در جلسه شورای شهر پایتخت مطرح شد

3 درخواست برای شفاف‌سازی حکم مرد مرموز شهرداری تهران

کدخبر: ۳۹۲۹۵۹
اقتصادنیوز :‌رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران گفت :‌ ابعاد پرونده فساد گروه یاس و اتهام فساد قائم مقام آقای محمدباقر قالیباف باید برای افکار عمومی روشن شود .
3 درخواست برای شفاف‌سازی حکم مرد مرموز شهرداری تهران

به گزارش اقتصادنیوز ،‌در شهرداری تهران کسی از پرونده عیسی شریفی خبرندارد. همه چیز درباره این چهره در شهرداری مبهم است و پر از اسرار . زمانی که قائم مقام شهردار تهران بود، ناگهان همه عکس ها و اطلاعاتش از جستجو گرهای حذف شد . حاصل تلاش ها برای یافتن عکسی از او دو چهره است . نخست مردی درشت اندام و با ریشی انبوه و دیگری فردی لاغر اندام با صورت سه تیغ کرده. رفتن او از کشور و بازگشت او هم پراز ابهام و سوالات بی جواب است . می گویند شهردار در سایه و مرد شماره یک شهرداری تهران در دوره محمدباقر قالیباف . اما نمی توان به روایت هایی که از او نقل می شود اطیمنان داشت . گاهی آن چنان داستان ها درباره او رمزآلود می شود که بیشتر به فیلم های پلیسی می ماند . این که کسی در شهرداری تاکنون امضای او را ندیده و گاو صندوق های بزرگی که دراتاق او و جود داشت  . حمایتش از حلقه کرمانشاهی ها در شهرداری تا کمک هایی که به گفته محسن هاشمی حلقه اصفهانی ها برای بیرون آوردن او از زندان کردند . 

اما همه روایت ها غیر رسمی است ؛ جزییات پرونده مرد مرموز شهرداری تهران را کسی نمی داند . تنها نسبت آن را با کارگزاری رسا تجارت فاش شده است . کارگزاری رسا تجارت مبین (یاس) یکی از هشت کارگزاری‌ای بود که طبق مصوبه شورای شهر تهران قرار بود با بهره‌گیری از امکانات مالی خود (نقدی و غیرنقدی) نسبت به پاسخ‌گویی مطالبات طلبکاران شهرداری و همچنین تملک املاک واقع در طرح‌های عمرانی شهرداری با همکاری سازمان املاک اقدام و پس از ارائه اسناد نسبت به وصول طلب خود صرفاً در قالب ملک یا تراکم اقدام کند، اما پس از مدتی این مسیر انحرافی اساسی پیدا کرد.«محمود میرلوحی»، عضو شورای شهر تهران، پیش از این به روزنامه شرق گفته است که در پرونده اتهامی شریفی، دست‌کم پنج‌هزار میلیارد تومان به شهرداری خسارت وارد شده است، یعنی چیزی حدود سه هزار میلیارد بیشتر از پرونده املاک نجومی.مدتی است که حکم او اعلام شده است . در این خبرها آمده حکم دادگاه رسیدگی به تخلفات مالی عیسی شریفی، مبنی‌بر رد مال به ارزش ۴۸۰ میلیارد تومان و ۲۰ سال حبس قطعی شده است.

در شورا و شهرداری اما کسی حکم او را ندیده است .علی اعطا سخنگوی شورای شهر تهران به رسانه ها گفته هیچ اطلاعی از حکم عیسی شریفی ندارد اما برخی از اعضای شورای شهر تلاش هایی برای اطلاع دقیق تر از رای دادگاه وی خواهند کرد .اشاره او به تلاش های محمود میرلوحی است که  از روزهای ابتدایی شورای شهر پنجم به دنبال پرونده رسا تجارت و بده بستان های مالی مدیران شهری آن زمان با این شرکت بوده است .

از محمود میرلوحی  درباره حکم عیسی شریفی می پرسیم ، می گوید : شما حکم را دیده اید . محکومیتی که اعلام شده درست است ما که هنوز نتوانسته ایم این حکم را ببینیم . بنابراین نمی توان درباره آن اظهار نظر دقیقی کرد .او اضافه می کند : البته به اداره حقوقی گفته ایم پیگیر دریافت حکم از دادگاه باشد زیرا شهرداری و شورا هم در این رابطه مسئولیت دارند .

سه ماه پیش میرلوحی خبر از اتمام تحقیق و تفحص از هولگرام ها داده بود تحقیق و تفحصی که رسا تجارت نقشی پر رنگ در آن داشت . او گفته بود به زودی گزارش تحقیق و تفحص به صحن می آید . اما حالا چند ماهی از این وعده گذشته و هنوز خبری از تحقیق و تفحص ها در صحن شورا نیست ؟ او می گوید : گزارش ها درحال تکمیل است و به زودی به صحن می آید نگران نباشید در حال کار کردن روی موضوعات هستیم  .

شهردار تهران هم در سومین نشست خبری اش درباره حکم عیسی شریفی و این که  چه میزان از رد مال عیسی شریفی، قائم مقام شهردار اسبق مربوط به شهرداری است و به خزانه باز می گردد گفته است :در مورد فردی که اسم بردید حداقل تا قبل از اینکه بازداشت شوند در ۱۲ سال قبل آن مسئولیت رسمی دیگری نداشتند و نمی توانستیم تصور کنیم موضوع دیگری است و به مسئولیت اصلی ایشان ارتباط مستقیم دارد و چون پرونده در نیروهای مسلح بررسی شده ما اطلاعات لازم  را با جزئیات نداریم اما ما هم جزو شاکیان آن پرونده هستیم .

اما امروز محمد جواد حق شناس  در نطق پیش از دستور خود در صحن شورای شهر تهران سه درخواست از شهرداری برای شفاف سازی این حکم کرد . او با اشاره به این که هر روز شاهد بروز انواع و اقسام سوء استفاده های بزرگ و سرپوش های قانونی بزرگ برای فساد های بزرگ هستیم. جائیکه نه فقط عدالت و آزادگی و قانون بلکه منافع و امنیت ملی، توسعه و پیشرفت کشور و حتی رفاه و معیشت مردم در پیش پای منافع فردی و گروهی برخی صاحبان قدرت و ثروت قربانی می شود می گوید :‌ یکی از حوزه هایی که دست کم در دو دهه اخیر به شدت تحت تاثیر فساد سیاسی و اقتصادی بوده مدیریت شهری تهران است. به خاطر داریم که جناب آقای قالیباف شهردار  سالهای 84 تا 96 در پایان دوره مدیریت خود با افتخار فرمودند که اصلاح طلبان در باتلاق شهرداری غرق خواهند شد. ایشان به خوبی به زوایا و عمق فساد و کلاف سردرگمی که برای مدیریت شهری جدید به میراث گذاشته شد با خبر بودند و به درستی از آن به عنوان یک باتلاق یاد کردند اما این تصور که اصلاح طلبان در این باتلاق غرق خواهند شد به تحقق نپیوست.

او ادامه می دهد : آنچه به میراث مانده بود انباشت در حد انفجار نیروی انسانی که ظرف 12 سال به 65000 نفر رسیده بود، انباشت بیش از 50 هزار میلیارد تومان بدهی بانکی با سود بانکی سرسام آور که هنوز هم نتوانسته ایم از شر آن خلاص شویم. ساختار و تشکیلات سازمانی به حد افراط و انفجار گسترده و ناکارامد، رویه و روندها و روزنه ها و شکاف ها و فرهنگ سازمانی ناسالم و عمدتاً فساد آلود که شهر فروشی ها و املاک نجومی، نقض گسترده طرح جامع و تفصیلی و نیز حریم شهر فقط بخش کوچکی از آن است.

به گفته حق شناس  در چنین شرایطی مدیریت شهری تهران در دوره پنجم می توانست به سهولت با ادامه همان روند آمیخته به فساد شهر را اداره کند. می شد همچون گذشته شهر را بفروشد از بانک ها قرض کند و با زد وبندهای گوناگون با صاحبان قدرت و ثروت پروژه های بزرگ بسازد. می توانست چند هزار نفر نیروی جدید استخدام کند و با بذل و بخشش ها و حاتم بخشی ها از جیب مردم برنامه ریزی سیاسی و انتخاباتی کند.

رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران گفت: امروز افتخار شورای پنجم این است که همه تلاش خود را برای مقابله با این فساد سیستماتیک و جایگزینی شفافیت به کار گرفته است.

حق شناس افزود: تردیدی نیست که فسادی چنین عمیق در سازمانی چنین گسترده را به سادگی و به سرعت نمی توان زدود. آنهم در جامعه ای که ریشه های فساد بسیار عمیق تر از وسعت مدیریت شهری و به گستردگی ابعاد ساختاری و سیستماتیک کشور است. تردیدی نیست که در همین دوره از مدیریت شهری نیز مصادیقی از فساد وجود داشته و خواهد داشت. اما این شورا از همان آغاز تلاشی سیستماتیک برای مبارزه با فساد سیستماتیک موجود در شهرداری را در دستور کار خود قرار داده است. بر همین اساس یکی از پرونده های قضایی مربوط به فساد بزرگ و گسترده در مدیریت شهری سابق که اخیراً مطرح و برخی اخبار جسته و گریخته در برخی رسانه ها و شبکه های اجتماعی منتشر شده است که جای تأمل و رسیدگی دارد.

حق شناس ادامه می دهد : اخبار واصله حاکی از آن است که براساس گزارش بخش نظارتی سپاه پاسداران موضوع فساد در پرونده گروه اقتصادی یاس در دستور کار رسیدگی قرار گرفته و قائم مقام جناب آقای قالیباف شهردار وقت تهران به اتهام فساد مالی به 20 سال زندان و بازگشت حدود 480 میلیارد تومان اموال به یغما رفته محکوم شده است. اخبار حاکی از آن بود که رسیدگی به این پرونده به عهده رئیس ستاد کل نیروهای مسلح واگذار شده است.

اطلاع رسانی ناقص و مبهم و اهمیت موضوع و ارتباط مستقیم آن با شهرداری، اینجانب را بر آن داشت که طی یادداشتی از جناب آقای سردار محمد باقری رئیس  ستاد کل نیروهای مسلح درخواست نمایم تا اطلاعات پرونده را در اختیار شورای شهر قرار دهد و بلافاصله در پاسخ مراتبی اعلام شد که می تواند گام مثبتی در جهت روشن شدن ابعاد موضوع برای افکار عمومی تلقی شود.

رییس کمیسیون فرهنگی شورا اضافه می کند : در پاسخ ستادکل نیروهای مسلح اعلام شده است که پرونده اولیه موضوع توسط مراجع نظارتی سپاه پاسداران تشکیل شده و توسط رئیس  قوه قضائیه شعبه رسیدگی کننده ویژه در سازمان قضایی نیروهای مسلح مأمور رسیدگی به پرونده شده است.

حق شناس تاکید می کند: اخبار دیگری که منتشر شده است نشان می دهد که در جریان تشکیل پرونده، رسیدگی انجام شده و حتی در رأی صادره هیچ توجهی به حقوق شهرداری تهران صورت نگرفته و عملاً شهرداری هیچ گونه نقش و جایگاهی در ماجرا نداشته است. این در حالیست که مشخصاً شهرداری تهران یک طرف کل این قراردادها و ذینفع اصلی بوده و اگر هم اموالی به یغما رفته است اموال شهرداری و به عبارت بهتر ثروت مردم ستمدیده تهران بوده است.

محمد جواد حق شناس سپس با طرح سوالاتی گفت: حال سوالاتی مطرح است که لازم است پاسخ داده شود و ضرورت وجود دارد که لازم است به آن توجه شود. تشکیل دادگاه خاص همچون دادگاه ویژه روحانیت و دادگاه نظامی و سازمان قضایی نیروهای مسلح برای آن نیست که حریم امنی برای صنف خاصی در نظر گرفته شود برای آن است که به لحاظ اختیارات و مسئولیت های خاص این افراد رسیدگی دقیق تر و مقررات سخت گیرانه تری اعمال گردد. سوال این است که چرا و چگونه فساد یک مقام ارشد شهرداری که یک نهاد عمومی است به صورت غیر شفاف و بدون توجه به حقوق مادی و معنوی مدیریت شهری در دستور کار قوه قضاییه قرار گرفته و اطلاع رسانی و شفاف سازی لازم مد نظر قرار نگرفته است؟ آیا ابعاد این فساد در همین حدود بوده یا بسیار گسترده تر و پیچیده تر است؟ و آیا شهردار وقت و سایر مدیران شهرداری یا سایر نهادها نیز در آن نقشی داشتند؟ شهردار تهران به شورای شهر و افکار عمومی گزارش دهند که چرا با وجود اخبار ناقصی که در جریان پرونده منتشر شده بود تا این حد در ورود به پرونده کوتاهی و تاخیر صورت گرفته است؟ چه اقدامات قضایی در دستور کار شهرداری قرار گرفته است؟ تکلیف مطالبات کلان شهرداری شامل طلب حدود 5 هزار میلیارد تومانی و محکومیت 480 میلیارد تومانی و تاخیر تادیه بازپرداخت این مبالغ از سال 93 تاکنون و بازگشت آن به خزانه شهرداری چیست؟ پرونده های که می باید در دستورکار پیگرد قضایی شهرداری قرار گیرد یا قرار گرفته است کدام است؟

رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران می افزاید : انتظار می رود نهاد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به لحاظ سوابق و حجم گسترده معاملات گذشته، حال و آینده خود در شهرداری تهران یکبار با شفافیت و قاطیعت تمام موضع خود را در ارتباط با این پرونده و پرونده های مشابه پیدا و پنهان اعلام کند، بر همین اساس و به حکم خرد ،شرع و قانون و میثاقی که با مردم داریم از همکاران گرامی در شورای شهر و شهردار تهران تقاضا دارم در فرصت باقیمانده از این دوره مدیریت شهری و فارغ از هر گونه امیال سیاسی حول محور عدالت طلبی و آزادگی پیگیری موارد ذیل را در دستور کار خود قرار داده و نتایج آن را به استحضار ملت شریف و مردم عزیز تهران برسانند.

1-  انتظار می رود حوزه های تابعه گزارشی از روند عملیات اجرایی شامل پیمان ها، قراردادهای اجرایی، معاملات، دیون و مطالبات، میزان تعهدات مالی، موارد ترک تشریفات، تخلفات، واگذاری ها، کارگزاری ها، املاک، تخفیفات داده شده، جذب منابغ انسانی، لیست شرکتهای داخل و خارج از کشور لیست خریدهای داخلی و خارجی عمده اموال منقول و غیر منقول شهرداری دارای سند یا فاقد سند، تغییرات پهنه ها و کاربری اراضی، حفظ حریم و کمربندی انبارها و محل دپوی اموال و سایر موارد بنا به درخواست و یا تشخیص را تهیه و همچون کارنامه ای شفاف به شورای شهر ارائه نمایند.

2-در اوایل دوره مدیریت شهری فعلی گزارش ویژه ای تحت عنوان گزارش تحویل و تحول تهیه و به شورا ارائه شده بود که لازم است با توجه به اطلاعات واصله جدید توسط شهردار  تکمیل و به شورای شهر ارائه گردد.

حق شناس ادامه می دهد : همکاران گرامی سوالات بسیاری وجود دارد که باید پاسخ داده شود. مردم می پرسند چگونه در حساب های شهرداری، این سازمان بیش از 80 میلیارد به موسسات خیریه بدهکار است اما حساب و کتاب این خیریه ها 5 تا 7 میلیارد تومان دریافتی بیشتر از شهرداری را نشان می دهد؟ مردم می پرسند پروژه هزار و یک شب چگونه به ثمن 165 هزار تومان در متراژ هکتاری در منطقه 22 واگذار شده است؟ یا اینکه املاک واگذار شده به بیمارستان تخصصی مغز در چه قالبی صورت گرفته است؟ چرا تمامی شرکتها و سازمان های شهرداری فقط باید از شرکت سیما چوب خرید کنند و ما به التفاوت پولی که بابت ترک تشریفات مربوط به آن پرداخت می شده است الان کجاست؟ موضوع وجوه مالی ناشی از فزوش تراکم و هولوگرام برای خیریه امام رضا چیست؟ واگذاری زمین شهروند فرمانیه به بانک تات در چه چارچوبی صورت گرفته است؟ تشکیل حدود 30 شرکت و موسسه در قالب هولدینگ یاس چه داستانی است و چه مقدار هولوگرام و تراکم با چه ماموریت هایی به این شرکت ها واگذار شده است؟

حق شناس تاکید می کند : علاوه بر مراتب فوق از شهردار  انتظار می رود در خصوص مصادیق فساد چه در دوره گذشته و چه در این دوره علی الخصوص با توجه به دستگیری های اخیر در رعایت قانون و پیگیری حقوق مردم و برخوردهای قضایی لازم جدیت و قاطعیت کامل را نشان دهد و بدون هیچ اغماضی حقوق شهر را در دستور کار خود قرار دهند. در اینجا اعلام می دارد قاطبه اعضای این شورا در این مسیر یار و پشتیبان ایشان در مبارزه با فساد خواهند بود.

باید منتظر ماند ودید درخواست‌های اخیر اعضای شورا برای نور افکندن بر ابعاد تاریک پرونده قائم‌مقام قالیباف در شهرداری تهران پاسخی خواهد یافت یا مانند بسیاری دیگر از پرسش‌ها وابهامات به بایگانی سپرده خواهد شد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید