بحران 257 میلیون دلاری sony در بازار لپ تاپ

گروه کامپیوتر- قابل حمل بودن و طول عمر مناسب باتری شاید مهم‌ترین ویژگی لپ‌تاپ‌ها از نظر کاربرانشان به حساب می‌آیند. موضوعی که وقتی با عوامل قابل‌توجه دیگر جمع می‌شود، محبوبیت لپ‌تاپ‌ها را میان کاربران سرتاسر دنیا افزایش داده و در نهایت سهم بیشتری از بازار لوازم الکترونیکی قابل حمل را به آنها اختصاص می‌دهد.

با این همه اگر قرار باشد حتی بهترین لپ‌تاپ‌ها هم دچار مشکلاتی خطرناک مثل منفجر شدن یا آتش گرفتن بشوند، دیگر نمی‌توان چندان هم خوشبین بود.

روز چهاردهم آگوست شرکت Dell اطلاعیه‌ای برای فراخوان ۴میلیون و ۱۰۰هزار باتری لپ‌تاپ تولید شده توسط این شرکت را اعلام کرد.

این فراخوان که مربوط به باتری‌های لیتیوم نصب شده روی لپ‌تاپ‌های Dell خریده شده از ماه آوریل سال ۲۰۰۴ تا هجدهم ماه جولای امسال بود، در نتیجه گزارش‌های مختلفی درباره آتش گرفتن این لپ‌تاپ‌ها اعلام شد.

این گزارش‌ها نشان می‌داد، این باتری‌ها تنها به خاطر گرمای زیاد حاصل از استفاده طولانی آتش نمی‌گیرند.

در حالی که مسوولان Dell در این مورد معتقدند در شرایطی خاص این امکان وجود دارد که باتری‌های لیتیوم در اثر استفاه زیاد، گرمای بیشتری تولید کرده و این گرما منجر به آتش گرفتن آنها شود.

این فراخوان با اعلام عمومی شرکت Dell مبنی بر مراجعه کاربران به وب‌سایت این شرکت و یا تماس با بخش خدمات پس از فروش آن در تمام کشورها اجرا شد.

تا جایی که کمیسیون استاندارد محصولات آمریکا که وظیفه تحقیق و بررسی این اتفاق را برعهده دارد، اعلام کرد، فراخوان باتری لپ‌تاپ‌های Dell شاید بزرگ‌ترین فراخوان در تاریخ صنایع الکترونیک باشد.

براساس اعلام شرکت Dell، این باتری‌ها توسط شرکت Sony ساخته شده‌اند و با توجه به اینکه بسیاری از تولیدکنندگان لپ‌تاپ از باتری‌های ساخته شده توسط Sony استفاده می‌کنند این مشکل می‌تواند شکل وسیع‌تری پیدا کند.

شاید به همین دلیل، درست یک هفته بعد از این فراخوان، شرکت Apple هم فراخوان بیشتر از یک‌میلیون باتری لپ‌تاپ‌های تولیدی‌اش را اعلام کرد.

براساس تحقیقات کمیسیون استاندارد محصولات ایالات‌متحده، این باتری‌ها که توسط شرکت Sony تولید شده‌اند در لپ‌تاپ‌های مدل iBook G۴ و PowerBook G۴ شرکت Apple به کار برده شده‌اند.سخنگوی شرکت Apple در این مورد می‌گوید: ما متوجه شدیم این باتری‌های سونی با استانداردهای ایمنی شرکت Apple سازگاری ندارند، در حالی که این مشکل در مدل‌های جدید لپ‌تاپ‌های Apple که از باتری‌های ساخته شده توسط شرکت Intel در آنها استفاده شده، وجود ندارد.

شرکت سونی در پی فراخوان این باتری‌ها اعلام کرد: هزینه بازگشت این باتری‌ها در حدود ۲۰ تا ۳۰میلیاردین (۱۷۱ تا ۲۵۷میلیون دلار) برآورد شده است. سخنگوی سونی معتقد است: شرکت‌sony این باتری‌ها را به شرکت های‌دیگر تولیدکننده لپ‌تاپ هم ارائه داده است، با این حال به‌دلیل تفاوت در سیستم کامپیوترها ما معتقدیم مشکلات مشابه برای شرکت‌های دیگر اتفاق نمی‌افتد.

در حقیقت سونی سعی دارد مشکلات مربوط به گرمای زیاد و آتش‌ گرفتن باتری‌ها را به ضعف هایی در طراحی اصلی و جمع‌آوری سیستم‌های کامپیوتری ارتباط دهد. کمیسیون استاندارد محصولات آمریکا اعلام کرد: ۱/۱میلیون باتری لپ‌تاپ‌های Apple در ایالت متحده جمع‌آوری شده است و ۷۰۰هزار باتری دیگر مربوط به کاربران کشورهای دیگر است.

به دنبال این اتفاق شرکت‌های Dell و Apple تصمیم دارند با برگزاری جلسه‌‌ای در ماه آینده، به بررسی استانداردهای طراحی و امنیتی باتری‌های محصولات خود بپردازند.

در این جلسه که روز ۱۳ ماه سپتامبر در سن حوزه (san Jose) برگزار می‌شود تاکنون خبری از حضور مسوولان شرکت سونی اعلام نشده است.

جان‌ گروسو، مدیر عامل شرکت Dell در این باره می‌گوید: سعی داریم در این جلسه مشکلات احتمالی باتری‌های محصولات Dell را بررسی کرده و از وقوع چنین مشکلاتی در آینده جلوگیری کنیم.

این در حالی است که کارشناسان معتقدند مشکلات باتری‌های ساخت شرکت سونی مربوط به قطعات استفاده شده در آنها و مشکلاتی در مدارهای الکتریکی آنها است. جمع‌آوری باتری‌های معیوب Dell و Apple در سراسر دنیا در حالی صورت می‌گیرد که کاربران این محصولات در ایران هیچ سهمی از این فراخوان ندارند و دلیل اصلی آن عدم وجود خدمات پس از فروش مناسب و وجود تحریم از سوی این شرکت‌ها در کشورما است.