کاهش مشروط رشد نقدینگی و تورم در سال آینده

عکس: حمید جانی‌پور

رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی پیش‌‌بینی کرد با تداوم سیاست‌‌های پولی فعلی بانک مرکزی و تدوین بودجه انقباضی، علاوه بر ادامه کاهش رشد نقدینگی، نرخ تورم نیز در سال آینده کاهش یابد.

احمد مجتهد در گفت‌وگو باخبرگزاری مهر در خصوص پیش‌‌بینی نرخ تورم سال آینده گفت: به دلیل اینکه در تعیین نرخ تورم عوامل متعددی نقش دارند، پیش‌‌بینی آن در سال آینده کار چندان ساده‌‌ای نیست.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر نرخ تورم سال آینده را سیاست‌‌های دولت و مصوبات مجلس در سال جاری و همچنین سال آینده دانست و اظهار داشت: اگر برنامه‌‌ها و سیاست‌‌های دولت و مجلس روشن باشد می‌‌‌توان نرخ تورم سال آینده را پیش‌‌بینی کرد.

قیمت نفت در سال آینده بین ۳۰تا ۴۵ دلار

مجتهد در ادامه افزود: آنچه که روشن و واضح است اینکه در سال آینده نفت به قیمت اوج خود که بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه در سال گذشته میلادی بود، نخواهد رسید. وی همچنین قیمت نفت را در سال آینده رقمی‌‌‌بین ۳۰ تا حداکثر ۴۵ دلار در هر بشکه پیش‌‌بینی کرد و افزود: با توجه به اینکه در همین سطح درآمدهای نفتی کشور محدود می‌‌‌شود، طبیعی است که مخارج دولت نیز محدود خواهد بود.

جبران بخشی از کسری بودجه از حساب ذخیره ارزی

رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی از جبران بخشی از کسری بودجه دولت با استفاده از منابع حساب ذخیره ارزی خبر داد و بیان داشت: بنابراین، بودجه دولت در سال آینده با توجه به نرخ تورم انقباضی خواهد بود.

کاهش نرخ تورم در سال آینده

به گفته مجتهد در صورتی که بودجه سال آینده انقباضی باشد و سیاست‌‌های پولی بانک مرکزی نیز همین روند سال جاری را ادامه دهند، روند کاهش رشد نقدینگی ادامه خواهد یافت و پیش‌‌بینی می‌‌‌شود نرخ تورم در سال آینده کاهش یابد.

وی در توضیح بیشتر کاهش نرخ تورم در سال آینده گفت: اینکه نرخ تورم سال آینده نسبت به سال جاری به چه میزان کاهش می‌‌‌یابد بستگی به شرایط کلی برنامه‌‌های دولت و مصوبات مجلس دارد.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی تصریح کرد: بنابراین، دولت موظف خواهد بود در مورد مخارج خود با مصوبات مجلس حرکت کند که در این بخش حساسیت موضوع و دقت مجلس در مصوبات بسیار مهم است.

مجتهد خاطر نشان کرد: اگر بتوانیم نرخ تورم را کاهش دهیم و آن را مهار کنیم، می‌‌‌توانیم انتظار داشته باشیم که سرمایه‌گذاری در کشور افزایش یابد و در نتیجه از میزان بیکاری کاسته شود.

وی موفقیت در کنترل و مهار نرخ تورم را باعث رونق گرفتن استقبال مردم از حضور در فعالیت‌های اقتصادی دانست و بیان داشت: در شرایط تورمی‌‌‌با افزایش مشکلات، از یک طرف فعالیت‌های سرمایه‌‌گذاری به سمت فعالیت‌های کوتاه مدت خواهد رفت و از سویی نیز جنبه انفعالی سرمایه‌گذاری با گرایش سود بالا نیز اتفاق خواهد افتاد.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی به وجود آمدن شرایط ثبات اقتصادی را باعث رشد سرمایه‌گذاری در کشور از داخل و خارج اعلام کرد.

استفاده از منابع گواهی سپرده سرمایه‌گذاری برای طرح‌های بلند مدت

بیش از ۵۰درصد منابعی که از محل فروش گواهی سپرده سرمایه‌گذاری حاصل شده در نظام بانکی رسوب می‌کند و می‌توان از آنها برای سرمایه‌گذاری در طرح‌های بلند مدت استفاده کرد.

دکتر احمد مجتهد ـ رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی ـ در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بانک‌ها معمولا با بررسی شرایط اقتصادی کشور و بازارهای موازی، گمانه‌زنی‌هایی در مورد میزان و حجم منابعی که با فروش اوراق بهادار مانند گواهی سپرده سرمایه‌گذاری برایشان باقی می‌ماند انجام می‌دهند و با احتساب درصدی از این منابع که پیش از سررسید از بانک خارج می‌شود اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا با وجود بی‌نام بودن گواهی‌های سپرده سرمایه‌گذاری و امکان عودت پیش از موعد سر رسید این اوراق منابع حاصل از آنها کمکی به تجهیز منابع بانک‌ها می‌کند، گفت: طبیعتا این منابع به علت‌های گوناگون پیش از سررسید توسط صاحبان گواهی‌های سپرده‌ از بانک‌ها خارج می‌شود، ولی بانک‌ها با برآورد حدودی این میزان خروجی روی منابع باقی مانده حساب کرده و سرمایه‌گذاری می‌کنند.

مجتهد افزود: با توجه به شرایط فعلی اقتصاد کشور ما و رکود نسبی حاکم بر سایر بازارها مانند بازار سرمایه یا بازارهای غیرمتشکلی از قبیل طلا و سکه و ملک پیش‌بینی می‌شود بیش از نیمی از منابع جمع آوری شده از محل فروش گواهی سپرده سرمایه‌گذاری در بانک‌ها باقی بماند.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی با اشاره به نبود بازارهای ابزار مشتقه در ایران گفت: در کشورهای بسیاری با تشکیل بازارهای فعال ابزار پولی مشتقه، امکان خرید و فروش انواع اوراق بهادار مانند اوراق قرضه، گواهی سپرده سرمایه‌گذاری و... را فراهم آورده‌اند و به این ترتیب ضریب ماندگاری منابع تجهیز شده از محل فروش این ابزار را بالا برده‌اند.

وی افزود: متاسفانه در کشور ما هنوز دارای چنین بازارهایی نیستیم و بانک‌ها مجبورند ضمن اینکه عملیات تبدیل سپرده‌های جاری را برای استفاده در سرمایه‌گذاری بلند مدت انجام دهند ریسک بازگشت منابع حاصل از اوراق مشارکت، گواهی سپرده‌ سرمایه‌گذاری و ... را نیز متحمل شوند.