شماره روزنامه ۶۱۱۳
|

  • سهامدار اصلی ترافیک شهر

    دنیای اقتصاد: ادعای «نبود منابع مالی» برای توسعه مترو و اتوبوسرانی راستی‌آزمایی شد. نتایج یک پژوهش رسمی درباره «ریشه اصلی ازدحام خودرو در خیابان‌ها» نشان می‌دهد، مدیران شهر سهامدار اصلی ترافیک هستند؛ چون «جذابیت تبلیغاتی ابرپروژه‌های بزرگراهی و دو عامل دیگر»باعث انحراف به چپ بودجه حمل‌ونقل می‌شود.
  • نیاز به صدای واحد در صنعت ساختمان

    دنیای‌اقتصاد: فعالان صنعت ساختمان در کشور طی سال‌های اخیر با چالش‌‌‌های متعددی مواجه شده‌‌‌اند؛ چالش‌‌‌هایی که استمرار فعالیت در این صنعت مهم و اثرگذار در اقتصاد کشور را دشوار کرده است. در این شرایط شکل‌‌‌گیری انجمنی کارآمد برای ایجاد صدایی واحد میان فعالان صنعت و انتقال آن به سیاستگذاران اقتصادی کشور می‌تواند تلاشی کارآمد برای رفع بخشی از چالش‌‌‌های اساسی پیش‌‌‌روی این صنعت باشد.
  • وزن رهن و اجاره در مناطق ۴ و ۵

    دنیای‌اقتصاد- گروه مسکن و شهری: نبض بازار مسکن امروز به اجاره آپارتمان در مناطق ۴ و ۵ شهر تهران اختصاص دارد. این دو منطقه در بازار مسکن تهران، دارای دو ویژگی است؛ بیانگر متوسط نبض مسکن شهر است و دهک‌‌‌های متوسط درآمدی عمدتا در این دو نقطه یا اطراف آنها ساکن هستند.
  • اجاره‌بها پس‌از تابستان سخت

    دنیای اقتصاد: سه‌ماه اعمال «نرخ دولتی» برای اجاره‌بهای مسکن در کشور به‌خاطر «واکنش منفی بازار به مداخله نچسب» جواب نداد. تصویب شده بود اجاره‌های تابستانی حداکثر ۲۵درصد افزایش یابد؛ اما در عمل، ۴۲.۸درصد رشد کرد. متولی مسکن برای نجات اجاره‌نشین‌ها آزمون پاییزی پیش‌رو دارد.
  • پاداش لغو قانون ضدمستاجر

    دنیای اقتصاد: بازار اجار‌ه‌نشینی در پایتخت آرژانتین، به فاصله کوتاهی از فرمان لغو یک قانون پرحاشیه توسط رئیس‌جمهور جدید، از تله «اجاره‌بهای دولتی» خارج شد. قانون «تعیین اجاره‌بها» در این کشور سه سال به اجرا درآمد؛ اما «ضدمستاجر عمل کرد» چون هزینه اجاره‌نشینی با قهر موجرها از بازار، ۲۷برابر شد و بدترین دوره برای بازار اجاره رقم خورد. بازار اجاره مسکن بوینوس‌آیرس در ماه‌های اخیر از آن قانون مشکل‌دار تصفیه شده و نتیجه‌اش امروز به شکل پمپاژ عرضه آپارتمان اجاره‌ای به بازار تا ۲برابر قبل و سقوط تورم اجاره بروز کرده است.
  • امتیاز «فولاد حمایتی» به کدام خانه‌‌‌اولی؟

    وزارت راه‌‌‌وشهرسازی گزارش داده، نزدیک به ۱۰۰‌هزار تن فولاد با «قیمت حمایتی» برای ساخت «مسکن ملی» (مسکن دولتی)، تهیه کرده و به سازندگان این پروژه‌‌‌های دولتی تخصیص داده است. هدف وزارتخانه، «کاهش قیمت ساخت مسکن برای خانه‌‌‌اولی‌‌‌ها» از این طریق بوده است. اما ابهامات این مدل «تامین مسکن حمایتی» به قدری پراهمیت است که باید پاسخ داده شود. پرسش‌‌‌هایی که برای پاسخ از سمت وزارت راه و شهرسازی مطرح است، به این شرح است:
  • تنظیم رابطه در بازار مسکن

    دنیای اقتصاد: سناریویی که «دنیای‌اقتصاد» درباره آینده بازار مسکن تهران پیش‌بینی کرده بود، در حال تحقق است. بعد از سنجش نسبت قیمت آپارتمان‌های بالای‌شهر به پایین‌شهر و تشخیص «وضعیت غیرنرمال» این نسبت، اکنون مشخص شده مناطقی که بیش‌از بقیه، جهش کرده، «کمترین تورم ماهانه ملکی» را تجربه می‌کنند.
  • «عددسازی» در مسکن ملی؛ تمام!

    دنیای‌اقتصاد: وزیر جدید وزارت راه و شهرسازی در اولین جلسه کاری با مدیران استانی این وزارتخانه، با داده‌‌سازی در ساخت مسکن ملی با هدف بزرگنمایی در نتایج و دستاوردهای این وزارتخانه مخالفت کرد؛ این صحبت‌‌ها پیام معنادار وزیر راه و شهرسازی برای مدیران وزارتخانه بود.
  • پساب میان‏‌بر عبور از بحران آبیاری فضای سبز

    مدیرکل دفتر محیط‌زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌‌ها و دهیاری‌‌های کشور تنها راه‌‌حل تامین منابع آبی برای فضای سبز را استفاده از پساب تصفیه‌‌خانه‌‌های فاضلاب شهری عنوان کرد و گفت: پساب تصفیه‌‌خانه‌‌های شهری در اختیار وزارت نیروست و در قانون هوای پاک نیز این وزارتخانه مکلف شده تا پساب موردنیاز شهرداری‌‌ها برای آبیاری فضای سبز شهری را با قیمت تمام شده در اختیار آنها قرار دهد.
  • وقت بازنگری در سیاست‌‌‌‌‌های شهرسازی

    آرمین شفقت/کارشناس حوزه مسکن و شهرسازی و معماری
    با گذشت بیش از یک قرن از تصویب اولین قانون شهری در ایران موسوم به قانون بلدیه که پس از پیروزی مشروطه و در سال ۱۲۸۶ توسط مجلس شورا مصوب و ابلاغ شد، تاکنون سازوکار و نظام معتبری به منظور نحوه مطلوب مدیریت و حکمرانی مقبول شهری در کشور ارائه نشده است. بند یک از فصل اول قانون بلدیه با این جمله شروع می‌‌‌شد: «مقصود اصلی تاسیس بلدیه حفظ منافع شهرها و ایفای حوائج اهالی شهرنشین است.» حوائجی که ایفای آن به مرور زمان از منافع شهر و شهربندان گذرکرد و صعوبت‌‌‌ها وکیفیت نازل زندگی در شهرهای بزرگ و متراکم از تمتعات آنها شد و در مقابل منافع و سودهای کلان منتج از این تحرکات متوجه گروه‌های شرور، فاسد و رانت‌خوار در دوره‌‌‌های مختلف شد.
  • غایب بازار مسکن شهریور

    دنیای اقتصاد: معاملات مسکن شهریور یک غایب دووجهی داشت. نتایج تحقیقات میدانی «دنیای‌اقتصاد» از آنچه بر این بازار گذشته، حاکی است، میانگین «قیمت پیشنهادی» در فایل‌های شهر تهران حدود ۲درصد تغییر مثبت پیدا کرد. با این حال از «هیجان قیمتی و رفتاری» خبری نبود. فهرست رخدادهای اخیر بازار از نقش «نرخ سود بانکی» و «انتخابات آمریکا» حکایت دارد.
  • صاحب مشکلات حمل‌‌ونقل عمومی تهران

    دنیای‌اقتصاد: در حالی که چالش ضعف حمل‌‌ونقل عمومی شهر تهران تبدیل به معضلی بزرگ برای ساکنان پایتخت شده است؛ شهرداری و اعضای شورای شهر بر این باورند که بخشی از این چالش‌‌ها باید توسط دولت حل و فصل شود. در چنین شرایطی این سوال مطرح می‌شود که متولی مشکلات حمل‌‌ونقل تهران کدام نهاد یا سازمان است و ساکنان شهر برای رفع چالش‌‌های موجود در این بخش باید چشم‌‌انتظار مساعدت کدام سازمان باشند. در حاشیه دویست و شصت و پنجمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران مهدی چمران گفت: تامین تاکسی برقی برای تهران باید توسط دولت انجام شود، این موضوع ارتباطی با شورای شهر و شهرداری تهران ندارد.
  • مسکن در وضعیت «پات»

    دنیای اقتصاد: وضعیت کنونی بازار مسکن شبیه حالت پات در شطرنج شده است. بازیگران اصلی این بازار یعنی خریدار و سازنده، امکان حرکت را از دست داده‌اند؛ یک طرف نمی‌تواند به سطح قیمت‌ها جواب دهد و طرف دیگر نمی‌تواند قیمت تمام‌شده را پایین بیاورد. نتایج یک مطالعه، برای پاسخ به ۴پرسش روز در بخش مسکن نشان می‌دهد، علت افت ۴۰درصدی سرمایه‌گذاری واقعی ساختمانی و کاهش ۱۰درصدی هزینه‌کرد واقعی خانوارها نسبت به سال۹۷، مشترک و نتیجه‌اش به قفل‌شدگی مسکن منجر شده است. در این بررسی ۷راهکار «پایان رکود» ارائه شد.
  • نقطه‏‏‌ کور انتقال پایتخت

    دنیای اقتصاد-نیلوفر ادیب‏‏‌نیا: ایده «انتقال پایتخت» از تهران صر‌‌‌ف‌‌‌نظر از اینکه با «چشم‌‌‌بسته» نسبت به «تبعات اجتماعی و شهری برای پایتخت فعلی و پایتخت جدید» مطرح شده، روی «فرض اشتباه» نیز طراحی شده است. حدود سه هفته پیش، رئیس‌‌‌جمهور با حضور در قرارگاه خاتم‌الانبیاء –نهادی که طی حداقل ۱.۵ دهه اخیر ابرپروژه‌‌‌های شهری تهران را مدیریت، احداث و اجرا کرده است- در تشریح مشکلات زندگی در تهران، ایده «انتقال پایتخت» را مطرح کرد. این ایده، طی حداقل دو دهه گذشته، دست‌‌‌کم ۲ تا ۳ بار از سوی دولت‌‌‌ها مطرح شد و آخرین بار پیش‌‌ ‌از این دولت، مطالعات مفصل درباره آن صورت گرفت که بیانگر «مشکل‌‌‌زا بودن تاسیس پایتخت جدید، ‌‌‌ بدون حل مشکلات پایتخت فعلی» بود. اکنون که برای هشتمین بار طی ۱۱۰سال گذشته، «انتقال پایتخت از تهران با هدف حل مشکلات تهران» طرح شده است، چاره‌‌‌ای نیست جزء اینکه «تجربه‌‌‌های ناکام یا دردناک انتقال پایتخت در کشورها» را بررسی کنیم تا بلکه «حواس سیاستگذار در کشورمان به جواب درست برای حل مساله تهران جلب شود.» تصور می‌شود اگر «پایتخت از تهران منتقل شود»، در این صورت «جمعیت سرریز ساکن تهران کاهش پیدا می‌کند و این کلان‌شهر نفس می‌‌‌کشد.» این فرضیه اما در «آخرین نمونه جهانی انتقال پایتخت» رد شده است. در قزاقستان بعد از آنکه پایتخت از آلماتی به آستانه منتقل شد، جمعیت پایتخت قدیمی از ۱.۱ میلیون نفر طی ۲۰ سال به ۱.۸ میلیون نفر افزایش پیدا می‌کند؛ یعنی نه تنها تراکم جمعیتی کم نشد که زیادتر هم شد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر