بحران آمریکا و بازار طلایی طلا

کاهش نرخ بهره راهبردی بانک فدرال آمریکا این هفته سبب افزایش بیشتر ارزش طلا در بازارهای جهانی شد و در پی این امر برخی از کارشناسان اقتصادی، با توجه به احتمال کاهش مجدد نرخ بهره، سرمایه‌گذاری روی طلا را توصیه می‌کنند. به گزارش ایسنا دویچه وله در گزارشی نوشت: ارزش طلا ظرف سه سال گذشته بیش از ۱۰۰درصد افزایش یافت. این رشد، در یک سال اخیر شتابی کم‌سابقه‌تر از همیشه پیدا کرد. در آغاز این هفته، بهای هر اونس طلا، به حدود ۹۳۳دلار رسید. برخی از کارشناسان، حتی پیش‌بینی کردند که ارزش هر اونس طلا که برابر با ۱/۳۱گرم است، ممکن است در آینده به دوهزار دلار هم برسد.

طلا، از زمان کشف خود، مطمئن‌ترین وسیله ذخیره کردن دارایی‌های فردی و جمعی بوده است. در اکثریت قریب به اتفاق کشورهای جهان، اندوخته طلا، پشتوانه ارزی محسوب می‌شود و کاهش و افزایش بهای طلا تابعی از متغیرهای گوناگون است. در درجه نخست، این قانون طبیعی عرضه و تقاضا است که سبب افزایش و کاهش بهای طلا می‌شود. مثلا، کافی است در گوشه‌ای از جهان یک معدن جدید کشف شود، یا یکی از کشورهای جهان، بخشی از پشتوانه طلای خود را به بازار عرضه کند، تا ارزش طلا ناگهان کاهش یابد.

اما افزایش ارزش طلا در چند سال اخیر، ناگهانی نبوده و ذخیره طلای جهان نیز کاهش نیافته است. بنابراین، افزایش قیمت نتیجه متغیرهای دیگری بوده که کاهش ارزش دلار، نوسانات بورس، افزایش بهای نفت و سایر مواد خام و خطر ورود آمریکا به یک چرخه جدید رکود اقتصادی مهم‌ترین آنها است. عمر چرخه‌های رکود و شکوفایی اقتصاد آمریکا معمولا دست کم ۱۰ سال است.

سیاستی که بانک فدرال آمریکا اخیرا برای مهار بحران کم سابقه بورس‌ها اتخاذ کرد، در افزایش ارزش طلا از همه متغیرهای دیگر موثرتر بود. در اوج این بحران، بانک فدرال نرخ بهره راهبردی را در دو مرحله پیاپی از ۲۵/۴درصد به سه درصد کاهش داد.

نرخ بهره بانکی بر رونق و رکود معاملات سهام و طلا اثری اجتناب‌ناپذیر دارد. کاهش نرخ بهره بانکی سبب می‌شود که مردم سپرده‌های خود را از بانک‌ها بیرون بکشند و روی طلا یا اوراق قرضه و سهام سرمایه‌گذاری کنند. زیرا سودی که از سپرده بانکی می‌برند دیگر جالب نیست.

عکس این روند، زمانی آشکار می‌شود که بانک‌ها بهره بیشتری بپردازند. در این صورت، مردم اوراق قرضه و سهام خود را می‌فروشند تا نقدینه حاصل از آن را به بانک‌ها بسپارند و سودی هرچند کمتر، اما ثابت و تضمین شده دریافت کنند.

بانک فدرال آمریکا در کنار کمک به کاهش بحران بورس‌ها، هدف دیگری را نیز از کاهش نرخ بهره راهبردی دنبال می‌کرد. کاهش نرخ بهره می‌تواند سبب رونق بازار مستغلات آمریکا شود که از دوسال پیش درگیر بحرانی کم سابقه است. بالا رفتن بهره بانکی سبب شده بود که میلیون‌ها شهروند آمریکایی نتوانند قسط خانه‌ها و مستغلات خود را بپردازند. در نتیجه میلیون‌ها ساختمان، بدون مشتری روی دست بانک‌ها ماند. اکنون ممکن است کاهش بهره تحرکی در این زمینه ایجاد کند.