی شدگان از سوی شرکت شهرکها واگذار می شود.

اشتغال ۱۱۴ هزار نفر در شهرکهای صنعتی استان
امیر حاجی پور معاون صنایع کوچک شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان اظهار داشت: با توجه به تعییر و تحولاتی که در صنایع کوچک شکل می گیرد این صنایع به صنایع توسعه شناخته شده اند.
وی با اشاره به اینکه در استان اصفهان از مجموع قراردادهای صنایع حداقل ۹۲ درصد مربوط به صنایع کوچک است، تصریح کرد: چهار هزار و ۶۷۱ واحد صنعتی مورد بهره برداری قرار گرفته که ۴۰ درصد اشتغال استان یعنی حدود ۱۱۴ هزار نفر اشتغال را ایجاد کرده است.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان با بیان اینکه از سال 85 تاکنون یک سری خدمات نرم افزاری از جمله خوشه های صنعتی شکل گرفته است، اضافه کرد: فلسفه وجودی خوشه‌های صنعتی بر اساس مزیت‌های نسبی موجود در شهرستان‌ها و شهرک‌های صنعتی مناطق مختلف استان تعیین می‌شوند.

وی با بیان اینکه در کل کشور ۴۲۳ خوشه صنعتی شناسایی شده که ۶۵ خوشه آن مربوط به استان اصفهان است، افزود: عملیات توسعه‌ای هشت خوشه صنعتی در استان اصفهان به اتمام رسیده که خوشه‌های گلاب و عرقیات کاشان، کفش اصفهان، نساجی اصفهان از جمله آنها هستند.
حاجی پور برگزاری ۲۰۰ دوره آموزشی برای واحدهای صنعتی استان را عنوان و یادآور شد: بحث دوره های آموزشی از سال ۸۶ و با یک هزار دوره آموزشی در حوزه های مدیریت، کارآفرینی و بهداشت برنامه ریزی و آغاز شد. وی به تورهای آموزشی اشاره و تاکید کرد: ۱۲۵ تور صنعتی آموزشی با هدف آشنایی با صنعت مشابه تاکنون برای صنایع کوچک و با مشارکت ۴ هزار و ۵۰۰ نفر در استان برگزار شده است.

معاون صنایع کوچک شرکت شهرک‌های صنعتی استان اصفهان یکی از مشکلات در صنایع کوچک و متوسط را بیگانه بودن این صنایع با مشاوره عنوان کرد و افزود: به علت محدودیت‌های مالی این شرکت‌ها کمتر از مشاوره تخصصی استفاده می‌کنند.
وی کاهش فاصله بین مشاوران و صنایع کوچک و متوسط را از جمله اهداف این معاونت برشمرد و گفت: در این راستا راه‌اندازی مرکز فن‌بازار منطقه‌ای اصفهان با هدف جمع‌آوری اطلاعات فناوارنه و دانش‌بنیان احداث شده است.
حاجی پور اضافه کرد: صندوق ضمانت از صنایع کوچک، کسری وثیقه را جبران می‌کند و می‌تواند تا سقف ۳ میلیارد تومان ضمانت صادر کند همچنین تأمین سرمایه در گردش واحدهای صادراتی از خدمات دیگر صندوق ضمانت از صنایع کوچک است.
مدیر توسعه صنعتی و توسعه بنگاه های شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان گفت: با فعالیت واحدهای صنعتی در شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان زمینه اشتغال 114 هزار و 18 نفر در استان تامین شده است.

در ادامه این جلسه علیرضا وحدت پور عنوان داشت: در شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان در مجموع 8 هزار و 609 قرارداد بسته شده است که از مجموع آن چهار هزار و 671 واحد به بهره برداری رسیده است.
وی ادامه داد: این تعداد واحد توانسته تا کنون ظرفیت اشتغال ۱۸۹ هزار و ۵۱۷ نفر را تامین کند که این رقم بر اساس آن چیزی که ظرفیت قابل بهره برداری تصور شده، حدود ۱۱۴ هزار و ۱۸ نفر می باشد.
مدیر توسعه صنعتی و توسعه بنگاه های شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان با بیان اینکه تعدادی از واحدهای صنعتی در حال ساخت و ساز هستند، تصریح کرد: در شرایط فعلی چیزی حدود یک هزار و 331 واحد تا مرحله ساخت سوله پیش رفته اند و 81 واحد نیز مشکلات خود را مرتفع نموده اند که با راه اندازی مجموع این واحدها تا یک سال آینده زمینه اشتغال 26 هزار نفر تامین خواهد شد. وی تاکید کرد: اعتباراتی که بانکها اکنون در اختیار شرکت قرار می دهند بسیار ناچیز بوده و متاسفانه اعتبارات صنایع کوچک و بزرگ از هم قابل تفکیک نیست.
وحدت پور خاطر نشان کرد: اکنون چیزی حدود ۵۰۰ میلیارد برای راه اندازی واحد تحقیق و توسعه نیاز است.