گروه بنگاه‌ها- زهرا مسافر: مجتمع فولاد مبارکه اصفهان، بانک پاسارگاد و شرکت پتروشیمی بندر امام به‌عنوان سه سازمان دانشی برتر (MAKE) در ایران شناخته شدند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، مراسم اختتامیه پنجمین دوره جایزه جهانی سازمان دانشی برتر (MAKE) در ایران، با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، رئیس انجمن مدیریت دانش محور در اتریش، رئیس شورای‌عالی راهبری جایزه جهانی (MAKE) در ایران، جمعی از دانشگاهیان و صاحبان صنایع برتر کشور در محل سالن همایش‌های صدا و سیما برگزار شد.

هیات داوران بر اساس ۱۵۰ شاخص (MAKE) جهانی در حوزه مدیریت دانش، نوآوری و سرمایه فکری به ارزیابی صنایع و سازمان‌های متقاضی حضور در این رقابت پرداخته و نهایتا ۵ شرکت را در مرحله نهایی معرفی کردند. شرکت پتروشیمی بندر امام، بانک پاسارگاد، مجتمع فولاد مبارکه اصفهان، شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت و گروه شهید میثمی، ۵ مجموعه راه یافته به مرحله نهایی رقابت‌های MAKE در ایران بودند که درنهایت سه شرکت نخست به‌عنوان سازمان‌های برتر دانشی انتخاب و معرفی شدند. این شرکت‌های برتر برای رقابت‌های آسیایی به مرحله بعد رقابت‌های MAKE اعزام خواهند شد. «ارزیابی MAKE» از سال ۱۹۹۸ به‌عنوان بزرگ‌ترین و معتبرترین ارزیابی جهانی در حوزه مدیریت دانش‌محور سازمانی در سراسر جهان و در سه سطح ملی، قاره‌ای و بین‌المللی برگزار می‌شود. این جایزه بزرگ‌ترین و معتبرترین مرجع ارزیابی و هدایت سازمان‌های دنیا در ارزش‌آفرینی دانش‌محور به‌شمار می‌آید. وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این مراسم گفت:سازمان‌های ایرانی به منظور ایجاد ارزش پایدار برای سهامداران خود که در نهایت به ارزش‌آفرینی برای مردم کشور منجر خواهد شد، باید از فرصت تبادل بین‌المللی به منظور ارتقای دانش کسب و کار خود و بهره‌گیری درست از تجربیات داخلی و نوآوری به بازارهای بین‌المللی فروش استفاده کنند. محمد فرهادی افزود: کشور ما در عرصه تحول بزرگی از منظر حضور در کسب و کار بین‌المللی قرار دارد و باز شدن درهای تجارت بین‌المللی به روی کشور همزمان با فرصت‌های آشکاری که با خود به همراه دارد، در صورت برنامه‌ریزی در جهت نادرست می‌تواند خطرات بالقوه‌ای برای کشور به دنبال داشته باشد.

وی تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین نکاتی که باید در ورود به کسب‌و‌کار نوین جهانی مورد توجه سازمان‌های کشور قرار گیرد، آن است که امروزه شاخص‌های سنتی تولید و ایجاد ارزش تغییر یافته و زمین، سرمایه و ماشین‌آلات جای خود را به دانش، نوآوری و سرمایه فکری داده‌اند. وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: امروزه شاهدیم که برتری کشورها و سازمان‌ها و پیش‌رو بودن آنها، در عرصه سرمایه‌های دانشی و فروش و واگذاری امتیاز آن به سازمان‌ها و کشورهای دیگر است. وی ادامه داد: تجربیات برخی کشورهای آسیایی و آمریکای‌لاتین که تا چند سال قبل نشان چندانی از آنها در عرصه بین‌المللی کسب و کار به‌عنوان کشورهای پیش‌رو دیده نمی‌شد، نشان می‌دهد که آنچه که در حال حاضر شرکت‌های بزرگ بین‌المللی را به سرمایه‌گذاری گسترده در این کشورها ترغیب می‌کند، دیگر نه نیروی انسانی ارزان و نه ورود به بازار جدید، بلکه توسعه دانش و نوآوری با تکیه بر سرمایه‌های انسانی آموزش دیده و خلاق این کشورهاست.

به گفته فرهادی، امروزه رویکردهای پیشین مدیریت سازمانی نظیر تمرکز بر ایجاد یک سازمان بهره‌ور یا تمرکز بر یک سازمان متعالی از منظر کیفیت یا ایجاد سازمان مشتری‌مدار، همگی با دیدگاه نوین رشد سرمایه‌های نامشهود سازمانی تجمیع شده و مدیریت دانش محور و ایجاد سازمان دانشی را مهم‌ترین هدف سازمان‌های پیش روی دنیا قرار داده‌اند. رئیس شورای‌عالی راهبری جایزه جهانی «Make» در ایران نیز در این مراسم گفت: متاسفانه ورود باورهای نادرست، اشتباه‌های بارها تجربه شده و نگاه‌های کوتاه‌مدت از جمله مواردی است که مدیریت دانش‌محور را در تعداد قابل‌توجهی از سازمان‌های کشور با تهدید مواجه کرده است. سعید سهراب‌پور تصریح کرد: لازمه پرهیز از این خطرها در درجه نخست اعتقاد راسخ به رویکرد دانش‌محور در اداره کسب و کار به‌عنوان جدیدترین و موثرترین رویکرد مدیریتی در کنار بهره‌مندی از آخرین تجربیات روز ملی و بین‌المللی و مواجهه واقع‌بینانه و پذیرش اشتباه‌ها در عرصه مدیریت دانش‌محور است. وی به منابع طبیعی و نیروهای انسانی توانمند و مستعد در ایران اشاره و تصریح کرد: در کنار این پتانسیل‌ها مساله مدیریت یکی از مباحث بسیار مهم و استراتژیک به‌شمار می‌آید، از همین‌رو دانشگاه صنعتی‌شریف اولین دانشگاه مهندسی کشور بود که نسبت به تاسیس دانشکده مدیریت و اقتصاد اقدام کرد و همین باعث علاقه‌مندی تعداد زیادی از نخبگان کشور به این رشته‌ها و ادامه تحصیل آنها در رشته‌های مدیریت و اقتصاد شد. قائم‌مقام بنیاد ملی نخبگان مدیریت دانش و نوآوری و سرمایه فکری را از جمله مباحث در مدیریت خواند و خاطرنشان کرد: کشورهای پیشرفته جهان سال‌هاست به این موضوعات پرداخته‌اند و از ما خیلی جلو هستند و ما باید سعی کنیم از تجربیات مثبت آنان استفاده کنیم.