منیـره نظامیوند چگینی: در روزهای اخیر بازار فلزات اساسی ریزش‌های شدیدی را تجربه کرده که گاه برخی از آنها به سطوح بسیار پایینی رسیده‌اند و مدت‌ها است در همین محدوده‌ها در نوسان هستند. در این میان، مس یکی از مهم‌ترین‌ فلزاتی است که کاهش‌های چشمگیری را تجربه کرده و کف‌های مقاومتی بسیاری را در هم شکسته است.

بهای این فلز مدتی است در مسیر نزولی قرار گرفته، تا جایی که در معاملات انجام شده در روز سه‌شنبه گذشته در بازار لندن قیمت مس با افتی حدود ۶/ ۲ درصد به سطح ۵۰۳۵ دلار در هر تن رسید، اما در ادامه ساعات معاملاتی، عصر روز سه‌شنبه برای اولین بار از آغاز زمان بحران مالی با شکست سطح مقاومتی ۵ هزار دلار به زیر این کف سقوط کرد و تا ۴ هزار و ۹۸۳ دلار در هر تن افت داشت.

براساس نظر کارشناسان، کف ۵ هزار دلار سطحی مهم و کلیدی برای مس محسوب می‌شود. البته این کاهش در بازه‌ای کوتاه رخ داد و بهای فلز سرخ مجددا مسیر خود را رو به بالا اصلاح کرد. تحلیلگران بر این باورند که این کاهش قیمتی در پی اوج‌گیری نگرانی‌ها از افت میزان تقاضای چین برای فلزات اساسی با محوریت مس رخ داده است. چین، با ثبت رقمی بیش از ۴۵ درصد، بزرگ‌ترین مصرف‌کننده این فلز در جهان است. مهم‌ترین‌ دلیلی که رکود را به بازار فلزات تزریق کرده، عدم توازن در فرآیند عرضه و تقاضا است که با هرگونه نوسانی بازارها را دستخوش تغییرات محسوس می‌کند. مدتی است میزان ذخایر فلزات موجود در انبارهای تحت نظارت بورس فلزات لندن (LME) افزایش داشته که در طرف مقابل هم شاهد افت تقاضا برای این محصولات بوده ایم که برآیند این دو فاکتور در کنار سایر عوامل تاثیرگذار، بازار جهانی فلزات اساسی را وادار به ریزش کرده است.

به گزارش «دنیای اقتصاد» بهای مس که مدت‌ها در مسیر صعودی قرار داشت، از ماه فوریه سال ۲۰۱۱ با افت و خیزهای مکرر در مسیر نزولی قرار گرفت و ریزش‌های شدیدی را تجربه کرد. در این میان چند بار از جمله در ماه جولای سال ۲۰۱۱، فوریه ۲۰۱۲، سپتامبر ۲۰۱۲، ماه مارس ۲۰۱۳، ماه مه ۲۰۱۴ و مه ۲۰۱۵ روند خود را برای بازه‌های کوتاه مدت به سمت بالا اصلاح کرد اما در ادامه در پی فشار اهرم‌های کاهنده مجددا رو‌به پایین حرکت کرد. هم‌اکنون بهای مس در پایین ترین سطح ثبت شده خود در بیش از ۵ سال اخیر رسیده که زنگ هشدار را برای فعالان این صنعت به صدا درآورده است. البته در روزهای پایانی هفته گذشته شاهد رشد کوتاه‌مدت بهای اکثر فلزات پایه در بازارهای جهانی بودیم که این رخداد در پی عواملی نظیر انتشار آمارهای مثبت از وضعیت اقتصاد آمریکا، افزایش ارزش یوآن و نیز کاهش حجم تولیدات صنعتی چین صورت گرفته است.

اهمیت رشد اقتصاد آمریکا نیز از جمله موارد مهمی است که هرگونه تغییری در آن به نوسانات چشمگیر در روند بازارها منجر خواهد شد. بانک مرکزی چین در آخرین گزارش خود اعلام کرد ارزش یوآن را در برابر دلار تثبیت کرده و جای نگرانی درخصوص سقوط ارزش یوآن وجود ندارد که این خبر از نگرانی‌های سرمایه‌گذاران کاست و به رشد محدود بهای فلزات کمک کرد. همچنین آمارهای رسمی منتشر شده از سوی دولت چین از افت قابل توجه میزان تولیدات صنعتی این کشور خبر داده که این خبر، نوید‌دهنده کاهش میزان مازاد عرضه بوده و به رشد قیمت‌ها دامن زده است.

براساس گزارش‌های آماری رسمی منتشر شده، میزان ذخایر مس موجود در انبارهای اقصی نقاط جهان از ماه پایانی سال ۲۰۱۱ میلادی در سراشیبی سقوط قرار گرفت و تا حدود ۲۱۰ هزار تن پایین آمد، این روند تا حدود ماه اکتبر سال ۲۰۱۲ ادامه داشت اما در نهایت با رشد چشمگیر میزان تولیدات از یکسو و افت تقاضا از سوی دیگر در مسیر افزایشی قرار گرفت تا جایی که در ماه جولای سال ۲۰۱۳ میلادی به بالاترین میزان خود رسید و تا نزدیک رقم ۶۸۰ هزار تن رشد کرد. پس از این رشدها، آنچه رخ داد درگیر شدن این میزان با سقوط‌های شتابان بود که حجم ذخایر مس را در حوالی ماه آگوست سال ۲۰۱۴ میلادی تا زیر سطح ۱۵۰ هزار تن تنزل داد که رقم قابل توجهی محسوب می‌شود. در ادامه این رقم با رشد ناگهانی همراه شد و تا بالای سطح ۳۴۰ هزار تن افزایش ثبت کرد.

در روزهای اخیر، عاملی که بیش از همه بر کاهش‌های بازار فلزات به خصوص مس تاثیرگذار بوده، وضعیت نگران‌کننده اقتصاد چین و عدم قطعیت از چشم‌انداز آن است که نه تنها ضررهای سنگینی را به فعالان داخلی این کشور تحمیل کرده، بلکه آسیب‌های جدی را بر پیکره اقتصاد جهانی وارد آورده است. در این میان رشد نگرانی‌ها از افت تقاضا در بازار چین برای فلز مس، صدمات شدیدی را به بازار این فلز مهم زده است. در حال حاضر اوضاع چین، به‌طور گسترده به‌عنوان یک فشارسنج اقتصادی برای بازارهای جهانی در نظر گرفته می‌شود که مدتی است اثر آن را به‌وضوح می‌توان مشاهده کرد.

در حالی که بسیاری از تحلیلگران معتقد هستند افت تقاضای چین برای مس زمینه را برای ادامه روند کاهشی بهای این فلز فراهم خواهد کرد تا جایی که منجر به افت بهای مس تا سطوح پایین‌تر خواهد شد، در طرف مقابل بسیاری از کارشناسان نیز پیش‌بینی می‌کنند بهای فلز سرخ در سه ماه پایانی سال جاری میلادی در پی افت عرضه از یکسو و افزایش تقاضای چینی‌ها برای خرید از سوی دیگر، در مسیر رشد قرار خواهد گرفت.

دسته دوم بر این باورند که در ماه‌های آخر سال ۲۰۱۵ با کاهش تولید مس با میزان مازاد عرضه روبه‌رو‌ خواهیم بود.

استفان بریگز، تحلیلگر ارشد فلزات در بی‌ان‌پی پاریباس در این خصوص گفته: مرز ۵ هزار دلاری از نظر روانی، عدد مهم و بزرگی است. اگر بهای مس به زیر این رقم سقوط کند و در همان محدوده هم باقی بماند، باید منتظر ریزش‌های شدیدتر و بیشتر بهای طلای سرخ در بازارهای جهانی باشیم. روند قیمتی مس تضعیف شده و نیازمند محرکی برای رشد است تا بتواند با قدرت از سطح ۵ هزار دلاری فاصله بگیرد.

قیمت مس در حال حاضر به کمترین میزان خود از سال ۲۰۱۱ میلادی تاکنون رسیده و درواقع نصف شده است، قیمت‌های کنونی مس از سال ۲۰۰۹ ثبت نشده است. بهای طلای سرخ در سال ۲۰۰۸ میلادی با سقوطی بسیار شدید تا زیر ۳ هزار دلار نیز افت کرد، اما در ادامه در مسیر صعودی گام برداشت تا جایی که در سال ۲۰۱۱ میلادی به بیشترین میزان ثبت شده خود در دهه اخیر رسید و رقم ۱۰ هزار و ۱۹۰ دلار را تجربه کرد.

آتول لِـلِه، یک سرمایه‌گذار ارشد در گروه بین‌المللی Deltec، با سرمایه تحت مدیریتی بیش از ۲ میلیارد دلار در این خصوص گفته است: «پیش‌بینی من این است که به راحتی ممکن است شاهد افت بیش از ۱۰ درصدی به زیر سطوح کنونی برای بهای مس باشیم که زمینه‌ساز رخدادهای دیگر و تاثیر متقابل آن بر سایر بازارها خواهیم بود. چشم‌انداز کاهشی تقاضای چین برای مس، احتمال تحقق این پیش‌بینی را تقویت خواهد کرد. اقتصاد چین بدتر از آن چیزی است که همگان فکر می‌کنند.»

در همین حال، براساس اعلام موسسه سیتی؛ واردات مس چین در ماه جولای با رشد ۲درصدی نسبت به یک سال گذشته همراه بوده است که این رقم نسبت به ماه ماقبل آن افزایشی به اندازه ۲/ ۰ درصد را به ثبت رسانده و به ۳۵۰ هزار تن رسیده است. در طرف مقابل، سرمایه‌گذاران بر این باورند که با افزایش نرخ بهره آمریکا، انتظار می‌رود زمینه برای کسب سودهای بیشتر دلار مهیا شود که این موضوع رشد قیمت‌ها را در بازارهای کالایی به همراه داشته باشد.

با توجه به آمارهای منتشر شده از سوی موسسه CEIC که میزان نوسانات اقتصاد جهانی را در مقیاس‌های کوچک و بزرگ بررسی و اندازه‌گیری می‌کند؛ کاهش قیمت مس، سهام برخی از بزرگ‌ترین‌ شرکت‌های استخراج معدن مس را وادار به ریزش کرده که در این میان می‌توان به صدمه زدن به اقتصاد شیلی و زامبیا اشاره کرد. شیلی تولید بیش از ۳۰ درصد از کل میزان تولیدات جهانی مس را برعهده دارد و مسوول تقریبا ۱۰ درصد از کل تولید ناخالص داخلی کشورهای آمریکای لاتین در سال ۲۰۱۳ میلادی بوده است.

شکست کف 5 هزار دلاری مس

شکست کف 5 هزار دلاری مس

شکست کف 5 هزار دلاری مس