سفر دوباره کیتارو به ایران

گروه فرهنگ وهنر : پیروز ارجمند، مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از آخرین تصمیم‌های این دفتر درباره وضعیت موسیقی کشور سخن گفت. این مدیر که روزهای پر تب و تابی را پشت سر گذاشته و با اجرای کنسرت هنرمندی همچون کیتارو توانست فضای قابل تاملی را در موسیقی ایران به وجود بیاورد از اجرای هنرمندان نامدار دیگری درآینده نزدیک در کشور خبر داد. پیروز ارجمند در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به انتشار خبرهای اجرای سامی یوسف در ایران گفت: برخی از دوستان پیگیر آمدن سامی یوسف به ایران بودند تا کنسرت‌هایی در ایران برگزار کند. اما تا کنون درخواست مشخصی به دست ما نرسیده است. من هم در جریانِ آمدن او به ایران نیستم اما امیدوارم که ایشان به ایران بیاید و کنسرتشان برگزار شود.

کیتارو در جشنواره فجر

مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد با اشاره به لغو کنسرت کیتارو در آخرین شب و مشکلات پیش آمده گفت: من هر هفته روندِ برگرداندن پول بلیت‌ها را پیگیری می‌کنم و لیست پرداختی‌ها را می‌بینم. در روزهای آینده هم این روند را پیگیری خواهم کرد. البته در بازپس دادن این پول‌ها مشکلاتی هم وجود دارد از جمله اینکه در هر روز محدودیت پرداخت وجود دارد.

وی درباره سفر دوباره کیتارو به ایران و ادامه برگزاری کنسرت‌هایش گفت: مکاتبات را با کیتارو انجام داده‌ایم و پیگیر هستیم تا این هنرمند را برای اجرا در جشنواره موسیقی فجر به ایران بیاوریم. البته کیتارو اجراهایی در کشورهای دیگر هم دارد که باید زمان‌بندی‌های ایشان را بررسی کنیم تا بتوانیم شاهد اجرای کیتارو در جشنواره موسیقی فجر باشیم.

مدیر کل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مذاکره‌های انجام شده با هنرمندان سرشناسی همچون یانی گفت: یانی برای برگزاری کنسرت‌هایش قواعد و شرایط خاصی دارد که این قواعد و شرایط باید فراهم باشد تا کنسرتش را برگزار کند.

وی افزود: به همین دلیل قرار است مدیران برنامه یانی به ایران بیایند و با دیدن امکانات ما درباره برگزاری کنسرتشان مذاکره کنیم. اگر از نظر امکانات همه چیز مورد تایید باشد، وارد مراحل اجرایی کنسرت می‌شویم.

شرایط خاص یانی

ارجمند با اشاره به شرایط خاص هنرمندان بین‌المللی برای اجرا در ایران تاکید کرد: هنرمندان بین‌المللی شرایط خاصی دارند. کیفیت سالن، استقرار گروه، امکانات پشت صحنه و نوع پذیرایی برایشان بسیار مهم است. آنها وقتی برای برگزاری کنسرت به کشوری می‌روند، از لحظه ورود به آن کشور برنامه مشخصی دارند تا لحظه‌ای که از آن کشور خارج می‌شوند. گاهی برای نوع آب معدنی که مصرف می‌کنند هم برنامه دارند. یانی هم می‌خواهد که در ایران امکانات چک شود تا در صورت تایید، برای برگزاری کنسرت به ایران بیاید. او می‌خواهد سالن، صدا، نور، آکوستیک و تجهیزات را ببیند و بعد برای آمدن به ایران تصمیم بگیرد.

وی درباره مهمترین مشکلات موجود برای برگزاری چنین کنسرت‌هایی گفت: محدودیتی که ما برای حضور هنرمندانِ صاحب‌نامی چون یانی در ایران داریم، دریافت وجه از مخاطبان است. ما به ریال از مردم پول بلیت می‌گیریم اما هنرمندان مطرح دنیا، دستمزدشان را به دلار از ما می‌گیرند و این دو با هم تناسب ندارد. ارجمند درباره تاثیر حضور هنرمندان خارجی در وضعیت موسیقی کشور و استانداردسازی سالن‌ها گفت: اگر گروه‌های خارجی و بین‌المللی به ایران بیایند موجب می‌شود کاستی‌ها را بیشتر به ما گوشزد کنند و در مقابل نیز شرکت‌های سازنده سالن‌ها مجبور به رعایت استانداردها می‌شوند. در حال حاضر سالن‌های ما استاندارد کامل نیستند اما در عین حال برخی استانداردها را دارند. البته سالن‌هایی که ما داریم صرفا برای اجرای کنسرت موسیقی نیستند و چند منظوره‌اند. در حال حاضر این مشکل گریبان‌گیر تالار وحدت هم شده است. تالار وحدت دیگر مختص کنسرت‌های موسیقی نیست و اجراهای تئاتر هم در این سالن روی صحنه می‌رود. اینکه در یک روز و به فاصله کمتر از یک ساعت دو اجرای تئاتر و موسیقی در تالار وحدت برگزار می‌شود، موجب شده تا گروه‌های موسیقی فرصت مناسب برای تست صدا در سالن را نداشته باشند. این تداخل‌ها استرس ایجاد می‌کند. مدیر کل دفتر موسیقی درباره عملکرد این دفتر برای بهبود وضعیت سالن‌ها تصریح کرد: سال گذشته در تامین زیرساخت‌ها چندان پربار عمل نکردیم اما امسال امیدواریم که بتوانیم زیرساخت‌ها را بیشتر تامین کنیم. وزارت ارشاد از بودجه لازم برای تجهیز و ساخت سالن‌های استاندارد برخوردار نیست. همان سالن‌هایی که در سال‌های گذشته وزارت ارشاد اقدام به ساختشان کرده در حال حاضر در حد ۱۰ یا ۱۵ درصد پیشرفت ساخت داشته‌اند. به نظرم بخش‌های خصوصی و بخش‌های دیگر دولتی می‌توانند به ما کمک کنند تا بخشی از نیازهای زیرساختی را تامین کنیم و بتوانیم کنسرت‌های بین‌المللی مانند همین اجرای یانی را برگزار کنیم.

محدودیت‌های موسیقی رپ

ارجمند در ادامه درباره صدور مجوز برای قطعات موسیقی رپ گفت: درخواست‌ها بسیار محدودند. آنچه به دست ما رسیده خیلی با آنچه امروز مردم در دسترس دارند، مطابقت ندارد.

وی افزود: ما انتظار داریم که اگر قرار است کار جدیدی در زمینه «گفت آواز» انجام شود، باید آثارش کیفیت بالایی داشته باشد. آنچه تا به امروز برای دریافت مجوز به دست ما رسیده، هم محدود بوده و هم اینکه کیفیت فنی لازم برای گرفتن مجوز را نداشته‌اند.

ارجمند در پاسخ به این سوال که برخی از اهالی موسیقی مجوز دادن به موسیقی رپ یا همان «گفت آواز» را چندان نمی‌پسندند. توضیح داد: برخی از اهالی موسیقی به من می‌گفتند که موسیقی رپ مجوز نمی‌خواهد چرا که این موسیقی ماهیتی اعتراضی دارد. بله درست است این موسیقی ماهیتی اعتراضی و نقد اجتماعی دارد. شما اگر امروز بخواهید تجمعی اعتراضی در هر زمینه‌ای داشته باشید باید از وزارت کشور برای چنین اجتماعاتی مجوز بگیرید. حتی اگر این اعتراض در زمینه محیط زیست یا هر مورد دیگری باشد. در عرصه موسیقی هم همین‌طور است. یک اثر می‌تواند ماهیتی اعتراضی و اجتماعی داشته باشد و در عین حال مجوز لازم برای انتشار را هم داشته باشد. اینکه یک اثر تنها به‌دلیل اعتراضی و اجتماعی بودنش نمی‌تواند مجوز بگیرد، اصلا قابل قبول نیست.

سفر دوباره کیتارو به ایران