سه طرح برای کاهش ترافیک تهران – کرج

دنیای اقتصاد ، نازنین میرزایی - افزایش ترافیک آزاد راه تهران کرج در سالهای اخیر علاوه بر مردم و کارشناسان واکنش مسوولان استان و شهر کرج را در پی داشته است و همین واکنش ها مقامات و زارت راه و ترابری را مجبور کرد راهکارهای اساسی برای حل این مشکل را ارایه دهند. برای کاهش ترافیک آزاد راه تهران کرج که قدیمی ترین آزاد راه کشور با نزدیک به ۵۰ سال است ۳ طرح ویژه در نظر گرفته شده است . ادامه بزرگ راه همت تا شهر کرج و طرح افزایش ظرفیت اتوبان تهران - کرج تا مهر شهر که با تعریض آن به ۵ خط در حال انجام است . همچنین قرار است این آزاد راه از منطقه گرمدره تا کمالشهر ۲ طبقه شود تا به این ترتیب مسافران عبوری در محدوده ی شهر کرج از طبقه ی دوم اتوبان تردد کنند.

بخشی از مصوبات دولت در استان البرز به توسعه و ساخت راهها و جاده‌ها‌ی بین شهری در راستای تسهیل در رفت و آمد و کاهش ترافیک اختصاص یافته است. ساخت ۱۳۹ کیلومتر بزرگراه و آزاد راه و ۱۲۶ کیلومتر راه روستایی اهم مصوبات دولت برای توسعه ی زیر ساخت های حمل و نقل و ترافیک در استان البرز می باشد که در همین زمینه ۱۵۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل متروی کرج و هشتگرد و مبلغ ۱۷۰ میلیارد ریال جهت اصلاح آزاد راههای استان و انجام پروژه های راه سازی در نظر گرفته شده است.

شهر کرج در غرب پایتخت و در مسیر اتصال استان های شمال غربی و شهر های غرب کشور به تهران قرار دارد و به همین جهت محل گذر و ترد مسافران این شهر ها به پایتخت است و به دلیل همین حجم سنگین حمل و نقل محور تهران - کرج یکی از پرترددترین محورهای بین شهری دنیا است. ترافیک های سنگین و کلافه کننده ی سالیان اخیر در بزرگراه تهران کرج که در روزهای پیش از تعطیلی حجم آن آنچنان زیاد می شود که شهروندان مجبورند ساعت ها پشت ترافیک بمانند ، کارشناسان و مقامات حوزه حمل و نقل را مجبور به اتخاذ راهکاری جدی و اساسی برای برون رفت از این مشکل کرد.

زمانیکه تلاش مسوولان شهر کرج پس از اصلاح و بازسازی پل فردیس نتیجه ی چندان مطلوبی در پی نداشت و حجم ترافیک را کاهش نداد طرح ادامه بزرگراه همت تا شهر کرج و افزایش ظرفیت آزاد راه تهران - کرج تا مهر شهر در دستور کار وزارت راه و ترابری قرار گرفت و اجرایی شد .

همچنین برای کاهش ترافیک ورود ی شهر کرج قرار است این اتوبان از گرمدره تا کمالشهر دو طبقه شود تا مسافران عبوری از طبقه ی دوم و مسافران شهر کرج از طبقه ی اول آن تردد کنند که مطالعات این طرح هم اکنون آغاز شده است.

تعریض آزاد راه تهران - کرج تا مهرشهر تا دو خط عبور اضافی از هر طرف آزاد راه صورت می‌گیرد که به طول ۲۴ کیلومتر از محل عوارضی قدیم آزاد راه آغاز می شود و تا پل کلاک ادامه خواهد یافت. طول این محور ۳۴ کیلومتر است که در حال حاظر شامل سه خط رفت و سه خط برگشت با شانه های آسفالتی است که در صورت افزایش ظرفیت از هر طرف دو خط عبور و باند اضطراری اضافه می شود و به این ترتیب بزرگراه ۵ خطه خواهد شد . مدت اجرای این طرح بنا به اظهارات مقامات وزارت راه و ترابری ۳۶ ماه است و بیش از ۴۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای آن در نظر گرفته شده است . در همین ارتباط خبرگزاری مهر در گزارشی انتقادی به تشریح آخرین وضعیت این بزرگراه و اظهارات مسوولان استان در این زمینه پرداخته است .

مردم ۱۱ استان کشور گرفتار در ترافیک تهران - کرج

سه ماه از وعده وزیر راه و ترابری برای رهایی مردم ۱۱ استان کشور از ترافیک سنگین اتوبان تهران - کرج می گذرد اما تاکنون هیچ اقدام خاص و قابل توجهی صورت نگرفته است. به گزارش خبرگزاری مهر ۱۵ ماه قبل وقتی با حضور وزیر راه و ترابری کلنگ احداث اتوبان همت به زمین خورد همه مردم بر این باور بودند که از ترافیک سنگین هر روزه تهران- کرج رهایی یافته و ناچار نیستند در این ترافیک ساعتها به تماشای منظره ناخوشایند خودروهای سبک و سنگین که درخطوط نامنظم گرفتار آمده اند؛ بنشینند.

اتوبان تهران - کرج پاسخگوی نیاز فعلی نیست

امام جمعه کرج در خصوص معضل ترافیک اتوبان کرج - تهران گفت: اتوبان تهران - کرج قبل از انقلاب ساخته شده و پاسخگوی نیاز فعلی و حجم بالای ترددهای روزانه در این مسیر نیست. حجت الاسلام محسن کازرونی بیان کرد: باید برای ادامه اتوبان همت بودجه کافی تخصیص یابد و هرچه سریعتر اتوبان همت به کرج وصل شود. وی با اشاره به صحبتهای استاندار البرز در خصوص دو طبقه شدن این اتوبان نیز این طرح را در صورت اجرایی شدن مفید ارزیابی کرد.

ترافیک اتوبان معضل ملی است نه منطقه ای

نماینده مردم کرج و اشتهارد در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری مهر در کرج معتقد است معضل ترافیک سنگین اتوبان تهران- کرج معضلی ملی است و باید به صورت کارشناسی و دقیق مورد توجه قرار گیرد.

به گفته عزیز اکبریان اتوبان تهران- کرج دارای قدمتی ۴۰ ساله است و اولین اتوبانی است که در کشور به عنوان یکی از راههای مواصلاتی کشور که پایتخت را به ۱۱ استان غربی کشور متصل می کند، ساخته شد.

وی با اشاره به اینکه این اتوبان پرترددترین و پرترافیک ترین راه کشور است، افزود: با توجه به مسائل و مشکلات ترافیکی این راه در سفر اول رئیس جمهور به شهرستان کرج مطالعات پروژه ادامه اتوبان همت به تصویب رسید و در سال ۸۶ بودجه آن نیز پیش بینی شد اما متاسفانه به دلیل بی توجهی وزارت راه و ترابری این پروژه مسکوت ماند.

کلانشهر کرج کمربندی مناسب ندارد

اکبریان در رابطه با علت مسکوت ماندن این طرح گفت: متاسفانه کلانشهر کرج به دلیل همسایگی با تهران تنها شهر کشور است که کمربندی ندارد و هیچگاه این مهم مورد توجه مسئولان واقع نشده است. وی خاطرنشان کرد: به دلیل عدم وجود کمربندی در این کلانشهر ترافیک اتوبان به ناچار از داخل شهر کرج هدایت شده و مردم را با مشکلات فراوانی مواجه می‌کند. این مسئول جمع آوری ۱۱۰ امضا توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس جمهور را عامل تسریع کننده برای اجرای پروژه ادامه اتوبان همت ذکر کرد وافزود: با تاکید نمایندگان شورای اسلامی این پروژه در آبان سال ۸۸ با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر راه و ترابری کلید خورد و درآن مراسم وعده اتمام یک ساله پروژه را به مردم اعلام کردند. وی گفت: پس از گذشت ۱۵ ماه از آغاز این پروژه تنها ۵/۵ کیلومتر از این طرح اجرا شده و از برنامه زمان بندی خود عقب است.

نماینده مردم کرج و اشتهارد در مجلس شورای اسلامی دو طبقه شدن اتوبان تهران- کرج از گرمدره تا کمالشهر و تسریع در اجرای پروژه ادامه همت را از جمله مصوبات سفر سوم رئیس جمهوری به کرج ذکر کرد و افزود: امیدواریم با توجه به تاکید دولت و حجم ترافیک این اتوبان شاهد تسریع در اجرای پروژه و تسهیل در تردد مردم باشیم.

تردد روزانه ۲۰۰ هزار خودرو در محور تهران - کرج

مدیرکل راه و ترابری استان تهران نیز با بیان اینکه اجرای این پروژه در ۱۱ کیلومتر پیش بینی شده است، اظهار داشت: بر اساس قرارداد اولیه مدت پیمان این پروژه ۳۶ ماهه بود که در دو فاز ۵/۵ کیلومتری تعریف شد که متاسفانه در فاز اول به دلیل برخورد با معارضین که از جمله آنها می توان به قرار گرفتن پادگانهای نظامی در اجرای این طرح اشاره کرد، اجرای پروژه با مشکل مواجه شد.

جعفر صادقی اشتهاردی افزود: در حال حاضر ۵۰ درصد از فاز اول این طرح اجرا شده است که به دلیل کوهستانی بودن مسیر امیدواریم تا پایان سال جاری ۵/۵ کیلومتر فاز اول به بهره برداری برسد.

وی خاطر نشان کرد: بر اساس توافقات صورت گرفته با شهرداری تهران و شهرداری کرج مقرر شد شهرداری تهران تا انتهای حوزه استحفاظی (وردآورد) و شهرداری کرج نیز از گرمدره وزارت راه را در اجرای این پروژه یاری کرده و نسبت به تملک اراضی واقع در طرح اقدام کنند تا وزارت راه بتواند نسبت به اجرای آن وارد عمل شود. مدیرکل راه و ترابری استان تهران با اشاره به اتمام مطالعات پروژه رینگ های شمالی و جنوبی کرج توسط شهرداری یادآور شد: در مطالعات اولیه ادامه همت تا ورودی میدان امام حسین(ع) کرج دیده شده بود که به دلیل هدایت ترافیک به مرکز شهر و بروز مشکلات بعدی تفاهمنامه ای میان وزارت راه و شهرداری کرج منعقد شد تا این مسیر به بزرگراه جنوبی که مطالعات آن توسط شهرداری صورت گرفته هدایت شود.

ماشین آلات سنگین سینه البرز را می شکافند

پیمانکار پروژه اتوبان همت نیز از پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصدی این طرح خبر داد و گفت: در حال حاضر ۱۶۰ دستگاه ماشین آلات راه سازی پس از رفع مشکلات و آزاد سازی مسیر فعال هستند که امیدواریم با رفع مشکلات اعتباری این پروژه سرعت مناسبی به خود بگیرد.

بختیاری افزود: قسمت زیادی از مسیر اجرای این پروژه کوهستانی است و باعث شده روند اجرای پروژه با کندی صورت گیرد. وی تاکید کرد: با رفع موانع و مشکلات اجرای این طرح و تامین اعتبارات مورد نیاز تا خرداد سال آینده این پروژه به بهره برداری می‌رسد.

به هر روی معضل ترافیک اتوبان تهران- کرج و پیگیری های مسئولان برای رفع آن به سالهای بسیار دور بازمی گردد و می طلبد با توجه به حجم سنگین ترافیک و مشکلات مردمی که ناچارند هر روز این مسیر را طی کنند، تدابیر اساسی اندیشیده شود.

هرچند پروژه همت از مهمترین طرح هایی است که در سفر اول، دوم و سوم مورد توجه قرار گرفت و مسئولان برای اجرای آن همدل شده اند اما تا مادامی که پیگیری های لازم برای تخصیص اعتبار و تسریع در روند اجرایی آن صورت نگیرد اتفاق خاصی رخ نخواهد داد.