دنیای اقتصاد - بانک مرکزی با ارسال نامه‌ای به برخی از صرافی‌ها با اشاره به بخشنامه چند ماه پیش این بانک درخصوص ضوابط معاملات ارزی به آنان هشدار داده است که از فروش دلار با نرخ‌های غیررسمی که بیشتر از نرخ‌های اعلام‌شده است، خودداری کنند وگرنه با آنان برخورد خواهد شد. نرخ دلار هم‌اکنون در بازار آزاد حول و حوش ۱۰۹۵ تومان است که حدود ۵۵ تومان بیشتر از نرخ تعیین شده برای فروش ارز مسافری توسط صرافی‌ها است. ممنوعیت عرضه‌ دلار آزاد در صرافی‌ها؟

مسعود رضا طاهری

بانک مرکزی با ارسال نامه‌ای به برخی صرافی‌ها از آنها خواسته است که ارزهای خارجی را به نرخ آزاد معامله نکنند. اداره نظارت استان‌های شمالی مدیریت نظارت بر بانک‌ها و موسسات اعتباری این بانک با ارسال نامه به برخی صرافی‌ها از آنها خواسته است که نرخ دلار را صرفا به نرخ ۱۰۴۰ تومان ارز مسافری معامله کنند.

یکی از صرافان به دنیای اقتصاد گفت: سقف ارز مسافری ۱۰۴۰ تومانی قابل عرضه به هر مسافر ۲۰۰۰ دلار است؛ در صورتی که هر مسافر تا ۵۰۰۰ دلار اجازه خارج کردن ارز دارد.تامین مابقی ارز از بازار آزاد با نرخ فعلی ۱۰۹۵ تومان توسط مردم صورت می‌گیرد که۵۰ تومان با نرخ دلار دولتی اختلاف دارد.

وی با بیان اینکه ما در نامه ارسالی بانک مرکزی مورد اتهام فروش ارز با نرخ آزاد قرار گرفته‌ایم، خاطرنشان کرد که به دلیل محدودیت فروش و رویت گذرنامه و بلیت تایید شده و سایر مشکلات بوروکراسی ارز مسافری، ما از دریافت این نوع ارز از بانک مرکزی خودداری کرده‌ایم.

وی افزود: بانک مرکزی در حالی دستور درج قیمت دلار ۱۰۴۰ تومانی را روی تابلو به ما دیکته می‌کند که در آن صورت مشتریان دارای دلار آمریکا هیچ‌گاه دلار مازاد خود را با چنین قیمتی به ما نخواهد فروخت؛ در حالی که ایجاد بازار سیاه و امکان نایاب شدن دلار با چنان تکالیفی به شدت افزایش می‌یابد.

در اخطار ارسالی به صرافی‌هایی که ارز دولتی تحویل می‌گیرند و حتی آنهایی که از گرفتن ارز دولتی خودداری می‌کنند، تلویحا خرید و فروش ارز با نرخ آزاد جرم تلقی شده و آمده است:

«حسب گزارش بازرسان این بانک،آن صرافی مبادرت به خرید و فروش برخی ارزها از جمله دلار و یورو با قیمت‌های بالاتر از نرخ‌های تعیین شده از سوی این بانک نموده است.

از این‌رو با توجه به مصوبه مورخ ۰۹/۰۶/۱۳۸۹ شورای محترم پول و اعتبار برای آخرین بار به آن شرکت اخطار می‌گردد، در صورتی که از تاریخ دریافت این اخطاریه نسبت به انطباق عملکرد خود با مقررات و دستورالعمل‌های بانک مرکزی اقدام ننمایند، به صورت دائم از فعالیت آن شرکت جلوگیری به عمل آمده و مجوز آن صرافی لغو خواهد شد و در صورت ادامه فعالیت، مسوولیت آن شرکت از طریق مراجع قضایی تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.»

در مهرماه سال‌جاری به دلیل ایجاد مشکلاتی در حواله ارز به دبی، قیمت دلار وسایر ارزهای عمده با افزایش شدید مواجه شد. بانک مرکزی با انجام چند آزمون و خطا بالاخره به این نتیجه رسید به هر مسافر تا سقف ۲۰۰۰دلار یا ۲۰۰ یورو به نرخ دولتی در قبال ارائه بلیت تایید شده و گذرنامه ارز بفروشد. طی ماه‌های گذشته قیمت دلار در بازار داخلی به تبع نوسان برابری ارزش دلار در مقابل زوج اصلی آن (یورو) از افت و خیز فراوانی برخوردار بوده است. روزانه بانک مرکزی قیمت مرجع ارزها را اعلام می‌کند. بانک‌ها نیز برای ارز بین بانکی قیمت‌های متفاوتی را اعلام می‌کنند. بانک مرکزی در عین حال نرخ ارز مسافری را با قیمتی مشابه اعلام می‌کند در حالی که قیمت دلار در بازار آزاد به قیمتی به مراتب بالاتر بین دلالان و صرافان دست‌به‌دست می‌شود. گذشته از همه اینها نرخ حواله ارزها به دلایل فراوان صرافی به صرافی متفاوت است . از همه این شرایط که بگذریم در لایحه تقدیمی به مجلس قیمت دلار ۱۰۵۰ تومان اعلام شده است.

باید‌ها و نباید‌های اعلام نرخ واقعی ارز مدت‌ها است که از سوی تولید‌کنندگان و پارلمان بخش خصوصی از یک سو و واردکنندگان از سوی دیگر، چالش‌هایی را به همراه داشته است.

بازارجهانی طلا

قیمت طلا روز گذشته با ۸ دلار افزایش دیگر به نرخ ۱۳۷۲ دلار رسید که طی دو روز اول فعالیت این هفته بازار‌های جهانی ۱۶ دلار افزایش داشته است. در حالی که قیمت‌ها در بازار داخلی تغییراتی را دربرنداشته است.افزایش ناآرامی‌ها در خاورمیانه و بالا رفتن نرخ تورم چین تا حدود ۵ درصد و افزایش قیمت نفت، نرخ طلا را با افزایش مواجه کرده است.

بازار داخلی

قیمت سکه‌ها در بازار داخلی بدون تغییر ۳۵۷ هزار تومان برای سکه بهار آزادی ،۴۱۹ هزار تومان برای سکه طرح قدیم ،۱۷۹ هزار تومان برای نیم‌سکه و ۹۱ هزار و ۵۰۰ تومان برای ربع سکه اعلام شد. در بازار ارز نیز تغییری مشاهده نشد. دیروز دلار آزاد ۱۰۹۵ تومان و یورو ۱۴۸۰ تومان فروخته شد.

عکس تزئینی است