شماره روزنامه ۶۰۳۰
|

  • دومین قطعنامه آتش‌بس

    شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه طرح آتش‌بس مورد حمایت آمریکا برای نوار غزه را تصویب کرد. این مساله به فشار بین‌المللی برای پایان دادن به جنگ افزود. در ۲۵مارس نیز قطعنامه‌ای که خواهان آتش‌بس در رمضان شده بود، به تصویب رسیده بود.
  • دوره جدید از بی‌ثباتی سیاسی در اسرائیل

    دنیای اقتصاد: بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل که هنوز در جبهه‌های مختلف با دشمنان بیرونی می‌جنگد، روز دوشنبه در یک میدان نبرد سیاسی جدید در داخل کشور بیدار شد. خروج بنی‌گانتس و حزب «وحدت ملی» او از کابینه اضطراری اسرائیل در زمان جنگ، بعید است بلافاصله سیطره نتانیاهو را بر قدرت خدشه‌دار کند. ائتلاف حکومتی بی‌بی هنوز اکثریت محدود ۶۴کرسی (در پارلمان دارای ۱۲۰کرسی) را در اختیار دارد.
  • جنون سیاسی مکرون

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌جمهوری فرانسه، رای‌دهندگان را به چالش کشیده است تا صداقت حمایت خود از راست افراطی در انتخابات اروپا را بیازمایند. این سوال مطرح است که آیا آنها برای تخلیه عصبانیت خود به راست افراطی‌ها رای داده‌اند یا اینکه واقعا به راست چرخیده‌اند؟ به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، در ظاهر، برگزاری انتخابات در موضع ضعف بزرگ، منطق چندانی ندارد؛ اما این همان کاری است که امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه با برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام در فرانسه به‌دلیل تحقیر شدن توسط جناح راست افراطی قصد انجامش را دارد.
  • تغییر لحن سیاسی در قاره سبز

    دنیای‌اقتصاد: پیش‌بینی‌ها برای انتخابات پارلمان اروپا نشان می‌دهد که رای‌دهندگان دستاوردهایی را برای احزاب راست‌گرا به ارمغان آورده‌اند که برخی از آنها حاوی برنامه‌های سیاست ملی‌گرایانه و ضد مهاجرتی دارند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، اما مرکزیت سیاسی، با جریان اصلی محافظه‌کاران، سوسیالیست‌ها و لیبرال‌ها که اکثریت مجلس ۷۲۰کرسی را کنترل می‌کردند، حفظ شد. با این حال، کرسی‌های احزاب راست افراطی در فرانسه و آلمان افزایش یافتند.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    قطر به‌عنوان یک واسطه‌ بی‌طرف (حتی ناموفق) اهمیت سیاسی خود را در منطقه به عاریت گرفته است؛ نقشی که از لحاظ تاریخی به دیگر بازیگران منطقه‌ای بزرگ‌تر تعلق داشت. به‌عنوان‌مثال، از نظر تاریخی، عربستان سعودی نقش مهمی در درگیری‌های خاورمیانه ایفا کرده است. با این ‌حال، با توجه به اینکه عربستان سعودی در لبنان بی‌طرف تلقی نمی‌شود، خطیب نتیجه می‌گیرد: «بنابراین قطر خلأ [در] روابط بین‌المللی عرب را احساس کرد که البته سعی در پر کردن آن دارد. مشارکت این کشور در درگیری‌ها در سراسر خاورمیانه و فراتر از آن نشان‌دهنده‌ تلاشی برای معرفی خود به‌عنوان یک جایگزین مناسب برای عربستان سعودی و یک رهبر جدید بالقوه در خاورمیانه است.»
  • روز تحقیر پدرخوانده‌های سیاست اروپا

    دنیای اقتصاد: احزاب راست افراطی در انتخابات پارلمانی اتحادیه اروپا به دستاوردهای قابل توجهی دست یافته‌اند و شکست‌های تحقیرآمیزی را به احزاب اولاف شولتز صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه و کارل نهامر صدراعظم اتریش تحمیل کرده‌اند. به گزارش الجزیره، درحالی‌که احزاب جریان اصلی کنترل پارلمان اروپا با ۷۰۵عضو را در روز یکشنبه در دست داشتند، این بلوک ۲۷عضوی به‌طور محسوسی به سمت راست چرخید که نشانه‌ای از دوام احساسات «ضد وضع موجود» در این قاره است.
  • فشارهای فزاینده علیه اسرائیل

    دنیای‌اقتصاد: درحالی‌که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در آخرین تلاش خود برای توقف درگیری‌ها به خاورمیانه سفر کرد، ایالات متحده اواخر روز یکشنبه از شورای امنیت سازمان ملل خواست تا درباره آخرین قطعنامه خود برای آتش‌بس در غزه رای دهد. «نیت ایوانز»، سخنگوی هیات ایالات متحده در سازمان ملل روز یکشنبه در بیانیه‌ای گفت: این پیشنهاد به رهبری ایالات متحده «آتش‌بس کامل و آزادی فوری گروگان‌ها را به همراه خواهد داشت».
  • جنگ قریب‌الوقوع نیست

    دنیای اقتصاد: تنش‌ها و حملات متقابل بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان در حال افزایش است.از ۸ اکتبر، حزب‌الله لبنان، اسرائیل را درگیر یک نبرد سطح پایین برای جلوگیری از تداوم جنگ در غزه کرده که تاکنون بیش از ۳۶هزار کشته برجای گذاشته است. «مت ناشد» در گزارش ۷ژوئن در الجزیره نوشت، غیرنظامیان از روستاهای دو طرف مرز تخلیه شده‌اند. اسرائیل روستاهای لبنان را با فسفر سفید هدف قرار داده است؛ درحالی‌که حزب‌الله تاسیسات نظامی اسرائیل را با هواپیماهای بدون سرنشین، موشک‌های هدایت‌شونده و سایر تسلیحات هدف قرار داده است. طی چند روز گذشته، همزمان با تلاش جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا برای برقراری آتش بس در غزه هر دو طرف حملات خود را افزایش داده‌اند.
  • آناتومی اقتصاد ترامپ

    دنیای اقتصاد: دونالد ترامپ بارها وعده داده است که قیمت کالا و خدمات را برای مصرف‌کنندگان آمریکایی کاهش می‌دهد؛ اما گفت‌وگوی نیویورک‌تایمز با ده‌ها اقتصاددان نشان می‌دهد که حداقل سه شعار وی نه تنها به کاهش قیمت‌ها منجر نمی‌شود، بلکه قیمت‌ها را از سطح فعلی نیز بالاتر خواهد برد.
  • چرخش به راست بروکسل

    دنیای‌اقتصاد: رای‌دهندگان در ۲۰کشور اتحادیه اروپا، انتخاب پارلمان بعدی این اتحادیه را در میان نگرانی از اینکه تغییر احتمالی به سمت راست توانایی بزرگ‌ترین بلوک تجاری جهان را برای تصمیم‌گیری (در کنار شدت گرفتن جنگ در اوکراین و احساسات ضد مهاجران) تضعیف کند، آغاز کرده‌اند. الجزیره در گزارش ۹ژوئن نوشت، انتخابات روز پنج‌شنبه در هلند و در سایر کشورها در روزهای جمعه و شنبه آغاز شد؛ اما اکثریت آرای اتحادیه اروپا در روز یکشنبه در صندوق قرار گرفت یعنی زمانی که فرانسه، آلمان، لهستان و اسپانیا صندوق‌های رای را باز و ایتالیا دومین روز رای‌گیری برای انتخاب ۷۲۰نماینده پارلمان اروپا را برگزار کرد. کرسی‌های پارلمان بر اساس جمعیت -از شش کرسی در مالت و لوکزامبورگ تا ۹۶کرسی در آلمان- تخصیص می‌یابد.
  • هندوئیسم میانه‌رو؟

    دنیای‌اقتصاد: روز یکشنبه زمانی که نارندرا مودی فروتنانه آماده سوگند برای سومین دوره نخست‌وزیری هند بود، فضای سیاسی دهلی نو متحول شد. انتخاباتی که هفته گذشته به پایان رسید، اکثریت پارلمانی را از مودی سلب و او را مجبور کرد برای ماندن در قدرت به مجموعه‌ای از شرکای ائتلافی متمایل شود. اکنون، این احزاب دیگر از چیزی برخوردار می‌شوند که سال‌ها منحصرا متعلق به مودی بود: «ارتباط» و «کانون توجه».
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    در نوامبر۲۰۱۸، اسرائیل به قطر اجازه داد تا تزریق ۶ماهه ۹۰میلیون دلاری به غزه را برای دستمزدهای مربوط به خدمات کشوری و سوخت آغاز کند؛ اما سومین کمک نقدی ۱۵میلیون دلاری در ژانویه۲۰۱۹ به‌دلیل خشونت در مرز مسدود شد. وزیر جنگ سابق اسرائیل گفت که پرداخت‌های قطر «ادامه روند تسلیم شدن به تروریست‌ها و حماس» است. محمد بن‌عبدالرحمن آل‌ثانی، وزیر امور خارجه قطر، در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ در سال۲۰۱۹ اظهار کرد که حمایت قطر از غزه ادامه خواهد داشت و حمایت مالی از گروه‌هایی که برچسب تروریستی می‌خورند، از جمله حماس را تکذیب کرد؛ اما در عوض «تلاش می‌کرد تا به بحران انسانی در غزه پایان دهد.»
  • جهنم هسته‌ای؛ به زودی

    دنیای اقتصاد: توسعه هسته‌ای چین و تهدیدهای روسیه برای استفاده از سلاح‌های هسته‌ای در اوکراین و استفاده از آن در فضا، نظر ایالات متحده را برای کاهش سلاح‌های هسته‌ای تغییر داده است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، یک مقام ارشد دولت بایدن روز جمعه هشدار داد که «تغییر موضع» در استراتژی هسته‌ای چین و روسیه، ممکن است ایالات متحده را به این نتیجه برساند که مجبور شود زرادخانه هسته‌ای خود را گسترش دهد. اظهارات روز جمعه از پرانای وادی، مدیر ارشد شورای امنیت ملی صریح‌ترین هشدار عمومی بود که حکایت از این دارد که ایالات متحده آماده شده است دست به نوسازی زرادخانه خود بزند و آن را گسترش دهد.
  • پایان یک‌صدایی در اسرائیل

    دنیای اقتصاد: یکی از اعضای کلیدی کابینه جنگی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، تهدید کرده که در بحبوحه اختلافات جدی بر سر جنگ غزه، از کابینه خارج خواهد شد. این در حالی است که فشارها بر نتانیاهو برای پایان دادن به درگیری‌ها و ارائه طرحی دقیق برای اداره غزه هنگام پایان جنگ، رو به افزایش است. «متیو امپوکه بیگ» و «آرون باکسرمن» در گزارش ۸ژوئن در نیویورک‌تایمز نوشتند، بنی‌گانتس، یکی از رهبران اپوزیسیون گفت استعفا می‌دهد مگر اینکه نتانیاهو به نگرانی‌های او درباره چگونگی پایان جنگ و پس از آن رسیدگی کند.
  • رفاقت در حرف، رقابت در میدان

    دنیای‌اقتصاد: دوستی بین فرانسه و ایالات متحده بیشتر قابل قبول است؛ اما تنش‌ها درخصوص جنگ‌های غزه و اوکراین افزایش یافته است و اینکه چگونه اروپا می‌تواند از سایه آمریکا خارج شود، سوال مهم این روزهای ناظران سیاسی است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، در نور خورشید نرماندی، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه درباره «پیوند خونی بین ایالات متحده و فرانسه» صحبت کرد و گفت این پیوند خونی این کشور را به ایالات متحده وصل می‌کند. این پیوندی است که ریشه‌هایش به تاسیس ایالات متحده در سال۱۷۷۶ می‌رسد که در آن زمان فرانسه از آمریکایی‌ها در برابر انگلیس دفاع کرد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر