راه‏‏‏‏‌اندازی مسیرهای جدید هوایی تا پایان امسال

وی در پاسخ به اینکه ایران ایر چه برنامه‌هایی برای افزایش مسیرهای هوایی خود دارد؟ افزود: ایران از لحاظ استراتژیک در منطقه‌ای قرار دارد که ۱۳ همسایه آبی و خاکی داشته و تعاملات گسترده‌ای با همسایگان خود دارد، بنابراین لازم است برای توسعه اقتصادی میان کشورها پروازها به منطقه افزایش یابد.

مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری‌اسلامی تصریح کرد: قبلا پرواز تهران-دبی نداشتیم که این پرواز برقرار شد. پرواز اهواز- دبی را از دو پرواز به سه پرواز افزایش دادیم. پرواز به کراچی قطع بود که مجددا در حال برنامه‌ریزی برای برقراری آن هستیم. پرواز به کابل نداشتیم که آن‌هم برقرار شد. پرواز به استانبول را روزانه کردیم. همچنین در حال‌حاضر پرواز به باکو داریم. همه این موارد در دوماهه اخیر اتفاق‌افتاده است. وی اضافه کرد: پرواز تهران-بمبئی قبلا انجام می‌شد اما مدتی متوقف بود که مجددا آن را برقرار کردیم. این اتفاق مهمی است زیرا انتقال ‌بار هم انجام می‌شود. از مهرماه این پروازها از سرگرفته شده‌است.

به گفته فرزادی‌‌‌‌‌پور، راه‌اندازی مسیرهای جدید نقش مهمی در صادرات و واردات کالاهای مختلف دارد و آن را تسهیل می‌کند. وی با بیان اینکه تا پایان سال‌حداقل چهار الی پنج مسیر هوایی جدید نیز خواهیم‌داشت، گفت: به‌دنبال مسیرهای آسیای‌شرقی و برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی آنها هستیم. وی همچنین به افزایش پروازهای این شرکت هواپیمایی در مناطق جنوبی کشور و احیای کریدور جنوبی کشور اشاره کرد و گفت: پروازهایی برای مناطق نفتی قرار دادیم. پرواز ابوموسی را به چهار روز در هفته رساندیم. پرواز عسلویه به کیش و بندر‌ به اهواز نیز برقرار شده‌است.

مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری‌اسلامی ایران با بیان اینکه یک هواپیما ایرباس ۳۲۰ را بعد از چهار سال‌زمینگیری به شبکه پروازی بازگرداندیم، گفت: یک فروند هواپیمای میانبرد روزی ۱۲۰۰ صندلی و هشت سکتور پرواز دارد، یعنی در هفته ۵۶ پرواز اضافه می‌کند. در ماه نیز این هواپیما ۳۶‌هزار صندلی اضافه خواهد کرد. وقتی یک هواپیما اضافه می‌شود به اقتصاد شرکت کمک بیشتری خواهدشد.