گروه بورس کالا- به دنبال نشست فوری فعالان بازار قیر در خصوص اتفاقات اخیر بازار قیر و افزایش نرخ وکیوم باتوم، قیمت قیر که برای روز شنبه با نرخ ۳۹۰ و ۴۱۰ تومان عرضه شده بود، دیروز ۳۷۰ تا ۳۷۵ تومان برای تمامی شهرها به جز آبادان، بندرعباس و شیراز عرضه و معامله شد. در مورد این ۳ شهر نیز تعیین شد در صورتی‌که تا ۱۰ روز آینده نرخ این محصول از سوی تولیدکننده تعدیل نشود، شرکت پخش و پالایش به طور مستقیم اقدام به عرضه کالا کند که در نهایت در ساعات پایانی دیروز پاسارگاد اعلام کرد از آنجا که کالای دریافتی از این ۳ پالایشگاه بیش از صد در صد قیمت فوب است بنابراین از این پس عرضه‌های این سه پالایشگاها به طور مستقیم از طریق شرکت پخش و پالایش انجام خواهد شد و از این پس فروش قیر این ۳ منطقه از طریق نفت پاسارگاد انجام نخواهد گرفت.

به گزارش خبرنگار دنیای‌اقتصاد این جلسه با حضور مدیران بورس کالا، رییس انجمن آسفالت، مدیران بازرگانی و فروش شرکت پخش و پالایش، مدیرعامل شرکت نفت پاسارگاد و مدیر بازرگانی نفت جی و نمایندگانی از معاونت غیرفلزی سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در بورس کالا برگزار شد و در آن طرفین به بررسی موضوع افزایش نرخ وکیوم باتوم از سوی پخش و پالایش و به دنبال آن رشد نرخ قیر پرداختند. از این‌رو قرار بر این شد در صورتی‌که خواست بازار در خصوص متعادل شدن قیمت‌ها به نتیجه نرسید، شرکت پخش و پالایش وکیوم باتوم شهرهای شیراز، آبادان و بندرعباس را که در حال حاضر به دلیل اینکه کیفیت بالاتری نسبت به وکیوم باتوم دیگر شهرها دارد، به عنوان قیر به پاسارگاد عرضه می‌کند، خود به طور مستقیم در بورس عرضه کند.

با توجه به اینکه نفت پاسارگاد قیر عرضه شده برای این ۳ شهر را با توجه به اینکه نیاز به فرآوری شدن برای تبدیل به قیر نهایی دارد، وکیوم باتوم می‌داند هفته گذشته با نرخ‌های بالاتر از آنچه پخش و پالایش اعلام کرده بود به تالار و خریداران پیشنهاد داد اما با توجه به تصمیمات اتخاذ شده در جلسه دیروز در نهایت این شرکت عرضه محصولات ۳پالایشگاه را به شرکت پخش و پالایش واگذار کرد. نفت پاسارگاد دیروز طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد از آنجا که خورا ک دریافتی از کارخانه‌های آبادان، شیراز و بندرعباس بیش از صد در صد قیمت فوب بندرعباس است و به تبع آن فروش قیر با قیمت بیشتر از فوب به مصرف‌کنندگان داخلی گران‌فروشی محسوب می‌شود در نتیجه از این پس از عرضه و فروش قیر توسط شرکت نفت پاسارگاد در تالار بورس کالا خودداری شده و عرضه و فروش این کالا برای مشتریان دولتی و داخلی از طریق شرکت پخش و پالایش صورت خواهد گرفت.

فروش وکیوم باتوم با نرخ فوب و مشکلات آن

به عقیده دست‌اندرکاران بازار قیر با توجه به اینکه قیمت‌های فوب که مبنای نرخ‌گذاری وکیوم باتوم بوده در این مدت به دلیل افزایش نرخ دلار رشد داشته است، از این‌رو اگر نرخ دلار افزایش پیدا کند قیمت وکیوم باتوم مجددا رشد خواهد کرد. از این‌رو به عقیده این گروه باید چاره بهتری برای تعیین قیمت وکیوم باتوم تعیین شود که در این جلسه نیز مجددا نمایندگان بورس کالا وعده عرضه وکیوم باتوم در بورس را برای یک ماه آینده دادند تا با این روش قیمت وکیوم باتوم در بورس و بر مبنای عرضه و تقاضا و منطقی تعیین شود.

در همین راستا ناصر بکتاش، رییس انجمن آسفالت نیز با اشاره به رشد قیمت دلار و تاثیر آن بر قیمت‌های فوب معتقد است در صورتی‌که قیمت‌های فوب رشد بیشتری داشته باشد، باید در این فرمول تعیین قیمت وکیوم باتوم داخلی تجدیدنظر کنند؛ چرا که در غیر این‌صورت مصرف کنندگان بازار داخل با مشکلات زیادی روبه‌رو خواهند شد.