«سوتزنی» مردمی
شبکه کانونهای تفکر ایران
یکی از معضلات جدی دستگاههای دولتی و نهادهای عمومی کشور در سالهای گذشته «فساد اداری» بوده است. فساد اداری زمانی بروز پیدا میکند که فرآیند تصمیمگیری در نهادهای دولتی و عمومی فرد محور، مبتنی بر سلایق و در معرض نفوذ اشخاص باشد. چنین فضایی اگر توام با عدم شفافیت و نظارت ناکارآمد باشد، تسهیلکننده شکلگیری فساد سیستمی است؛چراکه به اعتقاد متخصصان علوماجتماعی در مجموعهای که فساد و عدم شفافیت توامان وجود داشته باشند، افراد سالم جای خود را به افراد ناسالم میدهند و به این ترتیب کل مجموعه دچار فساد میشود به همین دلیل است که میگویند فساد مانند تومور (سرطان) عمل میکند و در چنین فضایی است که مبارزه با فساد بهعنوان یک راهبرد مطرح میشود.
شبکه کانونهای تفکر ایران
یکی از معضلات جدی دستگاههای دولتی و نهادهای عمومی کشور در سالهای گذشته «فساد اداری» بوده است. فساد اداری زمانی بروز پیدا میکند که فرآیند تصمیمگیری در نهادهای دولتی و عمومی فرد محور، مبتنی بر سلایق و در معرض نفوذ اشخاص باشد. چنین فضایی اگر توام با عدم شفافیت و نظارت ناکارآمد باشد، تسهیلکننده شکلگیری فساد سیستمی است؛چراکه به اعتقاد متخصصان علوماجتماعی در مجموعهای که فساد و عدم شفافیت توامان وجود داشته باشند، افراد سالم جای خود را به افراد ناسالم میدهند و به این ترتیب کل مجموعه دچار فساد میشود به همین دلیل است که میگویند فساد مانند تومور (سرطان) عمل میکند و در چنین فضایی است که مبارزه با فساد بهعنوان یک راهبرد مطرح میشود.بهرغم تصور عامیانه، مبارزه با فساد یک فرآیند هوشمند است که اولین و مهمترین مرحله آن کشف فساد است. در واقع تقویت قدرت کشف فساد، تاثیر بسزایی بر پیشگیری از بروز آن دارد و به همین جهت کشورهای پیشرفته تمرکز جدی خود را بر توسعه سازوکارهای کشف فساد گذاشتهاند. در کشور ما، سازوکارهای کشف فساد عمدتا تحت عنوان نظارت شناخته شده است و از طریق توسعه سازمانهای نظارتی در سازمانها دنبال میشود بهطوری که مسیر اصلی مبارزه با فسادهای سازمانی و اقتصادی در رسانهها و بهخصوص از زبان مسوولان کشور، «تشدید نظارتها» معرفی میشود.
عدم ریشهکن شدن فساد در کشور و تجربیات سایر کشورها حاکی از ناکارآمدی و اثربخش نبودن رویکرد ایجاد سازمان نظارتی است چراکه در این روش امکان تبانی ناظر و منظور بهشدت بالاست و نیازمند راستیآزمایی سازمان و مقام ناظر بهمنظور جلوگیری از فساد آن مقام ناظر است که خود باعث ایجاد حلقههای نظارتی گسترده و درهم میشود که عملا به پیچیدگی ساختار نظارتی منجر شده و نظارت را در حد شعار باقی میگذارد. همچنین اینگونه روشها مستلزم صرف هزینه بسیار و نیازمند بودجههای هنگفت است و چون علت ایجاد این سازمانها (سازمانهای نظارتکننده) کشف فساد و همچنین لازمه بقای چنین سازمانهایی، وجود فساد است، در عمل تمام تلاش خود را بهصورت بهینه برای کشف فساد فعال نمیکنندو سیاستهای پیشگیرانه را دنبال نخواهند کرد؛ زیرا در صورت ریشهکن شدن فساد، بقای برخی از این سازمانها غیرقابلتوجیه خواهد بود. امروزه، موثرترین و کارآمدترین سازوکارهای نظارتی مبتنی بر دخیل کردن مردم در فرآیند نظارت است. این سازوکار در کشور ما به «نظارت همگانی» معروف است که بر اساس آمارهای بینالمللی، اصلیترین ابزار کشف و کاهش فساد است. با نگاه به تجربیات کشورهای موفق در امر مبارزه با مفاسد اقتصادی و سازمانی، مشخص میشود.
بر اساس گزارش سال ۲۰۱۲ موسسه ACFEدر سال ۲۰۱۲ از بین ۱۲ روش استاندارد کشف فساد، ۴۳ درصد از موارد توسط نظارت و گزارشدهی مردمی محقق شده است. همچنین ۷۳ درصد از افرادی که عامل کشف و انهدام فساد بودهاند، کارمندان یا اربابرجوعهای سازمان موردنظر بودهاند. این در حالی است که استفاده از بازرسان خارج از سازمان و نظارت نهادهای بالادستی تنها توانسته است ۵ درصد از موارد فساد را کشف کند. علاوه بر این، گزارشهای مردمی در سال ۲۰۰۵ میلادی منجر به بازپسگیری رقمی معادل ۱۰ میلیارد دلار توسط دولت آمریکا شد، در حالی که سازمانهای نظارتی تنها ۵ میلیارد دلار را به خزانه برگرداندند(آمار وزارت دادگستری آمریکا - taf.org) که نشان از اثرگذاری بالای سازوکارهای نظارت همگانی است. استفاده از ظرفیت مردم برای کشف و کاهش مفاسد که در دنیا با نام «سوتزنی» (Whistleblowing) شناخته میشود، مستلزم وجود حمایتهای قانونی از کاشفان (گزارشگران) فساد است. به همین دلیل، کشورهای متعددی در دنیا بستههای قانونی جامعی برای ایجاد مصونیتها و حمایتهای حقوقی از گزارشدهندگان فساد، در برابر هرگونه انتقامجویی و بدرفتاری تصویب و اجرا کردهاند.
یک پیشنهاد: شروع نظارت مردمی از شهرداریها در شورای شهر جدید
شهرداریها بهدلیل قدرت اعطای انواع مجوزها، بیشتر در معرض فسادپذیری هستند و نبود سازوکارهای کارآمد و اثربخش نظارتی، شرایط مناسبی را برای شکلگیری فساد میتواند ایجاد کند. همچنین توقع جدی مردم از نمایندگان دوره جدید شورایشهر تهران، ایجاد تغییرات اساسی در ساز و کارهای نظارتی بر شهرداری تهران است تا دیگر شاهد خبرهای حاکی از فساد این سازمان نباشند. بنابراین با توجه به تجربیات جهانی و شعارهای شفافیت محور بعضی از منتخبان شورای شهر تهران، حداقل توقعی که از اعضای جدید میرود این است که اگر واقعا عزم مبارزه اساسی و ساختاری مبارزه با فساد را دارند، شرایط و زیرساختهای قانونی و الزامآور را برای تسهیل دریافت گزارشهای تخلف از طریق پرسنل خود شهرداری، طرفهای قراردادها، پیمانکاران و نهایتا همه مردم فراهم آورند. تحقق این امر به واسطه حمایت صریح و محکم از حقوق گزارشدهندگان فساد و پیشگیری از افشای هویت آنها و همچنین تعیین پاداشهای نقدی و غیرنقدی از محل جریمه همان مفاسد امکانپذیر است. بر این اساس، راهکارهای عملیاتی زیر برای پیادهسازی این ساز و کار در مجموعه شهرداری تهران پیشنهاد میشود:
۱- تشکیل دفتر دریافت گزارش ذیل ساختار شورای شهر تهران.
۲- ایجاد بسترهای دریافت گزارش از طریق خطوط امن تلفنی و اینترنتی برای عموم مردم اعم از پرسنل شهرداری و بخش خصوصی مرتبط با آن، به گونهای که هویت شخص گزارشدهنده مخفی بماند.
۳- حمایت صریح و ایجاد مصونیتهای قانونی از گزارشدهندگان فساد در داخل و خارج از محیط اداری و اعطای حق ادعای خسارت برای گزارشدهنده در صورت مواجهه با هرگونه بدرفتاری نسبت به متخلفان.
۴- تعیین درصد مشخصی از مجموع اصل مبلغ و جریمه دریافت شده از پرونده فساد، بهعنوان پاداش گزارشدهندهای که پرونده فساد را معرفی و آن را به جریان انداخته است.
۵- الزام شهرداری به ایجاد و تقویت بسترهای گزارشگیری از مجموعههای داخلی خود جهت کشف فساد و ارائه گزارشهای دورهای از نتایج آن و روند پیشرفت بسترسازی، به شورای شهر.امید است با پیادهسازی مجموعه این ابزارها، هر یک از پرسنل شهرداری و دیگر اشخاص حقیقی و حقوقی مرتبط با آن اعم از عموم مردم، دقیقا همچون یک بازرس کارکشته بر عملکرد صحیح شهرداری نظارت داشته و شعار «هر شهروند، یک ناظر» در عمل محقق شود.
ارسال نظر