ابراهیم شیبانی، رییس‌کل بانک مرکزی اعلام کرد: سهم دلار از ذخایر ارزی ایران به طور دائمی در حال کاهش است و هم‌‌اکنون به کمتر از ۳۰درصد رسیده است. به گزارش خبرگزاری مهر، ابراهیم شیبانی، رییس‌کل بانک مرکزی در گفت‌وگو با رویتر اعلام کرد: ایران از مدت‌ها پیش به علت کاهش ارزش دلار در برابر سایر ارزها اقدام به متنوع کردن ذخایر ارزی خود و کاهش سهم دلار در آن کرده است.

وی تصریح کرد: در این راستا ایران اقدام به کاهش ذخایر دلاری خود کرده است و هفته به هفته و ماه به ماه از ذخایر دلاری ایران کاسته می‌شود و هم‌اکنون سهم دلار از کل ذخایر ارزی ایران به کمتر از ۳۰درصد رسیده است.

شیبانی افزود: کاهش ذخایر دلاری یک واکنش طبیعی به فشارهای آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران و تحریم دو بانک بزرگ و سه شرکت ایرانی است.

شیبانی تحریم‌های آمریکا را موانع کوچک بدون آثار بزرگ بر ایران خواند و گفت: ایران چهارمین صادرکننده بزرگ نفت جهان است و از درآمدهای سرشاری بهره‌مند بوده و قادر است با استفاده از ذخایر ارزی قابل توجه خود، هر گونه افزایش هزینه تجارت در اثر فشارهای آمریکا را بپردازد.

وی با امتناع از اعلام رقم دقیق ذخایر ارزی ایران، افزود: ذخایر ارزی ایران هم‌اکنون در بالاترین سطح تاریخ خود قرار دارد و ده‌ها میلیارد دلار است.

شیبانی موجودی حساب ذخیره ارزی را ۱۱ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: این میزان تقریبا برابر مدت مشابه سال گذشته است چرا که در یک سال گذشته دولت از موجودی این حساب برای توسعه داخلی و واردات استفاده کرده است.

رییس‌کل بانک مرکزی با اشاره به سخنانش در شهریورماه سال قبل درباره قصد ایران از کاهش ذخایر دلاری گفت: من گفتم که ذخایر دلاری خود را کاهش خواهیم داد و این کار را نیز کردیم. برای سال‌های متوالی، ایران ذخایر ارزی خود را به صورت دلار نگهداری می‌کرد و مبادلات ارزی آن نیز به صورت دلار بود.

وی افزود: اما اکنون باید بگویم، ما مبادلات مالی خود را به منظور دفاع از منافع ملی، متنوع ساخته‌ایم و سهم دلار را به پایین‌ترین سطح لازم خواهیم رساند و مبادلات دلاری را شدیدا کاهش خواهیم داد.

وی درباره جایگزین‌های دلار در سبد ارزی ایران گفت: بخش قابل توجهی از ذخایر ما به یورو تبدیل شده است زیرا اروپا به طور سنتی از بزرگترین شرکای تجاری ایران بوده، اما ما در سبد ارزی خود از دیگر ارزها و طلا نیز استفاده کرده‌ایم.

شیبانی با رد اتهامات خزانه‌داری آمریکا به بانک صادرات و سپه در تامین مالی تروریسم، گفت: امیدوارم روزی مقامات آمریکایی سرعقل بیایند و بفهمند که بهترین راه، مشارکت و همکاری و احترام به دیگر ملل است، و نه متهم کردن کشورها و بانک‌ها.

شیبانی افزود: آمریکا با این اقدامات خود، به ایران ضربه نمی‌زند بلکه به اعتبار دلار لطمه وارد آورده است.

محمد جعفر مجرد، معاون ارزی بانک مرکزی ایران نیز در‌این‌باره به رویتر گفت: ایران مبادله نفت بر حسب یورو را آغاز کرده و پس از تحریم بانک صادرات، در برابر فروش نفت به کشورهای مختلف، قیمت آن را به دلار محاسبه می‌کند اما پول آن را به یورو دریافت می‌کند و همین امر به نوبه خود بر تغییر سبد ارزی ایران تاثیر می‌گذارد.

مجرد افزود: هم‌اکنون بیش از ۵۰درصد فروش نفت ایران در مقابل ارز یورو صورت می‌گیرد، یعنی ایران در برابر بیش از نیمی از نفت صادراتی خود، یورو دریافت می‌کند.