مدیران مطلع، فوتبال می‌سازند نه چند فوتبالیست

محسن صفایی فراهانی، عضو کمیته اجرایی کنفدراسیون فوتبال آسیا بر این باور است که کمبود نیروی انسانی مطلع، مهم‌ترین مشکل توسعه فوتبال در آسیا است. عضو ایرانی کمیته اجرایی Afc که برای حضور در جلسه این کمیته به کوالالامپور رفته بود در گفت‌وگو با سایت کنفدراسیون آسیا گفت: اگر کنفدراسیون تعبیری برای آموزش و بالا بردن سطح آگاهی مدیران نداشت امیدی به پیشرفت در فوتبال قاره ایجاد نمی‌شد.

وی افزود: دو اقدام مهم انجام شده در آسیا، برنامه توسعه ویژه و حرفه‌ای کردن لیگ باشگاه‌ها است. ما طی سال‌ها بازی فوتبال در آسیا توانسته‌ایم داور،‌ مربی و بازیکنان زیادی را تربیت کنیم که بعضی از آنها در سطوح بین‌المللی درخشیدند، اما کمبود مدیران حرفه‌ای در باشگاه‌ها و فدراسیون‌ها، فرصت رشد مدیران و متخصصان اداره حرفه‌ای در فوتبال را از آسیا گرفته است. بیشتر دبیران کل فدراسیون‌ها و مدیران باشگاه‌های آسیایی صاحب اطلاعات مناسب نیستند و در حد ایده‌آل ظاهر نمی‌شوند و این مشکل در رده‌های تخصصی دیگر نیز دیده می‌شود.

صفایی فراهانی که عضو کمیته لیگ حرفه‌ای در آسیا نیز هست درباره تاثیر راه‌اندازی لیگ جدید که با قوانین تازه‌ای همراه خواهد بود، گفت: لیگ حرفه‌ای توجه مدیران را بالاتر برد. جداول و استانداردهای خواسته شده تلنگری جدی بوده تا مدیران را دوباره با آیین‌نامه و حداقل‌های باشگاه‌داری حرفه‌ای معطوف کند.

وی افزود: لیگ حرفه‌ای آسیا افکار مدیران باشگاهی در ایران را به حرکت انداخته و تحمیل برخی نیازهای اولیه می‌تواند ظرف سه سال آینده رشد قابل توجهی در فوتبال کشور به وجود آورد. این بزرگ‌ترین دستاورد راه‌اندازی لیگ حرفه‌ای است که تصمیم قابل تقدیر کنفدراسیون در سال‌های اخیر است.

وی با تاکید بر آموزش بیشتر به عنوان عنصر کلیدی توسعه گفت: در کنار پروژه ویژن آسیا در استان‌ها و شهرهای مختلف آسیایی، کلاس‌های آموزشی برگزار می‌شود. برگزاری سمینارها در کنار لیگ حرفه‌ای اقدام موثر دیگری است که مصوب شد اما من معتقدم این آموزش‌ها باید با دادن مجوز و کارنامه به افراد توام شود.

فراهانی افزود: این به این معنی است که افراد مجبور به فراگیری شوند و برای موفقیت تلاش کنند، آن وقت می‌توانیم در آینده افراد شناخته شده و دارای مجوز برای مدیریت باشگاهی و فدراسیون،‌ بازاریابی، روابط عمومی و مسابقات داشته باشیم و استاندارد کار را زیر نظر بگیریم. چیزی شبیه به دوره‌های داوری یا مربی‌گری که البته هزینه‌ها را با کمک اسپانسرها یا خود سازمان‌ها تامین می‌کنیم.

وی درباره لیگ حرفه‌ای ایران گفت:‌ ما هفت سال پیش لیگ حرفه‌ای ایران را راه انداختیم. واقعیت این است که در این مدت به دلیل منظم‌تر شدن مسابقات،‌ سطح بازیکنان و فوتبال کمی بالاتر آمده، اما وضعیت مدیریت تغییری نکرده، من همان موقع به دنبال تاسیس آکادمی بودم و هنوز هم معتقدم بدون آدم آگاه در باشگاه اتفاق مهمی نمی‌افتد. این مدیران هستند که آینده واقعی باشگاه‌ها و فوتبال را می‌سازند، نه چند فوتبالیست.

وی افزود: پس از فینال لیگ قهرمانان ۱۹۹۹ وقتی بایرن‌مونیخ در روندی غیرمعقول ناگهان به منچستریونایتد باخت، بکن‌بائر گفت: این مدیریت باشگاه منچستر یونایتد بود که ما را شکست داد ما در زمین نباختیم، این کادر مدیریت باشگاه بود. حالا ۹ سال از آن زمان گذشته است و شما ببینید وضعیت دو باشگاه چگونه است.