ایسنا: وزیر امور خارجه ایران برای شرکت در اجلاس سران «سازمان همکاری شانگهای» به تاشکند سفر می‌کند. اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در روز جمعه چهارم تیرماه در تاشکند برگزار می‌شود و محمدجواد ظریف نیز در این اجلاس حضور پیدا خواهد کرد. این روزها بحث عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای مطرح است و کشورهای مختلف عضو از جمله چین و روسیه از عضویت ایران در این سازمان استقبال کرده‌اند.

هر کشور برای ورود به این سازمان باید افزون بر فرآیند طولانی پذیرش، به بررسی و امضای پنج سند اقتصادی و ۲۷ سند دیگر این سازمان مبادرت ورزد. تصمیم‌گیری در سازمان همکاری شانگهای، بر عهده شش عضو اصلی است. این سازمان به شکل فصلی نشست‌هایی در سطح شورای سران (با تمرکز روی اقتصاد)، شورای وزیران بازرگانی (محدود به اعضای اصلی)، شورای تجاری (شرکت‌ها و بخش‌های خصوصی کشورهای عضو) و کار گروه‌هایی چون بهداشت، آموزش و انرژی (مهم‌ترین نهاد) برگزار می‌کند. جمهوری اسلامی ایران پیش از پاکستان و هندوستان تقاضای عضویت در این سازمان را ارائه داده بود، اما بندی در اساسنامه سازمان وجود دارد که براساس آن کشورهای تحت تحریم سازمان ملل نمی‌توانند عضو سازمان باشند تا وقتی که تحریم برداشته شود. با اجرای برجام این مانع از سر راه برداشته شد و پیش‌بینی می‌شود در همین زمینه چین و روسیه نگاه مثبتی برای عضویت ایران دارند. اما این نکته را باید خاطرنشان کرد که درخواست ایران برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای مطلق نیست و باید اسناد عضویت در آن طبق قوانین جمهوری اسلامی مورد بررسی قرار گیرد.

براساس این گزارش، نورسلطان نظربایف، رئیس‌جمهوری قزاقستان در حاشیه نشست بین‌المللی اقتصادی سن‌پترزبورگ گفت: «هند و پاکستان در نشست ماه جاری سازمان همکاری‌های شانگهای، به‌عنوان عضو رسمی حضور خواهند یافت و ایران نیز پس از آن به این سازمان خواهد پیوست.» او افزود: «با عملی شدن عضویت ایران، سازمان همکاری شانگهای با مجموع جمعیت سه میلیارد نفر به قدرتی بزرگ تبدیل می‌شود که همکاری با چنین سازمانی سودمند خواهد بود. ایران از سال ۲۰۰۵ به‌عنوان عضو ناظر در سازمان همکاری شانگهای حضور دارد و درخواست برای عضویت در این سازمان داده است.»