سنا: رئیس اداره عملیات بازار بورس انرژی گفت: به منظور جلب مشارکت بخش خصوصی برای سرمایه‎گذاری در توسعه ظرفیت تولید برق کشور، ایده خلق اوراق بهاداری تحت عنوان گواهی ظرفیت به‌عنوان جایگزین هزینه عمومی برقراری انشعاب در وزارت نیرو شکل گرفت. محمد‌حسین عسگری گفت: در شرایط موجود صنعت برق کشور، اتصال به شبکه سراسری برق و استفاده از خدمات تامین برق برای مصرف‎کنندگان مستلزم پرداخت هزینه‎های برقراری انشعاب، هزینه احداث شبکه اختصاصی و در نهایت هزینه صورتحساب‏های ماهانه برق مصرفی مصرف‎کنندگان است.

وی اظهار کرد: هزینه‎ برقراری انشعاب، یک بار توسط هر متقاضی در هنگام درخواست اتصال به شبکه سراسری برق کشور پرداخت می‌شود. احداث شبکه اختصاصی نیز عمدتا توسط خود مصرف‎کننده انجام می‌پذیرد، به این ترتیب که متقاضی باید راسا نسبت به ایجاد شبکه انتقال نیروی خود از شبکه سراسری تا محل مصرف اقدام کند. رئیس اداره عملیات بازار بورس انرژی گفت: هزینه انرژی نیز به‌صورت ماهانه از طریق صورتحساب‎های صادره توسط شرکت‎های توزیع نیروی برق یا برق منطقه‎ای توسط مصرف‎کنندگان پرداخت می‎ شود.

عسگری افزود: هزینه‎‌های برقراری حق انشعاب را می‎توان به دو مولفه هزینه‎های عمومی و هزینه‎های نیرو‏رسانی تقسیم‎بندی کرد. هزینه‎های عمومی اغلب صرف سرمایه‎گذاری جدید برای توسعه ظرفیت تولید برق در کشور می‌شود و هزینه نیرو رسانی نیز صرف سرمایه‎گذاری مبرای توسعه بخش انتقال و توزیع نیروی برق در کشور می‎شود.

عسگری گفت: پرداخت‎های صورتحساب ماهانه نیز اغلب صرف تامین هزینه‎های بهره‎برداری و تعمیر و نگهداری بخش‎های تولید، انتقال و توزیع نیروی برق می‎شود. ادامه شرایط فعلی برای تامین هزینه‎های برق در کشور نگرانی‌هایی را در ارتباط با حصول اطمینان از تامین ظرفیت تولید برق در کشور در بلند مدت ایجاد کرده است.

رئیس اداره عملیات بازار بورس انرژی در ادامه گفت: برای رفع مشکل فوق‎ و به منظور جلب مشارکت بخش خصوصی برای سرمایه‎گذاری جهت توسعه ظرفیت تولید برق در کشور، ایده خلق اوراق بهادار تحت عنوان گواهی ظرفیت به‌عنوان جایگزین هزینه عمومی برقراری انشعاب در وزارت نیرو شکل گرفت و در پیش‎نویس پیشنهادی دستورالعمل بند (و) ماده (۱۳۳) قانون برنامه پنج‌ساله پنجم به شورای اقتصاد گنجانده و در نهایت تصویب شد.

وی اعلام کرد: مطابق دستورالعمل مذکور، اوراق گواهی ظرفیت سندی است قابل مبادله که با اجازه وزارت نیرو مبتنی بر ایجاد ظرفیت نیروگاهی قابل اتکاء جدید یا کاهش قدرت قراردادی مشترکان موجود صادر می‌شود؛ واحد گواهی ظرفیت، کیلووات بوده که معرف تعهد تدارک یک کیلووات ظرفیت مطمئن نیروگاهی به‌مدت نامحدود است. رئیس اداره عملیات بازار بورس انرژی افزود: با توجه به این تعریف و طراحی‏های انجام شده نیروگاه‎های جدیدالاحداث و در دست احداث می‎توانند پس از تایید وزارت نیرو، با انتشار اوراق گواهی ظرفیت پیش از وارد شدن به مدار اقدام به تامین مالی کنند و متقاضیان اتصال به شبکه نیز قادر خواهند بود به سهولت و سرعت از طریق سیستم عرضه و تقاضا در بورس انرژی به‌طور شفاف نسبت به تهیه اوراق گواهی ظرفیت و ارائه آن به شرکت‎های برق منطقه‎ای یا توزیع نیروی برق به‌عنوان پیش نیاز اتصال به شبکه سراسری برق کشور اقدام کنند.

عسگری گفت: به این ترتیب وزارت نیرو به جای دغدغه توسعه ظرفیت تولید و احداث نیروگاه‏های جدید، شرایط ورود بخش خصوصی به عرصه تولید را تسهیل می‏کند. مصرف‏کنندگان نیز ضمن سرعت بخشیدن به درخواست اتصال به شبکه خود به‌صورت شفاف و بی‏واسطه از طریق بورس نسبت به تامین مالی احداث نیروگاه‏های جدید اقدام می‌کنند. رئیس اداره عملیات بازار بورس انرژی تصریح کرد: با توجه به توضیحات ارائه شده، اوراق گواهی ظرفیت یک اوراق کاملا مشخص و تعریف شده در صنعت برق کشور محسوب می‎‎شود و جایگاه عرضه این کالا نیز دقیقا در دستورالعمل بند «و» ماده ۱۳۳ قانون برنامه پنجم بورس انرژی عنوان شده است.

وی افزود: در حال حاضر با همکاری و هماهنگی وزارت نیرو و سازمان بورس و اوراق بهادار در حال اوراق بهادارسازی گواهی ظرفیت هستیم و ان‌شاء‌الله پس از هماهنگی‏های لازم بین ارکان بازار سرمایه و زیرمجموعه‏های وزارت نیرو به زودی شاهد تشکیل بازار اوراق گواهی ظرفیت در بورس انرژی خواهیم بود. عسگری گفت: برای حمایت از سرمایه‌گذاری در احداث نیروگاه و حصول اطمینان از تناسب افزایش ظرفیت تولید برق با رشد مصرف در کشور، متقاضیان برقراری انشعاب یا افزایش قدرت درخواستی از شبکه موظف به ارائه گواهی ظرفیت به شرکت مالک شبکه برق (شرکت برق منطقه‌ای یا شرکت توزیع نیروی برق) هستند که میزان گواهی ظرفیت مورد نیاز با توجه به سطح ولتاژ و مصرف بر‌اساس مقررات وزارت نیرو تعیین می‎شود.