شماره روزنامه ۶۰۲۳
|

  • پایان ماه‌عسل رشد

    دنیای اقتصاد-: داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه به تازگی آخرین آمارهای مربوط به رشد در سال۱۴۰۲ را اعلام کرد. طبق گفته منظور، رشد اقتصادی سال گذشته برابر با ۵.۷درصد بوده است. محاسبات «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد با توجه به این رقم، رشد اقتصادی فصلی در زمستان سال۱۴۰۲ به ۲.۸درصد رسیده است که کمترین میزان رشد در ۸فصل اخیر محسوب می‌شود. «دنیای‌اقتصاد» پیش از این در گزارشی به وضعیت رشد اقتصادی نفتی اشاره کرده بود. به نظر می‌رسد در شرایط کنونی اثر افزایش صادرات نفت (به‌دلیل گشایش‌های دیپلماتیک) در رشد کاهش یافته است. بنابراین به نظر می‌رسد در زمستان۱۴۰۲ ماه‌عسل رشد نفتی به پایان رسیده است و درصورتی‌که سیاستگذار خواهان تداوم رشد باشد، باید زمینه برای رشد اقتصادی با موتور جدید را فراهم کند. فراهم کردن شرایط برای افزایش سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در شرایط با ثبات، بهبود بهره‌وری و استفاده از تکنولوژی می‌تواند عوامل موثر در بهبود رشد اقتصادی باشد.
  • ایجاد مرکز مبادله با هدف تقویت حکمرانی ارزی

    بانک‌مرکزی: محمد شیریجیان، در نشست تحلیلی-تخصصی «الزامات کارکرد موثر مرکز مبادله ارز و طلا در راستای تقویت حکمرانی سیاست‌های پولی» گفت: با توجه به آثار تحریم‌های ظالمانه بر حکمرانی بانک‌مرکزی درخصوص منابع و جریان بین‌المللی مبادلات ارزی کشور، مرکز مبادله ارز و طلای ایران با توجه به اقتضائات تحریمی و با حضور همه بازیگران تشکیل شد تا مبادلات ارزی کشور در بستر یک نهاد شفاف و با قابلیت تنظیم‌گری برای مقام سیاستگذاری پولی و ارزی انجام شود. او افزایش شفافیت در معاملات ارزی برای بانک‌مرکزی به‌عنوان یک نهاد تنظیم‌‌‌‌‌گر ارزی را مهم‌ترین دستاورد ایجاد این مرکز عنوان کرد و افزود: تسهیل‌گری برای ایجاد تعامل میان فعالان این عرصه و تقویت حکمرانی ارزی بانک‌مرکزی برای ایجاد تعادل در بازار ارز از دیگر اهداف ایجاد مرکز مبادله ارز و طلای ایران بود. شیریجیان با بیان اینکه مرکز مبادله ارز و طلا مبادلات ارزی کشور را یکپارچه و بستر مناسبی برای مدیریت یکپارچه بازار طلا فراهم کرد، گفت: براساس قانون پولی و بانکی کشور بانک‌مرکزی مکلف به مدیریت همزمان بازار ارز و طلا است؛ چراکه رابطه همبستگی بالایی میان نرخ ارز و طلا وجود دارد.
  • از اقتصاد ارزش‌‌‌‌‌‌آفرین تا اقتصاد رانتی

    مهرداد بهاری/تحلیلگر اقتصادی
    رابرت شیلر در اقتصاد روایی (Narrative Economics) بر نقش روایت‌‌‌‌‌‌ها در شکل‌دادن به فهم ما از رخدادهای اقتصادی تاکید می‌کند. او به زیبایی نشان می‌دهد که داستان‌ها، به‌ویژه داستان‌های متقاعدکننده، توان اثرگذاری بر افراد و رفتار اقتصادی آنها را دارند. روایت غالب رسانه‌ای درباره «کارآفرین» ایرانی، رهبری الهام‌‌‌‌‌‌بخش و فردی سخت‌‌‌‌‌‌کوش را به تصویر می‌کشد که به‌رغم همه دشواری‌‌‌‌‌‌ها و ناملایمات، کسب‌وکاری را به موفقیت رسانده و جمعی را بر سر سفره خود نشانده است. شیلر به ما می‌‌‌‌‌‌آموزد که چرا این روایت‌‌‌‌‌‌ها رواج پیدا می‌کنند: چون از نظر احساسی جذاب هستند!
  • اقدامات دولت سیزدهم منجر به افزایش رفاه عمومی شده‌است

