گروه بورس - شرکت‌های بورسی که بیش از ۲۰درصد سهام‌شان به صورت شناور آزاد در بازار است، از ۲۰درصد معافیت مالیاتی ۵/۲۲درصدی مشمول شرکت‌های بورسی معاف می‌شوند.

در حالی که معافیت مالیاتی ۲۰درصدی به تصویب شورای‌عالی بورس رسیده و در لایحه مالیاتی نیز منظور شده است، شرکت‌ها می‌توانند از این فرصت مالیاتی به نفع خود بهره برند. این ۲۰درصد معافیت روی ۵/۲۲درصد نرخ مالیات بورسی‌ها لحاظ می‌شود، به طوری که با احتساب آن ۵/۲۲درصد مالیات به ۱۸درصد کاهش می‌یابد. بدین ترتیب شرکت‌های یادشده به جای بهره‌گیری از ۵/۲درصد معافیت مالیاتی از هفت درصد معافیت استفاده می‌کنند.در همین حال مدیر عامل شرکت بورس ضمن بیان مطلب فوق در حالی که از در نظر داشتن چند مشوق‌ برای شرکت‌های بورسی خبر داد، به «فارس» خاطر نشان کرد: در راستای کمک به اجرای اصل۴۴ لایحه توسعه بازار سرمایه و ابزارهای مالی توسط سازمان بورس و اوراق بهادار و بعد از جمع آوری نظرات مختلف تهیه شده و توسط وزارت اقتصاد به دولت ارسال شده تا در مجلس به تصویب برسد.

تشویق شرکت‌ها برای حضور در بورس

وی با بیان این که مشوق‌های مالیاتی بیش‌ترین مشوق‌هایی هستند که برای ترغیب حضور شرکت‌ها در بورس توسط دولت‌ها اعطا می‌شوند، اظهار داشت: به منظور بررسی مشوق‌ها و ارائه پیشنهاداتی برای ترغیب حضور شرکت‌های سهامی عام در بورس کارگروه وی‍ژه‌ای در شرکت بورس تشکیل شد‌.

وی با اشاره به این نکته که برنامه‌ها و مشوق‌های متعددی وجود دارد که توسط دولت قابل اعطا است، خاطرنشان کرد: مشوق‌های مالیاتی ویژه‌ پیش از ورود و زمان ورود شرکت‌ها به بورس مربوط به شرکت‌های دولتی و مشمول خصوصی‌سازی بر اساس اصل ۴۴ نبوده و شامل اعطای مشوق مالیاتی برای تشکیل شرکت‌های سهامی عام و تبدیل شرکت‌های سهامی خاص به عام (در صورتی که از سرمایه‌ لازم و ۲۰‌میلیارد تومانی برای بازار اول برخوردار باشند و به بورس وارد شوند) و مشوق مالیاتی ۲۵‌درصد تخفیف مالیاتی برای شرکت‌های تعاونی سهامی عام که در قانون سیاست‌های اجرایی اصل ۴۴ پیش بینی شده است‌.

دو مشوق مالیاتی کارساز

رحمانی به مشوق‌های مربوط به ایجاد مزیت برای سرمایه‌گذاران و شرکت‌های فهرست شده در بورس اشاره کرد و گفت‌: در این بخش دو مشوق فهرست می‌شوند که هر دوی این مشوق‌ها به مالیات سود مربوطند؛ چرا که مشوق‌های مالیاتی سود می‌توانند در کوتاه‌مدت و میان‌مدت کارساز باشند.

مدیرعامل شرکت بورس در رابطه با اعطای معافیت مالیات سود بیش‌تر به شرکت‌های بورسی گفت‌‌: رشد و توسعه اقتصادی در هر کشور منوط به توسعه بخش مالی اقتصاد و به‌ ویژه بازار سرمایه است و گسترش بازار سرمایه با ورود واحدهای اقتصادی فعال که سهام آنها برای صاحبان پس‌انداز جذابیت کافی داشته باشد، امکان‌پذیر است.

تشویق و جذب واحدهای اقتصادی

وی ادامه داد‌: با توجه به اینکه واحدهای اقتصادی در ورود به بورس تحت نظارت مستمر قرار می‌گیرند و باید از شفافیت کامل برخوردار باشند و به‌طور کلی تعهدات نسبتا زیادی را بپذیرند، جذب آنها به بورس نیازمند ارائه مشوق‌های مناسب است که از جمله این مشوق‌ها، معافیت‌های مالیاتی است و اگرچه بر اساس ماده ۱۴۳ قانون مالیات‌های مستقیم، شرکت‌های بورسی ۱۰‌درصد معافیت مالیاتی دارند، اما پیشنهاد ‌شده این میزان به ۲۰‌درصد افزایش یابد.

رحمانی با بیان این که معافیت ۱۰۰درصدی اندوخته طرح های توسعه شرکت‌های بورسی از مالیات مورد قبول واقع نشد، گفت‌: اعطای معافیت مالیاتی به شرکت‌های بورسی بر اساس‌درصد سهام شناور آزاد موثر در شورای عالی بورس مصوب و در لایحه مالیاتی منظور شد که در صورت تصویب نهایی، شرکت‌های بورسی که از ۲۰درصد سهام شناور آزاد برخوردار باشند به جای ۵/۲۲‌درصد مالیات ۱۸‌درصد مالیات پرداخت خواهند کرد.

پیگیری پرداخت تسهیلات از حساب ذخیره ارزی

وی به وجود مشوق‌های غیر مالیاتی اشاره کرد و اظهار داشت‌: پرداخت تسهیلات از حساب ذخیره ارزی به شرکت‌های بورسی با نرخ سود کم‌تر نیز در حال پیگیری است‌.

یک‌ پیشنهاد

وی به دیگر مشوق‌های مدنظر برای شرکت‌های بورسی اشاره کرد و گفت‌: با توجه به اینکه انتشار اوراق مشارکت یکی از راهکارهای مناسب برای تامین مالی طرح‌های توسعه‌ای شرکت‌های بورسی است و از آنجایی که همه شرکت‌های بورسی مجاز به انتشار اوراق مشارکت نیستند، پیشنهاد ‌شده این امکان برای همه شرکت‌های بورسی فراهم شود، زیرا در حال حاضر مجوز انتشار اوراق مشارکت به شرکت‌های صنعتی و تولیدی ارائه می‌شود.

پیگیری اعطای تسهیلات بانکی به بورسی‌ها

به گفته مدیرعامل شرکت بورس موضوع اعطای تسهیلات بانکی به شرکت‌های بورسی نیز با بانک مرکزی در حال پیگیری است. رحمانی در این باره اظهار داشت: به ‌منظور رفع مشکل نقدینگی شرکت‌های بورسی پیشنهاد ‌شده اعطای تسهیلات با هدف تامین سرمایه‌ در گردش این شرکت‌ها در حداقل زمان، نرخ سود، تضمین‌های مناسب و متناسب با نیاز شرکت صورت گیرد.