گروه خبر: جنجال برداشت دولت از صندوق توسعه ملی ادامه دارد. حالا پای علی لاریجانی رئیس مجلس و دبیر شورای‌عالی امنیت ملی هم به ماجرا باز شده است. جنجالی که اواخر آذر ماه با گزارش دیوان محاسبات، مبنی بر اینکه دولت روحانی در سال گذشته 1/4 میلیارد دلار از حساب صندوق توسعه ملی «به‌صورت غیرقانونی برداشت کرده» و آن را به‌عنوان بودجه جاری «مصرف» کرده ‌است آغاز شد. پس از آن مسوولان دولتی از جمله سخنگوی دولت و معاون اول رئیس‌جمهوری ضمن تکذیب این اتهام اعلام کردند که این مبلغ بدهی یک شرکت نفتی اماراتی به ایران بوده که به دلیل «تحریم‌ها» پس از طی مراحلی به حساب خزانه واریز شده است.


اما اصرار برخی از نمایندگان مجلس از جمله اعضای کمیسیون برنامه و بودجه بر این موضوع همچنان ادامه دارد. همچنان‌که روز گذشته احمد توکلی و حمید رسایی نمایندگان تهران در مجلس شورای اسلامی در تذکرهایی از اظهارات سخنگوی دولت مبنی بر اینکه برداشت ۱/۴ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی غیرواقعی و نادرست است، انتقاد کردند و «علی لاریجانی» هم از عملکرد مجلس در این زمینه دفاع کرد. آنچه این موضوع را وارد فاز تازه‌ای کرد «تیتر یک» یکی از روزنامه‌های وابسته به جریان اصولگرا در گفت‌وگو با احمد توکلی نماینده مجلس بود که در آن از دولت خواسته شده بود بابت این برداشت غیر‌قانونی از مردم عذرخواهی کند. پس از آن نوبخت یک باردیگر برداشت غیر‌قانونی دولت از صندوق توسعه ملی را تکذیب کرد و گفت: افرادی که این موضوع را بر مبنای گزارش غیر‌قطعی دیوان محاسبات اعلام کردند، حتما باید از پیشگاه ملت بزرگوار عذرخواهی کنند. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، محمدباقر نوبخت در گفت‌و‌گویی افزود: مگر می‌شود ۱/۴ میلیارد دلار از صندوقی برداشت کرد که زیر نظر هیات امنایی متشکل از سه قوه اداره می‌شود؟ مجلس در این صندوق نماینده دارد و اتفاقا این نماینده، حق رای دارد.

پیش از این نیز اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری ازجنجال بر سر این موضوع انتقاد کرده بود. اسحاق جهانگیری در نشست هم‌اندیشی مدیران عامل بانک‌ها که ۲۵ آذر، در راستای برنامه خروج از رکود و ایجاد رونق اقتصادی در کشور در ساختمان کوثر نهاد ریاست‌جمهوری برگزار شد اعلام کرده بود: یک اتفاقات بدی که به وجود آمده این است که برخی از دوستان علاقه‌مند به دولت گذشته، اصرار دارند که بگویند در این دولت هم خلاف قانون می‌شود و می‌خواهند مطالبی غیرواقعی را به‌عنوان مطلب واقعی جلوه دهند.

به گزارش «ایرنا»، وی ادامه داد: هر چه ما سند و پرونده نشان می‌دهیم که حرفشان اشتباه است آنها مدام می‌گویند دولت ۱/۴ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت کرده است. معاون اول رئیس‌جمهوری اضافه کرد: چگونه اسناد طبقه‌بندی شده یک کشور به موضوع مصاحبه تبدیل می‌شود و بعد هم خلاف واقع از این سند طبقه‌بندی‌شده استفاده می‌کنند؛ پول نفت کشور فروخته شده و در جایی مانده است و اینها می‌آیند به راحتی اسم یک شرکت خارجی را می‌برند. جهانگیری خطاب به این افراد گفت: آقایان رعایت مسائل کشور را بکنید والله هیچ کشوری با مسائل خودش اینجور برخورد نمی‌کند. در این میان روز گذشته علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی از برخی برخوردهای جناحی تنگ‌نظرانه که به بهانه نقد اقدامات اقتصادی مطرح می‌شود، انتقاد کرد و این گونه رفتارها را بازی ناآگاهانه در زمین دشمن دانست . به گزارش «ایرنا» از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، علی شمخانی در جلسه هفتگی با کارشناسان اقتصادی دبیرخانه این شورا افزود: تدابیر و تصمیمات ویژه دولت که با هدف مدیریت اقتصاد و تضعیف اثرات تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه اتخاذ می‌شود باید مورد حمایت ملی و پشتیبانی مجموعه قوا و نهادهای کشور قرار گیرد.

پاسخ توکلی و رسایی به نوبخت

با این حال روز گذشته این ماجرا یک باردیگر در جلسه علنی مجلس از سوی احمد توکلی مطرح شد. به گزارش «ایسنا»، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از اظهارات اخیر سخنگوی دولت مبنی بر خلاف واقع دانستن گزارش دیوان محاسبات در مورد برداشت ۱/۴ میلیارد دلاری از صندوق توسعه گفت که این اظهارات به شأن مجلس لطمه می‌زند. احمد توکلی در تذکری مستند به بند ۱۱ ماده ۲۴ آیین‌نامه داخلی مجلس و همچنین اصل ۵۴ قانون اساسی، اضافه کرد: کمیسیون برنامه و بودجه بر اساس گزارش رسمی دیوان محاسبات گزارشی منتشر کرده که در مجلس قابل قرائت است و با تشخیص مجلس به قوه قضائیه ارجاع می‌شود. وی افزود: کمیسیون این گزارش را به دیوان محاسبات داده و کمیسیون برنامه و بودجه تایید کرده و نمی‌توان گفت چون دادسرای دیوان در این زمینه حکم نداده قابل استناد نیست.

این نماینده مجلس اضافه کرد: اینکه سخنگوی دولت می‌گوید گزارش خلاف است و گوینده باید عذرخواهی کند درست نیست، افتخار من این است که اگر اشتباهی کرده باشم نه تنها از دولت؛ بلکه از پایین‌ترین آحاد ملت عذرخواهی کنم، اما این اظهارات به شأن مجلس لطمه می‌زند لذا لازم است از حق نمایندگان و مجلس دفاع کنیم.

درکنار توکلی حمید رسایی از اعضای پایداری نیز با اشاره به سخنان اخیر سخنگوی دولت، گفت: این ادبیات خوبی نیست که خیلی راحت یک قوه را متهم به دروغگویی می‌کنند. به گزارش «ایسنا»، حمید رسایی در تذکری مستند به بند ۱۱ ماده ۲۴ آیین‌نامه داخلی مجلس، اظهار کرد: سخنگوی دولت بعد از گزارش دیوان محاسبات در مورد برداشت ۱/۴ میلیارد دلاری از صندوق توسعه اعلام می‌کند که این گزارش دروغ است و مجلس را متهم به دروغگویی می‌کند.

رسایی گفت: این ادبیات خوبی نیست که خیلی راحت یک قوه را متهم می‌کنند. آیا ما ناظر بر دولت هستیم یا دولت ناظر بر ما؟ این درست نیست که گفته‌اند مجلس باید عذرخواهی کند.

لاریجانی: دولت مطیع قانون باشد

علی لاریجانی رئیس مجلس نیز در پاسخ به تذکر توکلی گفت: یک روال قانونی در کشور حاکم است. دیوان محاسبات یک مرجع رسمی است و گزارشش در کمیسیون بودجه بررسی می‌شود. لاریجانی تاکید کرد: ما چیزی مبنی‌بر اینکه تخلفی در کار مجلس صورت گرفته باشد ندیدیم و آقایان دولتی هم باید مطیع قانون باشند. علی لاریجانی همچنین در پاسخ به تذکر رسایی گفت: این ادبیات نادرستی است و باید توجه داشته باشند که مرجع رسمی دیوان محاسبات است و اگر دولت اشکالی وارد می‌داند باید به کمیسیون ارائه کند تا این موضوع در کمیسیون بررسی شود که آیا خلافی رخ داده یا خیر.

انتقاد تابش از نامه سری دیوان محاسبات

در ادامه محمدرضا تابش عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: چرا گزارش برداشت ۱/۴ میلیارد دلار بدون تصویب در کمیسیون برنامه و بودجه، در صحن علنی مطرح شده و چرا نامه سری دیوان محاسبات دست به دست می‌چرخد؟

به گزارش «ایرنا»، محمدرضا تابش در تذکری با استناد به بند ۳ ماده ۲۲۱ آیین‌نامه داخلی مجلس در مورد نحوه تهیه گزارش‌های دیوان محاسبات و اجرای وظایف نظارتی مجلس افزود: کمیسیون برنامه و بودجه موظف است کلیه گزارش‌های واصله از دیوان را بررسی و نتیجه را به اطلاع نمایندگان برساند و نظارت حق مجلس است.

وی با بیان اینکه روال کار ارائه گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در مورد برداشت ۱/۴ میلیارد دلار قانونی نیست، ادامه داد: فقط گزارش دیوان محاسبات در کمیسیون مطرح شد و قرار بود آقایان «نوبخت» و «سیف» رئیس بانک مرکزی در جلسه کمیسیون حاضر شده و درباره آن توضیح دهند که توضیحات آنها هنوز استماع نشده و گزارش آن در کمیسیون تصویب نشده است. عضو کمیسیون برنامه و بودجه ادامه داد: پرداخت بر اساس مصوبه ستاد تدابیر ویژه انجام شده و از صندوق توسعه ملی هم نبوده، بلکه از بانک مرکزی صورت گرفته است.

تابش اضافه کرد: روال در دستور کار قرار گرفتن این گزارش قانونی نبوده و باید استنادات دولت هم استماع شود.

مخالفان با دیوان محاسبات صحبت کنند

علی لاریجانی هم در پاسخ به تابش گفت: روال کار مجلس این است که وقتی کمیسیون رسما نامه می‌نویسد، گزارش در دستور کار قرار می‌گیرد و حرف‌های شما حرف‌های جدیدی است که می‌شنویم.

همچنین محمدرضا کاتب سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه در این مورد گفت: شاید در جلسه‌ای که این موضوع با حضور نماینده دیوان محاسبات و دستگاه‌های اجرایی در کمیسیون مطرح شد، آقای تابش حضور نداشتند.به گفته کاتب، این گزارش در کمیسیون مطرح، جمع‌بندی و با رعایت روال قانونی تقدیم مجلس شده است. لاریجانی در ادامه اظهار کرد: تا زمانی که گزارشی در کمیسیون تصویب نشود، ما در دستور نمی‌آوریم و روال قانونی هم در مورد این گزارش طی شده است. وی اضافه کرد: اینکه گفته می‌شود گزارش دیوان محاسبات دقیق نبوده، موضوع دیگری است و باید گفت مرجع رسمی در این زمینه دیوان محاسبات است و اگر مخالفتی با آن دارند با دیوان صحبت کنند.