شماره روزنامه ۶۰۱۸
|

  • نخلی در سایه حاشیه‌ها

    دنیای اقتصاد: هفتاد و هفتمین جشنواره فیلم کن در سایه حاشیه‌های پررنگ همیشگی شامگاه شنبه به کار خود پایان داد و فهرست بهترین‌های سال خود را معرفی کرد. حضور پرتعداد سینماگران مختلف از سراسر جهان، توفان‎‌های ناگهانی، اعتراض به جنگ غزه و خشونت‌گری اسرائیلی‌ها و ... از مهم‌ترین حواشی جشنواره در روزهای برگزاری بود. اقدام نمادین کیت بلانشت با پوشیدن لباسی به رنگ پرچم فلسطین در مراسم فرش قرمز بیش از همه توجه‌ها را به خود جلب کرد. همچنین مراسم اختتامیه پر بود از اشاره به جنگ غزه و حمایت از فلسطین. لوبنا آزابال، رئیس هیات داوران فیلم کوتاه، خواستار «آزادسازی همه گروگان‌ها و آتش‌بس فوری در غزه» شد. نادین لبکی نیز هنگام اعطای جایزه ویژه هیات داوران به «دنیای تقسیم‌شده» اشاره و خشونت در منطقه را محکوم کرد. هیات داوران به ریاست گرتا گرویگ شامل لیلی گلاداستون، اوا گرین، عمر سی، ابرو جیلان، نادین لبکی، خوان آنتونیو بایونا، پیرفرانچسکو فاوینو و هیروکازو کورئیدا بود.
  • «مسوولیت و داوری» هانا آرنت در بازار کتاب

    دنیای اقتصاد: کتاب «مسوولیت و داوری» نوشته هانا آرنت با گردآوری جروم کُن و ترجمه میثم محمدامینی منتشر شد. این‌کتاب دربرگیرنده مقالات و درسگفتارهای مستقل هانا آرنت فیلسوف آلمانی آمریکایی است. آرنت متولد ۱۹۰۶ و درگذشته به سال ۱۹۷۵ است که او را بیشتر با مفاهیمی مثل فلسفه سیاسی، توتالیتاریسم، شر و اخلاق می‌شناسند. مقالات و نوشته‌های «مسوولیت و داوری» مربوط به دهه‌های پایانی زندگی این ‌فیلسوف هستند. آرنت در سال‌های آخر عمر در پی فهم معنا و مفهوم مسوولیت و داوری بود. پرسش اصلی و محوری‌اش هم از این ‌قرار بود که وقتی معیارهای سنتی اخلاق نتوانستند فرهیخته‌ترین اعضای جامعه متمدن آلمان را از دست یازیدن به شنیع‌ترین کارها باز دارند، قوه داوری انسان چطور خیر را از شر، و درست را از نادرست بازمی‌شناسد؟ اخلاق و سیاست در کنار خیر و شر ازجمله موضوعات محوری مقالات کتاب «مسوولیت و داوری» هستند. این کتاب ۲ فصل اصلی دارد که عبارت‌اند از «مسوولیت» و «داوری» که هرکدام ۴ نوشتار از آرنت را شامل می‌شوند. «مسوولیت و داوری» در ۳۱۸ صفحه و قیمت ۳۰۰هزار تومان از سوی نشر نو منتشر شده است.
  • نشست ماهانه هنرمندان موسیقی در ارسباران

