عملیات نافرجام تروریستی در روز کریسمس

عکس: AFP با کشف مواد منفجره عامل القاعده در هواپیمای آمریکایی

انفجار تروریستی روز کریسمس ناکام ماند

گروه بین‌الملل- حوالی ظهر روز جمعه مسافران پرواز شماره ۲۵۳ شرکت هواپیمایی آمریکایی «نورث وست» در حالی‌که تنها لحظاتی به فرود آمدن هواپیمایشان بر باند فرودگاه مانده بود، متوجه صدایی مهیب و برخاستن دود در داخل هواپیمایشان شدند.

شاهدان عینی می‌گویند مسافران با دیدن چنین صحنه‌ای به محل مورد نظر در هواپیما رفتند و مشاهده کردند شخصی که اکنون هویتش فاش شده و معلوم شده یک مرد ۲۳ ساله نیجریه‌ای به نام عمر فاروق عبدالمطلب بوده است، در حال منفجر کردن ماده‌ای بود. او درحالی که روی صندلی نشسته بود، ماده‌ای را که زیر لباس‌اش پنهان کرده بود آتش زد.

صدای انفجار کوچکی بلند شد و سپس دود و آتش اطراف او را فراگرفت. یکی از مسافران به نام یاسپر شورینگا به سرعت به روی او پرید و بر عبدالمطلب غلبه کرد. عبدالمطلب که بلافاصله با حمله سایر مسافران و خدمه پرواز روبرو شد از ناحیه بالای ران دچار سوختگی شد. یک شاهد عینی به نام سید جفری، که شهروند آمریکایی اماراتی تبار است و به مناسبت سال نو عازم کشورش بود، به خبرنگاران گفت که وی سه ردیف عقب‌تر از فرد انتحاری نشسته بود که ناگهان شعله‌ آتشی را می‌بیند.

وی گفت که بوی دود نیز به مشام او رسید و دید که ناگهان مسافری که پشت سر او بود به سرعت به جلو پریده و مرد سوءقصدکننده را تحت کنترل خود گرفته است. مسافران و مهمانداران با استفاده از پتو و دستگاه اطفای حریق موفق شدند آتش را خاموش کنند.

در پی این درگیری فرد نیجریه‌ای که لباس‌هایش سوخته و خودش آسیب دیده بود، مجبور به تسلیم شد. او پس از دستگیری در بیمارستان دانشگاه میشیگان مورد معالجه قرار گرفت. مقام‌های هلندی گفته‌اند عبدالمطلب از لاگوس به آمستردام پرواز کرد و سپس در آنجا هواپیمای خود را عوض کرد و عازم دیترویت شد. بررسی‌های اولیه اف بی آی نشان می‌دهد که ماده استفاده شده در این اقدام تروریستی پنتاتریتریتول است که قابلیت انفجاری بالایی دارد. بر اساس گزارش‌ها، عمر فاروق عبدالمطلب دانشجوی رشته مهندسی یکی از دانشگاه‌های لندن است.

به همین دلیل پلیس اسکاتلندیارد ظهر روز شنبه برخی خانه‌های منطقه‌ مرکزی شهر لندن را مورد تفتیش قرار داد و تحقیقات گسترده‌ای را آغاز کرده است. عبدالمطلب به بازپرسان گفته است ارتباطاتی با القاعده دارد و مواد منفجره را در یمن تهیه کرده است.

بنا به اعلام شبکه ای بی سی وی جزئیات دوره یک ماهه خود را در اردوگاه القاعده برای بازپرسان تشریح کرده است. عبدالمطلب در بازجویی خود گفته است که مواد منفجره و دستورالعمل ترکیب آن در یمن به او داده شده است. ماده انفجاری از دو ماده‌ پودری و مایع تشکیل شده و وی مایع را درون یک سرنگ با خود حمل کرده است. در این هواپیما ۲۷۸ مسافر و ۱۱ سرنشین حضور داشته‌‌اند. به گفته کارولین دافیلد خبرنگار بی بی سی در لاگوس عبدالمطلب خانواده‌ای ثروتمند دارد و پدرش رییس پیشین یک بانک نیجریه‌ای است.

دانشگاه کالج لندن نیز اعلام کرده است فردی با این نام در این دانشگاه ثبت نام کرده بود و تا سال ۲۰۰۸ در رشته مهندسی مکانیک تحصیل می‌کرده است. پلیس لندن اقدام به بازرسی منزلی کرده است که گفته می‌شود عبدالمطلب در آن زندگی می‌کرده است.

باراک اوباما رییس‌جمهوری آمریکا که به مناسبت تعطیلات کریسمس در هاوایی به‌سر می‌برد، در همان ساعات اولیه از این ماجرا مطلع شد و دستور تشدید تدابیر امنیتی در فرودگاه‌های این کشور را صادر کرد. در پی این رویداد اغلب فرودگاه‌های جهان تدابیر شدید امنیتی را اتخاذ کرده‌اند و برخی از مسافران خواسته‌اند صندلی‌های خود را تا لحظه حرکت هواپیما ترک نکنند.