گروه خودرو- اگر چه پاییز است و بازار خودرو کشور معمولا در این فصل با تحریم مشتریان روبه‌رو می‌شود، اما در همین اوضاع رکود، نیز برخی خودروها افزایش قیمت را تجربه کرده‌‌اند. آن‌طور که فعالان بازار می‌گویند، این افزایش قیمت، بیشتر به دلیل نوسان اخیر در بازار ارز بوده، به نحوی که خودروهای مونتاژی و وارداتی، با رشد قیمتی میلیونی مواجه شده‌اند.

هیوندای آوانته و برخی خودروهای وارداتی مانند آزرا و کمری ، در شمار «گران شده‌ها» به حساب می‌آیند و در این شرایط خبرهایی نیز مبنی بر احتمال افزایش قیمت یک میلیونی مزدا۳ به گوش می‌رسد. رشد قیمت برخی خودروها در شرایطی است که تندر-۹۰ ، پژو ۲۰۷ و پژو ۲۰۶ صندوق دار ، همزمان با رکود بازار خودرو، کاهش قیمت را به خود می‌بینند.

رشد قیمت آوانته و زانتیا

سایپایی‌ها هنوز به طور رسمی‌خروج عروس فرانسوی خود را از خط تولید اعلام نکرده‌اند ، اما با این حال زانتیا فاصله چندانی تا رسیدن به نرخ ۳۰ میلیون تومان در بازار ندارد. این محصول هم‌اکنون با قیمت ۲۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد ، که این موضوع نشان از رشد قیمت ۲۰۰ هزار تومانی زانتیا طی هفته جاری دارد. این محصول طی یکی دو ماه گذشته ، حدود سه میلیون تومان رشد قیمت را تجربه کرده است.

از زانتیا که بگذریم ، یک محصول مونتاژی دیگر بازار خودرو کشور به نام «هیوندای آوانته» نیز افزایش قیمت را طی یکی دو هفته گذشته تجربه کرده است. این خودرو که در بخش خصوصی به مونتاژ می‌رسد ، با افزایش قیمتی حدودا یک میلیون تومانی ، در حال حاضر ۲۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در مدل اتومات ، خرید و فروش می‌شود. ظاهرا نوسان نرخ ارز ، دلیل اصلی گرانی این محصول مونتاژی به حساب می‌آید. رشد نرخ این دو خودرو مونتاژی در شرایطی است که ، ریو ثبات قیمت را در یکی دو هفته گذشته، تجربه کرده است. این کره‌ای مونتاژی سایپا ، هم اکنون نرخی برابر با ۱۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان دارد. سایپایی‌ها اعلام کرده‌اند تحریم شرکت کیاموتورز کره ، تاثیر خاصی بر روند تولید ریو نخواهد گذاشت.

گشتی در بازار تندر

سری هم به تندر-۹۰ بزنیم ، خودرویی که ظاهرا این روزها از گرمای بازار آن کاسته شده است. آن طور که نمایشگاه‌داران خودرو پایتخت می‌گویند ، یکی دو هفته‌ای می‌شود که استقبال از تندر-۹۰ کاهش یافته و بازار این خودرو ، به اصطلاح «شل» شده است. در حال حاضر با توجه به کاهش قیمت تندر-۹۰ طی مدت موردنظر ، مدل E۲ پارس خودرویی این محصول، نرخی برابر با ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دارد ، در حالی که E۲ ایران خودرو ، ۳۰۰ هزار تومان ارزان‌تر به فروش می‌رسد.

داستان این اختلاف قیمت ، در مورد تندر E۱ نیز صادق است ، به نحوی که E۱ پارس خودرو ۱۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قیمت دارد و همتای ایران خودرویی آن ، ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. تولید تندر-۹۰ طی دو سه ماه گذشته با رشد نسبتا مناسبی روبه‌رو شده و این موضوع یکی از دلایل افت قیمت تندر به حساب می‌آید.

بازار پژو

از میهمانان پژویی بازار خودرو کشور نیز یادی بکنیم ، پژویی که بخش بزرگی از این بازار را در اختیار دارد ، اما به اخراج از ایران تهدید شده است. در حال حاضر پژو ۴۰۵ بنزین سوز با قیمت ۱۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد و پارس بنزینی نیز ۱۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. پژو ۲۰۶ تیپ ۲ نیز با همان نرخ ۱۴ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

از بازار صندوق دار‌های این خودرو نیز خبر می‌رسد که V۸ با کاهش قیمت روبه‌رو شده و هم اکنون نرخی برابر با ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دارد. V۹ و v۲۰ نیز که فول‌ترین و ساده‌ترین مدل‌های ۲۰۶ صندوق دار به حساب می‌آیند ، هم اکنون به‌ترتیب با قیمت ۱۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و ۱۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شوند.

همچنین «پژو ۲۰۷ آی» نیز که کاهش قیمت را طی چند هفته گذشته تجربه کرده، در حال حاضر قیمتی برابر با ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در مدل اتومات دارد. نوع دنده‌ای این خودرو نیز با قیمت ۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. پژو ۲۰۷ جدیدترین میهمان پژویی ایران خودرو به حساب می‌آید. این محصول اوایل عرضه به بازار، حدود یک میلیون تومان از قیمت فعلی خود گران‌تر بود.