    دنیای اقتصاد: نشست ماهانه هنرمندان موسیقی فردا سه‌شنبه با ۶ اجرای متنوع (دستگاهی ایرانی، محلی، کلاسیک و تلفیقی) با حضور چهره‌های موسیقی در فرهنگسرای ارسباران برگزار می‌شود. دونوازی سنتور و تنبک از سینا کریمی و مرتضی حسنوند، اجرای گروه پروین، ساز و آواز و تصنیف در مایه دشتی و اجرای گروه‌های تنبک، گام زمان و گاتا (سازهای کوبه‌ای نواحی ایران) از جمله برنامه‌های این نشست است. نشست ماهانه موسیقی با اهدافی چون ایجاد امکان اجرای صحنه‌ای برای جوانان، اجرای موسیقی تجربی، معرفی گروه‌های موسیقی و جوانان بااستعداد در زمینه نوازندگی و آواز، به صورت تک‌نوازی و گروه‌نوازی در ژانرهای مختلف با حضور اهالی و علاقه‌مندان موسیقی در فرهنگسرای ارسباران برگزار می‌شود. این نشست‌ها از سال ۱۳۹۱ به صورت ماهانه و مستمر در فرهنگسرای ارسباران برگزار شده است. همچنین معرفی کتاب‌ها و آلبوم‌های تازه‌منتشر‌شده، رویدادهای پراهمیت موسیقی و… از دیگر برنامه‌های این نشست‌هاست. علاقه‌مندان برای حضور در این نشست که برای عموم آزاد و رایگان است می‌توانند ساعت ۲۰:۳۰ به فرهنگسرای ارسباران واقع در خیابان شریعتی مراجعه کنند.
  • کارگردان ایرانی برنده جایزه فروم شد

    دنیای اقتصاد: مستند سینمایی «اوسیا» از جشنواره بین‌المللی فیلم فروم انگلستان جایزه بهترین کارگردانی را برای علیرضا دهقان به ارمغان آورد. جشنواره بین‌المللی فیلم اقلیمی فروم که سومین دوره خود را پشت سر گذاشت با هدف ترویج اقلیم و محیط‌زیست از طریق سینما برگزار می‌شود. مستند «اوسیا» نیز مرثیه‌ای بر حیات طولانی‌ترین قنات دنیا (قنات زارچ) است که سال‌ها به دلیل ورود فاضلاب صنعتی و بیمارستانی با بحران مواجه شده است. اولین اکران مستند «اوسیا» در سال ۱۳۹۴ در جشنواره «سینماحقیقت» بود و تاکنون در ۴۰ جشنواره داخلی و خارجی انتخاب شده است. از جمله مهم‌ترین جوایزی که این مستند تاکنون کسب کرده است می‌توان به جایزه بهترین مستند کوتاه جشن خانه سینما، جایزه بخش محیط زیست و آب جشنواره «سینماحقیقت»، بهترین مستند محیط زیستی جشنواره فیلم کوتاه تهران، جایزه بهترین فیلم در جشنواره تلویزیونی مستند، بهترین مستند جشنواره «ترنتون» آمریکا، جایزه بهترین فیلم در جشنواره فیلم‌های معماری و شهرسازی «استانبول» ترکیه، جایزه بهترین فیلم از جشنواره فیلم‌های علمی استرالیا و جشنواره محیط‌زیست «کلکته» هند اشاره کرد.
  • برپایی شب ایران‌شناس اتریشی

    دنیای اقتصاد: به مناسبت دویست‌وپنجاهمین سالگرد تولد «یوزف فون همر پورگشتال» چهارشنبه نهم خرداد، هفتصدوچهل‌وسومین شب از سلسله شب‌های بخارا به بررسی زندگی و آثار این ایران‌شناس بزرگ اتریشی اختصاص یافته است. این نشست با همکاری انجمن فرهنگی اتریش در تهران و مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی برگزار می‌شود و در آن، اهمیت یوزف فون همر پورگشتال به‌عنوان مترجم قرآن و دیوان حافظ، و همچنین مشارکت او در انتشار و فهم ادبیات اسلامی در کشورهای آلمانی‌زبان مورد توجه قرار می‌گیرد. حاضران و سخنرانان این رویداد، کاظم موسوی بجنوردی، رئیس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی؛ ولف دیتریش هایم، سفیر اتریش در تهران؛ امیل بریکس، رئیس آکادمی دیپلماتیک وین، دیپلمات و تاریخ‌شناس؛ سعید فیروزآبادی، استاد دانشگاه و پژوهشگر مطالعات ایرانیِ آلمانی‌زبان؛ سیبیله ونتکر، عضو موسسه تحقیقات تاریخی اتریش و آکادمی علوم اتریش؛ علیرضا بردونی، دانشجوی دکتری و پژوهشگر ادبیات و علی دهباشی‌، مدیر مجله بخارا خواهند بود. این نشست، ساعت ۱۷ در مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی در تالار رسول اکرمِ مرکز همایش‌های بین‌المللی رایزن واقع در مرکز دایره‌‌المعارف بزرگ اسلامی برپا خواهد شد.
  • شاهکار مارکز سریال می‌شود

