شماره روزنامه ۶۰۱۶
|

  • ارز ارزان با امضای طلایی

    دنیای اقتصاد-گروه بازرگانی: بخشنامه جدید برای «پرداخت ارز ارزان» باعث ابهام فعالان اقتصادی خصوصا بخش تجارت و همچنین هشدار صاحب‌نظران اقتصادی شد. سیاستگذار به جای حذف «رانت ارز ارزان»، کانال جدید برای آن تعریف کرده است؛ تخصیص به شرط ارائه برنامه به «صمت». بر اساس این مصوبه و واقعیت‌های موجود اقتصاد، بنگاه‌های تولیدی بزرگ با شرط ارائه برنامه تولید به دولت، انحصار واردات را در اختیار خواهند گرفت؛ مساله‌ای که باعث می‌شود قدرت «امضای طلایی» در فرآیند «تامین نیاز ارزی تولید و تجارت»، مسلط شود و «متقاضیان واقعی ارز» از تخصیص محروم بمانند.
  • بحران نیروی متخصص در معادن

    دنیای اقتصاد: میزگرد تخصصی «تامین و توانمندسازی منابع انسانی پیشرو در معدن و صنایع معدنی» در دومین رویداد جامع معدن و صنایع معدنی که به کوشش تیم رسانه‌‌‌ای «دنیای‌اقتصاد» برگزار شد، به سه‌محور بررسی وضعیت منابع انسانی در معدن و صنایع مرتبط، روش‌های نوین به‌کارگیری نیروی انسانی ماهر و روش‌های نوین توانمندسازی و نگه‌داشت منابع انسانی پرداخته شد. کارشناسان در این نشست چالش امروز حوزه‌‌ معدن و صنایع معدنی را کمبود نیروی انسانی ماهر عنوان و تاکید کردند باید با اتخاذ نگاه آینده‌‌‌نگرانه از سوی مدیران معدنی، برای تربیت نیروی انسانی ماهر و رده بالا گام برداشته شود. کمبود نیروی متخصص معدنی در حالی است که آمارها نشان می‌دهد در شرایط فعلی، به دلیل چالش‌‌‌های متعدد پیش‌‌‌روی معدن و صنایع معدنی، تا ۸۲‌درصد توجه مدیران متمرکز بر امور جاری بنگاه‌‌‌هاست.
  • توافق دو وزارتخانه برای تامین برق پایدار صنایع در تابستان

    دنیای‌اقتصاد: در نشست مشترکی که با حضور مدیران ارشد وزارتخانه‌های نیرو و صمت در شرکت توانیر برگزار شد، این دو نهاد بر سر تامین برق پایدار صنایع با همکاری سایر مشترکان در چهارماه گرم امسال توافق کردند.
  • جزئیات ۱۰ کالای اول رسوبی؛ از کشنده تا قطعات خودرو

    دنیای‌اقتصاد: در فهرست ۱۰ کالای اول رسوبی به غیر از حدود ۳۰۵۹دستگاه کامیون، اقلامی از جمله ذرت، کنجاله، قطعات خودرو، روغن پالم و ورق‌های ساده فولادی دیده می‌شوند.
  • تسهیل‌‌‌گری در بهره‌‌‌برداری از شهرک‌‌‌های صنعتی

    در نشست شورای روسای اتاق‌‌‌های سراسر کشور با هیات‌رئیسه اتاق ایران، ضمن بررسی وضعیت سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی، بر ضرورت تدوین مدل همکاری برای حضور بخش خصوصی در توسعه شهرک‌‌‌های صنعتی تاکید شد. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، با اشاره به اهمیت برگزاری رویدادهایی نظیر کرمان‌ایدکس، اکسپو ۲۰۲۴ و کنفرانس اتاق‌‌‌های بازرگانی عضو مجمع گفت‌‌‌وگوی همکاری آسیا در اصفهان، گفت: در سالی که به‌‌‌عنوان «جهش تولید و مشارکت مردمی» نام‌گذاری شده، برگزاری این نشست‌ها و نمایشگاه‌‌‌ها نمونه‌‌‌ای از همیاری و نمایش ظرفیت اقتصادی کشور و ظرفیت بخش خصوصی است. اگر زیرساخت‌‌‌های لازم برای توسعه اقتصادی فراهم شود، می‌‌‌توانیم در آینده شاهد رشد ۸درصدی باشیم.
  • سه ضلع تهدید علیه تجارت‌ جهانی

    دنیای اقتصاد: تجارت‌جهانی‏‏‏‌، طی‏‏‏‌ ٣٠ سال‌گذشته‏‏‏‌، تحولات چشمگیری را تجربه‏‏‏‌ کرده‌است. این‏‏‏‌ تحولات از تغییر در الگوهای تجاری و کاهش‏‏‏‌ تعرفه‏‏‏‌ها تا مفاهیم نظارتی‏‏‏‌ جدید و افزایش‏‏‏‌ توجه‏‏‏‌ به‏‏‏‌ استانداردهای تجارت بین‌المللی‏‏‏‌ ادامه‏‏‏‌ داشته‏‏‏‌اند. در این‏‏‏‌ مدت، تمرکز اصلی‏‏‏‌ تجارت از اصلاح قوانین‏‏‏‌ تجاری و کاهش‏‏‏‌ موانع‏‏‏‌ سرمایه‌گذاری به‏‏‏‌ سمت‏‏‏‌ ایجاد یک‏‏‏‌ چارچوب نظارتی‏‏‏‌ قوی‌تر و تاکید بر استانداردهای بین‌المللی‏‏‏‌ معطوف شده‌است.تغییرات در تجارت، نه‌تنها بر روی شرکت‌ها و کسب‌وکارها تاثیر گذاشته‏‏‏‌؛ بلکه‏‏‏‌ بر کشورها و فضای سیاستگذاری نیز اثرات قابل‌توجهی‏‏‏‌ داشته‌است‏‏‏‌. به‌عنوان مثال، کشورهای درحال‌توسعه‏‏‏‌ به‌دنبال کاهش‏‏‏‌ وابستگی‏‏‏‌ به‏‏‏‌ تجارت بین‌المللی‏‏‏‌ و افزایش‏‏‏‌ استقلال مالی‏‏‏‌ خود هستند. این‏‏‏‌ فرآیند گذار، به‏‏‏‌ کاهش‏‏‏‌ تمایل‏‏‏‌ به‏‏‏‌ همکاری بین‌المللی‏‏‏‌ و افزایش‏‏‏‌ نگرانی‌های امنیتی‏‏‏‌ و اقتصادی در برخی‏‏‏‌ کشورها منجر شده‌است.
  • لزوم استفاده از ظرفیت کمیسیون‌های تخصصی

    دنیای‌اقتصاد: نشست روسای کمیسیون‌های تخصصی اتاق ایران با هیات‌رئیسه پارلمان بخش خصوصی، در حاشیه دوازدهمین نشست از دوره دهم هیات‌نمایندگان اتاق ایران برگزار شد. تعطیلی روز شنبه، حضور در نمایشگاه‌ها و دسته‌بندی مشکلات بخش‌خصوصی و ارائه راهکار خروج از وضعیت، از جمله موضوعاتی بود که در این جلسه موردبحث و بررسی قرارگرفت.
  • مسیر برون‏‏‌رفت از ناترازی انرژی

    دنیای اقتصاد: آمارها نشان می‌دهد شدت مصرف انرژی در ایران بسیار بالاتر از استانداردهای جهانی است. برای مقابله با این مشکل و کاهش هدررفت انرژی، دولت در سال ۱۳۹۶ بازار بهینه‏‏‌سازی انرژی و محیط‌زیست را ایجاد کرد. این بازار قرار بود با استفاده از تعرفه بخشی زمان مصرف انرژی، به بهینه‌سازی مصرف برق و ارائه‏‏ خدمات اقتصادی‏‏‌تر به مردم کمک کند. اما پس از گذشت بیش از ۶سال، این بازار همچنان راکد مانده و گواهی صرفه‏‏‌جویی انرژی را صادر نکرده است. کارشناسان دلایل متعددی همچون نبود انگیزه اقتصادی کافی برای سرمایه‌گذاری در طرح‏‏‌های بهینه‏‏‌سازی به واسطه ساختار و چارچوب این بازار و فضای کلان اقتصادی-سیاسی کشور همراه با نوسانات ارزی شدید، عدم‌تضمین‌های کافی برای بخش خصوصی، عدم‌اطمینان سرمایه‌گذاران از دریافت سهم خود از صرفه‏‏‌جویی و فرآیند طولانی و پیچیده ارائه طرح بهینه‏‏‌سازی تا تصویب نهایی آن در کمیسیون مربوطه را از دلایل عملکرد نامطلوب فعلی بازار بهینه‏‏‌سازی انرژی عنوان کردند.
  • توسعه توان رقابت‌پذیری واحدهای تولیدی لوازم خانگی

    روز ۱۴۰۳.۲.۱۶ روزنامه «دنیای‌اقتصاد» گزارشی با تیتر «وضعیت قرمز صادرات لوازم‌خانگی» منتشر کرد که وزارت صنعت، معدن و تجارت جوابیه‌‌‌ای در این زمینه به روزنامه ارسال کرده است که عینا منتشر می‌شود:
  • کاهش تخلفات با ابزارهای نظارتی مبتنی بر فناوری

    روز ۱۴۰۳.۱.۲۱ روزنامه «دنیای‌اقتصاد» گزارشی با تیتر «ماموریت محال قیمت‌گذار» منتشر کرد که وزارت صنعت، معدن و تجارت جوابیه‌‌‌ای در این زمینه به روزنامه ارسال کرده است که عینا منتشر می‌شود.
  • سنگ‌اندازی در مسیر تولید و صادرات

    دنیای اقتصاد: میزگرد تخصصی «نقش بخش خصوصی و اقتصاد رقابتی در توسعه پایدار» دیروز در دومین رویداد جامع معدن و صنایع معدنی با حضور فعالان حوزه معدن برگزار شد. محورهای اصلی این نشست ارتباط تولیدکنندگان و دولت، تامین مواداولیه، انرژی، توسعه و تکنولوژی و اهمیت صادرات در محصولات معدن و صنایع معدنی بود. کارشناسان در این زمینه معتقدند چالش‌های اصلی حوزه معدن، انرژی، سنگ‌اندازی‌های قانون‌گذار در مسیر صادرات، نبود زیرساخت‌های لازم و افرایش بی‌رویه‌ مجوزدهی است.
  • تامین کالاهای خصوصی، به بخش‌های خصوصی واگذار شود

    دنیای‌اقتصاد: با حضور نمایندگان بخش خصوصی، دوازدهمین نشست دوره دهم هیات نمایندگان اتاق ایران با محوریت بررسی مسائل روز اقتصادی و پیگیری مطالبات بخش خصوصی برگزار شد. در این نشست، صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران ضمن تبریک ولادت حضرت امام رضا علیه‌السلام گفت: در دو ماهی که از سال۱۴۰۳ می‌گذرد، مباحثی برای زمینه‌سازی تحقق شعار سال تعیین شد. یکی از دستورکارهای مراکز سیاستی دولت بوده و اتاق ایران هم با مشارکت وزارت صمت پیشنهادهایی را دراین‌باره تهیه کرد.
  • سنگ‌اندازی در مسیر تولید و صادرات

    دنیای اقتصاد: دومین رویداد جامع معدن و صنایع معدنی «دنیای‌اقتصاد» با حضور فعالان اقتصادی حوزه معدن و استادان و صاحب‌نظران دیروز آغاز به کار کرد. در ابتدا علیرضا بختیاری، مدیرمسوول گروه رسانه‌ای دنیای‌اقتصاد، ضمن خیرمقدم به حاضران، اهداف برگزاری این رویداد را تشریح کرد و دکتر سریع‌القلم نیز به بررسی تحولات اقتصادسیاسی جهان پرداخت(مشروح سخنان این استاد دانشگاه شهید بهشتی در شماره‌های آینده روزنامه چاپ خواهد شد). یکی دیگر از سخنرانان کلیدی این رویداد جامع، سورنا ستاری، معاون پیشین علم و فناوری ریاست‌جمهوری بود.
  • لزوم پایش طرح جامع طلا

    دنیای اقتصاد: چالش اصلی صنعت طلای کشور را می‏‏‌توان نبود نظام جمع‏‏‌آوری، صحت‏‏‌سنجی و انتشار اطلاعات دانست. این موضوع چالش مشترک صنعتگر و سیاستگذار به‏‏‌شمار می‌رود. پیچیدگی‏‏‌ها و اقتضائات خاص صنعت طلا در بخش پایین‏‏‌دستی، این فقدان را توجیه نمی‏‏‌کند؛ اما به‏‏‌دلیل ماهیت صنعت، آسیب‏‏‌پذیری کمتری به همراه دارد. اما در بخش بالادستی حل نشدن این چالش می‏‏‌تواند تبعات بعضا غیرقابل جبرانی داشته باشد؛ از جمله ضعف و عقب‏‏‌ماندگی در استخراج ذخایر و تولید طلا را می‏‏‌توان با این موضوع مرتبط دانست.
  • به‌نام تولید، به کام قاچاق

    دنیای اقتصاد: تحریم‌های اقتصادی از سوی کشورهایی که شما را دشمن خود می‌‌‌‌پندارند، عواقب زیان‌باری دارند اما نتایج سیاست‌های محدودکننده‌‌‌‌ای که به بهانه مبارزه با تحریم‌ها اعمال می‌شوند، از تحریم‌ها هم بدترند. جامعه ایران میان این دو عامل فشار گرفتار شده و تاوان سختی بابت تحریم‌ها و ممنوعیت‌‌‌‌ها می‌پردازد. این بخشی از مقدمه پرونده این شماره «تجارت فردا» است. پرونده‌ای که در آن پس از بررسی تاریخی مساله تحدید واردات در ایران، مشکلات سیاست‌های وارداتی کشور مورد بررسی قرار گرفته‌است. یکی از محورهای این پرونده اثر محدودیت واردات بر افزایش میزان قاچاق‌کالا به کشور است. سیاستگذاران عمدتا برای مشروعیت بخشیدن به محدودیت‌های وارداتی، دلایلی همچون حمایت از تولید داخل را اقامه می‌کنند، با این‌وجود واقعیت اقتصادی این است که بستن مسیرهای رسمی واردات باعث افزایش نرخ قاچاق شده‌است؛ پدیده‌ای که در سال‌های اخیر به‌شدت به تولید ضربه زده است. متن حاضر خلاصه‌ای از پرونده مذکور است که مشروح آن در شماره این هفته «تجارت فردا» به چاپ رسیده‌است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر