در برنامه متن و حاشیه مطرح شد
روایت ولایتی از معادلات جدید سوریه
در منطقه در امنیت نخواهد بود
عراق، لبنان و عمان به درخواست ایران در کنفرانس وین شرکت کردند
اردوغان در حد و اندازه خودش حرف بزند
رفت و آمد سردار سلیمانی به روسیه طبیعی است
جنگ سوریه، یک جنگ بینالمللی کوچک است
گروه دیپلماسی: علیاکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل مقام معظم رهبری که هفته گذشته در سفر به سوریه و لبنان بر گسترش همکاریهای ایران، سوریه و روسیه با هدف مبارزه با تروریسم تاکید کرده بود، شنبه شب با حضور در برنامه«متن، حاشیه»، بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه را «خط قرمز» جمهوری اسلامی ایران عنوان و دلیل آن را نیز انتخاب اسد توسط مردم سوریه برای یک دوره ریاست جمهوری توصیف کرد.
در منطقه در امنیت نخواهد بود
عراق، لبنان و عمان به درخواست ایران در کنفرانس وین شرکت کردند
اردوغان در حد و اندازه خودش حرف بزند
رفت و آمد سردار سلیمانی به روسیه طبیعی است
جنگ سوریه، یک جنگ بینالمللی کوچک است
گروه دیپلماسی: علیاکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل مقام معظم رهبری که هفته گذشته در سفر به سوریه و لبنان بر گسترش همکاریهای ایران، سوریه و روسیه با هدف مبارزه با تروریسم تاکید کرده بود، شنبه شب با حضور در برنامه«متن، حاشیه»، بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه را «خط قرمز» جمهوری اسلامی ایران عنوان و دلیل آن را نیز انتخاب اسد توسط مردم سوریه برای یک دوره ریاست جمهوری توصیف کرد. به گفته ولایتی، اگر قرار باشد این خط قرمز شکسته شود هیچ کشور دیگری در منطقه نیز امنیت نخواهد داشت. به گزارش «ایسنا» رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا در مذاکرات وین، برنامهای برای برکناری اسد مطرح است، گفت: «تا جایی که من اطلاع دارم ایران بنا ندارد در میدان جنگ و میدان سیاست پشت اسد را خالی کند و شرکت در مذاکره سیاسی به معنای آن نیست که پشت اسد را خالی کنیم. زیرا قطعا در میدان سیاست باید از تمامیت ارضی و منافع دولت سوریه حمایت کرده و پشت ملت این کشور را خالی نکنیم.»
قصد کنار آمدن با آمریکا را نداریم
او حضور ایران در نشست وین را به دلیل حضور 17 کشور دیگر در این مذاکرات دانست و گفت ایران قصد کنار آمدن با آمریکا را ندارد. ولایتی ادامه داد: «قرار است دور بعدی مذاکرات وین درخصوص حل بحران سوریه در سازمان ملل برگزار شود و ما هم به دلیل نقش پررنگی که در منطقه داریم در این مذاکرات حاضر شدهایم و قصد کنار آمدن با آمریکایی یا غیرآمریکایی بر سر آینده سوریه را نداریم زیرا آینده این کشور باید به دست مردم سوریه رقم بخورد.
به گزارش خبرگزاری مهر، ولایتی گفت که ایران به درخواست روسیه در کنفرانس وین شرکت کرد تا در دفاع از سوریه، روسیه را تنها نگذارد. او همچنین افزود که به درخواست ایران «عراق، لبنان و عمان» نیز در این کنفرانس شرکت کردند که حضور این ۵ کشور، دیپلماسی مقاومت را قویتر کرد. ولایتی با مشروع دانستن حضور ایران و روسیه در سوریه گفت از آنجا که دولت مشروع سوریه از تهران و مسکو برای مقابله با گروههای تروریستی دعوت به همکاری کرده است، این حضور مشروع است اما هیچ گاه از آمریکا در این زمینه دعوت نشده است. ولایتی افزود:«نزدیک به ۵ سال است که جنگی ناخواسته در محدوده جنگ کوچک بینالمللی آغاز شده و تقریبا همه قدرتهای بزرگ و منطقهای در این جنگ حضور دارند.» مشاور امور بینالملل مقام معظم رهبری همچنین توضیح داد که آمریکاییها به هر کاری دست زدند تا بتوانند بشار اسد را ساقط کنند ولی موفق نشدند. امروز هم به هر دری میزنند تا شاید بتوانند این قطار راه افتاده را که انشاءالله به سمت پیروزی میرود متوقف کنند. او همچنین با اشاره به سفر اخیرش به سوریه درخصوص نگاه بشار به تحولات منطقه گفت: «ایشان از اینکه نیروهای مردمی توانستهاند پیروزیهای خوبی را به دست آورند خوشحال و به پیروزی نهایی امیدوار است.» رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص تنش ترکیه و روسیه نیز گفت: «آنچه به مصلحت منطقه و این کشورهاست این است که تنش میان این دو کشور افزایش نیافته و کاهش یابد.»
واکنش به اردوغان
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل همچنین در واکنش به اظهارات اردوغان مبنی بر اینکه به رئیسجمهور ایران در قبال مواضع ایران نسبت به ترکیه هشدار داده است، گفت: «هر کسی باید اندازه خودش حرف بزند. ایران کشوری مقتدر در سطح منطقه و جهان است و این اظهارنظرهای خارج از محاسبات دقیق، چیزی جز تنش ایجاد نمیکند.» ولایتی تاکید کرد: «اگر قرار بود با چنین سخنانی کشورمان از طرفداریها و خواستههای عدالت طلبانه نسبت به متحدانش دست بردارد و متوقف شود، اشتباه میکنند؛ زیرا 37 سال از انقلاب ما میگذرد و حتی ابرقدرتها هم نتوانستند ما را از رسیدن به خواستههایمان بازدارند.»