    دنیای اقتصاد: رمان پرخواننده و جهانی «صد سال تنهایی» اثر گابریل گارسیا مارکز بالاخره راه خود را به دنیای تصویر و هنر باز می‌کند. شبکه جنجالی نتفلیکس رسما اعلام کرد امتیاز برگردان تصویری «صد سال تنهایی» را خریداری کرده است. به گفته مدیران نتفلیکس این سریال قرار است در یک فصل ۱۶اپیزودی تولید شود تا بتواند کلیت داستان رمان را پوشش دهد. تا قبل از این، با اینکه صنعت سینما علاقه فراوانی به تولید نسخه سینمایی صد سال تنهایی داشت، حجیم بودن این رمان و داستانک‌های آن مانعی برای ساخت این نسخه سینمایی بود. به باور هر دو گروه منتقدان سینمایی و ادبی، یک فیلم سینمایی نمی‌توانست به صورت کامل حق مطلب را در رابطه با داستان مارکز ادا کند. منتقدان ادبی که از آثار این نویسنده سرشناس کلمبیایی با عنوان «رئالیسم جادویی» اسم می‌برند، نسبت به تولید هر نسخه سینمایی یا تلویزیونی از این اثر به‌شدت حساس بوده‌اند.
  • اجرای کنسرت نمایش علی قمصری در تالار وحدت

    دنیای اقتصاد: جدیدترین پروژه علی قمصری به نام «پیروز و پریزاد» پنج‌شنبه ۱۰ و شنبه ۱۲ خرداد در تالار وحدت روی صحنه می‌رود. «پیروز و پریزاد» روی داستانی منظوم از احسان افشاری با محوریت موسیقی، بهره گرفتن از آداب نمایشی و حضور گروه حرکت و جلوه‌های بصری گسترده، به عنوان یکی از جدیدترین پروژه‌‌های علی قمصری روی صحنه می‌رود. بر اساس گفته‌های برپا‌کنندگان این پروژه «پیروز و پریزاد» را می‌توان از معدود نمونه‌های اثر ادبی موسیقایی ایرانی دانست که نویسنده و آهنگساز بر پایه‌ نگرشی مشترک، عزم بر خلق آن داشته‌اند که نه اقتباسی از ادبیات کهن است و نه ترجمانی از اپراهای غربی. بهره‌گیری از آواز و تحریرهای ایرانی، تمرکز بر سازهای ملی به ویژه سازهای دیرینه و چندهزارساله از ویژگی‌های این کنسرت نمایش است. در توضیح «پیروز و پریزاد» آمده است: در این داستان پادشاه تصمیم دارد در یک فراخوان عمومی دخترش را به وصل شایسته‌ترین مرد سرزمین درآورد، اما خلاف الگوهای قابل انتظار، رقابت برای وصل با دختر پادشاه بین جنگجویان نیست؛ بین خنیاگران است. رقابت هنری بین خنیاگران به شکلی پیش می‌رود که برای پادشاه قابل پیش‌بینی نیست. محمدرضا کوهستانی نویسنده این نمایش است. علاقه‌مندان برای تماشای این نمایش می‌توانند ساعت ۲۱:۳۰ به تالار وحدت مراجعه کنند.
  • اجرای موسیقی فیلم‌های مشهور در برج میلاد

    دنیای اقتصاد: ارکستر «نوای آفتاب» به رهبری امین سالمی با اجرای ۱۷قطعه از موسیقی‌ فیلم‌های برگزیده و مطرح سینمای جهان، ۳۱خردادماه در برج میلاد تهران روی صحنه می‌رود. در این اجرا سه قطعه ایرانی و ۱۴ قطعه از سینمای جهان انتخاب شده‌اند. در تنظیم قطعات برای کنسرت پیش رو، سازهای ایرانی مانند تار، عود، سنتور، قانون، دف و تمبک به ارکستراسیون اضافه شده و رنگ جدید و تنظیم متفاوتی از قطعات ایجاد کرده است. تنظیم و ارکستراسیون قطعات توسط محمدرضا آقایی و فیروز ویسانلو و امین سالمی صورت گرفته است. در این اجرا ۳۸ نوازنده در ارکستر حضور دارند که بخش کلاسیک مشتمل بر ارکستر زهی و فلوت و پیانو، بخش پاپ شامل گیتار کلاسیک و آکوستیک، گیتار بیس،‌ هارمونیکا و ساکسفون،‌ درامز و کونکا و پرکاشن و گروه سازهای ایرانی شامل عود، تار،‌ سنتور، قانون،‌ تمبک و دف هستند. تعدادی از قطعات اجرایی در این کنسرت شامل سینما پارادیزو،‌ فتح بهشت، بازی تاج و تخت،‌ پدر‌خوانده، لئون حرفه‌ای، «خوب، بد، زشت»، ابوعلی سینا و‌ کمال الملک خواهد بود. کنسرت «نوای آفتاب» ۳۱ خردادماه در دو سانس در برج میلاد تهران اجرا خواهد شد.
  • «قرار در قعر» روی صحنه نوفل لوشاتو

    دنیای اقتصاد: نمایش «قرار در قعر» به نویسندگی و کارگردانی وحید خدابنده‌لو و تهیه‌کنندگی امیرحسین خاوری از هشتم تا بیست‌و‌یکم خرداد، در عمارت نوفل‌لوشاتو روی صحنه می‌رود. در خلاصه داستان این نمایش آمده است: «شیطان پس از اسارت روح چهل زن سرانجام همسر خود را برگزیده اما مانعی وجود دارد. شیطان برای وصلتش باید … .» در این نمایش محمدامین علی‌آبادی، سیدمحمدامین قریشی، امیر کاوه، علی عبدی، سارینا مهدی‌نژاد، مائده گل‌علی‌پور، زهرا صفری، نفس نیکنامی و مهسا سعید به ایفای نقش می‌پردازند. نمایش «قرار در قعر» هر شب ساعت ۱۸ در عمارت نوفل‌لوشاتو اجرا خواهد شد.
  • برنامه کنسرت‌های پایتخت

    دنیای اقتصاد: با پایان یافتن عزای عمومی و تعطیلی برنامه‌های موسیقی، روزهای آینده چندین کنسرت در سالن‌های میلاد نمایشگاه بین‌المللی، برج میلاد، اسپیناس پالاس، تالار وحدت، تالار رودکی و فرهنگسرای نیاوران روی صحنه خواهند رفت که برخی از آنها به قرار زیر است:
  • رشد اردیبهشتی اکران

    دنیای اقتصاد: بعد از پنج روز عزای عمومی به‌مناسبت شهادت رئیس‌جمهور و همراهانش، از دیروز چراغ سینماها با نمایش فیلم‌های کمدی و غیرکمدی روشن شد. ابتدا تصور می‌شد که دست‌کم اکران فیلم‌های کمدی از دوشنبه هفتم خردادماه آغاز شود اما از صبح دیروز سایت‌های عرضه بلیت سینماها، امکان رزرو سالن‌ها برای تماشای فیلم‌های کمدی و غیرکمدی را فراهم کرده‌اند و فروش بلیت‌ها به روال عادی خود بازگشت.گزارش‌های رسانه‌ای نشان می‌دهد که تا پیش از ظهر دیروز، دست‌کم ۵هزار و ۵۰۴ مخاطب در ۱۰۰۹ سانس برای تماشای فیلم در اولین روز بازگشایی سینماها بلیت خریده‌اند و استقبال مخاطبان روندی فزاینده دارد.
  • جبهه‌گیری کن لوچ مقابل جشنواره اسرائیلی

