گروه بازار پول - برخلاف اظهارات چند هفته اخیربرخی کارشناسان در خصوص احتمال ثابت ماندن نرخ سود در سال آینده، رییس‌کل بانک مرکزی بدون اشاره به کاهش یا افزایش نرخ سود بانکی در عقود مبادله‌ای از تغییر این نرخ در سال آینده خبر داد. محمود بهمنی در گفت‌وگو با باشگاه خبری «توانا»، درباره وضعیت و زمان رسیدگی به نرخ سود در شورای پول و اعتبار گفت: جلسه هفته گذشته شورای پول و اعتبار به دلیل ماموریتی که برای بنده پیش آمد، لغو و به هفته جاری موکول شد.

به گفته رییس و سخنگوی شورای پول و اعتبار، قرار است در جلسه اصلی این هفته، بررسی‌های نهایی برای تعیین نرخ سود بانکی سال ۹۰ آغاز شود. وی در مورد حداکثر زمان تعیین و اعلام نرخ سود بانکی سال آینده افزود: بانک مرکزی طبق روال سال‌های قبل، پیش از پایان سال نرخ سود را تعیین و اعلام می‌کند. رییس‌کل بانک مرکزی گفت: نرخ سود نهایی که پیش از پایان سال اعلام خواهد شد از ابتدای سال ۹۰ به اجرا درمی‌آید، ولی تا زمانی که این نرخ اعلام نشده، دستورالعمل قبلی به قوت خود باقی می‌ماند. بهمنی در پاسخ به این پرسش که احتمال ثبات نرخ سود ۱۲ درصدی برای سال آینده چه قدر است؟ اعلام کرد: این نرخ تغییر می‌کند، ولی اینکه تغییرات به چه نحو خواهد بود را بعدا اعلام می‌کنم. همزمان با نزدیک شدن به فرآیند تصویب نرخ سود بانکی سال ۹۰، گمانه‌زنی‌ها برای بسته سیاستی-نظارتی از سوی مدیران و کارشناسان بانکی و همچنین مقامات اقتصادی کشور در خصوص رقم این نرخ رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است.

همان‌طور که از صحبت‌های این اشخاص برآورد می‌شود، به نظر می‌رسد نرخ سود بانکی در سال بعد مانند چهار سال قبل ۱۲ درصد تعیین شود. این استدلال از آنجا حائز اهمیت است که طبق گفته‌های این افراد دولت قصد افزایش یا کاهش نرخ سود بانکی را ندارد، بنابراین احتمال تثبیت نرخ سود ۱۲ درصدی تقویت می‌شود. نرخ سود سال آینده به جهت اثرات اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها دارای اهمیت است.

در این راستا یک کارشناس بانکی بر هدف‌گذاری نرخ سود برای سال‌های آینده تاکید کرد و گفت: هدف‌گذاری ثابت برای نرخ سود بانکی موجب ثبات اقتصادی کشور می‌شود. عادل پیغامی در خصوص نرخ سود سال آینده گفت: نرخ سود واقعی باید به جای نرخ سود اسمی مورد توجه مجریان و سیاست‌گذاران قرار گیرد؛ هر هدف‌گذاری که صورت می‌گیرد باید براساس نرخ‌های واقعی باشد. وی افزود: اقتصاد ایران در برخی شرایط «نرخ سود بانکی منفی» را تجربه کرده است، درشرایطی که این حالت اصلا برای اقتصادها معنا ندارد.