واکنش ترکیه
این در شرایطی است که روز گذشته تانژو بیلگیچ، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه در واکنش به پاسخ مقامات و وزارت خارجه ایران نسبت به اظهارات اردوغان با بیان اینکه روسای جمهور ایران و ترکیه با یکدیگر بهصورت تلفنی صحبت کردهاند که این مکالمه ضبط شده است، گفت: «از این اظهارات شگفت زده شدهایم.» به گزارش انتخاب، تانژو بیلگیچ اعلام کرد: «در اتهامات تهران نسبت به آنکارا هیچ چیز مستدلی وجود نداشت که بتوان آن را جدی گرفت.» به گزارش خبرگزاری فارس او همچنین افزود: «ما به اندازه و متناسب حرف میزنیم و پنهان کردن این حرفها از مردم ایران و نیز تحریف سخنان اردوغان اخلاقی نیست.»
فروش نفت داعش به ترکیه
ولایتی در بخش دیگر مصاحبه زنده تلویزیونی خود در رابطه با اعلام محسن رضایی مبنی بر اینکه اسناد و تصاویر مربوط به فروش نفت داعش به ترکیه را در دست دارند، گفت: «بیش از هر چیز و قبل از همه روسها اعلام کردند و عکسهایی منتشر کردند که صف طویلی از تانکرهای نفتکش را که از مناطق نفتی شمال عراق و همچنین سوریه به سمت مرز ترکیه در حرکت بودند، نشان میدهد.» او ادامه داد: «ما غیر از این سند دیگری نداریم؛ ولی روسها به دلیل تسلطشان بر هوا و عکسهای هوایی و فضایی که دارند این عکسها را منتشر کردند. دیگر نیازی به سندی بیشتر از این نیست.» به گفته ولایتی، در این رابطه، عراق یا سوریه در حوزه اختیاری خودشان تصمیم میگیرند و آنها هستند که باید درمورد چگونگی تمامیت ارضی و حفظ امنیت خود تصمیم بگیرند.
هماهنگی سردار سلیمانی با روسها
ولایتی در پاسخ به این سوال که برخی میگویند سردار سلیمانی روسیه یا ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری این کشور را مجاب کرده است که در سوریه حضوری پررنگتر داشته باشد، گفت: «رفت و آمد یک سردار بزرگ مانند سردار سلیمانی به روسیه و هماهنگی با مقامهای روسی برای اتحاد رو به گسترش بین ایران، روسیه و کشورهای منطقه کاملا طبیعی است.» او ادامه داد: «اما دیدید که قبل از سفر پوتین به ایران یکی از مقامهای روسیه اعلام کرد که این کشور و ایران به سمت روابط استراتژیک پیش میروند. همچنین مقامهای جمهوری اسلامی ایران بر این باورند که رابطه ایران و روسیه باید یک رابطه بلندمدت، ثابت و همه سوگرایانه باشد.» به گزارش «ایرنا» رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام توضیح داد: «روسها بنا و تلاششان در هماهنگی با ایران در سوریه است. در مواقعی مواضع مختلفی داشتیم و در گفتوگوی روسیه و ایران مواضع یکسان و متحد شد. به دلیل اینکه همکاری راهبردی سیاسی، نظامی و امنیتی ایران و روسیه امری تازه و بدیع است هماهنگیها زمان میبرد.» ولایتی در این برنامه زنده تلویزیونی احتمال پیوستن دیگر کشورهای بزرگ در سطح روسیه مانند چین به محور مقاومت را قابل تصور دانست و گفت: از آنجا که بهعنوان مثال در یک ایالت بزرگ در شرق چین نیز مسلمانان زندگی میکنند که خطر پیوستن آنان به داعش وجود دارد، شاید پس از روسیه کشورهایی مثل چین نیز به محور مقاومت بپیوندند.
اقدامات سخت واشنگتن
از سوی دیگر جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در نشستی در مرکز سابان با اشاره به برگزاری دور دوم مذاکرات سوریه پیش از پایان ماه جاری میلادی در نیویورک گفت: «در صورت ادامه حمایت مسکو و تهران از بشار اسد واشنگتن مجبور میشود اقدامات سختی اتخاذ کند.» به گزارش «ایسنا» به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره، جان کری افزود: «اگر روسیه و ایران به بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه اجازه دهند روند سیاسی را به شکست بکشاند و اگر انتقال سیاسی در سوریه اتفاق نیفتد ما همچنان به گزینههای خود پایبند خواهیم بود و در نهایت مجبور خواهیم شد تصمیمات سختی بگیریم.» او با اشاره به اینکه مخالفان سوریه اعضای هیات خود را برای شرکت در مذاکرات انتخاب کردهاند، گفت که آنها آماده نشستن بر سر میز مذاکرات در کنار روسیه و ایران هستند؛ دو کشوری که با پیشنهاد ما درباره لزوم انتقال سیاسی در سوریه توافق کردند. همچنین به گزارش خبرگزاری صداوسیما وزیر خارجه آمریکا گفت که به نظر میرسد ایران و روسیه درک میکنند که با حفظ اسد، روند گذار سیاسی در سوریه امکانپذیر نیست.
ارسال نظر