    دنیای اقتصاد: سینما فونیکس لندن که یکی از قدیمی‌ترین سینماهای بریتانیاست، میزبان جشنواره بین‌المللی فیلم «Seret» شده است که با حمایت اسرائیل برگزار می‌شود اما گروه‌های هم‌بستگی طرفدار فلسطین و همچنین گروهی از کارکنان و مدیران این سینما، خواستار عدم برگزاری این رویداد سینمایی به دلیل ارتباط جشنواره با وزارت فرهنگ اسرائیل و سفارت اسرائیل در بریتانیا شده‌اند. ساختمان این سینما که در شمال لندن واقع شده اخیرا با گرافیتی قرمزی که روی آن نوشته شده «به شست‌وشوی هنری نه بگو» پوشیده شده و انتظار می‌رود تظاهرات و اعتراضات ضد‌اسرائیلی مقابل آن برگزار شود. کن لوچ و مایک لی، دو کارگردان سرشناس بریتانیایی، هر دو به طور مستقل در گفت‌وگو با گاردین تایید کردند در پی برگزاری این جشنواره از سمت خود به عنوان حامیان سینما فونیکس استعفا داده‌اند.
  • ترجمه شعرهای شمس لنگرودی به فرانسوی

    دنیای اقتصاد: ترجمه فرانسوی مجموعه‌ای از اشعار محمد شمس لنگرودی با ترجمه فریده روا در فرانسه منتشر شد. انتشارات اِرِس که ناشر شعرهای شمس لنگرودی است، در معرفی این کتاب نوشته است: شمس لنگرودی یکی از مهم‌ترین شخصیت‌های معاصر ادبیات ایران است. او در شهری در کنار دریای خزر متولد شده و در حال حاضر در تهران زندگی می‌کند. از او تاکنون ۲۷ مجموعه شعر و دو رمان و چندین کتاب تحقیق منتشر شده که از جمله کتابی پیرامون تاریخ شعر مدرن است. در پایان ناشر اضافه می‌کند که تا‌کنون ۶۵ کتاب شعر از همه زبان‌ها به چاپ رسانده است و در نظر دارد که در آخر ماه مه امسال سه کتاب شعر دیگر به کتاب‌فروشی‌ها عرضه کند: اشعار شمس لنگرودی از ایران، اشعار فرناندو پسوای پرتغالی، و اشعار سانتانای ژاپنی.انتشارات اِرِس در سال ۱۹۸۰ تاسیس شده و ناشر تخصصی کتاب‌های علوم انسانی با موضوعات حقوق، آموزش، روان‌شناسی و جامعه‌شناسی است. در سال ۲۰۰۸ بخش پو و پسی (شعر و روان‌شناسی) به آن اضافه شده که به چاپ شعر اختصاص دارد. تاکنون ۶۵ کتاب شعر در این بخش چاپ شده؛ اشعاری از همه زبان‌ها، همه‌دوره‌ها و هر سبکی. مشخصه این بخش چاپ شعر کوتاه و دوزبانه است.
  • اقدام قضایی ترامپ علیه کارگردان ایرانی

    ایسنا: وکلای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، با ارسال نامه توقیف و انصراف به تهیه‌کنندگان فیلم «کارآموز» ساخته علی عباسی، در تلاش برای جلوگیری از اکران این فیلم در ایالات متحده هستند.این اقدام قضایی تیم حقوقی ترامپ در پی اولین نمایش جهانی فیلم «کارآموز» در بخش مسابقه اصلی جشنواره کن صورت گرفته است. فیلم «کارآموز» که در آن سباستین استن در نقش ترامپ بازی می‌کند در حالی در کن رونمایی شده که پیش از آغاز نمایش با پیامی مبنی بر سلب مسوولیت و تخیلی بودن وقایع همراه بوده است.
  • غروب ابدی مترجم جوان

    دنیای اقتصاد: نیلوفر امرایی، مترجم و روزنامه‌نگار، در ۳۶سالگی درگذشت. او دچار بیماری زمینه‌ای بود و دیروز صبح به دلیل افت شدید قند از دنیا رفت. این مترجم درطول دوران فعالیتش بیشتر روی حوزه کودک و نوجوان تمرکز داشت و در این زمینه آثار زیادی از او منتشر شده است. نیلوفر امرایی فرزند اسدالله امرایی، مترجم و نویسنده نامدار، بود و فوتش با واکنش‌های زیادی روبه‌رو شد. او با انتشارات «دنیای اقتصاد» نیز همکاری داشت. در ادامه برخی آثار این مترجم جوان را به بهانه غروب ابدی‌اش معرفی کرده‌ایم.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر