دلار نیمایی به نیمههای کانال ۵۳هزار تومان رسید؛
کامبک بورس در نیمه دوم
بازار از دریچه آمار
در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخصکل بورس با افت ۰.۶۵درصدی همراه شد و به سطح ۲میلیون و ۴۵۲هزارواحدی رسید. شاخصکل در دقایق ابتدایی معاملات تا محدوده ۲میلیون و ۴۳۰هزار واحد عقبنشینی کرد، اما در ادامه با ورود گروه جدیدی از خریداران به بازار، بخشی از افت شاخص جبران شد و نماگر مذکور توانست خود را تا سطح ۲میلیون و ۴۵۲هزارواحدی بالا بکشد. شاخص هموزن نیز در معاملات دیروز ۰.۵۳درصد از ارتفاع خود را از دست داد و در کانال ۷۹۰هزارواحدی اتراق کرد. در فرابورس نیز شاخصکل این بازار افت ۰.۰۷درصدی را تجربه کرد. بررسی بازدهی نماگرهای سهامی از سقف اردیبهشت سالگذشته نشان میدهد؛ افت شاخصکل فرابورس از قله تاریخی بیشتر از شاخصکل و هموزن بورس بودهاست؛ این موضوع گویای این نکته است که سهام فرابورسی نسبت به سهام بورسی افت بیشتری را بهثبت رساندهاند. در معاملات روز گذشته اقبال به سهام کوچک فرابورسی موجبات افت کمتر نماگر این بازار نسبت به دو شاخص مذکور را فراهم کرد.
آمارهای مثبت در بورس
بررسی آمارهای معاملاتی نشان میدهد؛ در روزهای اخیر تعداد کدهای فعال در تالار شیشهای به نزدیکی یکمیلیون کد معاملاتی رسیدهاست که آمار قابلتوجهی محسوب میشود. همچنین برای چهارمین روز متوالی، ارزش معاملات خرد بازار (شامل سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) از مرز ۱۰هزار میلیاردتومان عبور کرد. در معاملات روز گذشته بورس تهران، ۱۱هزار و ۸۴۷میلیاردتومان سهام، حقتقدم و صندوق سهامی میان خریداران و فروشندگان دست بهدست شد. در نیمه نخست بازار دیروز، پول سنگینی از بازار خارج شد؛ اما در ادامه معاملات و با قدرتنمایی خریداران حقیقی، بخشاعظم این خروجها جبران شد.
ورود دلار به کانال جدید
دلار در معاملات دیروز وارد کانال تاریخی ۷۲هزارتومان شد. ورود دلار به کانال جدید از جمله دلایل تقویت تقاضا در نیمه دوم بازار روز گذشته بود. افزون بر این در معاملات دیروز رشد دلار نیمایی نیز ادامهدار بود و این نرخ به ۵۳هزار و ۵۰۰تومان رسید. رشد هردو نرخ دلار مذکور به نفع بازار سهام است؛ دلار نیمایی موجب افزایشریالی درآمد شرکتها میشود و از سوی دیگر رشد بهای دلار در بازار آزاد نیز علاوهبر تقویت تقاضا از محل افزایش انتظارات تورمی، موجب افزایش ارزش جایگزینی و داراییهای تحتتملک شرکتها میشود.
اصلاح قیمت چیست؟
با نزول شاخصکل در دو روز اخیر، سوالهایی درمیان فعالان بازار درخصوص مفهوم اصلاح ایجاد شدهاست. برخی افت دو روزه شاخص را اصلاح قیمتی میدانند و گروهی دیگر نیز آن را به منزله پایان روند صعودی بازار تلقی میکنند. اصلاح قیمت عبارت است از حرکتی که بخشی از روند غالب بازار را خنثی میکند، یعنی قیمت برخلاف موج اصلی حرکت میکند. در حالت کلی سهم به یکباره صعود یا نزول نمیکند و معمولا بهصورت پلکانی بالا یا پایین میرود. زمانیکه قیمتها در یک روند صعودی رشد میکنند، برخی از سرمایهگذاران اقدام بهفروش سهام خود میکنند. این دوران را دوران استراحت قیمتی سهام مینامند. به هر روی بهنظر نگارنده، افت قیمتهای دو روز اخیر بورس تهران همان اصلاح قیمتی در مسیر صعودی است و بازار سهام در صورت عدموقوع رویداد غیرمنتظره، پتانسیل بیشتری در دل خود دارد.