    سازمان برنامه و بودجه‌کشور به گزارشی‌‌‌‌‌‌‌‌ با عنوان‌‌‌‌‌‌‌‌ «سهم ندارها از کیک رشد» که در تاریخ‌‌‌‌‌‌‌‌ ۱۴۰۳.۲.۲۵ در روزنامه «دنیای‌اقتصاد» منتشر شد، پاسخ داد. این سازمان نوشت: ضمن قدردانی از طرح دیدگاه‌های آن روزنامه درباره مسائل اقتصادی کشور، به آگاهی می‌رساند:
  • کاهش نرخ بهره بین بانکی

    ایسنا: نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به ۹ خرداد ۱۴۰۳، کاهش یافت. در جدیدترین گزارش بانک مرکزی نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به ۹خرداد با کاهش یک صدم درصدی به نرخ ۲۳.۶۱ درصد رسید. بیشترین نرخ بهره سال گذشته مربوط به ۵ مهرماه سال ۱۴۰۲بوده که به نرخ ۲۳.۸ درصد رسیده بود. همچنین بیشترین نرخ بهره بین بانکی در سال‌جاری نیز مربوط به ۸ فروردین و ۲ خرداد، ۲۳.۶۲ درصد بوده است. نرخ بهره بین بانکی در اردیبهشت سال جاری در تاریخ‌های ۵، ۱۲، ۱۹ و ۲۶ اردیبهشت ماه به ترتیب ۲۳.۵۱، ۲۳.۵۰، ۲۳.۵۰ و ۲۳.۵۶ درصد بود. این نرخ در روزهای ۸، ۱۵، ۲۲ و ۲۹ فروردین ماه سال جاری به ترتیب ۲۳.۶۲، ۲۳.۵۸، ۲۳.۴۸ و ۲۳.۵۱ درصد تعیین شده بود.
  • اقتصاد در تله دولت‌بزرگ

    دنیای اقتصاد-گروه اقتصاد بین‏‏‏‏‏‏‏‌الملل: به نظر می‌رسد کاپیتالیسم از اصول اولیه خود دور شده و دستاوردهای حاصل از آن به خطر افتاده است. تمایل سیاستمداران غربی به مداخله در اقتصاد، وضع مقررات و هزینه‌کرد بیشتر برای راضی کردن همه ذی‌نفعان، منجر به جان گرفتن پدیده «دولت بزرگ» شده است. این روند با باور بنیادی کاپیتالیسم یعنی کاهش حضور دولت برای فراهم کردن فضا برای آزادی و خلاقیت فردی، در تضاد بوده و پایه‌های این نظام فکری را لرزان کرده است. بزرگ شدن دولت با ناکارآمد کردن کاپیتالیسم مدرن، نه تنها ناامیدی مردم را التیام نمی‌بخشد، بلکه آن را تشدید می‌کند. از نگاه «فایننشال‌تایمز» اقتصاد بیشتر شبیه به یک اکوسیستم طبیعی است و دخالت در آن ریسک بالایی به کل سیستم و جامعه تحمیل می‌کند. حال توصیه به سیاستگذاران این است که از مداخله بیش از حد برای تداوم‌ دوره‌های رونق اقتصادی پرهیز کنند و اجازه دهند که چرخه تجاری و دوره‌های رکود و رونق، روند طبیعی خود را طی کنند.
  • فاز صفر اصلاحات ارزی

    دنیای اقتصاد: دولت جدید در ماه‌های آتی و پس از انتخابات پیش رو، شروع به کار خواهد کرد. یکی از چالش‌هایی که پیش‌تر «دنیای‌اقتصاد» به عنوان یکی از اولویت‌های ۷ گانه دولت چهاردهم مطرح کرده بود، سیاست ارزی است. در سال‌های اخیر، شکاف میان نرخ رسمی و غیررسمی ارز بیشتر شده و از سوی دیگر، به گفته مقامات، تعداد نرخ‌های ارز به ۷ فقره افزایش یافته است. کارشناسان معتقدند که حرکت به سمت ارز تک‌نرخی می‌تواند به‌عنوان فاز ابتدایی اصلاحات ارزی مدنظر قرار گیرد. شکاف میان نرخ‌های ارز، بستر مناسبی برای توزیع رانت و گسترش فساد را فراهم می‌کند و به گواه آمارها اعطای ارز ارزان برای کنترل تورم نیز موفق نبوده است. در این شرایط تحریم‌ها نباید بهانه وجود ارزهای چندگانه باشد و اتفاقا در شرایط تحریمی، تک‌نرخی بودن ارز سپری برای حفظ ذخایر بانک مرکزی محسوب می‌شود. نکته دیگر اینکه علاوه بر حرکت به سمت ارز تک‌نرخی، باید شرایط برای اجرای سیاست ارز شناور مدیریت‌شده متناسب با واقعیت‌های اقتصادی کشور ایجاد شود.
  • میزان ارز تامین‌شده برای نیازهای وارداتی کشور

    ایسنا: سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا از تامین ۱۱میلیارد و ۷۰۰میلیون دلار ارز از سوی بانک مرکزی برای رفع نیازهای وارداتی کشور خبر داد. اصغر بالسینی، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد: امروز اسکناس دلار در تالار معاملات ارز مرکز مبادله با مبلغ ۴۵هزار و ۸۴تومان، اسکناس یورو ۴۹هزار و ۴۶تومان و اسکناس درهم نیز با نرخ ۱۲هزار و ۲۷۶تومان، معامله شد. همچنین حواله دلار با نرخ ۴۲هزار و ۹۵تومان، حواله یورو با نرخ ۴۵هزار و ۷۹۵تومان و حواله درهم با نرخ ۱۱هزار و ۴۶۲تومان معامله شد.
  • سامانه معاملات ارز خدماتی تا ماه‌های آینده راه‌اندازی می‌شود

    مرکز مبادله ایران: مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران ضمن اعلام راه‌اندازی سامانه معاملات ارز خدماتی تا ماه‌های آینده گفت: با تاسیس این مرکز قرار بر این است که تنظیم‌گری و نظارت بازار ارز از بخش عملیاتی جدا شود. علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران، در همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی بانک مرکزی گفت: در بانک مرکزی سه هدف‌گذاری تورمی، پولی و ارزی در دستور کار است که هدف‌گذاری ارزی برای مرکز مبادله ایران، پیش‌بینی شده است که در ساحت سیاستگذاری بانک مرکزی این اقدام را انجام می‌دهد و از حیث اینکه ابزارها به چه طریقی و به چه ترتیبی اعمال و عملیاتی شوند، طبعا بر عهده مرکز مبادله است. او با اشاره به نوع لنگر انتظارات تورمی در کشورهای دیگر گفت: بر خلاف اکثر کشورها که نرخ بهره لنگر انتظارات تورمی است، در کشور ما نرخ ارز به لنگر اسمی انتظارات تورمی تبدیل شده است که طبیعتا برنامه‌های بانک مرکزی نیز در این راستا شکل می‌گیرد.
  • متهم اصلی تورم مزمن

    دنیای اقتصاد-گروه سیاستگذاری: به تازگی از برخی تریبون‌های سیاسی و اقتصادی شنیده می‌شود که «نقدینگی عامل تورم نیست» درحالی‌که تصور غالب در میان اقتصاددانان، پولی بودن تورم است. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد اگرچه عوامل مختلفی همچون انتظارات تورمی، تغییرات نرخ ارز و عوامل کوتاه‌مدت می‌تواند همبستگی تورم و نقدینگی را تضعیف کند، اما در بلندمدت خلق نقدینگی مهم‌ترین عامل تورم است. به این ترتیب برای مهار تورم نیز باید از روش‌های مربوط به کنترل نقدینگی همچون اصلاح ساختار بودجه‌ای و کنترل کل‌های پولی استفاده کرد.
  • تنظیم نرخ سود با تورم

    دنیای اقتصاد: رئیس‌کل بانک مرکزی در خلال سخنان خود درباره وضعیت کلان اقتصاد کشور، از سطح اصلاح‌شده رشد پول در فروردین‌ماه خبر داد و گفت که این دماسنج انتظارات تورمی ۱۵.۳درصد رشد را تجربه کرده است. پیش‌تر این عدد ۱۵.۷ درصد اعلام شده بود. از سوی دیگر، رئیس‌کل بانک مرکزی ضمن اعلام تورم تولیدکننده، تایید کرد که سطح تورم مصرف‌کننده نیز طی یک سال اخیر با ۲۰واحد درصد کاهش مواجه شده است، اما از اعلام رقم آن خودداری کرد. با‌این‌حال با توجه به داده‌های بانک مرکزی و تورم ۵۹.۷درصدی اردیبهشت سال گذشته، می‌توان ادعا کرد که از نظر بانک مرکزی، نرخ تورم اردیبهشت‌ماه سال جاری ۳۹.۷درصد بوده است.
  • سیاست نامتعارف پولی «میلی»

    دنیای‌اقتصاد: تصمیم نامتعارف بانک مرکزی آرژانتین در کاهش ۱۰درصدی نرخ بهره، با افت ارزش پول ملی این کشور همراه بود. بر این اساس پس از اعلام سطح ۴۰درصدی نرخ بهره، نرخ دلار آزاد به بیش از ۱۲۰۰پزو رسید تا فاصله نرخ رسمی و غیررسمی ارز به ۴۴درصد برسد.
  • نتایج سوزناک عملکرد «سوناک»

    دنیای اقتصاد-علیرضا کتانی: نظـرسنجی‌ها نشان می‌دهنـد کارنامه اقتصادی محافظه‌کاران به‌شدت به محبوبیت آنها آسیب زده است. انگلیس یکی از بدترین عملکردهای اقتصادهای بزرگ را از زمان شیوع بیماری همه‌گیر در سال ۲۰۲۰ داشته است. به گزارش وال استریت ژورنال رشد و سرمایه‌گذاری انگلیس کمتر از کشورهای همتای خود است، با‌این‌حال تورم آن بالاتر از دیگر کشورهاست. اگرچه این عملکرد محبوبیت محافظه‌کاران را به‌شدت کاهش داده است، اما نمی‌توان آنها را مقصر تمام این مشکلات قلمداد کرد.
  • تشریح اولویت‌های اقتصادی دولت چهاردهم

    ایلنا: مرتضی افقه درباره انتظارات از تیم اقتصادی دولت چهاردهم و اولویت‌های اقتصادی که باید در دستور اول کار این تیم قرار بگیرد، اظهار کرد: در شرایط فعلی به‌ویژه از یک دهه اخیر مشکلات نمود اقتصادی دارند، اما از ریشه غیراقتصادی نشات گرفتند. بنابراین معتقدم دامنه تاثیرگذاری تیم اقتصادی از جمله رئیس کل بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، رئیس سازمان برنامه، وزرای صمت و انرژی تا زمانی که مشکل تحریم‌ها، FATF، روابط مالی و تجاری کشور حل نشود، بسیار محدود است. او تاکید کرد: قطعا قبل از اینکه وزیر اقتصاد قوی داشته باشیم به وزیر امور خارجه قوی نیاز داریم. وزیری که در مذاکرات توانمند باشد و نسبت به روابط بین‌الملل شناخت کافی داشته باشد.
  • واردات شمش طلا از مالیات معاف شد

    ایسنا: طبق دستور رئیس سازمان امور مالیاتی، از ابتدای آبان امسال، واردات شمش طلا از پرداخت مالیات علی‌الحساب معاف می‌شود. محمد‌هادی سبحانیان طی نامه‌ای به رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که با توجه به درخواست‌های مکرر واردکنندگان شمش طلا و با توجه به شرایط تحریمی کشور، طبق اختیار ماده ۱۶۳ قانون مالیات‌های مستقیم، واردات شمش طلا مشمول پرداخت مالیات علی‌الحساب موضوع ماده مذکور نمی‌شود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر