دنیای اقتصاد: یک قاضی در هونولولو، زادگاه باراک اوباما مجددا قانون ممنوعیت ورود مسلمانان به خاک آمریکا را با دشواری روبه‌رو کرد. به گزارش رویترز، قاضی دریک واتسون آن بخش از قانون را که اقوام درجه یک را به پدر، مادر، خواهر و برادر محدود کرده بود، بسط داده و گفته است که پدربزرگ، مادربزرگ، دایی، عمه و عمو هم می‌توانند با ارائه درخواست ویزا به دیدار اقوام خود بیایند. براساس دستور اجرایی دونالد ترامپ تنها اقوام درجه یک فقط می‌توانستند برای دیدار با خویشاوندان خود پا به خاک آمریکا بگذارند. در واقع بنا بر فرمان اجرایی دولت، اعضای خانواده مانند پدربزرگ و مادربزرگ شامل «پیوند‌های نزدیک» برای صدور روادید نمی‌شوند.

این در حالی است که قاضی دریک واتسون، در هونولولو، به صراحت تاکید کرده است پدربزرگ و مادربزرگ، عمه، خاله، دایی، عمو و دیگر شهروندان ایران و پنج کشور دیگر که عضو یا اعضای خانواده‌ آنها شهروند آمریکا است، باید بتوانند روادید ورود بگیرند. پیش‌تر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در انتقاد از دستور اجرایی ترامپ در توییتی نوشته بود که قانون جدید مانع دیدار پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها با نوه‌هایشان است.

پیش از این ایالت هاوایی از قاضی واتسون خواسته بود تا تفسیر خود از حکم دیوان‌عالی آمریکا را ارائه کند. دیوان‌عالی ایالات‌متحده اوایل تیر ماه، رای به اجرای بخش‌هایی از فرمان ممنوعیت موقت ورود شهروندان ۶ کشور عمدتا مسلمان و نیز پناهجویان به خاک این کشور داده بود.

رئیس‌جمهوری آمریکا فرمان اولیه خود را همزمان با افزایش نگرانی‌های بین‌المللی از حملات افراد و گروه‌های افراطی در شهرهای مختلف اروپا و دیگر نقاط جهان صادر کرد. از منظر هواداران این قانون، این فرمان به امنیت آمریکا کمک می‌کند. از سوی دیگر منتقدان گفته‌اند که روح این فرمان با قانون اساسی آمریکا در تضاد است و به نوعی، «ممنوعیت ورود مسلمانان» به خاک آمریکا است.

بنا بر تفسیری که دولت پس از حکم دیوان‌عالی، به‌شکل مقررات برای مراکز دیپلماتیک ارسال کرد، تنها آن‌دسته از شهروندان ایران، لیبی، سوریه، یمن، سومالی و سودان می‌توانند درخواست روادید آمریکا بکنند که دارای روابط خانوادگی بسیار نزدیک در آمریکا باشند: شامل، پدر و مادر، همسر، فرزند، دختر یا پسر بالغ، همسر فرزندان، خواهر یا برادر و نامزد. در نتیجه پدربزرگ و مادربزرگ، نوه‌ها یا اعضای خانواده از جمله دایی، خاله، عمو، عمه یا فرزندان شامل پیوندهای لازم برای کسب روادید نشده‌اند.

دادستان ایالت هاوایی از دادگاه خواسته بود تا در مورد «مفهوم» خویشاوندان نزدیک که در حکم دیوان‌عالی آمریکا آمده، بازنگری کند. قاضی فدرال گفته بود در مقام تغییر احکام دیوان‌عالی نیست و در نتیجه درخواست را رد کرده بود. اما دادگاه استیناف در ۱۶ تیر ماه اظهار کرد قاضی می‌تواند در آینده و در صورتی که دولت، در مورد فرد خاصی، خلاف رای دیوان‌عالی عمل کند، حکم قضایی صادر کند. ایالت هاوایی برای صدور چنین حکمی درخواست رسمی ارائه کرده بود.

قاضی واتسون می‌گوید؛ فهرست تعیین‌شده در مورد پیوندهای خانوادگی باید به اعضای دیگر نیز گسترش یابد. به گفته دادگاه، تعریف دولت ترامپ از پیوندهای نزدیک خانوادگی «به‌شدت محدود» است و کسانی مانند پدربزرگ و مادربزرگ در راس پیوندهای نزدیک خانوادگی قرار دارند.

همزمان با این حکم، گزارش شده است که ایالات‌متحده ۵۰ روز به دولت‌ها و کشورهای دیگر فرصت داده ‌است تا خود را با مقررات تازه مسافرتی و ارائه مدارک و اطلاعات لازم وقف دهند، یا با تحریم‌های احتمالی روبه‌رو شوند. بنا بر دستورالعملی که وزارت خارجه آمریکا برای مراکز دیپلماتیک آن کشور ارسال کرده، از این مراکز خواسته شده تایید کنند کشورهای میزبان آنها استانداردها و معیارهای تازه در مورد ارائه اطلاعات و اسناد هویتی را رعایت می‌کنند.

گفته می‌شود برخی از این معیارها ممکن است جنجال‌برانگیز باشند؛ برای نمونه آیا دولت خارجی مورد نظر توانسته ثابت کند که پناهگاه امنی برای حضور تروریست‌ها نیست و بالقوه به چنین محلی تبدیل نخواهد شد. بنا بر گزارش‌ها دستورالعمل‌های محرمانه و جداگانه‌ای برای مراکز دیپلماتیک آمریکا در برخی کشورها که ممکن است مشکل‌دار باشد فرستاده شده است، هرچند مشخص نیست این کشورهای احتمالی کدام‌ها هستند.