شماره روزنامه ۶۰۲۵
|

  • گذار به انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر

    دنیای اقتصاد-فاطمه صالحی: شرکت‌های انرژی نیمه‌دولتی اکوینور نروژ(Equinor) و اورستد دانمارک (Orsted)، دو غول انرژی در منطقه اسکاندیناوی، در مسیر ‌گذار به انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر، راه‏‏‌های کاملا متفاوتی را در پیش گرفته‏‏‌اند. این تفاوت در سیاست‏‏‌های صنعتی متمایز دو کشور ریشه دارد که طی دهه‏‏‌های گذشته دنبال شده است.
  • نیروی انسانی؛ چالش پنهان بخش معدن

    دنیای‌اقتصاد: در جهان، تربیت مدیر یکی از فعالیت‌های اصلی سازمان‌ها است. کارشناسان حوزه‌ معدن در رویداد جامع‌معدن و صنایع معدنی که به کوشش گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد» برگزار شده بود، بر اهمیت تربیت و آموزش نیروی انسانی در این حوزه تاکید کردند.
  • تشکیل بازار آب به رفع چالش‌‌‌های این حوزه کمک می‌کند

    دنیای‌اقتصاد: نایب‌‌‌رئیس اتاق ایران با تاکید بر اینکه تشکیل بازار آب، مشکلات سرمایه‌گذاری در این حوزه را رفع می‌کند، گفت: تشکیل این بازار ضمن تقویت انگیزه صرفه‌‌‌جویی، به تامین هزینه‌‌‌های حوزه آب و رفع چالش‌‌‌های این حوزه کمک خواهد کرد.
  • تبلیغات و برندینگ در بهای تمام‌شده کالا به‌زودی محاسبه می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: مدیرکل دفتر خدمات کسب‌وکار وزارت صمت با بیان اینکه به‌‌‌زودی کل موضوع تبلیغات و برندینگ در بهای تمام‌شده کالا قرار می‌گیرد، گفت: بر اساس مصوبه هیات‌وزیران باید بستری فراهم شود تا برند جزو وثیقه‌‌‌ در بانک‌ها در نظر گرفته شود.
  • توهم استراتژی جایگزینی واردات

    دنیای اقتصاد: تمام موارد موفق توسعه صنعتی از مسیر تشویق صادرات و ادغام در زنجیره ارزش جهانی عبور کرده‌اند. ادغام در این زنجیره ارزش باعث انتقال سریع تکنولوژی و گسترش یادگیری صنعتی می‌شود. بر‌عکس سیاست درهای بسته و جایگزینی واردات باعث اتلاف منابع و تعمیق توسعه‌نیافتگی می‌شود.
  • بررسی تحولات اقتصاد سیاسی جهانی

    دنیای اقتصاد: دکتر محمود سریع‌القلم، استاد دانشگاه شهیدبهشتی، در همایش جامع معدنی «دنیای‌اقتصاد» درخصوص بررسی تحولات اقتصاد سیاسی جهانی سخنانی را ایراد کرد. او در این همایش گفت: در جهانی که امروز زندگی می‌کنیم اتفاق بسیار مهمی رخ‌داده؛ دنیا به مثلثی از روسیه، آمریکا و چین تبدیل شده‌است؛ این در حالی است که حدود ۳۰سال‌پیش جهان دو‌قطبی و همه مسائل آن روشن بود. عده‌ای در کمپ شوروی بودند و عده‌ای در کمپ آمریکا. اقتصاد و سیاست و فرهنگ و... از هم تفکیک شده‌بود، اما امروز در جهانی که زندگی می‌کنیم، مثلثی داریم از سه قدرت آمریکا، چین و روسیه و سپس حدود ۱۰کشور میان‌پایه قدرتمند جهان مانند هند، اندونزی، کره‌جنوبی، نیجریه، آفریقای‌جنوبی، شیلی، برزیل و مکزیک که مبنای رشد و توسعه جهانی از یک منظر تاریخی شده‌اند.
  • پیش‌شرط‌های‌ آزادسازی تجاری

    دنیای اقتصاد-فاطمه صالحی: آزادسازی تجاری همواره یکی از راهبردهای مهم پیشنهادی برای رشد و توسعه اقتصادی کشورهای جهان‌سوم بوده است. اما آیا واقعا این استراتژی همیشه نتایج مثبتی در پی خواهد داشت؟ تحقیقات حکایت از آن دارد که پاسخ این سوال به شرایط و ساختارهای داخلی حاکم بر اقتصاد کشورهای در حال توسعه بستگی تام دارد. مطالعات نشان می‌دهد در بعضی کشورها، این امر نه‌تنها به مزایای تصورشده منتهی نمی‌شود، بلکه می‏‏‌تواند کارآیی تخصیص منابع را کاهش داده و در نتیجه، به جای افزایش رفاه موجب کاهش آن شود. بررسی موردی چین حاکی از آن است که در غیاب اصلاحات همزمان در نظام‏‏‌های سیاستی و قانونی داخلی، آزادسازی تجاری نه‌تنها ممکن است مزایای چندانی برای اقتصاد کشورهای در حال توسعه نداشته باشد، بلکه می‌تواند به تشدید هرچه بیشتر ناکارآمدی‏‏‌ها و اختلالات داخلی نیز دامن بزند. راه‌حل اساسی این مشکل، هماهنگ کردن سیاست‏‏‌های آزادسازی تجاری با یک بسته جامع اصلاحات اقتصادی داخلی است.
  • گذار از انرژی‏‏‌های فسیلی

    دنیای‌اقتصاد: علی شعله، مشاور بین‌المللی اکتشافات معدنی، در سخنرانی کلیدی خود در «دومین رویداد جامع معدن و صنایع معدنی» با اشاره به اینکه مسائل زیست‌محیطی چالش آینده جهان خواهد بود، گفت: دوره بازگشت بلایای طبیعی به‌طور فزاینده‌ای کوتاه‌‌‌تر شده و شدت آنها بیشتر خواهد شد و کشورها در جهت کم کردن آثار مخرب تغییرات اقلیمی با کاهش تولید گازهای گلخانه‌‌‌ای، سیاست‌‌‌های جدیدی (carbon tax) تدوین کرده‌اند و نیاز به استفاده از نفت تا سال ۲۰۵۰، یک‌سوم مقدار مصرف فعلی خواهد شد. به بیان این کارشناس، سیاست‌‌‌های‌ گذار انرژی به منابع بسیار زیادی از عناصری مانند مس، کبالت، نیکل، منگنز، لیتیوم و عناصر نادر خاکی نیاز خواهد داشت، به صورتی که میزان تقاضای بعضی از این عناصر تا هفت‌برابر مقدار کنونی خواهد رسید.
  • غایب تولید در شهرک‌های صنعتی

    دنیای اقتصاد: شهرک‌های صنعتی از دو طرف عرضه و تقاضا تحت فشار هستند. زیرساخت‌های ضعیف، تامین مالی و مشکل تامین انرژی و زمین از مهم‌ترین چالش‌های سمت عرضه این واحدهای صنعتی است؛ اما در طرف تقاضا سهم کوچک بازار داخلی و خارجی مانع از رسیدن این صنایع به مقیاس تولید می‌شود.
  • موتور توسعه، رقابت در فضای تعامل با جهان است

    بیژن زنگنه بهره‌‌‌وری را از الزامات ماندگاری در چرخه توسعه دانست، اما گفت: ما هنوز درگیر ابتدایی‌ترین مبانی بهره‌‌‌وری هستیم و هنوز بحث داریم که توسعه خوب است یا بد. هنوز وارد چرخه توسعه نشده‌‌‌ایم و کماکان در تعامل با دنیا مشکل داریم و در این زمینه علاوه بر دولت، بخشی از نخبگان ما که به جای رویکرد واقعی، نگاه ژورنالیستی به اقتصاد دارند نیز مقصرند.
  • بهره‏‏‌وری یا گسترش بازار؟

    دنیای اقتصاد: در مراحل اولیه توسعه، هدف اصلی سیاست‏‏‌های صنعتی لزوما افزایش بهره‏‏‌وری نیست، بلکه هدف اصلی چنین سیاست‏‏‌هایی در مرحله اول، افزایش قابلیت‏‏‌ها برای گسترش سهم بازار و حداکثرسازی صرفه‏‏‌های مقیاس است.
  • تعطیلات قراردادی

    هرویک یاریجانیان / رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران
    تعطیلات پایان هفته در جوامع مختلف امری قراردادی است و ابتدا برآیند مطلوبیت و خواست مردم بوده که این قراردادهای نانوشته را ایجاد کرده و بعدها پای قانون وسط آمده تا یک روز به عنوان روز تعطیل رسمی یک کشور شناخته شود. قاعدتا در اجماع ذهنی مردم، عوامل مختلفی از جمله دین رسمی و همچنین مراسم و آیین‌‌‌های سنتی آن فرهنگ در انتخاب روز یا روزهای تعطیل اثرگذار بوده است. به همین دلیل است که کشورهای اروپایی و غربی روز یکشنبه را که بعدها شنبه نیز به آن اضافه شد به عنوان تعطیلات پایان هفته در نظر گرفته‌‌‌اند. با این حال تغییر این قراردادها جز وجه اجتماعی پررنگ آن، مانع دیگری ندارد و شاید به مرور زمان همه این قراردادها، حتی انتخاب نام روزها نیز به اقتضای زمانه دستخوش تغییر شود.
  • تهدید چینی تجارت جهانی

    دنیای اقتصاد: ظهور چین در عرصه تجارت جهانی موجی از نگرانی را در بین کشورهای اروپایی و آمریکایی و حتی برخی رقبای آسیایی از جمله ژاپن ایجاد کرده است. از منظر اتحادیه‌ اروپا، سیاست‌های تجاری چین از جمله یارانه به صنایع که حتی باعث ایجاد ظرفیت اضافه شده است، منجر به صنعتی‌زدایی در قاره سبز خواهد شد. اما این تهدید تنها مختص اقتصاد و صنایع اروپا نیست، زیرا گزارش‌ها و داده‌های جدید نشان می‌دهد که ورود چین به زنجیره تجارت جهانی و توسعه صادرات کالاهای صنایع سبک باعث شده کشورهای آفریقایی دوباره به سمت صادرات و فرآوری کالاهای خام پرتاب شوند. این گزارش همچنین با تاکید بر اینکه نوع کالایی که هر کشوری صادر می‌کند، تعیین‌کننده پتانسیل آن کشور برای رشد اقتصادی در طولانی‌مدت است، نشان می دهد که عمده بازندگان این بازی کشورهایی هستند که نتوانسته‌اند در تولید کالاهای پیچیده به موفقیت دست یابند.
  • ابلاغ دستورالعمل‌‌‌های متعدد ارزی و تجاری مانع صادرات و واردات است

    دنیای‌اقتصاد: اعضای کمیته ارزی اتاق ایران در اولین نشست این کمیته، با انتقاد از ابلاغ دستورالعمل‌‌‌های متعدد و گاهی متناقض در حوزه ارز و تجارت، درخواست کردند که دولت در حال حاضر درباره این مسائل تصمیم جدیدی نگیرد.
  • ۹ تهدید داخلی و خارجی صادرات معدنی

    دنیای اقتصاد-گروه صنعت و معدن: کارشناسان حاضر در میزگرد تخصصی «چالش‏‏‌ها و فرصت‏‏‌های صنایع فلزات غیرآهنی در ایران» در دومین رویداد جامع معدن و صنایع معدنی که به کوشش تیم رسانه‏‏‌‏‏‌‏‏‌ای «دنیای‌اقتصاد» برگزار شد، به بررسی مشکلات و فرصت‏‏‌های پیش‌روی حوزه‏‏ معدن پرداختند. به باور کارشناسان، ایران به‌رغم اینکه رتبه‏‏ پنجم ذخایر معدنی جهان را به خود اختصاص داده است، جایگاه ویژه‏‏‌ای در میزان تولید و تجارت این بخش ندارد. بررسی‏‏‌ها نشان می‌دهد که اتخاذ سیاست‏‏‌های کوتاه‌مدت، تصدی‏‏‌گری دولتی و دخالت‏‏‌های غیرکارشناسی سیاستگذار و تصویب قوانینی در راستای محدودیت صادرات از مشکلات اصلی این بخش محسوب می‌شود و در سال گذشته صادرات بخش معدن تا ۶۰‌درصد کاهش داشته است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر