خطر یک بحران اقتصادی جدید

رییس جمهوری کره جنوبی دیروز از احتمال بروز یک بحران اقتصادی تازه خبر داد/ عکس: AP

شادی آذری

دیروز، چهارشنبه، رییس‌جمهوری کره جنوبی، لی میونگ باک هشدار داد اکنون اقتصاد جهان به نقطه عطفی رسیده است که می‌تواند از آن بار دیگر به بحران دچار شود مگر آنکه کشورها مجادله‌های موجود در روابط با یکدیگر را حل و فصل کنند. بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه، لی که کشورش در ماه آینده میلادی میزبان اجلاس حساس قدرت‌های اقتصادی عضو گروه بیست خواهد بود، به عنوان رییس آتی این اجلاس ضمن اعلام این هشدار، به جزئیات مجادلات موجود اشاره‌ای نکرد.

اما این هشدار وی تنها دو روز پس از آن اعلام شد که گفته بود شکست در حل اختلافات موجود در زمینه سیاست‌های ارزی می‌تواند موجب تقویت حمایت‌گرایی شود و به احیای اقتصادی جهان آسیب وارد آورد. لی دیروز در یک جلسه رسمی با حضور مقامات کشورش گفت: «اگر جهان نتواند به توافقی دست یابد یک بحران در پیش خواهیم داشت.» وی افزود که کره جنوبی می‌تواند در اجلاس ماه آینده گروه بیست که در سئول برپا می‌شود، نقشی اساسی در حل مجادلات ایفا کند چون اقتصاد جهان هم‌اکنون به «نقطه عطف» خود رسیده است.

اختلافات اخیر چین را بیش از پیش در مقابل آمریکا و اروپا قرار داده است چون آنها مدعی هستند که چین برای تقویت صادرات نرخ ارز خود، یوآن، را به‌طور مصنوعی پایین نگه داشته است.

این در شرایطی است که سیاست‌گذاران صندوق بین‌المللی پول در اجلاس سالانه خود که سه روز طول کشید و روز شنبه پایان یافت، نتوانستند به توافقی برای پیشگیری از آنچه برخی جنگ ارزی قریب‌الوقوع نامیدند، دست یابند و تنها توانستند به ادامه کار روی تراز تجاری کشورها رای دهند.

در چنین شرایط پر تنشی دیروز مجموعه‌ای از آمار رسمی اقتصادی توسط چین منتشر شد که نشان می‌داد رشد تجارت خارجی چین در ماه سپتامبر کاهش یافته است اما مازاد تجاری این کشور در این ماه همچنان در حدی بسیار بالا یعنی ۹/۱۶ میلیارد دلار باقی مانده است.

بنا به گزارش آسوشیتدپرس، آمار جدید نشان داد در شرایطی که آمریکا صادرات چین را مقصر افزایش بیکاری خود و کندی احیای اقتصاد جهان معرفی می‌کند، کاهش تقاضای جهانی و تعدیل رشد برق‌آسای اقتصاد چین منجر به آن شد که این دومین اقتصاد بزرگ جهان در ماه سپتامبر شاهد کاهش رشد صادرات و واردات خود باشد.

اگرچه بر اساس داده‌های جدید از این اقتصاد، مازاد تجاری چین از رقم ۲۰ میلیارد دلار در ماه اوت به ۹/۱۶ میلیارد دلار کاهش یافته است، اما همچنان انتظار می‌رود درخواست سیاست‌گذاران آمریکایی از پکن برای کاهش کنترل نرخ ارز شدت یابد. آمریکایی‌ها معتقدند یوآن ارزان مزیتی ناعادلانه را برای کالاهای صادراتی چینی به ارمغان می‌آورد و این موجب لطمه وارد آمدن بر مشاغل آمریکا خواهد شد.

پس از بحران مالی اروپا که کاهش تقاضای جهانی را در پی داشت، رشد صادرات چین از ۴/۳۴ درصد در ماه اوت به ۱/۲۵ درصد در ماه سپتامبر رسید. رشد واردات چین نیز از ۲/۳۵ درصد در ماه اوت به ۱/۲۴ درصد در ماه سپتامبر رسید. این برای آن دسته از اقتصاددانانی که اقتصاد پررونق چین را موتور محرکه اقتصاد جهان می‌دانند و به افزایش صادرات چین فکر می‌کنند، خبر خوشی نیست. کن پنگ، اقتصاددان ارشد مرکز سیتی‌گروپ می‌گوید: «ما احتمالا همچنان شاهد کندی بیشتر تجارت خواهیم بود چون احیای اقتصادی جهان با مشکلاتی مواجه شده است.» وی افزود: طی ماههای پیش‌رو «مازاد تجاری در همین سطوح باقی خواهد ماند.»

بنا به اعلام آژانس گمرکات چین، صادرات این کشور به ۹/۱۴۴ میلیارد دلار و واردات آن به ۱۲۸ میلیارد دلار رسیده است.

انتظار می‌رود فشارها بر چین برای افزایش نرخ ارز به زودی تشدید شود.